Izrael potvrdil útok na syrský jaderný reaktor v roce 2007

22. 3. 2018

čas čtení 1 minuta
Po ověření informací, které Mosad získal v roce 2006 o jaderném reaktoru budovaném se severokorejskou pomocí v oblasti Dajr az-Zauru, se Izrael rozhodl jednat. Navzdory neshodám mezi politiky, varování bezpečnostních služeb a zmateným pokusům zatáhnout do věci Američany, byla operace provedena během šesti měsíců. Nyní konečně došlo k odtajnění detailů útoku, který zřejmě změnil situaci v regionu.


  V noci z 5. na 6. září 2007 premiér Ehud Olmert dorazil na leteckou základnu Kirja v Tel Avivu. Vedle něj seděli relativně nový ministr obrany Ehud Barak, ministryně zahraničí Cipi Livniová a zástupci různých bezpečnostních služeb.

  Krátce před půlnocí vzlétly ze základy Ramat David v severním Izraeli čtyři letouny F-15 a čtyři F-16. Cílem označeným v jejich palubních počítačích byla izolovaná čtvercová budova uprostřed pouště v severovýchodní Sýrii. Stroje letěly na sever podél Středozemního moře a pak se u hranice mezi Sýrií a Tureckem obrátily na východ.

  V čase 0:40 - 0:53 piloti opakovali kódové slovo, Arizona, než svrhli 24 tun munice na al-Kibar, jaderný reaktor tajně budovaný syrským prezidentem Bašárem Asadem s pomocí a podle plánů z KLDR. Reaktor byl zničen. Všichni piloti se bezpečně vrátili. Syrský jaderný program byl eliminován. Blízký východ, a možná celý svět, si dnes při zpětném pohledu vydechl.

  V následujícím desetiletí Izrael důsledně popíral oficiální odpovědnost za operaci, dokud izraelský vojenský cenzor nerozhodl o povolení k publikaci.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7978

Diskuse

Obsah vydání | 23. 3. 2018