Trump měl prý na mysli "rostoucí zločinnost" ve Švédsku (která neexistuje)

20. 2. 2017

čas čtení 2 minuty

Bílý dům se vyjádřil, že Donald Trump hovořil všeobecně o "rostoucí zločinnosti", když se v sobotu večer zmínil o teroristickém útoku ve Švédsku, k němuž nedošlo.

Švédsko reagovalo překvapením a zmatkem na tvrzení Donalda Trumpa, že ve Švédsku v pátek večer "došlo k incidentu". V neděli požádalo švédské velvyslanectví ve Washingtonu americké ministerstvo zahraničí o vysvětlení.

V neděli odpoledne napsal Trump na Twitteru své vlastní vysvětlení:

"Můj výrok o tom, co se děje ve Švédsku, se týkal informací, které vysílaly Fox News ohledně imigrantů a Švédska."

Bílý dům také "vysvětlil", že Trump prý "hovořil o rostoucí zločinnosti a nedávných incidentech obecně, ne o jednom konkrétním incidentu."

V pátek večer odvysílali na Fox News filmovou sekvenci s filmařem Amim Horowitzem, který tvrdí, že uprchlíci, které Švédsko přijalo, páchají kriminalitu.

"Švédsko nedávno zaznamenalo první teroristický útok, takže nyní zažívají to, co jsme viděli už po celé Evroppě," tvrdil Horowitz, aniž by specifikoval, k jakému teroristickému útoku došlo. "Oni se ty útoky často snaží zatajovat."

Švédsko zaznamenalo sebevražedný atentát v roce 2010, rok před začátkem občanských válech v Sýrii a v Libyii a mnoho let předtím, než vznikla uprchlická krize. Míra zločinnosti se podle oficiálních statistik ve Švédsku za posledních 10 let nezměnila, v poslední době klesá.

Deník Guardian se v neděli obrátil na Horowitze se sérií otázek, včetně otázek o údajném teroristickém útoku. Přislíbil, že na ně odpoví, ale neudělal to.

Švédská ministryně zahraničí Margot Wallstromová zveřejnila na Twitteru link, který poukazuje na to, že slovo "postpravdivý" jmenoval Oxfordský slovník slovem roku 2016.

Švédi reagují nesmírně citlivě na lži, které o situaci v jejich zemi šíří ultrapravicová média.

Nedávno vznikl ve Švédsku celostátní skandál, když Martin Veselovský zveřejnil na internetu lživý rozhovor o Švédsku s autorkou románků psaných pro švédskou Červenou knihovnu a autorkou knih o orgasmu Kateřinou Janouchovou. Švédská veřejnoprávní televize vyvrátila veškerá její tvrzení, vznesená v tomto pochybném rozhovoru.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6538

Diskuse

Obsah vydání | 22. 2. 2017