Mezitím v Absurdistánu 115:

Vládní nenávistné útoky proti předsedovi Senátu, snahy zničit nezávislé soudnictví a pedofilní kněží

21. 1. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 12 minut
Foto: Lednová demonstrace polských a mezinárodních soudců proti úsilí polské vlády podřídit si polské soudnictví

Vládní útoky proti předsedovi parlamentního Senátu pokračují. Podílí se na tom celá propagandistická mašinérie: internetoví trollové ruku v ruce s médii, které ovládá strana Právo a spravedlnoste. Gazeta Polska došla tak daleko, že otiskla obálky a falešné peníze a naléhala na své čtenáře, aby je odeslali tomu předsedovi. Centrální protikorupční úřad (CBA) apeluje na Twitteru na lidi, kteří "se podíleli na korupčních praktikách v nemocnici ve Štětíně (kde v minulosti pracoval předseda parlamentu, lékař Tomasz Grodzki) aby se přihlásili".  Je velmi pravděpodobné, že obvinění proti Grodzkému jsou vymyšlená - například jistý "pan Romuald" údajně tvrdí, že Grodzkého podplatil před 26 lety!

Pamatuje si všechno do podrobnosti a líčí příběh o tom, jak byl donucen mu zaplatit 400 zlotých.   Potíž je, že před 26 lety nemělo 400 zlotých skoro žádnou hodnotu: tehdy jste museli za láhev mléka zaplatit 5500 zlotých, za bochník chleba 5000 zlotých, výtisk Gazety wyborczej stál 4000 zlotých a škoda favorit stála 94 milionů zlotých - to bylo důsledkem strašlivé inflace konce osmdesátých let a začátku devadesátých let a až roku 1995 mělo Polsko měnovou reformu, v jejímž rámci byly škrtnuty čtyři nuly. Zjevně někdo, kdo si tento příběh vymyslel, na tuto skutečnost zapomněl, anebo je příliš mladý na to, aby si to pamatoval.

Ovšem tohle není jediná hrst písku vhozená do soukolí propagandistické mašinérie. Jednoho bývalého pacienta dr. Grodzkého oslovil muž, který mu nabídl 5000 zlotých (30 000 Kč), jestliže podepíše proti předsedovi Senátu falešné obvinění.  Ten devadesátiletý muž se rozhodl promluvit a na rozdíl od anonymů, obviňujících Grodzkého, to učinil pod svým plným jménem. Bylo to odvážné rozhodnutí, zejména proto, že vládou kontrolovaná média na něho teď útočí. Tvrdí, že někomu, kdo v padesátých letech pracoval na personálním oddělení politické policie, nelze důvěřovat.

Mezitím vláda stále ještě shání důkazy proti Grodzkému. Ústřední protikorupční úřad požaduje přístup k databázi pacientů z doby, kdy byl Tomasz Grodzki lékařem ve štětínské nemocnici. Což je docela zajímavé, protože když soudci z Olsztynu, Pawłu Juszczyszynovi, jehož suspendování za to, že chtěl dodržet verdit evropského soudního dvora a zkontrolovat, zda určitý polský soudce byl jmenován oprávněně (psali jsme o tom v posledním vydání tohoto seriálu)  bylo zrušeno,  je stále odpírán přístup k relevantním dokumentům, údajně v důsledku zákonů na ochranu dat. Což je docela absurdní, protože seznam lidí, kteří podpořili kandidaturu tohoto sporného soudce, který Paweł Juszczyszyn chce vidět, měl být zveřejněn dávno, poté, co ministerstvo spravedlnosti tento případ prohrálo u Nejvyššího administrativního soudu. Přitom dokumentace pacientů Tomasze Grodzkého obsahuje citlivá osobní a lékařská data...

A také nechápu, proč Centrální protikorupční úřad musí tak usilovně hledat něco, co by zkompromitovalo nynějšího předsedu Senátu, když by tak lehce mohl najít kompromitující materiál v záležitostech jeho předchozího předsedy:  Ukázalo se, že Stanisław Karczewski (ze strany Právo a spravedlnost) pracoval v nemocnici, přestože byl na neplacené dovolené v důsledku toho, že byl profesním senátorem s plným senátním platem - jestliže se to potvrdí, ukázalo by se, že podvodně bral  po dobu několika let senátorský plat...

Avšak předpokládám, že Centrální protikorupční úřad má už tak dost problémů - prý se v posledních letech ztratilo 5 milionů zlotých (30 milionů Kč) v hotovosti (doslova náklaďák plný peněz).

Ovšem obviňování z korupce není jediným obviňováním předsedy Senátu, které šíří vláda. Poté, co předseda Senátu pozval do Polska Benátskou komisi, aby podrobněji zkoumala šokující zákon, který zavádí strana Právo a spravedlnost s cílem trestat soudce, byl obviněn, že porušuje ústavu. Vláda argumentuje, že zvát do země mezinárodní instituce není součástí jeho pravomocí.   Asi ale bude obtížné dokázat, že porušil své pravomoci, poté, co náměstek ministra spravedlnosti napsal členům Benátské komise dopis,  v němž jim vysvětluje, že jejich návštěva je "neoficiální", a proto se s nimi vláda nesetká. Navrhl jim, aby zašli do muzea a poučili se o Polsku.

Válka o nezávislost polského soudnictví je ale vážná věc. 12. ledna soudci vyšli ve Varšavě do ulic a účastnili se tam "pochodu tisíce talárů" na protestu proti snahám strany Právo a spravedlnost podrobit soudnictví vůli vládnoucí strany. Demonstrace se účastnili i další právníci i několik delegací soudců z dalších evropských zemí, stejně jako davy obyčejných Poláků. Samozřejmě, že se to vládě nelíbilo a snažila se té demonstraci dávat do cesty všemožné překážky - například v Lublinu byly autobusy se soudci zdrženy velmi podrobnou a neobvykle dlouhou prohlídkou pracovníků dopravního inspektorátu. Mezitím v Elblągu bylo soudcům nařízeno, aby den před demonstrací své taláry uložili do oficiální místnosti,  aby v nich nemohli jít na tu demonstraci.

Členové vlády strany PiS jsou také ostře kritizováni na sociálních sítích, kde jejich tvrzení, že navrhovaná polská "reforma" soudnictví je podobná systémům v jiných členských zemích EU, byla prokázána jako lživá známými experty, jako je francouzský profesor Laurent Pech:

Výměny názorů na Twitteru mezi profesorem Pechem a právními "experty" strany Právo a spravedlnost ukazují, že se mu tito experti nedokážou vyrovnat ani v právní odbornosti, ani ve schopnosti dělat si z nich na Twitteru legraci. 

Další zprávy: provládní list Gazeta Polska udělil titul "Muž roku". Titul dostal arcibiskup Marek Jędraszewski,  známý především svou tolerancí vůči pedofilním kněžím a tím, že charakterizoval komunitu LGBT jako "nemoc". Asi nebude Jędraszewski posledním člověkem, honosícím se úspěchy na tomto poli - nedávno vyšlo najevo, že muž, kterému kvůli pedofilii odebrali kněžské svěcení, dostal místo jako archivář církevní kurie, zatímco jeho kolegové, včetně arcibiskupa, usilovně blokovali vyšetřování jeho trestných činů.   Kněží jsou, jak se zdá, v Polsku stále ještě nad zákonem.

Před dvěma lety  se čtenáři tohoto seriálu seznámili s knězem z útočiště Panny Marie Sněžné v údolí nedaleko Kladska, který zaútočil na muže teaserem za to, že šel se psem kolem jeho kostela. Byl odsouzen k deseti měsícům komunitní služby, ale dva roky se tomu vyhýbal pod falešnou záminkou, že je nemocen. Nedávno se dostal znovu do zpráv. Údajně v roce 2016 tento kněz zaútočil na chlapce, který vešel do jeho kostela s čepicí na hlavě. I když jak ten chlapec, tak kněz ten případ oznámili na policii, nic se nestalo. Až teď. Chlapec byl nyní obviněn, že "urazil náboženské city", protože během potyčky knězi upadly jeho vánoční hostie a někdo na ně šlápl.

Avšak největší událostí minulého týdne bylo 28. finále Velkého orchestru vánoční charity. Jako obvykle usilovala vládní média co nejvíce o to, aby předsedu tohoto orchestru, Jerzyho Owsiaka, pomluvila. Wiadomości, večerní televizní zpravodajství, vlajkový pořad vládou kontrolované televize TVP, odvysílaly odporný, téměř sedm minut dlouhý materiál,  v němž charitativní úsilí orchestru bylo zmíněno jen po dobu 15 vteřin. Ostatní čas byl věnován obviňování Jerzyho Owsiaka z vraždy primátora Gdańsku Pawła Adamowicze, k níž došlo loni při závěrečném koncertu orchestru (o tom více ZDE)  Wiadomosci obviňují Owsiaka, že je loutkou opozice, která se snaží vyvolávat nenávist vůči straně Právo a spravedlnost (běžně se usuzuje, že šílenec, který ubodal Adamowicze, byl právě pod vlivem vládní televize TVP, která po dlouhé měsíce vysílala nenávistnou kampaň proti Adamowiczovi tak, jak nyní vysílá nenávistnou kampaň proti předsedovi horní komory parlamentu Tomaszi Grodzkéḿu.) Podle televize TVP, jestliže někdo nese nějako vinu za tuto vraždu, tak je to ovšem Owsiak.

Zajímalo by mě, jak se tito lidé dokážou na sebe podívat do zrcadla - během minulých dní začal být na sociálních sítích v Polsku velmi populární určitý videoklip. Na tomto videozáznamu z roku 2014 interviewuje Owsiaka Danuta Hołecka, dnešní moderátorka hlavních zpráv TVP a dnešní tvář veškeré té odporné propagandy. V tomto videoklipu Hołecka děkuje Owsiakovi, že život jejího syna zachránilo zdravotnické zařízení, které zakoupil Owsiakův orchestr:


Navzdory bezpečnostním obavám (primátoru města Poznaň, který je také úhlavním nepřítelem strany Právo a spravedlnost a stoupenec Owsiakova orchestru, bylo doporučeno, aby nosil neprůstřelnou vestu) a navzdory totální nenávistné kampani ve vládních médiích, Owsiakova charitativní organizace zřejmě letos zaznamená další rekordní rok - poskytování finančních darů Owsiakově organizaci se nyní nepovažuje jen za způsob jak pomáhat polským nemocnicím, ale také za výraz protestu proti vládě.

To je docela jasně vidět z čísel: každoročně se Owsiakovu orchestru dařilo vybírat postupně stále více peněz na charitativní účely, ale od doby, kdy v Polsku převzala moc strana Právo a spravedlnost, množství těchto vybraných peněz dosáhlo doslova astronomické výše  https://www.wosp.org.pl/final/historia-finalow  - před převzetím moci stranou PiS se každoročně sebralo kolem 50 milionů zlotých. V roce 2016 to bylo 72,7 milionů, v roce 2017 více než 105 milionů, v roce 2018 více než 126 milionů, v roce 2019 téměř 176 milionů  (176 milionů zlotých je 1,056 miliardy českých korun, pozn. red.) a letos se očekává další rekord. (I v našem malém týmu v Glasgow se nám podařilo sebrat více než 8000 liber - o 1000 liber více než předchozího roku).

Během své téměř třicetileté existence se Owsiakově charitativní organizaci podařilo naprosto změnit tvář polského zdravotnictví. Nejmodernější zdravotnické zařízení najdete dnes téměř v každé nemocnici. Představte si, jak fantastické by bylo polské zdravotnictví, kdyby i vláda byla ochotna investovat do zdraví polských občanů. Ale strana Právo a spravedlnost má jiné priority. Loni v prosinci napumpovala další dvě miliary (12 miliard Kč) do státní televize TVP k financování Kurského nenávistné propagandy. To je dvakrát tolik, než všechny peníze, které se Velkému orchestru vánoční charity podařilo sebrat za celých 28 let jeho historie...



0
Vytisknout
8429

Diskuse

Obsah vydání | 27. 1. 2020