Maďarsko: Vlna výpovědí učitelů. Školám chybí 700 pedagogů

22. 10. 2018

čas čtení 1 minuta
Více než polovina učitelů i vrátný opouští základní a střední školu Weöres Sándor v 9. budapešťském okrsku, informuje John Woods. Nalezení nového personálu nebude snadné, protože celá země trpí nedostatkem pedagogů.


Učitelský sbor střední školy nepodporuje žádost Lászla Kormose, bývalého ředitele, o vedoucí pozici. Nicméně protože je vzdělávání v Maďarsku centralizováno, rozhoduje státní instituce - a ta rozhodla v Kormosův prospěch. V jiné části města, ve 12. okrsku, ředitel rezignoval kvůli "děsivému systému" vzdělávání.

V základní a střední škole Weöres Sándor budoucí absolventi nevědí, zda složí závěrečné zkoušky, protože chybí učitelé mnoha důležitých předmětů. Situace eskalovala, když byla přijata žádost o místo bývalého ředitele Lászla Kormose. I když byl jediným uchazečem, jmenování způsobilo neřešitelné problémy. O jmenování rozhoduje v Maďarsku státní úřad s názvem Klebelsbergovo centrum. Učitelský stav má pouze možnost vyjádření a jeho rozhodnutí nemůže vetovat nařízení úřadu.

Příběh této školy není výjimečný. V září 1/4 sboru střední školy Budai Nagy Antal podalo výpověď kvůli ředitelce jmenované v roce 2015 proti vůli celého sboru. V minulosti byla ředitelka rodičovským výborem nahlášena policii, protože nepublikovala výroční zprávu školní nadace.

Nalezení nových učitelů nebude snadné. V Maďarsku chybí 700 učitelů na více než 200 lokacích. V budapešťském 12. okrsku ředitel základní a střední školy Farkasréti László Fazekas napsal devítistránkový dopis, v němž vysvětluje, že celý maďarský vzdělávací systém selhává, pedagogové jsou v beznadějné situaci a břemeno ležící na studentech je nesnesitelné.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8120

Diskuse

Obsah vydání | 24. 10. 2018