Britské firmy na pokraji "bodu, odkud není návratu"

22. 10. 2018

čas čtení 1 minuta
Firmy se začínají rozčilovat kvůli nedostatku pokroku při brexitu a pozastavují nebo ukončují investice v Británii, všímá si Simon Jack.


Týden který podle mnohých měl přinést pokrok v rozhovorech nyní končí - a k žádnému průlomu nedošlo. Zaměstnanci skupiny CBI tvrdí, že 80 % dotázaných cítí, že nejistota vyvolaná brexitem už má negativní dopad na investiční rozhodování.

Theresa Mayová v pátek vedla konferenční hovor se 150 předními manažery.

Chtěla je ujistit, že dosud věří v dosažení dohody a bere na vědomí jejich znepokojení.

Šéf jedné ze společností sdělil BBC, že premiérka "dělá dobrou práci a měla ujišťující tón", zatímco další tvrdí, že "v jejím sdělení nebylo nic nového".

39 % členů dotazovaných CBI tvrdí, spustí dodatečné nouzové plány, pokud v listopadu nedojde k dalšímu vyjasnění, zatímco 19 % tvrdí, že už je pozdě.

Nicole Sykesová, která má v CBI na starosti vyjednávání s EU, tvrdí, že situace je naléhavá, a poukazuje na konkrétní příklady ukončených projektů: "Slyšeli jsme z domu módy, že chtěli v Británii založit novou továrnu. Investice za 50 milionů liber byla zrušena."

Navzdory pokusům premiérky o zklidnění nervů mnoho firem stupňuje přípravy na opuštění EU bez dohody na konci března 2019.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8029

Diskuse

Obsah vydání | 24. 10. 2018