Syndrom Babiš jako hlavní faktor popularity Donalda Trumpa?

19. 2. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Proč jsou babišové, trumpové a zemanové populární?

- Frustrace občanstva s tradičním, nikdy nic neřešícím politickým procesem je zmanipulovávána nově vzniklými ultrapravicovými médii, dopad jejichž lhaní je znásobován sociálními sítěmi.

- Babišové, trumpové a zemanové jsou populární právě proto, že hovoří negramaticky, šíří blbosti a vytvářejí tak dojem, že nejsou konvenčními politiky. Dávají tak frustrovaným občanům (falešnou) naději, že se jejich situace zlepší. Kritika  ze strany médií a systematické poukazování na to, že Trump či Zeman lžou a že Babiš má střet zájmů, důvěru jejich stoupenců jen posiluje.

Záhadou se může zdát neutuchající politická podpora pro Donalda Trumpa mezi jeho voliči, navzdory tomu, že se chová jako blázen a že Bílý dům za jeho vlády je v naprostém chaosu. Stejnou záhadou může být v ČR neutuchající politická podpora velké části českých občanů pro Andreje Babiše, navzdory jeho četným skandálům týkajícím se střetu zájmů a ekonomických nejasností.

Může být důvodem pro popularitu politiků trumpovského stylu, že se nechovají jako typičtí politikové? Zdá se, že pro mnoho českých občanů byl Andrej Babiš přijatelný prostě proto, že mu z úst nepadalo prázdné a mlhavé politické žvanění, tak typické pro mainstreamové politiky. Zdá se, že důvodem Babišovy popularity bylo paradoxně to, že nedokázal dát dohromady jedinou gramaticky správnou větu v češtině a vyjadřoval se pomocí pologramotných štěků. Vyvolalo to dojem, že není jako typický politik. Přesně totéž dělá Donald Trump. Může to ale vydržet? Posuďte argumentaci profesora Geoffreyho Kabaservice, který pochází z Floridy a důvěrně zná tamější prostředí, které v sobotu horovalo pro Trumpa, přestože nebývalo ostře Republikánské. Proč to ti lidé dělají? Geoffrey Kabaservice píše:

Pozoruhodné je na mých přátelích ve floridském městě Melbourne, do jak obrovské míry jsou v deziluzi ohledně obou hlavních amerických politických stran a ohledně většiny institucí amerického života. Částečně je to spojeno s přesvědčením, že se Demokraté spikli s Republikány a zlikvidovali program vesmírného raketoplánu, který byl na Floridě zdrojem hrdosti, pracovních příležitosti a identity. Částečně je to spojeno s popularitou ultrapravicové televizní stanice Fox News a vzestupem sociálních sítí, které znásobují ozvěnou to, co se tam vysílá.

Můj melbournský přítel Tony je výřečným představitelem způsobu, jímž myslí dnes mnoho lidí z mého rodného města. Dnes říká: "Jsem absolutně daleko konzervativnější, než byli moji rodiče." Byl nesmírně zklamán tím, co vidí jako rostoucí liberalismus Demokratické strany a její zmenšující se zájem o každodenní dělnická témata. "Politikové z obou hlavních stran nás likvidují, naprosto se nezajímají o nic jiného než o sebe samotné, a tak vznikla apatie."

A pak se objevil Trump. Podle Tonyho byl atraktivní pro mnoho Demokratů i Republikánů: "To, co říkal, rezonovalo u mnoha lidí, kteří propadli apatii, a probudilo je to. Lidi, kteří už měli dost těch neustálých řečí bez výsledků. Měli dost toho 1 procenta těch lidí, kteří nás ničí. Bank, které vyvolaly bytovou krizi a pak finanční krach. Naše školství je špatné, lidi se stávají bezdomovci, posíláme peníze zemím, které nás nenávidí, pomáháme lidem, kteří odmítají pracovat, pomáháme lidem, kteří tu žijí ilegálně, ten seznam je dlouhý."

Trump přilákal mnoho mých přátel a příbuzných právě proto, že se nejevil jako typický politik. Říkal věci, jaké jiní politikové neříkají, a nevystupoval jako politik, který jedná podle průzkumů veřejného mínění a čte z předem připraveného scénáře. Právě ty věci, které ho zdánlivě diskvalifikují, působí pro jeho stoupence jako důkaz jeho autentičnosti.

Je možné, že Trumpova neschopnost chovat se jako konvenční prezident bude jeho konec. Pokud nedojde k nějaké další velké katastrofě - další katastrofální válce či ekonomickému krachu - Trumpovi stoupenci budou dál věřit, že Trump představuje jediné řešení pro nápravu rozbitého politického procesu a zkorumpovaného hospodářského systému. Kritika médií je v jejich postojích jen utvrdí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7942

Diskuse

Obsah vydání | 22. 2. 2017