Trumpova poradkyně pohrozila čelnému Demokratu, který kritizoval Trumpa, aby si "dával velký pozor"

14. 11. 2016

čas čtení 2 minuty

Kellyanne Conwayová, manažerka Trumpovy předvolební kampaně, vyhrožovala soudním stíháním Harrymu Reidovi, bývalému šéfu senátního klubu Demokratů, který v pátek Trumpa charakterizoval jako "sexuálního predátora, který v hlasování amerických občanů prohrál. Conwayová se vyjádřila, že by si Reid "měl dávat velký pozor, jak někoho charakterizuje v právním smyslu".

V reakci na tuto výhrůžku Reidův mluvčí uvedl: "Od Trumpa se očekává, že bude národ vést, ne že se bude malicherně pokoušet umlčet své kritiky."

Trump prohrává s Clintonovou počtem asi 2 milionů sečtených hlasů, jenže ve volební koleji ji porazil poměrem 290 - 228 hlasů, a tak se stal prezidentem. Během prezidentské kampaně Trump navrhl zákaz vstupu do USA pro muslimy, označil Mexičany za "sexuální násilníky a zločince", povzbuzoval konspirační teorie o tom, že se prezident Obama nenarodil v USA, nedistancoval se od ultrapravicových organizací a je obviňován, že v reklamách na sociálních sítích používá antisemitské motivy. 13 žen ho obvinilo ze sexuálního obtěžování.

Conwayová řekla v neděli ve Fox News, že Reidovy výroky by měl dementovat Barack Obama. "protože jsou extremistické. Jsou obrovským zklamáním. Reid by si měl dávat velký pozor, jak někoho charakterizuje v právním smyslu."

Adam Jentleson, náměstek Reidova šéfa štábu tuto kritiku ostře odmítl: "Trvalo to pouhých pět dní, aby prezident Trump se začal pokoušet umlčet své kritiky hrozbami soudního stíhání," řekl. "To by mělo znepokojit a šokovat všechny Američany. Trump vždycky používal výhrůžek a zastrašování. Nyní chce umlčet diskusi o nenávistných činech a hrozbách násilí, které se jeho jménem páchají po celé zemi. Pokusy umlčet tuto diskusi normalizují nenávist a zastrašují oběti. Namísto toho, aby se vyrovnal odpovědnosti svého úřadu, Trump se schovává za svým twitterovým účtem a posílá své zaměstnance do televize, aby vyhrožovali jeho kritikům."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5563

Diskuse

Obsah vydání | 16. 11. 2016