V den Chášakdžího vraždy se telefonovalo ze saúdského konzulátu šéfovi úřadu korunního prince čtyřikrát

22. 10. 2018

čas čtení 1 minuta



Pokrytectví: Saúdský korunní princ Mohammed  a král Salmán vyjádřili telefonicky soustrast synu zavražděného novináře Džamala Chášakdžího.

Avšak provládní turecký list napsal v pondělí, že člen Mohammedovy ochranky v den Chášakdžího smrti čtyřikrát telefonoval ze saúdského konzulátu v Istanbulu šéfovi kanceláře saúdského korunního prince v Rijádu.

Zveřejněna byla i fotogradie Mahera Abdulazize Mutreba, člena Mohammedovy ochranky, jak jde na saúdský konzulát v Istanbulu.

Publikovány byly i dosud neznámé záběry, z nichž vyplývá, že při příchodu na saúdský konzulát byl Džamal Chášakdží podroben osobní prohlídce.

Turecký prezident Erdogan konstatoval, že podrobnosti o vraždě Džamala Chášakdžího budou "odhaleny v celé jejich nahotě" v úterý v tureckém parlamentě, v den, kdy v Rijádu začíná mezinárodní saúdské investiční fórum.

Pět tureckých zaměstnanců saúdského konzulátu v Istanbulu poskytlo turecké policii v rámci jejího vyšetřování svá svědectví. Dvacet pracovníků konzulátu, včetně konzulova řidiče, byli vyslechnuti prokurátory. Prokurátoři budou vyslýchat celkem 45 zaměstnanců.

Chážakdžího snoubence Hatice Cengiz byla poskytnuta čtyřiadvacetihodinová policejní ochrana.

V neděli vydaly Británie, Německo a Francie společné prohlášení, v němž požadují naléhavé vyjasnění celého případu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7216

Diskuse

Obsah vydání | 24. 10. 2018