Saúdský činitel předložil novou verzi smrti Džamála Chášakdžího

22. 10. 2018

čas čtení 2 minuty
Zatímco Saúdská Arábie čelí sílící mezinárodní skepsi ohledně příběhu o smrti novináře Džamála Chášakdžího, vysoce postavený vládní činitel předložil novou verzi smrti na saúdském konzulátu v Istanbulu, která v klíčových bodech protiřečí předchozím vysvětlením, napsala Marwa Rashadová.


Poslední popis událostí od saúdského představitele, který požádal o anonymitu, zahrnuje detaily ohledně toho, jak byl vyslán tým patnácti saúdských občanů, aby 2. října konfrontoval Chášakdžího. Tito lidé mu měli vyhrožovat, že bude zdrogován a unesen - a pak jej uškrtili, když se postavil na odpor. Jeden z členů týmu se pak převlékl do Chášakdžího šatů, aby to vypadalo, jako že opouští konzulát.

Poté co Saúdská Arábie po dva týdny popírala jakýkoliv podíl na zmizení Chášakdžího, Saúdská Arábie v sobotu ráno oznámila, že zemřel během rvačky na konzulátě. O hodinu později další saúdský činitel připsal úmrtí uškrcení, což zopakoval vysoce postavený úředník.

Turečtí představitelé vyjadřují podezření, že Chášakdžího tělo bylo rozčtvrceno, ale saúdský představitel říká, že bylo zabaleno do koberce a předáno k uložení "místnímu spolupracovníkovi". Když byl dotázán na domněnky, že Chášakdží byl mučen a sťat, zdroj sdělil, že předběžné výsledky vyšetřování to nenaznačují.

Saúdský představitel předložil to, co označil za vnitřní zpravodajské dokumenty, které mají popisovat iniciativu přivézt disidenty nazpět do Saúdské Arábie, včetně Chášakdžího. Ukázal také svědectví členů krytí patnáctičlenného týmu a počáteční výsledky vnitřního vyšetřování. Neposkytl důkaz potvrzující závěry vyšetřování ani další důkazy.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7977

Diskuse

Obsah vydání | 24. 10. 2018