Cena a důsledky kauzy Chášakdží

22. 10. 2018

čas čtení 3 minuty
Napsal jsem tento článek předtím, než Saúdská Arábie oznámila smrt blízkého kolegy Džamála Chášakdžího, píše bývalý generální manažer televize Al-Arabíja Abdalrahmán al-Rašíd. Al-Arabíja je vládní saúdská televize. Chovali jsme zbytkovou naději, že se objeví nezraněn. Oznámení detailů a trestů zaměřených vůči vysoce postaveným bezpečnostním představitelům a bezpečnostní službě všechny přinutí, aby se přidali k jednomu ze dvou táborů. Jeden chce potrestat ty, kdo se na věci podíleli, kdežto druhý chce využít kauzu proti Saúdské Arábii.


Několik vlád a institucí využilo kauzy Chášakdží k zaujetí tvrdého postoje vůči Saúdské Arábii. Není pochyb, že krize království hodně stála. Navzdory všemu však zůstane klíčovou a vlivnou zemí, která se těší rozsáhlým mezinárodním vztahům a její regionální vliv zůstane zachován.

Bude ovlivněn, ale nikoliv anulován.

Primárně, není možno vzdát se saúdské ropy. To je klíčová tepna globální ekonomiky. Navíc geopolitickou roli v regionu také nelze ignorovat. Geografie je neměnnou pravdu světové politiky. Náboženský vliv Saúdské Arábie nelze eliminovat, protože je duchovním centrem více jak miliardy muslimů po celém světě. Nelze odstranit regionální roli Saúdské Arábie. Za prvé proto, že region je rozdělen mezi dva hlavní znepřátelené tábory a za druhé, protože financuje několik regionálních institucí.

Stručně řečeno, oslabení Saúdské Arábie zhorší potíže v regionu.

Poté co jsme byli nejprve šokováni zmizením Chášakdžího jsme byli šokováni i podruhé, a to kampaní proti Saúdské Arábii. Dokážeme porozumět požadavku na vyšetřování, ale ne ve smyslu hrozeb uvalení sankcí. Chápeme, že mezinárodní společenství řadí země podle jejich důležitosti. Saúdská Arábie má v regionu nejlepší reputaci a toto je první krize od 70. let. Proto se od ní také očekává mnohem více, než od Teheránu nebo Damašku.

Nehledě na kriminální aspekt kauzy, všichni jsme viděli, jak byla krize přehnána do té míry, že i rozdílné strany v Saúdské Arábii se začaly ptát po účelu kampaně. Je pravděpodobné, že nadměrná politizace a útok proti monarchii přivedou některé země a instituce k vyjádření solidarity se Saúdskou Arábií až do té doby, než bude odhalena pravda. Kampaň se svým strůjcům vymstí.

Cena bude vysoká, pokud tlak nepoleví. V regionálním měřítku znamená oslabení Saúdské Arábie slábnutí sil, které podporují její přístup. Také posílí Írán, Hizballáh, al-Kájdu, Húsie a IS. Toto jsou očekávatelné důsledky.

U extrémistických mocností a jejich spojenců v regionu není neobvyklého na tom, že zneužívají kauzu Chášakdží a přilévají oleje do ohně. Proto tvrdím, že využívání a přehánění se provokatérům vymstí.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8425

Diskuse

Obsah vydání | 24. 10. 2018