Brexit: Paralely s pádem Říma jsou až příliš zřejmé

22. 10. 2018

čas čtení 2 minuty
Pár let vyčkejte a Británie bude chtít vstoupit do eurozóny; realita má nepříjemný zvyk obtěžovat, ale může si to vyžádat čas, píše Chris Johns.


Debakl brexitu byl způsoben mnoha věcmi, především však nedostatkem dějinného povědomí. A to čeho jsme svědky je samo historické - ale ne bez precedentu. Každodenně sledujeme mocenský boj, který nebere ohled na škody způsobené zemi, již se bojující politici snaží ovládnout.

Římské dějiny poskytují dost příkladů záměrného přivedení státu na pokraj zničení v rámci snahy získat nebo konsolidovat moc. Nebo jen uspokojit chuť ničit. Císař Nero přichází na mysl jako první. (Příběh o tom, jak Nero zpíval a hrál na kytharu během velkého požáru Říma, je apokryfní - pozn. red.) Rezonuje to s komentáři Borise Johnsona.

Odtržení brexitu od reality je úplné. Tahanice o dohodu s EU jsou podivnou válkou: Skutečné bitvy teprve přijdou. Theresa Mayová trvá na tom, aby se přechodné období označovalo jako "období implementace". Jenže implementována nebude ani jediná věc. Jedinou významnou událostí se stane začátek jednání a budoucnosti Británie - o příštích obchodních vztazích s EU. A to může být jen počátek.

Plán Theresy Mayové prodloužit neimplementační období o rok poprvé sjednotil Konzervativní stranu. Příznivci setrvání v EU i brexitéři to nenávidí. Jsou to stejní lidé, kteří chtěli rychle vyjednat se zbytkem světa obchodní dohody - a dnes nám říkají, že si nepřečetli nebo nepochopili loňskou prosincovou dohodu o hranicích.

Katastrofy bývají někdy vyrobeny, aby otevřely cestu k moci. Aureliův syn Commodus byl takřka zničen nedostatkem potravin, který vyvolal jeho kamarád Cleander. Ten přesměroval dodávky obilí a plánoval stát se hrdinou - a císařem - poté, co zázračně vyrobí chléb pro hladovějící Římany. Nefungovalo to a byl popraven. Lid, který si populista Cleander starostlivě kultivoval, změnil názor a požadoval jeho hlavu. Vůle lidu může být vrtkavá. Budoucí britský ministr pro dodávky potravin - i další brexitéři - by to měli starostlivě zvážit.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9130

Diskuse

Obsah vydání | 24. 10. 2018