Komik John Oliver o Trumpovi: Dominuje zpravodajství jako prd v autě

20. 2. 2017

čas čtení 2 minuty

Kdo opravdu používá sociální sítě, a kdo je vlastně sociálními sítěmi zneužíván?

Americký komik John Oliver pokračoval ve své kritice Donalda Trumpa a jeho lživých tvrzení, která "dominují globálnímu zpravodajství jako prd ve volkswagenu. Nedá se tomu uniknout".

To, na čem Trumpovi však záleží, není pravda, nejsou to fakta. Záleží mu jen na tom, aby jeho výroky na Twitteru byly uvěřitelné, píše Susanne Moore. Vypočítal si, že Twitter mu dává okamžitý přístup k obrovskému publiku - a v tom má samozřejmě pravdu. Ať je to, co zveřejňuje, jakkoliv šílené, pro něho to strategicky funguje. Samozřejmě, že se nevyhýbá médiím. Twitter se tak stává přímou součástí médií.

Mnoho lidí, kteří říkají, že nenávidí establishmentová média, poukazují na provázanost a kamarádšofty uvnitř politických elit, a mají pravdu. Politické elity jsou izolovány od společnosti, jak ve Westminsteru, tak ve Washingtonu (a vlastně i v pražské kavárně).

Twitter odhalil tento systém kamarádšoftů, těsné vazby lidí, kteří spolu chodí na oběd, navzájem se podporují, jsou absolventi stejných škol, rozhodují, o čem se má psát. Lidé zuří, že nejsou součástí tohoto elitního politického okruhu a mají pravdu. Sociální sítě lidem dovolují toto elitářství narušovat, vrhnout světlo na tyto hierarchie a zároveň jim zdůrazňují, že stojí mimo okruh elit.

Druhým problémem se sociálními sítěmi je, že umožňují šíření obrovského množství nenávisti. Britská politička Diane Abbot nedávno poukázala na to, že ženy v britské politice jsou terčem obrovského množství výhrůžek smrtí a znásilnění. V Británii to na rozdíl od ČR policie aspoň vyšetřuje. Ovšem je toho tolik, že to nezvládá.

Fantazie přímé a zdemokratizované komunikace nyní ustoupila vlně verbálního násilí. Trumpovy výroky na Twitteru nyní dominují globálnímu zpravodajství. Cokoliv napíše na internetu, je mnohonásobně znásobeno. Naštěstí se násobí i výsměch Trumpovi. Avšak zůstává ve vzduchu viset otázka: Kdo opravdu používá sociální sítě, a kdo je vlastně sociálními sítěmi zneužíván?

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5780

Diskuse

Obsah vydání | 22. 2. 2017