Ukrajina vymáhá peníze na ruském Gazpromu

22. 3. 2018

čas čtení 2 minuty
Ukrajina žádá od ruské společnosti Gazprom 100 milionů hřiven (3,8 milionu dolarů) jako pokutu za "monopolismus", který souvisí s porušením ukrajinského antimonopolního zákonodárství.


  O kauze informoval ukrajinský ministr spravedlnosti Pavel Petrenko. Připomněl, že Kyjev už získal od ruského koncernu část prostředků - "je to vše, co fakticky Gazprom vlastnil na území Ukrajiny". Podle slov ministra bude jeho rezort spolupracovat s kolegy na dalších soudních nálezech, podle nichž Rusko musí Ukrajině poukázat řadu plateb.

  "Máme dobré perspektivy a dobré výsledky ohledně naplnění těchto rozsudků nejen na Ukrajině, ale i v dalších zemích, s nimiž má Ukrajina odpovídající smlouvy," prohlásil Petrenko.

  Zejména bude od Gazpromu požadováno ještě 6 miliard dolarů na základě rozsudku ukrajinského soudu o pokutě kvůli rozpočtu vyžadované Antimonopolní komisí.

  Zástupce předsedy správní rady Gazpromu Alexandr Medveděv již předtím oznámil, že po rozsudku Stockholmského arbitrážního soudu ruský koncern vypoví smlouvy s ukrajinským Naftogazem o dodávkách a tranzitu plynu.

  Současně ukrajinský prezident Petro Porošenko oznámil, že Katar je připraven dodávat Ukrajině zkapalněný plyn. Podle ukrajinského lídra dodávky, o jejichž objemech se nehovoří, by byly možné přes terminál v Polsku a tureckou cestou přes Bospor. Jak řekl Porošenko, "tyto zdroje dodávek zkapalněného plynu... vytvoří unikátní možnosti zvýšení naší energetické bezpečnosti".

  Vedoucí analytik Fondu národní energetické bezpečnosti přednášející na vládní univerzitě Ruské federace Igor Juškov pro rádio Sputnik řekl, že Ukrajina v takovém případě bude muset postavit vlastní terminál, nebo dopravovat plyn jiné státy, například Polsko. Podle něj to bude dražší než dodávky od Gazpromu - a také to vyžaduje dohodu s Tureckem, které zatím odmítá propouštět tankery do Černého moře.

  V případě, že katarský plyn bude do Ukrajiny dodáván přes Polsko, Kyjev musí platit tranzitní poplatky a dopravu. Cenu takto přepraveného plynu odhadl Juškov na 1,5 násobek ceny od Gazpromu.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
8126

Diskuse

Obsah vydání | 23. 3. 2018