Studie: Demokracie po celém světě je "oslabena a podkopána"

6. 5. 2020

čas čtení 2 minuty
Německá nadace Bertelsmann Stiftung prohlásila, že počet lidí, kterým je vládnuto špatně a méně demokratickým způsobem, roste. Studie zjistila, že nerovnost a útlak oslabují globální tržní ekonomiku.


Politické svobody a právní stát jsou podkopávány v rostoucím počtu demokracií po celém světě a autokracie se stávají utlačivějšími, tvrdí poslední Transformation Index organizace Bertelsmann Stiftung.

Německá nadace tvrdí, že hlavní příčiny globálního oslabování demokracie představují zneužívání moci a jánabráchysmus, které ve svých důsledcích zvyšují sociální a ekonomickou nerovnost.

Pokles celosvětového skóre demokracie "je v zásadě výsledkem slabších demokracií a represivnějších autokracií," uvádí studie.

Nadace dodává, že dopady současné koronavirové pandemie demokracii ve světě dále ohrožují.

Od roku 2004 nástroj Transformation Index studuje politický a ekonomický pokrok v zemích procházejících změnami, a to každé dva roky.

Po šesté za sebou se hodnocení indexu BTI ohledně kvality demokracie, tržní ekonomiky a vládnutí propadlo, nyní na úroveň nejnižší od okamžiku, kdy výzkum začal. Z nyní hodnocených 137 zemí považuje BTI za demokracie 74 a 63 za autokracie.

Autoři studie zjistili, že "demontáž právního státu a občanských práv v kdysi stabilních demokraciích je překvapující" a zmiňují vzestup hinduistického nacionalismu v Indii, pravicový populismus v Brazílii a "autoritativní kurs" Maďarska.

Podle zprávy maďarská nouzová legislativa s časově neomezeným pozastavením dělby moci, je "příkladem, že jejich boj proti COVID-19" bude "dál prosazovat trend směřující k posílení exekutivy a pro některé hlavy států se stane nástrojem konsolidace autoritářských struktur."

Autoři tvrdí, že takový vývoj reprezentuje vzestup politické polarizace, která také podkopává konsolidované demokracie, a dodávají, že je často doprovázen potlačením opozice a etnických a náboženských menšin.

"Nacionalismus a nepotismus nejsou nové, ale staly se v celém světě přijatelnými. Dokonce i bývalí demokratičtí šampióni, kteří se jako Polsko a Maďarsko nacházejí v centru Evropy, nyní vykazují alarmující propady, pokud jde o právní stát a kvalitu demokracie," prohlásila Brigitte Mohnová, členka Výkonného výboru Bertelsmann Stiftung.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7051

Diskuse

Obsah vydání | 12. 5. 2020