Ve Volokolamsku hospitalizovali děti s příznaky otravy. Podezření se týká nedaleké skládky

22. 3. 2018

čas čtení 2 minuty
Obyvatelé Volokolamského rajónu severozápadně od Moskvy informují o frontách v nemocnicích a několika případech hospitalizovaných školáků, které spojují s možným únikem plynu z nedaleké skládky Jadrovo.


  Již předtím byl na skládce vyhlášen režim mimořádné situace kvůli nepříjemnému zápachu poblíž zařízení. Na regionálním ministerstvu zdravotnictví potvrdili, že došlo k hospitalizacím s příznaky otrav u 50 dětí, ovšem odmítli souvislost s únikem plynu. Gubernátor Moskevské oblasti, který dorazil na místo, prohlásil, že děti mohou být evakuovány z města. V administraci Volokolamského rajónu potvrdili únik plynu z Jadrova v noci na 21. březen. Současně ministerstvo pro mimořádné situace oznámilo, že později úniky plynu nedaleko Jadrova nezaznamenalo.

  V Kremlu nekomentují možný únik sirovodíku ze skládky Jadrovo.

  Obyvatelé Volokolamského rajónu na sociálních sítích masově informují o hospitalizaci dětí s příznaky otrav, zejména se zvracením. Stěžují si na sílící zápach v noci na středu a spojují ho možným únikem plynu ze skládky. "Desítky dětí jsou na příjmu, u škol zasahují sanitky rychlé pomoci," informuje hlavní specialista ministerstva zdravotnictví Podmoskevské oblasti pro medicínskou profylaxi Jekatěrina Ivanovová. Na fotografiích uživatelů sociálních sítí VKontakte je vidět skupiny občanů nedaleko nemocnic.

  Ke 13. hodině dne 21. března se na volokolamskou nemocnici obrátilo 50 dětí z různých škol (ke 14. hodině až 57 dětí). Děti byly prohlédnuty, stěžovaly si na nevolnost a točení hlavy, některé na vyrážku. Všem byl proveden odběr krve. Do Volokolamska navíc dorazila brigáda specialistů z Moskevského oblastního vědecko-výzkumného klinického institutu M. F. Vladimirského - specialista na infekční choroby a neurolog. Ti během odpoledne nenalezli spojitost mezi zjištěnými příznaky a únikem plynu ze skládky.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
6887

Diskuse

Obsah vydání | 23. 3. 2018