Problém s Jeremy Corbynem: Je to opravdový euroskeptik

22. 10. 2018

čas čtení 2 minuty
Zdá se, že si nikdo nevšiml významného prohlášení šéfa opozice v středu v Dolní sněmovně, píše John Rentoul. Šlo o jednu z otázek Jeremyho Corbyna adresovanou premiérce. Požádal Theresu Mayovou, zda může potvrdit "právní radu udělenou kabinetu, že v případě chybějící dohody vláda bude muset stále platit EU účet za rozchod ve výši 30 miliard liber".


Byla to podivná otázka založená na zprávě listu The Daily Telegraph, takže odpověď byla zcela předvídatelná. "Toto je země, která plní své právní závazky..."

Významná ovšem byla Corbynova odpověď. Vytvořil si zvyk komentovat každou z premiérčiných odpovědí předtím, než položí další otázku. Normálně je to jen časově náročné a iritující, ale tentokrát řekl i něco nového: "Minulý týden 63 konzervativních poslanců napsalo kancléři stížnost, že předpověď ministerstva financí založená na jednání o brexitu jsou příliš negativní. Jenom čekám, až napíšou, že právní rada je také příliš negativní."

Corbyn naznačil, že vláda je příliš opatrná, a že pokud Británie opustí EU bez dohody, neměli bychom platit tolik, kolik stanoví již odsouhlasený účet.

To je familiární téma příznivců tvrdého brexitu: Že pokud odejdeme z EU bez dohody, může si unie o svých penězích nechat zdát. Zakládající text této sekty euroskeptického náboženství byl obsažen ve zprávě podvýboru Sněmovny lordů pro ekonomické záležitosti EU z března 2017, který tvrdí, že v případě brexitu bez dohody "by Británie nebyla podřízena žádnému vynutitelnému závazku ohledně finančních příspěvků".

Co Corbyn svou odpovědí Mayové myslel? Připravuje Labour Party na scénář brexitu bez dohody, kdy parlament nedokázal předejít neuspořádanému odchodu z EU - a když nemá, v čem jiném by vládě oponoval, tvrdí, že platíme příliš vysokou cenu?

Tak či tak, je to podivná příležitost k bitvě. Jak pokračuje zpráva pro Sněmovnu lordů, pokud Británie odmítne své finanční závazky vůči EU, "poškodí vyhlídky na dosažení přátelské dohody v jiných oblastech". Poškodilo by to také reputaci Británie jako spolehlivého partnera v mezinárodních dohodách.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8084

Diskuse

Obsah vydání | 24. 10. 2018