Evropa drakonicky mučí uprchlíky dlouho před tím, než o tom Trump začal hovořit

22. 2. 2017

čas čtení 3 minuty

Protestuje se, že se Donald Trump chová výjimečně drakonicky ve své protimuslimské rétorice. Ve skutečnosti jeho přístup pomohla legitimizovat svými drakonickými postoji vůči uprchlíkům právě Evropa

Pokud jste uprchlík, který se na proděravělém člunu přibližuje ostrovu Lesbos, zacházení, jehož se vám dostane od Frontexu, pohraniční kontroly Evropské unie, nebude o nic méně nepřátelské, než co zavádí Trump. Z Tunisu přišlo minulý týden video, na němž tuniská pohraniční policie bičuje choulící se uprchlíky, příchozí z jiných částí severní Afriky. Tuto brutalitu sponzoruje Evropská unie. Stejně jako Libye, Maroko, Turecko a Egypt dostává Tunisko výcvik a finanční podporu z Bruselu, prostřednictvím takzvané Evropské sousedské politiky. V rámci této strategie a tohoto programu zajišťují tyto země, sousedící s EU, že jsou uprchlíci zastavováni a vraceni - anebo, jako v Libyi, posíláni do vězení a mučeni.

Rozhovor Britských listů 97:

Zpátky na pískoviště. Lze demokracii zachránit dobrým školstvím?

17. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

Bohumil Kartous hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů s mezinárodním kurátorem Jaroslavem Andělem o jeho globálním projektu nazvaném "Zpět na pískoviště. Umění a radikální pedagogika". Projekt se zabývá problémy demokracie v současném světě a otázkou, zda je dnes demokracie na ústupu. Argumentuje, že jedině dobré vzdělávání dokáže společnost pozitivně změnit. Jaroslav Anděl si vytvořil mezinárodní síť lidí usilujících o pochopení, co je učení a vzdělávání dnes a jak je ho třeba zreformovat. Organizuje stále se proměňující putovní mezinárodní výstavu, která informuje o reformní pedagogice a rozvíjí ji. Česká republika o projekt ovšem neprojevila zájem. Není divu: když se mezinárodně zkoumalo, v kterých zemích chodí děti rády do školy, Česká republika skončila skoro na úplně posledním místě. Česká škola totiž zcela zanedbává kreativitu. - Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 17. února 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Britský Nejvyšší soud potvrdil, že britská vláda smí rozdělovat rodiny, pokud dost nevydělávají

22. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

Je ohromující, že britský Nejvyšší soud schválil předpis britské vlády, podle něhož nemají britští občané právo přivézt si do Británie svého manžela či manželku ze zemí mimo Evropskou unii, pokud vydělávají méně než 18 600 liber ročně. Příjem cizího manžela či manželky se nezapočítává. Podle odhadů z roku 2015 tento předpis, který zavedla r. 2012 Theresa Mayová, když byla ministryní vnitra, brání 41 procentům britské populace, a 55 procentům britských žen, aby si do Británie přivezli svého manžela či manželku a způsobuje, že zůstávají rozděleny tisíce rodin. Až 15 000 dětí má možnost s jedním ze svých rodičů mluvit pouze po Skypu.

Britský Nejvyšší soud ve středu sice přiznal, že předpis "tvrdě postihuje tisíce rodin", ale rozhodl, že nijak neporušuje článek 8 Evropské konvence o lidských právech o právu na rodinný život a je "legitimní součástí vládní strategie omezit imigraci".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Muslimové sebrali mezi sebou 55 000 dolarů na opravu zvandalizovaného židovského hřbitova

22. 2. 2017

čas čtení < 1 minuta

Poté, co antisemité znesvětili a poničili židovský hřbitov v americkém městě St. Louis, zorganizovali američtí muslimové mezi sebou crowdfundingovou sbírku na jeho opravu. Sbírka byla vyhlášena v pondělí a do středy se vybrallo 55 341 dolarů.

Amnesty International: Toxická politická agenda připomínající třicátá léta nyní dehumanizuje celé skupiny obyvatelstva

22. 2. 2017

čas čtení 3 minuty

Celosvětově v roce 2016 porušilo mezinárodní právo 36 zemí. Ty nutily uprchlíky vrátit se do válečných zón anebo do míst, kde byla ohrožena jejich lidská práva.

Výroční zpráva lidskoprávní organizace Amnesty International varuje, že agresivní politická rétorika vytváří "nepřátelské prostředí pro uprchlíky a migranty". Tato rétorika má ozvěny třicátých let dvacátého století a vyvolává nenávistné verbální projevy po celém světě, včetně Británie a USA. Týden po brexitu vzrostl počet nenávistných trestných činů v Británii o 57 procent.

V Libyi bylo na pobřeží vyplaveno 74 mrtvol uprchlíků

22. 2. 2017

čas čtení < 1 minuta

Mrtvoly nejméně 74 uprchlíků byly v pondělí nalezeny na pobřeží u libyjského města Zawiya. Humanitární pracovníci strávili mnoho hodin sbíráním mrtvol. Další mrtvoly se objevily nedaleko. Na místě byl také nalezen roztrhaný gumový člun a je pravděpodobné, že se utopilo více uprchlíků, neboť na takových člunech bývá kolem 120 lidí.

Mluvčí Mezinárodní organizace pro migraci upozornila, že "pašeráci z člunu odstranili motor a nechali ho bezcílně plout na moři". "Zdá se, že šlo o úmyslnou vraždu uprchlíků".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Britskému muslimskému učiteli matematiky bylo zabráněno letět se studenty do USA

22. 2. 2017

čas čtení < 1 minuta

Britského učitele matematiky Juhelu Miahovi, který se narodil v Británii a vlastní jenom britský pas, nevpustili v Reykjavíku američtí imigrační úředníci do letadla směřujícího do New Yorku a nikdo nevysvětlil proč. Třída jeho středoškolských studentů z Walesu cestovala na výlet do USA, jejich učitel matematiky se musel po osobní prohlídce, při níž nic nebylo nalezeno, vrátit zpět do Británie. Nikdy nenavštívil žádnou z Trumpem zakázaných zemí. Měl vízum ke vstupu do USA. Držitelé britských pasů nemají být podle amerických úřadů blokováni při cestě do USA.

Americké velvyslanectví v Londýně se k věci odmítlo vyjádřit.

Welšská vláda požaduje bezodkladné vysvětlení tohoto případu od britského ministerstva zahraničí.

Hrozbou londýnské City "ohrožuje brexit evropskou finanční stabilitu"

22. 2. 2017

čas čtení < 1 minuta

Londýnská City, hlavní evropské finančnické středisko, varuje, že rozptýlení londýskách bankéřů do měst v EU v důsledku brexitu zřejmě ohrozí britskou finanční stabilitu i stabilitu celé Evropské unie.

Z rozhovorů s vysoce postavenými bankéři a podnikateli v londýnské City vyplývá, že hrozba, že londýnské banky ztratí přístup na jednotný evropský trh, povede k tomu, že během letoška budou nuceny mnohé z nich se přesunout do Evropské unie a zároveň dojde k likvidaci celé řady institucí, které práci finančnictví podporují.

Douglas Flint, předseda správní rady banky HSBC, varoval před vznikem turbulence v celém finančním systému:

"Klíčově důležitý je nynější ekosystém. Ten propojuje manažery investičních fondů s poskytovateli likvidity, s poskytovateli pojišťovacích služeb a s poskytovateli úvěrů. Všechno to funguje, protože jsou přítomny všechny prvky," uvedl Flint.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Lidé, kteří nejsou schopni vcítit se do druhého, jsou hloupí

22. 2. 2017

čas čtení 4 minuty

Pojďme zkusit rozklíčovat problém nenávisti v České republice, píše Michal Dajč.

Potíž je v tom, že počet rasistů a xenofobů v různých vrstvách společnosti se rovná. Není pravda, že bude mít z nějakého důvodu víc příznivců u lidí s nižším či středním vzděláním než s tím vysokým.

Pracuji v obchodě jako prodavač, kde denně obsloužím desítky zákazníků a potkávám dobré i horší, s názory takovými či onakými, v čem je ale problém, je pravděpodobně prostě a jednoduše hloupost.

Rusifikace Ameriky

22. 2. 2017

čas čtení 3 minuty


Tato Mnichovská bezpečnostní konference byla jiná. Francouz bránil NATO proti americkému prezidentovi. Ruský ministr zahraničí zde byl, ale fantomatický americký nikoliv. Bývalý švédský premiér musel odpovídat na "záležitost z minulé noci ve Švédsku" - incident představující zlé znamení pro skandinávský stát, který se stal terčem uprchlického deliria Donalda Trumpa, napsal Roger Cohen.

Jeremy Corbyn a Donald Trump jsou politici ze stejného materiálu

22. 2. 2017

čas čtení 1 minuta


Řada podobností mezi lídrem britské Labour Party a americkým prezidentem zahrnuje obracení hněvu voličské základny proti statu quo, aby tím sami získali "povstalecké" vítězství. V geopolitických pojmech jsou oba proruští a proti NATO, proti globalizaci a za protekcionismus. Osobně jsou si podobní vrozenou nedůvěrou k médiím, na něž reagují velmi nevlídně, napsal Matthew Norman.

Vzniká přízračná éra

JDE DO TUHÉHO. Nastávají těžké časy. Podpořte finančně nezávislou novinářskou práci Britských listů

9. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

V době, kdy se rozmlžila hranice mezi fakty a konspiračními teoriemi a lidé šílí, je nezávislé a věcné novinářské práce v českém prostředí zapotřebí víc, než kdy předtím. Vítězství Donalda Trumpa může tvrdě destabilizovat Evropu. Možný rozklad NATO může ohrozit bezpečnost České republiky. Jako v Americe a v jiných zemích, i v ČR se lidé stále častěji stávají obětí vyložených nesmyslů, šířených manipulátory a populisty. Nastává velmi nebezpečná doba.

Britské listy budou i nadále přinášet kritické analýzy, založené na věcných faktech. Jejich role je v nové přízračné éře ještě důležitější než za posledních dvacet let jejich existence.

Pokud vám záleží na věcném hlasu, přinášejícím do českého prostředí neúplatné, ověřené informace, přispějte finančně na naši nezastupitelnou práci. Děkujeme.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Vyvolávání xenofobní nenávisti není zrovna tím nejlepším řešením

21. 2. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Trumpovskou manipulaci populistickým využíváním emocionální, iracionálně založené frustrace mi tak trochu připomíná článek Marka Beneše, podle něhož mohou za nenávist mnoha Čechů vůči uprchlíkům "zlé nadnárodní korporace", vykořisťující ubohé Čechy, a především diktátorské Německo. Vyvolávání xenofobie a nenávisti k cizincům je však velmi levný a velmi nebezpečný nástroj. Používali a používají ho vždy velmi efektivně demagogové, od Hitlera, přes Zemana až po Trumpa. Přitom se samozřejmě neztotožňuju ani s poněkud nepřijatelnou argumentací pana Františka Tůmy, který vyjadřuje pohrdání nad těmi Čechy, kteří jsou posedlí xenofobní nenávistí a přitom se sami v zahraničí chovají nevhodně, například kradou.

Za nenávistí Čechů je pocit ponížení, pokrytectví elit a diktát "vítězů"

Uprchlíci jsou důležitější než novorozenci dýchající benzopyren v Radvanicích?

21. 2. 2017 / Marek Beneš

čas čtení 17 minut

Problém našeho vztahu k uprchlíkům je sociální problém. Východní Evropa prostě musí přestat být levnou dílnou západních firem. Jinak není šance na humanismus.

Zaznamenal jsem články na Britských listech o tom, že uprchlický problém je zástupným problémem zakrývající rafinovaně jiné problémy v ČR a dovoluji na to reagovat, protože tento názor považuji za mylný a pokusím se vysvětlit svůj pohled na daný problém. V debatě na Britských listech se ukazují všechny symptomy neschopnosti místních intelektuálů z řad neziskovek a univerzit vůbec pochopit, proč lidé uvažují tak, jak uvažují. Pak to končí meditováním na téma Proč neumí intelektuálové mluvit s lidmi a nebo bizarní výzvou pana Čulíka, ať mu lidi napíší, proč se v ČR bere nenávist. Proč se pan Čulík ptá, je zcela nepochopitelné. Pan Čulík už má ve všech věcech naprosto jasno, jeho myšlenkový svět je hotový, má myšlenkovou flexibilitu Savonaroly. Proč to chce najednou vědět, když vše již ví?

K tomu:

ČR má v EU nejmenší míru chudoby a nejmenší příjmovou nerovnost ZDE

Od roku 2004 do r. 2015 dostala ČR od EU 522 miliard KčZDE

Dnešní situace v SRN ZDE

Když pod okny pochodují fašisté...

21. 2. 2017

čas čtení < 1 minuta

Taky jsem přesvědčen, že problémy životní úrovně jsou cestou k fašismu, míní Radek Batelka, který reaguje na článek Marka Beneše.Ten článek mi přijde dost dojmologický. Mnoho lidí, kteří dnes nějak pomáhají uprchlíkům nebo se ohrazují proti nenávisti, se v minulosti věnovali právě tématům sociálně vyloučených, nezaměstnaných, strukturálním problémům kapitalismu, zneužívání moci atd.

Osobně to vnímám tak, že jedno z největších nebezpečí té xenofobní a fašistické hysterie je právě to, že tyhle otázky jsou odsunuty do pozadí. Těžko se řeší složité a citlivé problémy distribuce bohatství, když pod okny pochodují fašisté a chtějí mlít lidi do masokostní moučky.

ČR má v EU nejmenší míru chudoby a nejmenší příjmovou nerovnost

21. 2. 2017

čas čtení < 1 minuta

Česká republika má rekordně nejnižší úroveň chudoby v celé EU

Podle statistiky Eurostatu je v ČR ohroženo chudobou méně než 10 procent obyvatelstva. Je to nejméně ze všech zemí Evropské unie. Argumentace, že nenávist vůči uprchlíkům pramení z toho, "že jsme chudí a odíraní", je proto poněkud nepřesvědčivá. (JČ)

ČR má také ze všech zemí Evropské unie nejmenší příjmovou nerovnost, jen cca 3,5:

Zdroj ZDE

Od roku 2004 do r. 2015 dostala ČR od EU 522 miliard Kč

21. 2. 2017

čas čtení < 1 minuta

V roce 2015 dostala Česká republika od Evropské unie o 550 euro (14 850 Kč) na každého obyvatele více, než kolik do fondů EU sama přispěla. Od vstupu do EU do roku 2015 obdržela Česká republika z EU celkem o 19,935 miliard  euro (522 miliard Kč) více, než kolik do fondů EU sama přispěla. Tyto informace se týkají pouze přímých fiskálních transferů a nikoliv dalších nákladů a benefitů spojených s Evropskou unií (administrativní náklady, spolufinancování projektů EU, dopady legislativy EU na domácí české ceny, atd.)

Zdroj v angličtině ZDE

Proč pořád hledáme viníky za stav české společnosti jinde?

21. 2. 2017

čas čtení 4 minuty

Dovolte mi reagovat na článek, Uprchlíci jsou důležitější než novorozenci dýchající benzopyren v Radvanicích?  píše David Michal.

Článek byl poměrně obsáhlý a je v něm mnoho dobrých postřehů. Já chci ovšem reagovat jen na jeden fenomén. Hledání viníků za stav české společnosti  jinde.

Ano určitě je pravda, že v Česku jsou nízké mzdy, mnoho toho bylo prodáno na západ a tak nyní odchází hodně peněz mimo ČR. (Naopak, ČR je zahlcována obrovskou vlnou peněz z Evropské unie, ZDE, pozn. red.) Na východoevropské trhy je doopravdy dováženo např. méně kvalitní jídlo. Četl jsem, že i auta a jiné výrobky prodávané v ČR jsou horší kvality. To jsou všechno možná i skutečnosti (viz. např. http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/1699219-v-cesku-jsou-mene-kvalitni-potraviny-nez-na-zapade-lidem-vadi), které mohou podpořit např. protiněmecké nálady. Těžko hledat omluvu pro firmy, které tohle obyvatelům východních zemí evropy provádějí. Také je s podivem, že zákaz dovozu nekvalitních potravin a vysoké pokuty, nejsou v programu nějaké větší politické strany.

Skutečně může česká univerzita zaměstnávat někoho, kdo vyzývá k násilí?

Extremista Martin Konvička opět vyzývá k fyzické likvidaci

21. 2. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Byť jde jen o jeden z mnoha případů, kdy extremisté, jež reprezentuje entomolog Martin Konvička, vyhrožují násilím lidem, kteří odsuzují jejich xenofobní a agresivní rétoriku vůči menšinám, je stále nutné na toto jednání upozorňovat. Znovu opakujeme, že českým právním řádem je vyzývání k násilí proti skupině osob považováno za trestný čin, za který je možné uvalit trest odnětí svobody až na dva roky, pokud je ten trestný čin spáchán v médiích nebo na internetu, tři roky. Jihočeská univerzita, která extremistu zaměstnává, se už dříve oficiálně vyjádřila v tom smyslu, že se sice s aktivitami svého zaměstnance neztotožňuje, nicméně že z právního hlediska nemůže jeho zaměstnaneckou smlouvu ukončit. Pokud by ovšem byl extremista za své jednání odsouzen, za určitých podmínek (pravomocný rozsudek k nepodmíněnému trestu delšímu než jeden rok) by byl důvodem k rozvázání pracovního poměru. Ze strany univerzity je alibistické, že se odmítá k extremistovi Konvičkovi vyjadřovat, jelikož "neporušuje pracovněprávní vztahy".

Má cenu do toho mluvit?

21. 2. 2017 / Jan Sláma

čas čtení 7 minut

V pořadu Máte slovo, který by se spíše měl jmenovat Mohu do toho mluvit, se na nás valí jedno téma za druhým. Je vidět, že problémů tlačících lidstvo i českou veřejnost je stále dost a paní Jílková je dovede obratně vybírat a předkládat. Debaty bývají docela vášnivé i když často by stačilo zapátrat v minulosti a najít odpovědi. Tak nedávno se vášnivě debatovalo o nedostatku pracovní síly v České republice a o potřebě dovézt ji ze zahraničí. Jak k tomuto problému vlastně došlo? Proč nemáme dost lidí z místních zdrojů když je pořád mnoho lidí nezaměstnaných?

Zdanění robotické práce jako možný zdroj pro občanský příjem

21. 2. 2017

čas čtení 2 minuty

Na základě mnoha velmi kvalifikovaných prognóz je velmi pravděpodobné, že se během následujících let bude velmi rychle měnit pracovní trh. Prognózy se liší rozsahem a předpovědí toho, jakou reakci ve společnosti to vyvolá, nicméně nikoliv v tom, že se tak stane. V reportáži BBC zazněla řada názorů na to, co vyvolá další kolo automatizace ekonomické produkce. Není pochyb, že vzniknou nová pracovní místa, otázkou ale, je zda jich bude dost a zda lidé budou dostatečně adaptabilní, aby se rychlým změnám přizpůsobili. Vedle toho, jak v reportáži poukazuje Colum Chase, autor knihy Economic singularity, je třeba si uvědomit, že zatímco dřívější kola automatizace byla převážně transformací mechanické práce, nyní dochází k masivní kognitivní automatizaci, která zasáhne mnohem větší spektrum činností a pronikne i do profesí doposud nedotčených. je možné, že bude třeba zcela nově promyslet model, v němž prodej práce představuje základní princip pro zajištění ekonomické existence ve společnosti. Jak zaznělo v reportáži, je možné, že někteří lidé budou pouhými konzumenty. Je nicméně velmi pravděpodobné, že pouhé konzumentství (reálná nečinnost a neproduktivita) bude mít dalekosáhlé dopady na lidskou identitu a může způsobit existenciální trauma. A to i v případě, že bude zaveden nepodmíněný příjem. Je pravděpodobné, že bude nutné vynalézt úplně nový model zachování pocitu produktivity a užitečnosti v kombinaci s částečným zaměstnáním. Kromě toho je ale třeba vytvořit funkční model financování života takové společnosti. Bill Gates, zakladatel Microsoftu a jeden z lidí, kteří v poslední době upozorňují na možnou past rychlého vývoje umělé inteligence. se v níže uvedeném videu domnívá, že robotická práce by mohla být zdaněna stejně, jako je zdaněna práce lidská, právě proto, že s úbytkem lidské práce může dojít na neřešitelný deficit veřejných rozpočtů. K tomu na Facebooku dodává český podnikatel Martin Hausenblas: "Velmi rozumný přístup. V nastupující době, která kdy práci lidí převezmou robotické systémy, může daň z robotické práce a daň z primárních surovinových zdrojů vytvořit potřebný finanční zdroj pro nepodmíněný příjem, který se ukazuje jako možné řešení pro adekvátní distribuci bohatství. Rozdíl v příjmech chudých a bohatých se totiž stále zvyšuje."

Bodláky Václava Duška

Evropské blaho přijde jednoho draho

21. 2. 2017 / Václav Dušek

čas čtení 6 minut

Evropská unie žalářem národů pro nesvobodné i zkorumpované nabývá nebezpečných rozměrů; houfování skýtá výrazné buntování občanstva. Udrž občana v klidu a můžeš vesele rabovat třeba i státní pokladnu. Národů, ač jsme různých, váháme nastejno; společné máme pochybnosti o potřebách sdružování pod jedním praporem i vedením odstátněných úředníků. Evropanství státy vysiluje, neposiluje, vytváří rozlehlá minová pole, šlechtí myšlenky naprosto cizí současným státnickým zastupitelům a jejich pomahačům. Žalářování probíhá za pomoci nových metod – zabav lidičky pakulturou, kulturnost narušuje pravidelnost pochodu do vyznačených pastvin. Zábava není záhuba, nestrašte intelektuálními výklady o potřebě umění. Umění je přežít, v klidu dožít.

Dnešní situace v SRN

21. 2. 2017

čas čtení 5 minut

Pan Beneš falešně navádí své čtenáře k představě, že z přílivu výdělku českých výrobních podniků v rukou německých vlastníků z Česka do Německa těží německá společnost. Tomu tak není. Roční čistý vývoz kapitálu z Německa do ciziny daleko převyšuje celkový český hrubý domácí produkt. Jestliže si pan Beneš chce svůj podíl na výdělku znovu osvojit, bude muset odjet do Velké Británie, nebo do Spojených států, kde že se ten jeho kapitál z valné většiny současně nachází a provizorním německým majitelům z vyšších, ale ne zrovna nejvychytralejších, vrstev, protéká prsty. No, koneckonců, dnes i většina německých akciových společnosti není většinově vlastněna nemeckými boháči, ale internacionálními finančními společnostmi, píše František Tůma. Čtenáře předem varujeme, že tohle je poněkud drsný text.

Jinak jednoduše doporučuju zavedení 80% daně na vyplácený zisk. Kapitál by se potom znovu akumuloval v Česku. Chcete to? No, nevypadá to tak, nikdo o tom nemluví. Nevidím, že by takové rozhodnutí někomu v Německu vadilo. Nejméně potom zdejšímu pracujícímu lidu. Prospěch společnosti (té lidské, ne té akciové) ale obvykle v dnešní době neodpovídá prospěchu jednotlivců ve výhodných pozicích.

O zločinnosti ve Švédsku

21. 2. 2017

čas čtení 2 minuty

Žil jsem v jednom z údajných sociálně postižených ghet ve Švédsku v osmdesátých letech, kdy ještě bylo převážně bělošské a nejblíže k trestným činům jsme se dostali tím, kdy jeden můj kamarád ve své kuchyni vyráběl ilegálně podomácku vodku, píše Andrew Brown. Když jsem se o dvacet let později na totéž místo vrátil, v mém starém bytě bydlela somálská rodina a téměř všechny na děti, které si hrály v otevřených prostorách venku, dohlížely ženy v šátcích. Přijel jsem s rozhlasovým produkčním pracovníkem, který dlouze hovořil v arabštině s iráckým uprchlíkem, který právě po děsivé cestě do Švédska dostal ubytování.

Avšak absolutně tam neexistoval žádný pocit nebezpečí či nepřátelství. Podobně, Rosengård, předměstí města Malmö, které pravicový tisk líčí jako švédské Mogadišu, je daleko otevřenější a pokojnější než, řekněme, drsnější části severního Londýna.

Počet sebevražedných pokusů teenagerů klesl po uzákonění sňatků homosexuálů

21. 2. 2017

čas čtení < 1 minuta

Podle studie vypracované na Johns Hopkins University klesl počet sebevražd v těch státech USA, které umožnily - ještě před zavedením federální platnosti - homosexuální svazky. Ačkoliv nebyla dokázána přímá souvislost, ve státech, kde došlo k zavedení, klesl počet pokusů o sebevraždu u teenagerů s homosexuální orientací o 14 %, zatímco u ostatních o 7 %. Ve státech, které podobnou změnu v zákoně neudělaly, ke změně nedošlo. Výzkum byl proveden na robustním vzorku 700 tisíc studentů. Sebevražda je druhou nejčastější příčinou smrti teenagera v USA. Zprávu přinesla agentura AP.

Najít indikátory změny k lepšímu je vážně těžké

Ano, bude hůř...

21. 2. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Lidé, které uráží faktické a argumentační nesmysly, na nichž populisté jako Zeman, Babiš či Trump staví svou politickou rétoriku, pravděpodobně chovají naději, že až se prokáže nesmyslnost jejich představ, dojde k obrození. Inu, takovou naději je třeba podepřít konkrétními důvody. Nehledě na to, že je prediktibilita s ohledem na omezenou kapacitu individuálního i kolektivního lidského vědomí vlastně jen takovou sázkou do loterie, těchto důkazů příliš nalézt nelze. Rychlostí vývoje ztracené generace lidí 40 plus, které reálně ovládají systém díky své politické aktivitě, z deziluze nevysvobodí prozření. A generace nastupující jsou letargické, jelikož se narodily do světa, který zajišťuje vše potřebné, aniž by bylo třeba hnout brvou. Dokonce i v jeho proto-totalitních formách vlády...

A jaká je role médií?

Proč je kritika Trumpa a brexitu z úst McCaina a Blaira krajně nedůvěryhodná

21. 2. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Třebaže lži byly vždy pevnou součástí politického establishmentu kdekoliv na světě, s nynějším nájemníkem Bílého domu se lež, často naprosto absurdní, stala posvátnou hodnotou, navíc umocněnou konspiračními teoriemi. Je skutečně groteskní sledovat, jak křečovití přívrženci Donalda Trumpa hájí každý nesmysl, který vypustí z úst. Kupříkladu bývalý ministr vnitra Martin Pecina na Facebooku považuje videozáznam Trumpova projevu z floridského Melbourne za důkaz mediální lži, neboť americký prezident v souvislosti se Švédskem explicitně nehovořil o teroristickém útoku. Nicméně kontext Trumpovy řeči je křišťálově jasný, protože prezident jedním dechem hovoří o tom, co se stalo v Nice, Paříži a Bruselu a zároveň zmíní neexistující incident ve Švédsku. Kritická reflexe tragikomických excesů Bílého domu je potřebná jako příslovečná sůl, avšak přichází-li od zdiskreditovaných politiků, jakým je třeba senátor John McCain, jde spíše o medvědí službu.

Švédští policisté interviewovaní v reportáži na Fox News: Ten filmař je šílenec

20. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

Poté, co se Donald Trump zmínil v sobotu o neexistujícím atentátu ve Švédsku, se pokusil bránit, že reagoval na reportáž televize Fox News. Tu natočil filmař Ami Horowitz. Avšak švédští policisté, interviewovaní v odvysílané sekvenci, protestují. Jejich výpovědi byly zkreslené. "Je to šílenec."

Oba interviewovaní švédští policisté Anders Göranzon a Jacob Ekström svědčí, že jejich odpovědi pro Horowitzův film byly vytrženy z kontextu. "Nechápeme, proč jsme byli součástí té reportáže. Rozhovor, který jsme poskytli, byl o něčem úplně jiném než o tom, o čem Fox News a Horowitz hovořili."

Rozhovor, který švédští policisté Horowitzovi poskytli, byl o kriminalitě v rizikových oblastech. Vůbec se v něm nehovořilo o migraci ani o imigraci. "Šokovalo nás, to, co odvysílali. On ty odpovědi sestříhal. My jsme v rozhovoru odpovídali na úplně jiné otázky. Tohle je špatná novinářská práce.

Anders Göranzon: "Je to strašné. Otázky, které nám byly ve skutečnosti položeny, měly být odvysílány spolu s našimi odpověďmi. Nevlastníme práva na tento film, ale důsledkem je, že po této zkušenosti už nebudeme novinářům poskytovat rozhovoru. Nemůžeme jim důvěřovat. Ten úryvek, který odvysílali, nevypovídá nic, my jsme odpovídali na úplně jinou otázku. Nesouhlasíme s tím, co Horowitz říká. Je to šílenec."

Švédský deník Dagens Nyheter požádal filmaře Horowitze o reakci.

Zdroj v angličtině ZDE

Proč stojí za to uvažovat o nové argumentaci Tonyho Blaira

20. 2. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Je nutno daleko empiričtěji a detailně, místně zkoumat, proč nejrůznější politické frakce přecházejí k ultrapravicovému populismu.

Minulý týden pronesl bývalý britský premiér Tony Blair velmi dobře vyargumentovaný projev, v němž poukazoval na to, že když Angličané hlasovali pro brexit, hlasovali pro něco, co má otevřený konec, a nevědí, kam jdou. Je to, argumentoval už dříve, jako byste prodali svůj dům, aniž byste si zajistili, kam se budete stěhovat. Proto požadoval, aby měli Britové možnost ještě jednou rozhodnout, zda brexit skutečně chtějí, až vyjde najevo, po ukončení vyjednávání s Evropskou unií, co to všechno znamená.

Komik John Oliver o Trumpovi: Dominuje zpravodajství jako prd v autě

20. 2. 2017

čas čtení 2 minuty

Kdo opravdu používá sociální sítě, a kdo je vlastně sociálními sítěmi zneužíván?

Americký komik John Oliver pokračoval ve své kritice Donalda Trumpa a jeho lživých tvrzení, která "dominují globálnímu zpravodajství jako prd ve volkswagenu. Nedá se tomu uniknout".

To, na čem Trumpovi však záleží, není pravda, nejsou to fakta. Záleží mu jen na tom, aby jeho výroky na Twitteru byly uvěřitelné, píše Susanne Moore. Vypočítal si, že Twitter mu dává okamžitý přístup k obrovskému publiku - a v tom má samozřejmě pravdu. Ať je to, co zveřejňuje, jakkoliv šílené, pro něho to strategicky funguje. Samozřejmě, že se nevyhýbá médiím. Twitter se tak stává přímou součástí médií.

Společná vláda KSČM a ČSSD jako fantasmagorie zemanismu

20. 2. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Médii proletěla smršť diskusí a komentářů nad tím, že předseda ČSSD Sobotka údajně připustil, že po volbách přichází v úvahu vláda ČSSD s komunisty. Nechci se zabývat otázkou, nakolik to skutečně připustil, nebo ne, zajímá mne spíše pozornost, jakou tato možnost spolupráce socialistů s komunisty vzbudila.

"Co to Trump kouří?" Švédsko je zmateno Trumpovým tvrzením, že tam došlo k teroristickému útoku

19. 2. 2017

čas čtení 3 minuty

Na svém sobotním shromáždění na Floridě hovořil Donald Trump o teroristickém útoku ve Švédsku, k němuž nikdy nedošlo.

Trump řekl: "Musíme svou zemi udržovat bezpečnou. Podívejte se, co se děje v Německu, podívejte, co se děje včera ve Švédsku."

Byly vzneseny otázky, zda si Trump spletl Švédsko s městek Sehwan v Pákistánu, kde v pátek zahynulo při sebevražedném atentátu v sufistické svatyni 85 lidí.

Trump měl prý na mysli "rostoucí zločinnost" ve Švédsku (která neexistuje)

20. 2. 2017

čas čtení 2 minuty

Bílý dům se vyjádřil, že Donald Trump hovořil všeobecně o "rostoucí zločinnosti", když se v sobotu večer zmínil o teroristickém útoku ve Švédsku, k němuž nedošlo.

Švédsko reagovalo překvapením a zmatkem na tvrzení Donalda Trumpa, že ve Švédsku v pátek večer "došlo k incidentu". V neděli požádalo švédské velvyslanectví ve Washingtonu americké ministerstvo zahraničí o vysvětlení.

V neděli odpoledne napsal Trump na Twitteru své vlastní vysvětlení:

"Můj výrok o tom, co se děje ve Švédsku, se týkal informací, které vysílaly Fox News ohledně imigrantů a Švédska."

Trumpovi stoupenci tvrdí, že Švédsko "utajuje vlnu uprchlické zločinnosti"

20. 2. 2017

čas čtení 2 minuty

"Liberálové se zoufale snaží utajit temnou realitu ve Švédsku, o níž hovořil Trump"

Největším problémem, který Švédsko nyní řeší, je, která kapela má být nominována do eurovizní písňové soutěže.

Ironicky se vyjádřila i Chelsey Clintonová:

"Co se stalo v pátek večer? Chytili pachatele masakru na Bowling Green?"

Jiní, včetně švédského velvyslanectví ve Washingtonu, jemně naznačovali, že by Trump měl získávat informace o situaci v jiných zemích jinde než na Fox News:

"On píše na Twitteru, že jeho zdrojem zahraničních informací jsou Fox News. Já už, Carle, tohle vyšetřování dál nemůžu dělat. Nixon byl aspoň inteligentní."

K tomu: Ruská média obsesivně šíří falešné zprávy o tom, jak se Švédsko rozkládá kvůli homosexuálům, muslimům a zejména kvůli pedofilii:

Švédské velvyslanectví ve Washingtonu: "Jsme připraveni informovat americkou vládu o švédské strategii pro imigraci a integraci uprchlíků."

Obětí lží ultrapravičáků, jako je Trump a Zeman, jsou lidé, jimiž elity pohrdají

20. 2. 2017

čas čtení 3 minuty

Populismus sílí, protože "obyčejný občan" má plné zuby, že ho elity neberou vážně a nemluví s ním jako s dospělým člověkem.

Richard Hoggart vydal před šedesáti lety svou knihu The Use of Literacy (K čemu je gramotnost). Argumentoval v ní, že postupné rozšiřování projektu občanské gramotnosti zvýší moc obyčejných občanů. V Británii se to do určité míry uskutečnilo. V polovině devadesátých let tam měla téměř polovina lidí mladších pětadvaceti let vysokoškolské vzdělání.

Jenže co ta druhá polovina společnosti? Tato mlčenlivá segregace se projevila, když se analyzovalo, jak lidé hlasovali v roce 2016 o brexitu. Pokud jste se narodili před érou všeobecně přístupného vzdělání a neměli jste kvalifikaci, hlasovali jste pro odchod Británie z EU. Pokud vám bylo pod čtyřicet a měli jste univerzitní vzdělání, hlasovali jste pro setrvání Británie v EU, píše Lynsey Hanley.

BBC: Robotika zničí pracovní příležitosti. Je nutno vypracovat nový sociální model

20. 2. 2017

čas čtení 7 minut

Rozhlas BBC v neděli navštívil centrum pro vývoj robotů v anglickém Sheffieldu a jeho reportér tam komunikoval s několika pokusnými roboty. Pak následovala diskuse o tom, co umělá inteligence a robotika způsobí v ekonomice a v zaměstnanosti:

Moderátor: Málokdo, kdo pracuje v oboru robotiky, pochybuje, že umělá inteligence zlikviduje velké množství pracovních příležitostí. Michael Sloss si myslí, že to znamená, že budeme muset věci radikálně přemyslet:

"Roboti skutečně v nadcházejících dvaceti letech převezmou šedesát procent dnes existujících pracovních příležitostí. To by bylo hluboce znepokojující, pokud k tomu účelu nerestrukturalizujeme společnost."

Britské ministerstvo vnitra "bude uvažovat o vpuštění některých dětských uprchlíků"

20. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

Britské ministerstvo vnitra souhlasilo, že bude znovu zkoumat žádosti o azyl od dětských uprchlíků ve Francii poté, co vyšlo najevo, že několik z nich se vrátilo do Calais ve snaze dostat se do Británie. Prý bude zkoumat případy těch dětí, které mají v Británii příbuzné.

Jeden teenager, jemuž se o minulém víkendu podařilo proniknout do Londýna poté, co se schoval pod autobusem, sdělil listu Guardian, že stále větší počty uprchlických dětí ve Francii se vzdaly naděje, že budou do Británie vpuštěny oficiálně, a vracejí se do děsivých podmínek v Calais.

Příchod tohoto dětského uprchlíka následuje po politické bouři, kterou vyvolalo náhlé rozhodnutí britské vlády zrušit svůj příslib poskytnout bezpečí pro tři tisíce uprchlických dětí bez doprovodu rodičů, které se nacházejí v Evropě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Názor skotského deníku The National:

"Představa, že Británie je morálně nadřazená ostatnímu světu, je svatouškovský podvod. Tato vláda a její fanoušci v médiích nejsou tolerantní, nejednají s respektem vůči druhým a nemají slitování. Jsou krutí, sobečtí, zanedbávají své povinnosti, a jsou to nestoudní pokrytci."

Naše Evropa - sjednocená, demokratická a solidární

20. 2. 2017

čas čtení 3 minuty

V den šedesátého výročí podpisu Římské smlouvy se v Římě shromáždíme. Jsme totiž přesvědčeni, že Evropa se musí změnit, má-li uniknout rozkladu, společenské pohromě, zkáze životního prostředí a pádu do autoritářství.

Naše společné dědictví, budované na právech a demokracii, mizí tou měrou, jak se rozkládá sociální stát a jak ztrácíme své naděje a tužby.

Nespravedlivé smlouvy, úsporná opatření, nadvláda finančního sektoru, vyhošťování do ciziny, prekarizace práce znehodnocováním pracovněprávních vztahů stejně jako diskriminace žen a mladých lidí zvyšují i v Evropě nerovnosti a chudobu.

Stojíme dnes před alternativami: buď chránit lidské životy, nebo zachraňovat finance a banky; buď zajistit plný přístup k právům pro všechny, nebo se spokojit s jejich demontáží; buď zvolíme mírové soužití, nebo války; buď demokracii, nebo diktatury. Nedůvěra, strach a nejistota rostou. Přibývá rasizmu, reakčního nacionalizmu a také hranic, zdí a plotů a ostnatého drátu.

Trump zaútočil na Floridě na "nepoctivá média" a znovu tvrdil různé lži

19. 2. 2017

čas čtení 3 minuty

Trump řekl na Floridě: "Jen se podívejte, co se včera stalo ve Švédsku." Švédi netuší, o čem mluvil. Další lež a výmysl. K žádnému incidentu ve Švédsku nedošlo.


Donald Trump pocítil potřebu zažít znovu obdiv svých stoupenců, tak překvapivě uspořádal na Floridě své představení před davem asi 9000 svých vášnivých stoupenců, jako by stále ještě vedl předvolební prezidentskou kampaň.

Ve svém vystoupení znovu útočil na sdělovací prostředky. Tvrdil svým stoupencům: "Mají svou vlastní agendu. A jejich agenda není vaší agendou."

Jak Trump vyvolával nenávist vůči médiím, nepřátelství jeho stoupenců vůči novinářům bylo intenzivní a téměř osobní, svědčí reportér televize BBC. "Kolega fotografoval a jakýsi muž z davu mu zakrýval objektiv. Když jsme z hangáru odcházeli, jiný muž nám řekl: 'Sbohem, lživá média.'" Na údajně "lživá média" ("Lügenpresse") útočili ve třicátých letech němečtí nacisté. Kam to vedlo, je známo.

Trump pokračoval: "Život je předvolební kampaň. Udělat naši zemi velkou je kampaň. Pro mě je to kampaň. Udělat Ameriku velkou je absolutně kampaň. Není to lehké, když také bojujeme proti tisku."

Syndrom Babiš jako hlavní faktor popularity Donalda Trumpa?

19. 2. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Proč jsou babišové, trumpové a zemanové populární?

- Frustrace občanstva s tradičním, nikdy nic neřešícím politickým procesem je zmanipulovávána nově vzniklými ultrapravicovými médii, dopad jejichž lhaní je znásobován sociálními sítěmi.

- Babišové, trumpové a zemanové jsou populární právě proto, že hovoří negramaticky, šíří blbosti a vytvářejí tak dojem, že nejsou konvenčními politiky. Dávají tak frustrovaným občanům (falešnou) naději, že se jejich situace zlepší. Kritika  ze strany médií a systematické poukazování na to, že Trump či Zeman lžou a že Babiš má střet zájmů, důvěru jejich stoupenců jen posiluje.

Záhadou se může zdát neutuchající politická podpora pro Donalda Trumpa mezi jeho voliči, navzdory tomu, že se chová jako blázen a že Bílý dům za jeho vlády je v naprostém chaosu. Stejnou záhadou může být v ČR neutuchající politická podpora velké části českých občanů pro Andreje Babiše, navzdory jeho četným skandálům týkajícím se střetu zájmů a ekonomických nejasností.

Opakovaný nárůst koncentrací radioaktivního jódu I-131 v Evropě vyvolává obavy z ilegálního testování ruských jaderných zbraní

19. 2. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty


Během ledna byl měřícími stanicemi v několika evropských zemích - nejmasívněji v severním Norsku, ale dále také ve Finsku, Polsku, Německu, České republice, Francii a Španělsku - zjištěn výrazný nárůst atmosférických koncentrací radioaktivního izotopu jódu I-131 ZDE. Vysoce nestabilní prvek s poločasem rozpadu 8 dní se v přírodě běžně nevyskytuje a obvyklý zdroj představují rozpadové řady izotopů uranu U-235 či plutonia Pu-239 ve štěpných jaderných zařízeních.

Geert Wilders zahájil svou předvolební kampaň:

"Marocká verbež činí ulice Holandska nebezpečnými"

19. 2. 2017

čas čtení < 1 minuta

Ultrapravicový holandský politik Geert Wilders zahájil svou předvolební kampaň tím, že nazval občany Maroka "verbeží". Přislíbil, že "učiní Holandsko zase velkým".

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za leden 2017

3. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

V lednu 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 64 488.51  Kč.   Výdaje na provoz Britských listů byly 62 049 Kč. 

Zůstatek byl koncem ledna  2017 186 000.31 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Český film | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
19415