Průběžné zpravodajství:

Koronavirus se začíná přizpůsobovat lidskému organismu

11. 5. 2020

čas čtení 13 minut
 
Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  10.5. bylo v ČR registrováno  8106 nakažených, v nemocnici bylo 239 osob a 279 osob zemřelo.    

Nikde jsme se nedočetli kolik lidí v ČR letos zemřelo v březnových, dubnových a květnových týdnech ve srovnání se statistickým průměrem pro tyto týdny z předchozích let. To je totiž jediná spolehlivá informace o počtu mrtvých na koronavirus. Zjišťují to novináři v USA, v Británii i v dalších zemích. (JČ) - Aktualizace: Upozornil nás František Vančura, že zatím tato data nejsou dostupná: ZDE

- - V Británii nejvíce umírají na COVID-19 špatně placení zaměstnanci. Vyplývá to z analýzy britského vládního statistického úřadu. Mezi lidmi ve věku, kdy se chodí do zaměstnání, jsou více ohroženi muži než ženy: na COVID-19 umírá 9,9 mužů a 4,2 žen na 100 000 osob. Největší úmrtnost mají bezpečnostní strážci (45,7 úmrtí na 100 000 osob), taxíkáři a řidiči (36,4 úmrtí na 100 000 osob), řidiči autobusů (26,4), kuchaři (35,9) a prodavači (19,8). Z pracovníků pečovatelských domovů umírá 23,4 mužů na 100 000 osob a 9,6 žen. Počet úmrtí zdravotníků a lékařů není vyšší než průměr v obyvatelstvu.

- Přestože je koronavirus zatím relativně stabilní, výzkumníci v London School of Hygiene and Tropical Medicine upozorňují, že koronavirus se proměňuje a dvě genetické změny pozměnily bílkovinu v "tykadlech", jimiž se virus dostává do lidských buněk. Na rozdíl od nákazy SARS má koronavirus daleko efektivnější bílkovinu v těchto tykadlech, takže je daleko nakažlivější. Vědci se obávají, že by se mohla stát ještě efektivnější, ale hlavním problémem je, že vakcíny, které jsou připravovány, cílí na neutralizaci bilkoviny v těchto tykadlech. Pokud dojde ke změně této bílkoviny, vyvíjené vakcíny by byly neúčinné. ZDE  

- Čína se obává nové vlny infekcí. Vzniklo nové centrum infekce v čínském městě nedaleko ruské hranice.

- Americký viceprezident Mike Pence se sebeizoluje.

- Donald Trump nese vinu za smrt tisíců Američanů, protože zneužívá koronavirové pandemie k posílení své volební podpory a k naplnění kapes velkého byznysu, řekl Noam Chomsky. Trump seškrtal vládní financování pro zdravotnictví a výzkum infekčních chorob - ve prospěch bohatých korporací. Neplní své povinnosti a přesunuje odpovědnost za testování na guvernéry jednotlivých států. "Je to strategie zabíjení množství lidí a zlepšení jeho volebních vyhlídek." ZDE 

- Boris Johnson pronesl v neděli v televizi chaotický projev, v němž se pokusil o první nesmělé kroky k uvolnění uzamčení země. Projev byl okamžitě všeobecně odsouzen jako konfliktní, zmatený a mlhavý. Postoj a projev Borise Johnsona především odsoudili premiéři Skotska, Walesu a Severního Irska, kteří nebyli konzultováni a s jeho zmatenými opatřeními důrazně nesouhlasí. Varují, že zmatek, vyvolávaný Johnsonem, povede k dalším úmrtím. ZDE  

- Skotská premiérka Nicola Sturgeonová varovala, že Johnson musí ve svém projevu zdůraznit, že jeho uvolňování karantény platí jen pro Anglii. Totéž zdůraznil velšský premiér - velští politikové se obávají množství anglických turistů z Londýna, kteří přivezou množství infekce na velšský venkov. Samozřejmě to Johnson ve svém projevu nezdůraznil:
- Britské odbory varovaly Borise Johnsona, že jeho nařízení, aby lidé, kteří nemohou pracovat z domova, začali od pondělka jezdit do práce, je "receptem na chaos", protože vláda nijak nezajistila, jak by se zaměstnanci měli bezpečně dostat do práce a jak by tam mohli v bezpečí pracovat.

- Jihoafrická republika zaznamenala 10 000 případů nákazy. 194 osob zemřelo.

- Francie v neděli zaznamenala 70 úmrtí na koronavirus, nejnižší počet mrtvých od 17. března, kdy byla Francie uzamčena.
- Celkový počet registrovaných globálních infekcí přesáhl 4 miliony. Přesné číslo je 4 024 973. Počet registrovaných mrtvých je 279 321. USA zaznamenaly největší počet úmrtí, 78 794, Británie 31 662 a Itálie 30 395.

- V Německu došlo k nárůstu infekcí poté, co politikové uvolnili uzamčení země. Míra nákazy podle institutu Roberta Kocha stoupla na 1,1, což znamená opět exponenciální šíření infekce.

- Tři členové koronavirového týmu v Bílém domě odešli do karantény po kontaktu s nakaženou osobou.

- Švédsko se veřejně omluvilo, že neochránilo před smrtí starší lidi.

- Elon Musk, ředitel firmy Tesla, pohrozil, že přesune svou továrnu a své ústředí mimo Kalifornii, pokud nedovolí kalifornské zdravotnické úřady normální výrobní provoz.

- Týdeník Sunday Times varuje, že počet mrtvých v Británii stoupne na 100 000, pokud bude uzamčení země otevřeno příliš rychle. V neděli ve 20 hodin středoevropského času má Boris Johnson oznámit postupné uvolnění všeobecné karantény, ale vědci mají strach před druhou vlnou nákaz.

- Skotská, velšská a severoirská vláda odmítly nové debilní heslo Borise Johnsona "Buďte bdělí!" Nikdo totiž neví, co to znamená. Dosud šířila britská vláda heslo "Nechoďte ven z domova, zachraňte zdravotnictví!" Johnson se hájí, že to prý znamená "zůstávejte pokud možno doma". Reakce nekompetentní londýnské vlády jsou komické, kdyby to nebylo tak vážné.

- Čtyři velké britské odborové svazy požadují, aby nebyli zaměstnanci nuceni vrátit se do práce, pokud nebude zajištěna jejich bezpečnost.

 


- Čelní britští lékaři varují, že nedodržování uzamčení země riskuje vznik druhé vlny nákaz COVIDU-19. Lékaři z jednotek intenzivní péče upozorňují, že neodpovědné chování, jako je nedodržování odstupu dvou metrů během pátečních oslav 75. výročí vítězství nad nacismem povede k nárůstu počtu pacientů na jednotkách intenzivní péče. ZDE  


- Tisíce lidí, včetně velmi starých veteránů, se bez jakéhokoliv sociálního distancování účastnily obřích oslav 75. výročí vítězství nad nacismem v Bělorusku. Prezident Lukašenko se vyjádřil, že Bělorusko se koronaviru nebojí.

- Rusko zaznamenalo za posledních 24 hodin dalších 10 000 nákaz, celkem je v Rusku nyní nakaženo asi 200 000 lidí.

- V Británii za posledních 24 hodin zemřelo 346 osob, celkem je tam oficiálně registrováno úmrtí 31 587 lidí. Je to zřejmě podhodnocené číslo.

- Britská vláda investuje 2 miliardy liber (cca 60 miliard Kč) do podpory cyklistiky a pěší chůze. Zveřejní "celostátní cyklistický plán" s cílem zdvojnásobit jízdy na kole a zvýšit pěší chůzi do roku 20205. V první etapě bude rychle investovat 250 milionů liber pro bezpečnostní opatření pro cyklistiku a pěší chůzi - nové cyklotrasy, širší chodníky a ulice pouze pro cyklisty. Komunálním úřadům bude nařízeno, aby daly přednost cyklistům a chodcům.   

- Počet nákaz po celém světě se blíží 4 milionům. Přesné číslo je 3 937 813. Celkem dosud zemřelo 276 863 osob. Nejvíce lidí zemřelo v USA, 77 179, v Británii, 31 316 a v Itálii, 30 201. V pátek už po šesté zaznamenalo Rusko 10 000 nových nákaz.

- Bolsonaro musí přestat mást veřejnost a uzamknout Brazílii, píše britský lékařský časopis The Lancet. Upozorňuje, že jeho vzdor vůči karanténním opatřením vyvolává v Brazílii zmatek. Brazílie zaznamenala v pátek rekordní počet nákaz, 10 222 nově potvrzených případů a 751 úmrtí na koronavirus, tento počet překonal předchozí rekord 615 úmrtí za 24 hodin.  Celkem má Brazílie 145 328 potvrzených případů a 9897 úmrtí, je to největší počet mrtvých v třetím světě. ZDE 

- Donald Trump se vyjádřil, že "koronavirus zmizí bez vakcíny" a očekává 95 000 nebo více úmrtí v USA. USA tento týden zaznamenaly nárůst nezaměstnanosti na 14,7 procent - v únoru byla v USA nezaměstnanost 3,5 procenta. V dubnu přišlo o zaměstnání 20 milionů lidí. V USA dosud zemřelo více než 77 000 lidí a nakaženo je tam 1,3 milionu osob. Bílý dům se dál hádá s Pekingem.   ZDE 

- Británie konečně zavádí čtrnáctidenní karanténu pro všechny osoby, které přiletí do země. Dosud je vůbec nekontrolovala.

- Kristalina Georgieva, šéfka Mezinárodního měnového fondu, varovala, že propad světové ekonomiky bude ještě horší, než se očekávalo, a obnovení po pandemii zřejmě ohrozí obchodní válka mezi USA a Čínou.

- - Katie Miller, vysoká poradkyně amerického viceprezidenta Penceho, má pozitivní test na koronavirus. Millerová je tiskovou mluvčí Mikea Pence. Je to už druhá osoba v Bílém domě, která byla za poslední dva dny identifikována s nákazou koronavirem.  Zatím je asymptomatická. Nakažený koronavirem je také osobní Trumpův sluha, který mu nosil jídlo.   ZDE 

- Počet nákaz v Rusku stoupl za posledních 24 hodin o 10 699. Je to už šestý den, kdy počet nákaz v Rusku vzrostl o více než 10 000. Celkový počet registrovaných nákaz je 187 859. Celkem v Rusku zemřelo 1723 lidí, za posledních 24 hodin zemřelo 98 osob. Rusko zaznamenává nejrychlejší růst infekcí v Evropě a od čtvrtka je pátou nejnakaženější zemí na světě. Koronavirem onemocněli premiér Michail Mišustin a dva další členové ruské vlády. Volební podpora pro Putina poklesla na nejnižší míru za posledních dvacet let. Ruská ekonomika se má letos zmenšit o 5,5 procent. Umírají lékaři a zdravotníci. V debatách s podřízenými vypadá v televizi Putin nesmírně znuděn. "Putin nezvládá situaci a neví ani, jak změnit agendu," řekl Nikolaj Petrov z britského výzkumného střediska v Chatham House. "Nedokáže se přizpůsobit změněné situaci, která se vymkla z normálu."

- Bílý dům zablokoval vědecké doporučení Center pro zvládání nakažlivých nemocí (CDC) ohledně toho, jak a kdy by mohly místní úřady dovolit postupné otevírání země. Nezaměstnanost v USA dosáhla 33,3 miliony osob, na koronavirus v USA zemřelo více než 75 000 lidí. Trump systematicky blokuje informace o šíření epidemie v USA a umlčuje experty. Snaží se předstírat, že se v USA "nic neděje", a chválí americké státy, které ruší karanténu, píše Washington Post. ZDE  

- Trump obnovil šíření spiklenecké teorie, že koronavirus unikl z laboratoře ve Wuchanu. Australská vláda to důrazně odmítla a upozornila, že výzvědný dokument "Pěti očí", spolupracujících anglosaských výzvědných služeb, to nepotvrzuje. Trumpův osobní sluha je nakažen koronavirem, Trump ne.
- V Africe v prvním roce pandemie by mohlo zemřít 190 000 lidí, pokud se ji nepodaří od viru izolovat, varuje Světová zdravotnická organizace.

- Mexiko zaznamenalo 1982 nových infekcí a 257 nových úmrtí.

- Čína uvedla, že je ochotna spolupracovat se Světovou zdravotnickou organizací na zjišťování vzniku koronaviru.

- Šéf OSN António Guterres varuje, že koronavirová pandemie vyvolala "tsunami nenávisti a xenofobie, nesmyslného obviňování lidí a vyvolávání strachu" a požaduje celosvětové úsilí "zamezit nenávistným projevům globálně". Šíří se antisemitské a islamofobní konspirační teorie.

- V Řecku zemřel na koronavirus bývalý ministr zdavotnictví a respektovaný chirurg Dimitris Kremastinos (78). Ministrem zdravotnictví byl do loňska. Řecko má 2678 oficiálně potvrzených nákaz a zemřelo tam 148 osob.

- Dr Hans Henri P. Kluge, regionální ředitel Světové zdravotnické organizace pro Evropu, požaduje od všech zemí razantní akce proti silně  rostoucímu domácímu násilí.

- 14 migrantských dělníků v Indii usmrtil vlak. Usnuli na kolejích cestou pěšky domů poté, co přišli o práci po koronavirovém uzamčení země. Desetitisíce lidí jde v Indii pěšky z velkých měst domů  poté, co v důsledku koronavirové karantény přišli o práci.

- Murdochova média šíří konspirační teorii o tom, že koronavirus unikl z laboratoře v čínském Wuchanu, s jediným cílem - dosáhnout znovuzvolení Donalda Trumpa, napsal bývalý australský premiér Kevin Rudd. 

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
15315

Diskuse

Obsah vydání | 18. 5. 2020