Facebook samozřejmě nese plnou vinu za tento obrovský skandál

21. 3. 2018

čas čtení 1 minuta
Velké korporátní skandály nevznikají samy od sebe. Spektakulární krize často vzniká až po dlouhé sérii špatných rozhodnutí a arogance. Jak známo, zaměstnanci Facebooku neúnavně shromažďují co největší množství dat o jweho uživatelích a vydělávají obrovské množství peněz tím, že umožňují zadavatelům reklamy se na ně mikrozaměřovat. To má odporné aspekty: teprve loni například teprve Faceboopk zabránil tomu, aby zadavatelé reklamy na pronájem nemovitostí vylučovali určité etnické skupiny a invalidy, píše John Harris.




Jestliže používáte služby Facebooku tak, jak to jeho tvůrci zamýšleli, a zveřejňujete drobné detaily o svém životě každý den nebo každou hodinu, Facebook bude vědět všechno o vaší rodině, o vašich přátelích, o vašem vzdělání, o vaší politice, kam cestujete, jak se oblékáte, jaké máte internetové přístroje a tisíce dalších věcí. Facebook kontroluje celý internet: "Dostáváme data, kdykoliv navštívíte hru, aplikaci, nebo server, který používá platformu Facebooku a nebo nějaký rys Facebooku - někdy jen cookies."

Zuckerberg jednou hovořil o tom, že dosavadní představy o právu na soukromí jsou zastaralé. Facebook v té věci je průkopníkem a to je dobře.

I když většina uživatelů Facebooku je stále ochota poskytovat mu další a další svá data, za poslední dva až tři roky sílí sbor hlasů požadujících, aby vlády a parlamenty Facebook zkrotily. Problémem je ovšem obří velikost Facebooku a možnost protimonopolních zásahů, které by musely vzniknout na území USA. Bohužel, dosavadní americké zákony neodpovídají potřebám internetové éry. 

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
9367

Diskuse

Obsah vydání | 23. 3. 2018