Schopnost lesů vázat oxid uhličitý byla 50 let přeceňována

22. 10. 2018

čas čtení 2 minuty
Může jít o malou korekci, ale pro ekology lesa a specialisty na uhlíkový cyklus není ani zdaleka zanedbatelná. Chyba spočívá ve vzorci pro výpočet základní hustoty dřeva zavedeném v roce 1971.


Vzhledem k tomu, že základní hustota je používána pro odhad obsahu uhlíku uloženého ve stromě, skutečnost, že vzorec je třeba opravit, znamená, že zásoby uhlíku v lesních porostech byly přeceňovány o 4-5 %.

"Tento nový vzorec by nám měl umožnit přesnější určení role lesů v uhlíkovém cyklu a dopad odlesňování na změnu klimatu," říká Ghislain Vielledent, ekolog francouzského výzkumného ústavu CIRAD, který byl korespondenčním autorem studie publikované 16. října v časopise American Journal of Botany .

Po více jak 70 let vedl CIRAD databázi 1 300 druhů dřevnatých druhů a takřka 4 500 stromů. Když měl tento zdroj zpopularizovat, Vielledent a kolegové na CIRADu a Univerzitě Paula Sabatiera v Toulouse objevili inkoherenci v konverzním faktoru. Ten který byl použit k výpočtu základní hustoty dřeva byl založen na vlhkosti 12 %, což odpovídá průměrné vlhkosti dřeva v mírném klimatickém pásmu.

Protože tato technická charakteristika je v technologických databázích dřevního průmyslu široce dostupná, ekologové jen použili konverzní faktor, aby určili základní hustotu stromových druhů.

Nicméně právě tento konverzní faktor neodpovídá novým vědeckým výpočtům. "Především jsem si myslel, že jsme udělali omyl ve výpočtech, nebo že zde je určitá nejistota kolem měření relevantních údajů. Nebylo snadné zpochybnit vzorec, který byl široce přijímán po léta a citován v několika vědeckých článcích."

Výzkumníci se znva podívali na údaje v historické databázi CIRAD, aby určili nový vzorec výpočtu základní hustoty založený na hustotě při 12 % vlhkosti. Nový konverzní faktor bude používán k výpočtu základní hustoty dřeva v databázích lesní ekologie.

Oprava umožní přesněji určit skutečné zásoby uhlíku v lesních ekosystémech a lépe chápat roli, kterou hrají lesy při regulaci klimatu.

Celá studie v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10442

Diskuse

Obsah vydání | 24. 10. 2018