Trump a Johnson: Dva blbové se zuřivě pohádali

14. 2. 2020

čas čtení 1 minuta


Britský premiér Boris Johnson zrušil svou cestu do USA, plánovanou pro příští měsíc po zuřivém telefonátu od Donalda Trumpa, kdy Trump telefon položil uprostřed rozhovoru.

Johnson měl navštívit Washington letos v lednu, ale odložil svou cestu v důsledku celé řady konfliktů s Trumpem ohledně Íránu, čínské technologické firmy Huawei a odmítnuté britské žádosti o vydání manželky amerického diplomata, která zabila mladého cyklistu v Anglii, když s automobilem jela po pravé, nikoliv v Británii normální levé straně.

 

Konflikt mezi Trumpem a Johnsonem vyvrcholil během telefonátu minulý měsíc, v němž Trump položil telefon uprostřed rozhovoru s Johnsonem, svědčí činitelé seznámení s průběhem telefonátu.

Boris Johnson schválil angažmá čínské firmy Huawei pro výrobu prvků digitální sítě 5G v Británii navzdory opakovaným hrozbám od Trumpa a jeho spojenců, že Spojené státy zruší výzvědnou spolupráci s Británií, pokud Británie poskytne do země přístup firmě Huawei. Spojené státy se obávají, že technologie firmy Huawei obsahuje špionážní zadní vrátka umožňující čínské vládě sledovat, co se děje.

Trumpovy výhrůžky údajně Johnsona "iritovaly". Je frustrován skutečností, že Trump mu nebyl schopen navrhnout žádnou jinou alternativu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
12904

Diskuse

Obsah vydání | 20. 2. 2020