V New Yorku byl zastřelen muslimský duchovní

14. 8. 2016

čas čtení 1 minuta

Muslimský duchovní Maulama Akonje a druhý muž byli zastřeleni v sobotu v newyorské čtvrti Queens, když kráčeli domů z odpoledních modliteb v mešitě. Oba muži byli zastřeleni zblízkosti do hlavy poté, co vyšli z mešity ve čtvrti Ozone Park. Oba na sobě měli náboženské hábity.

Motiv obou vražd není znám.

Z videozáznamu vyplývá, že k oběma mužům se zezadu přiblížil muž v tričku a krátkých kalhotách, zastřelil je a uprchl se zbraní stále ještě v ruce.

Příslušníci bangladéšské komunity, kteří chodí do této mešity, požadují, aby byly vraždy vyšetřovány jako hate crime.

Na místě vraždy se konala v sobotu demonstrace asi 100 lidí, kteří skandovali "Chceme spravedlnost!"

Sarah Sayeed, členka pracovního štábu newyorského primátora, pracuje jako styčná osoba pro muslimské komunity. Účastnila se demonstrace a řekla: "Chápu ten strach, protože ho pociťuju sama. Rozumím tomu hněvu. Ale je velmi důležité záležitost řádně vyšetřit."

Duchovní Akonjee, 55, byl znám jako muž míru, kterého velká muslimská komunita v Ozone Park milovala. "Neublížil by ani mouše," řekl jeho synovec Rahi Majid, 26. "Stačilo ho sledovat, jak jde o polici a šíří mír."

"Cítíme se v této chvíli opravdu v nebezpečí," řekl Millat Uddin z Ozone Parky televizi CBS. "Ohrožuje nás to, ohrožuje to naši budoucnost, ohrožuje to naši mobilitu v naší čtvrti a hledáme spravedlnost."

Podrobnosti v angličtině ZDE

USA
0
Vytisknout
7075

Diskuse

Obsah vydání | 17. 8. 2016