O mrtvých jen dobré, ale... Potrhlý a nebezpečný Roger Scruton

20. 1. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut
 
Nechtěl jsem o tom psát, ale nedávná smrt Rogera Scrutona vyvolala v českém tisku řadu oslavných článků. Rád bych upozornil, že Roger Scruton byl, navzdory svému vzdělání, hodně potrhlou osobou.

V roce 2002 nabízel tabákovým společnostem, že bude psát za peníze do novin PR články na obranu kouření:

Roger Scruton, kontroverzní filozof a někdejší stoupenec českých disidentů (naučil se kvůli tomu česky) požádal jednu z největších světových tabákových společností o honorář 5500 liber (cca 300 000 Kč) měsíčně, že za něj bude prosazovat do nejvlivnějších britských (a amerických) deníků a týdeníků články zaměřené ve prospěch kouření. V e-mailu firmě Japan Tobacco International požadoval Scruton, aby jeho dosavadní pravidelný měsíční honorář byl zvýšen z 4500 liber na 5500 liber, protože, jak argumentoval Scruton, v této oblasti podnikání, kde operují především fušeři a gauneři, se investice do jeho vlastního vlivu a práce skutečně vyplatí.

"Budeme umisťovat články, zaměřené ve prospěch kouření, pravidelně jednou za dva měsíce v listech Wall Street Journal, the Times, the Daily Telegraph, the Spectator, the Financial Times, the Economist, the Independent and the New Statesman", konstatoval loni v říjnu dopise firmě Japan Tobacco International, který podepsala Scrutonova manželka a zároveň jeho partnerka při podnikání. "Některé tyto články budou podepsané 'Roger Scruton', budeme se však snažit, aby se k této akci připojili i další novináři," praví se v dopise.

Zdroj v angličtině ZDE

Takto psal Scruton v jedné své filozofické knize o sexu:

"Uvažte o ženě, která si během sexu hraje se svým poštěváčkem. Taková osoba uráží svého milence obscénní prezentací svého těla, a když se na ní milenec takto dívá, vnímá, že je zbytečný. Žena se mu tím stává odpornou a jeho touhu to likviduje. Ženina touha je uspokojena na úkor jejího milence, a mezi nimi nemůže dojít ke skutečnému spojení. Počáteční obscenita masturbace ohrožuje intencionalitu touhy a přivádí nás trvale na hranici zvrácenosti. Proto je naprosto přirozené vnímat své tělo jako "zakázané území", jako tělo své rodiny."

O Scrutonově jedovatém vlivu na anglosaský diskurs psali v posledních dnech někteří akademikové:



V článku "Nepříjemné pravdy o konzervatismu Rogera Scrutona"   píše v týdeníku Observer Kenan Malik: Tento nedávno zemřelý filozof uměl prezentovat elegantní argument, ale jeho názory byly často odporné. Byl to totiž rasista: ve svém časopise Salisbury Review publikoval články o tom, jak neběloši "zničí anglickou civilizaci". John Casey v jeho časopise psal, že "komunity ze Západní Indie [v Británii] urážejí smysl toho, čím by měl být anglický život". "Jen repatriace imigrantů a jejich potomků může zabránit destrukci civilizovaného života v centrech velkých měst".

Rasismus byl jednou ze Scrutonových obsesí. Druhou byla nenávist vůči homosexuálům. "Obava o sociální pořádek," napsal Scruton, "nás vede k tomu, že vnímáme homosexualitu jak podstatnou hrozbu".

Ideální společnost není podle Scrutona založena na hodnotách, jako je svoboda nebo rovnost, ale na poslušnosti. "V dobré společnosti každý přijímá místo, které mu bylo určeno."

Podle Scrutona je každá společnost nutně založena na předsudcích, vylučování lidí, diskriminaci a nerovnosti. V důsledku imigrace "přišli lidé v Evropě o svou vlast".

Scrutonova verze "konzervatismu" se stala zdrojem fanatismu, píše profesor z King's College v Londýně Jonathan Portes:     Jeho verze konzervatizmu byla založena na vylučování lidí. Argumentoval, že evropské země by měly při poskytování zaměstnání dávat výlučně přednost domácím evropským komunitám. Je přece normální, že "všechny soudržné společnosti jsou založeny na diskriminaci".

Scrutonovy výlevy o "muslimské hrozbě" předjímaly tutéž lživou ideologii, kterou dnes šíří Viktor Orbán a Scrutonův žák Douglas Murray šíří konspirační teorii o nahrazení křesťanského obyvatelstva v Evropě muslimy. Tato konspirační teorie byla inspirací pro masakr muslimů v novozélandském městě Christchurch. Murrayho knihu "Podivná smrt Evropy" chválí Viktor Orbán a další ultrapravičáci. Další Scrutonovi žáci tvrdí, že musíme dávat přednost vlastnímu "etnickému sebezájmu bělošské většiny" a explicitně zavést do vládní politiky rasové a náboženské preference vůči bělochům a křesťanství.

Minulý měsíc Scrutonův žák a donedávna "poradce Borise Johnsona pro sociální spravedlnost" v Downing Street, Tim Montgomerie, chválil to, že Maďarskou zkoumá "limity liberalismu" a Británie by měla po brexitu s Maďarskem silně spolupracovat.

Samozřejmě, mnozí v ČR se natolik posunuli k rasismu a k nesnášenlivosti, že možná budou za tyto názory Scrutona obdivovat. Nevím, zda i za jeho názory o kouření a o sexu.

* * *

Jonathan Portes dodává, že Roger Scruton přednášel v rasistické organizaci Traditional Britain, která usilovala o deportaci a protestovala, že si "princ Harry bere mulatku!" Když to Traditional Britain zveřejnila na Twitteru, tři mluvčí zrušili svou přednášku, nikoliv však Roger Scruton.



0
Vytisknout
12669

Diskuse

Obsah vydání | 23. 1. 2020