Chášadžího vražda jako vítaný strategický nástroj prezidenta Erdogana

23. 10. 2018

čas čtení 3 minuty
Turecký prezident Erdogan oznámil, že v úterý zveřejní "nahou pravdu" o zavraždění novináře Džamala Chášakdího na saúdském konzulátě v Istanbulu. Podařilo se mu tak dostat saúdského korunního prince Mohammeda bin Salmána do úzkých, píše Martin Chulov. Vysvětluje:

Oba tito muži mají radikálně odlišné vize ohledně budoucnosti jejich regionu: Erdogan je podporovatelem politického islámu doma i v zahraničí, zejména od vzestupu a pádu Mohameda Mursího, bývalého premiéra Egypta, který pocházel z Muslimského bratrstva. Turecký prezident se spojil s Katarem, regionálním nepřítelem Rijádu, poskytl útočiště emigrantům z Egypta po Mursího pádu a stal se ochráncem hnutí, které Rijád a jeho spojenec Spojené arabské emiráty považuje za existenční hrozbu.

 

Saúdský princ Mohammed bin Salmán se mezitím snaží změnit Saúdskou Arábii, zrušit její hluboké vazby na wahhabisty, na salafistický náboženský establishment a proměnit ji v arabský nacionalistický policejní stát. Vzorem pro něho jsou Abu Dhabi a Káhira. S Rijádem byl od pádu Mursího tento triumfirát na úspěšné trajektorii.

Pro Erdogana je brutální vražda Chášakdího historickým okamžikem obratu: je to pro něho šance jak regionální situaci obrátit ve svůj prospěch v důsledku vraždy, která vyvolala celosvětový odpor, dokonce i mezi spojenci Saúdské Arábie.

"Tato situace se proměnila v strategický boj mezi Erdoganem a jeho vizí pro Blízký východ a vizí, kterou sdílí Mohammed bin Salmán a jeho spojenci, Mohammed bin Zayed, korunní princ z Abu Dhabi a egyptský prezident al-Sisi," konstatuje Soner Çağaptay, ředitel tureckého programu na Washingtonském institutu.

"Erdogan vidí v Chášákdžího vraždě příležitost  - uvědomuje si, že se Mohammed bin Salmán stal v antierdoganovské, protimuslimské koalici nejslabším článkem. Mohammed bin Salmán bruslí teď na velmi tenkém ledě a Erdogan se snaží ten led ještě ztenčit. Kořeny jsou zpět do roku 2013, kdy byl Mursí vyhnán z úřadu. Erdogan odmítl jednat se Sisiho vládou v Egyptě. Sisi je sekularistický generál, který uvěznil politické islamisty. A Erdogan je politický islamista, který uvěznil sekularistické generály."

Vysocí saúdští činitelé, kteří se snažili Erdogana v Ankaře minulý týden uklidnit, odtamtud odjeli s přesvědčení, že Erdogan usiluje ještě o něco většího - že chce proměnit Turecko v regionální základnu islamistické moci a oslabit nárok Rijádu být hlavním hlasem sunnitského islámu.

Khaled al-Faisal, guvernér Mekky, se vrátil z návštěvy Erdogana a byl opravdu znepokojen, prozradil jeden vysoký člen saúdské královské rodiny. "Erdogan odmítl jakékoliv ústupky, neposlouchal nic, co jsme mu říkali. Al-Faisal se vrátil a řekl králi, máme krizi."

Çağaptay je přesvědčen, že Erdoganovy cíle jsou omezenější - zatím. "Nechce pronásledovat saúdskou královskou rodinu, které si váží, včetně krále. Snaží se nechat odstranit Mohammeda bin Salmána a neutralizovat ho, alespoň ve vztahu k Turecku. Chce zlikvidovat jednoho svého oponenta z triumvirátu, který vůči němu stojí v opozici."

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
9173

Diskuse

Obsah vydání | 29. 10. 2018