Světoví lídři věnují fundraisingové konferenci Evropské komise na vakcínu proti koronaviru 7,4 miliardy eur

6. 5. 2020

čas čtení 1 minuta
Iniciativa Evropské komise shromáždila miliardy na vývoj vakcíny a léků proti koronaviru. Lídři tvrdí, že jakákoliv potenciální vakcína by měla být "dosažitelná, dostupná a měli by si ji moci všichni dovolit".


Světoví lídři slíbili 7,4 miliard eur v digitálním fundraisungovém nástroji určeném pro výběr prostředků na vývoj vakcíny a léků proti koronaviru. Tím takřka dosáhli cílové částky 7,5 miliardy eur.

Iniciativa vyšla od Evropské komise a podílí se na ní několik zemí včetně Německa, Norska, Francie, Británie, Itálie, Japonska a Saúdské Arábie.

Čína se na fundraisingovém shromáždění vedeném online účastnila prostřednictvím svého velvyslance při EU, zatímco USA žádného zástupce nevyslaly.

KLíčové příspěvky:

Evropská komise zahájila akci příslibem 1 miliardy eur.

Francouzský prezident Emmanuel Macron slíbil 500 milionů eur.

Německá kancléřka Angela Merkelová slíbila 525 milionů eur.

Norsko prohlásilo, že poskytne miliardu dolarů určených pro organizaci Global Alliance for Vaccines and Immunizations (GAVI).

Těžce zasažená Itálie oznámila, že daruje více než 100 milionů eur.

Španělský premiér Pedro Sanchez slíbil 125 milionů eur, když 50 milionů půjde GAVI a 75 milionů organizaci Coalition for Epidemic Preparedness Innovations.

Švýcarsko slíbilo 378 milionů eur.

Nizozemsko slíbilo 192 milionů eur.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová prohlásila, že sdílení zdrojů od vlád a filantropů z celého světa nejen že pomůže vyvinout vakcínu a léky, ale také zajistí, že budou univerzálně dostupné za přijatelné ceny.

Podle ní projekt "pomůže nastartovat bezprecedentní globální spolupráci," ale v následujících měsících bude třeba "mnohem víc".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5704

Diskuse

Obsah vydání | 12. 5. 2020