Tragická situace před předčasnými volbami v ČR

31. 8. 2013 / Veronika Sušová-Salminen

čas čtení 4 minuty

Vždyť nakonec je přece důležitější žít v demokracii (garantované panem Kalouskem) než diskutovat o daňovém zatížení, stavu vzdělání, propadu ekonomiky, postavení Romů a výsledcích minulého vládnutí, ne? S tím musí souhlasit každý.

Levice není schopna dnes toho nejdůležitějšího - neumí manipulovat s významy a symboly.

V pravém spektru dochází v ČR k novému přeskupení sil. Kalouskův mocenský projekt TOP 09 se snaží získat navrch a stát se lídrem a hegemonem pravice, zatímco ODS se zmítá v celkové krizi. Posledních 20 let jí nakonec dohnalo.

Kalousek nabízí "novou" pravici, která se zdá určitou verzí tzv. neokonzervativismu po česku a kombinuje neoliberalismus (především ekonomický) s konzervativními společenskými hodnotami a morálním poselstvím.

ČSSD produkuje perverzní cirkus souboje frakcí

31. 8. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Veronika Sušová-Salminen většinu svého textu "Tragická situace před předčasnými volbami v ČR" věnovala kritice TOP09, i když se zmínila také o nedostatcích levice, o její neschopnosti "manipulovat významy a symboly". Osobně si myslím, že kritika TOP09 či ODS, ani nedostatek manipulace s významy a symboly nevystihují dnešní pocity případného voliče levice. Že ODS a TOP09 nestojí za nic, to ukázaly během svého vládnutí, měli jsme možnost to sledovat se zdrcujícími odhaleními a komentáři po celou tu dobu těch necelých tří let. Ten hlavní problém těchto voleb je podle mne to, jaká je vlastně alternativa.

Proč Britové nezachytili údajné rozhovory usvědčující Asadův režim z chemických útoků?

1. 9. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Bývalý zaměstnanec britského ministerstva zahraničí Craig Murray upozorňuje, že britská výzvědná instalace na kyperské hoře Troodos odposlouchává prakticky veškerou elektronickou komunikaci na Blízkém východě - rádiovou, satelitní i mikrovlnnou. Pokud by tedy byla pravda, že syrská armáda vydala rozkaz k chemickému útoku v Gútě, Britové by o tom měli mít nezvratné důkazy. Nevěděli by to totiž jedině v případě, že veškerá tato komunikace probíhala čistě pozemní telefonní linkou - což je v dnešní době již velmi nepravděpodobné, neboť i tyto hovory jsou v nějaké fázi přenášeny mikrovlnně.

Obama bude usilovat o souhlas Kongresu s operací proti Sýrii, na nález inspektorů čekat nebude

31. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

Na tiskové konferenci v Růžové zahradě Bílého domu, která začala s více jak třicetiminutovým zpožděním, prezident Obama oznámil, že bude usilovat o souhlas Kongresu s akcí proti Sýrii.

V sobotu odpoledne prezident hovořil se všemi čtyřmi lídry Kongresu, aby naplánoval debatu a hlasování. Podle společného prohlášení republikánských představitelů Kongresu dojde k jednání o Obamově návrhu 9. září. To je den, kdy se Kongres vrací z letních prázdnin. Svolán dříve nebude.

Americkému Kongresu se nelíbí, že Obama sám rozhoduje o vojenských útocích

31. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

V americkém Kongresu roste tlak na prezidenta Obamu, aby při rozhodování o možných vojenských útocích proti Sýrii vzal v úvahu názor parlamentu. Znovu Spojené státy čelí známému dilematu: Kdo nese odpovědnost za rozhodnutí zahájit válku, píše Washington Post.

Tvůrci americké ústavy při tomto nejzávažnějším možném rozhodnutí záměrně vytvořili napětí mezi prezidentem a Kongresem. Určili, že americký prezident má být vrchním velitelem vojsk, avšak pravomoc vyhlásit válku má jedině Kongres.

OSN: Tým inspektorů nyní ukončil misi v Sýrii, ale bude v ní později pokračovat

31. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Mluvčí OSN Martin Nesirky na odpolední tiskové konferenci oznámil, že tým inspektorů přicestoval ze Sýrie a nyní potřebuje čas k analýze sesbíraného materiálu. Řekl, že budou podniknuty všechny kroky k urychlení práce dvou certifikovaných evropských laboratoří, ale že není k dispozici žádný určitý termín, v němž by měla být zveřejněna závěrečná zpráva.

Putin odmítl americkou argumentaci v syrské kauze

31. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Ruský prezident Vladimir Putin admítl tvrzení amerických zpravodajských služeb, že režim Bašára Asada použil v Sýrii chemické zbraně. Řekl, že by bylo "vysloveným nesmyslem", kdyby vládní jednotky použily tuto taktiku ve válce, kterou již vyhrávají.

Jak "omezený" bude americký útok na Sýrii?

31. 8. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Spojené státy mají ve Středomoří pět torpédoborců (USS Barry, USS Gravely, USS Mahan, USS Ramage, USS Stout) a čtyři jaderné ponorky. Všechna tato plavidla jsou vybavena střelami s plochou dráhou letu. Konzistentní s oznámeným plánem "omezeného" útoku na Sýrii je také přítomnost dvou letadlových lodí, USS Truman a USS Nimitz, v širším okolí; ty mohou představovat jakousi "pojistku", za normálních okolností se na útoku podílet nebudou. Jenže proč je zde zároveň přítomno také výsadkové plavidlo San Antonio s 800 příslušníky námořní pěchoty na palubě? Znamená to snad, že "omezený" útok, v němž údajně nemá dojít na "boty na zemi", může zahrnout také výsadkovou operaci na syrském pobřeží či prostřednictvím vrtulníků ve vnitrozemí? Má být nějaká část Sýrie obsazena? Pokud ano, která? Letiště, vládní budovy? Nebo se jedná o speciální trest pro 155. brigádu 4. obrněné divize, kterou Američané obviňují z údajného chemického útoku v Gútě? Či jde nakonec jen o klamavý manévr, který má před nálety trvající hrozbou výsadku zabránit dalšímu rozptylování syrských jednotek?

Sýrie a naše přísaha bránit ústavu:

"Je povinností každého nesplnit ilegální rozkaz"

30. 8. 2013

čas čtení 3 minuty

Generál Martin Demsey, předseda Sboru náčelníků štábů, se střízlivě vyjadřoval o nebezpečích plynoucích z jakéhokoliv vojenského útoku na Sýrii, ale tisk indikuje, že prezident Obama je přesto odhodlán odpálit v příštích dnech střely s plochou dráhou letu - což je čin, který by měl, jak říkají bývalí američtí vojenští profesionálové, vyvolat Dempseyho okamžitou rezignaci.

Obama uvažuje o "omezené" akci proti Sýrii

30. 8. 2013

čas čtení < 1 minuta

Prezident Barack Obama tvrdí, že nepřijal konečné rozhodnutí o vojenském útoku proti Sýrii. Avšak říká, že zvažuje skrovnou a omezenou akci jako odpověď na chemický útok, o němž tvrdí, že ho minulý týden provedla syrská vláda.

Podle Obamy byl tento útok výzvou světu a ohrožuje americkou národní bezpečnost.

Obamovo vyjádření následovalo po zveřejnění amerického zpravodajského hodnocení, které tvrdí s "vysokou jistotou", že chemický útok z 21. srpna spáchaly jednotky prezidenta Bašára Asada.

USA s odvoláním na opoziční zdroje tvrdí, že útok zabil více než 1 400 osob.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Spojené státy se chystají zaútočit na Sýrii poté, co Kerry tvrdí, že důkazy o chemickém útoku jsou "jasné"

30. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

  • Americký ministr zahraničních věcí označil Assada za "zločince a vraha"
  • Kerry: Při útoku zahynulo 1429 Syřanů včetně 426 dětí
  • "Historie nás bude soudit přísně, pokud nebudeme jednat"
  • John Kerry předložil to, co nazval "jasným a přesvědčivým" důkazem, že je Sýrie odpovědná za chemický útok, který usmrtil téměř 1500 osob. Ve svém pátečním prohlášení dal najevo, že se Spojené státy chystají vojensky zaútočit proti Assadovu režimu.

    Americký ministr zahraničí označil syrského prezidenta Bashara al-Assada za "zločince a vraha" a řekl, že Spojené státy nemohou dovolit diktátorovi, aby mu prošly tak vážné zločiny.

    "Historie nás bude soudit velmi vážně, pokud nebudeme reagovat na diktátorovo zlovolné použití zbraní hromadného ničení," řekl Kerry reportérům ve Washingtonu.

    Kerry přešel mlčením rozhodnutí britské vlády vystoupit z koalice poté, co premiér David Cameron ve čtvrtek prohrál klíčové hlasování v Dolní sněmovně. Kerry se zmínil o Francii jako o "nejstarším spojenci USA" poté, co prezident François Hollande přislíbil podporu pro vojenskou akci proti Sýrii.

    SÝRIE:

    David Cameron obvinil šéfa labouristů, že "stojí na straně Ruska"

    30. 8. 2013

    čas čtení < 1 minuta

    Britský konzervativní premiér David Cameron obvinil šéfa britské Labouristické strany v hněvivém telefonním rozhovoru, uskutečněném den před čtvrtečním hlasováním o Sýrii v Dolní sněmovně, že "podrazil Ameriku" a "podporuje Sergeje Lavrova".

    Vyjednávání mezi Cameronem a Milibandem se začalo dostávat do slepé uličky během středy. Podle informací, které získal deník Guardian, byl šéf Labouristické strany Ed Miliband "zklamán" způsobem vyjadřování určitého vládního zdroje, který řekl britskému deníku The Times: "Downing Street a ministerstvo zahraničí zastávají názor, že Miliband je zasraná kunda a drzý a tvrdošíjný hovno." Labouristická strana uvedla, že Miliband není rozhořčen, ale je zklamán "drzostí toho výroku".

    Podobnosti v angličtině ZDE

    Experti OSN opustili Sýrii, jsou na cestě do Evropy

    30. 8. 2013

    čas čtení < 1 minuta

    Tým chemických expertů OSN dnes o den dříve, než bylo plánováno, opustil Sýrii. Odcestoval do Libanonu, odkud z mezinárodního letiště Rafíka Harirího směřuje do Evropy, aniž by vydal jakékoliv prohlášení.

    V posledním dnu svého působení inspektoři navštívili několik lokalit spojených s údajným útokem z 21. srpna.

    Podle zdrojů OSN inspektoři sepíšou svá zjištění a v sobotu budou v Haagu. Někteří z nich navštíví evropské laboratoře, aby předali materiál, který během cesty sesbírali.

    Podrobnosti v angličtině: ZDE

    Urychlení odjezdu inspektorů naznačuje, že k útoku na Sýrii dojde ještě dnes v noci

    30. 8. 2013 / Karel Dolejší

    čas čtení 1 minuta

    Oznámený odjezd inspektorů OSN ze Sýrie - původně měli odcestovat až zítra ráno - naznačuje, že americko-francouzský útok patrně přijde ještě dnes v noci.

    Podle původního plánu měly být provedeny útoky střelami s plochou dráhou letu na zhruba 50 vybraných cílů, mezi nimiž byl např. heliport, kde jsou umístěny syrské bitevní vrtulníky. Američtí plánovači si však stěžují, že Asad mezitím začal své síly rozptylovat, jednotky stáhnul do opevněných pozic a techniku přemístil tak, aby minimalizoval dopady krátkého soustředěného útoku, který by měl trvat dva nebo tři dny. To nutí americké plánovače průběžně aktualizovat plán útoku podle toho, jak se mění dislokace syrských jednotek.

    Je málo pravděpodobné, že by se Syřanům podařilo zopakovat výkony Srbů v Kosovu, kteří na základě maskování a širokého využití klamných cílů překvapivě účinně minimalizovali vojenské ztráty způsobené nálety NATO. Na druhé straně ovšem plánované dvoudenní či třídenní nálety - pokud u nich zůstane - nemohou zásadním způsobem ohrozit vojenskou převahu režimu Bašára Asada nad povstalci.

    Kerry zopakoval obvinění syrské vlády z chemického útoku. Neřekl nic nového

    30. 8. 2013 / Karel Dolejší

    čas čtení 1 minuta

    Americký ministr zahraničí John Kerry dnes zopakoval obvinění syrské vlády z chemického útoku. Podle něj útok vládních vojsk způsobil smrt 1 429 osob, z toho nejméně 426 dětí.

    Ani Kerry, ani oficiální prohlášení Obamovy administrativy k akci proti Sýrii přitom nepřinášejí nic než interpretace zpravodajských materiálů, které stále nebyly standardním způsobem zveřejněny. Dokud nedojde například ke zveřejnění kompletních originálních nahrávek údajných hovorů mezi důstojníky syrské 4. obrněné divize, které Izrael předal USA a Německu, může kdokoliv podle vlastních preferencí věřit zrovna tak interpretaci americké administrativy, jako těch, kdo tvrdí, že Izraelci předané zpravodajské informace byly upraveny a ve skutečnosti dokazují přesný opak toho, co tvrdí Washington - tedy že syrská vláda s útokem nemá nic společného a provedli jej zřejmě povstalci, aby si vynutili americkou intervenci.

    Kompletní přepis Kerryho vystoupení (v angličtině) ZDE

    I kdyby Asad použil chemické zbraně, Západ nemá mandát jednat jako globální policajt

    30. 8. 2013

    čas čtení 4 minuty

    Je pravda, že Rada bezpečnosti OSN není spolehlivým globálním policajtem. Možná je pomalá, když má jednat, nebo paralyzovaná kvůli neshodám mezi členy. Ale přejeme si tedy USA, nebo NATO, nebo "aliance ochotných států" jako globálního policistu?, ptá se bývalý zbraňový inspektor OSN Hans Blix.

    Na rozdíl od George Bushe v roce 2003 Obamova administrativa necítí potěšení z mačkání spouště, nechová se pohrdavě k OSN a zásadám její charty, které umožňují použít ozbrojenou sílu pouze v sebeobraně nebo s autorizací Rady bezpečnosti. Avšak Obama, tak jako Bush a Blair, je zřejmě připraven ignorovat Radu a nařídit ozbrojené útoky na Sýrii s politickou podporou pouhé Velké Británie, Francie a několika dalších států.

    David Cameron prohrál parlamentní hlasování o akci proti Sýrii

    30. 8. 2013

    čas čtení 1 minuta

    Britský premiér David Cameron ve čtvrtek prohrál parlamentní hlasování o válce proti Sýrii. Poté prohlásil, že se jeho země nebude žádným způsobem podílet na ozbrojených akcích proti této zemi, které plánuje americký prezident Barack Obama.

    Cameron prohrál o 13 hlasů a byla to pro něj zdrcující porážka. Zdálo se, že jeho vláda je jen několik dní vzdálena tomu, aby se přidala ke Spojeným státům a Francii. Ty se chystají ke "krátkému, trestajícímu útoku střelami s plochou dráhou letu" na režim syrského prezidenta Bašára Asada, který měl podle nich 21. srpna spáchat chemický útok proti civilistům na damašském předměstí Východní Gúta.

    Čtvrteční hlasování nebylo pro Camerona závazné, avšak premiér v krátkém prohlášení konstatoval, že respektuje vůli parlamentu a je mu jasné, že si britský lid ozbrojenou akci proti Sýrii nepřeje.

    Britská média hovoří o historickém zlomu: Exekutiva ztratila možnost samostatně rozhodovat o vstupu země do války.

    Podrobnosti v angličtině: ZDE

    USA možná na Sýrii zaútočí samostatně

    30. 8. 2013

    čas čtení 2 minuty

    Spojené státy mohou podniknout akci proti Sýrii bez podpory jednoho z nejbližších spojenců, Velké Británie. Sdělili to ve čtvrtek američtí představitelé poté, co britští zákonodárci zamítli návrh na účast v této ozbrojené akci.

    Francie nadále podporuje útok na Sýrii

    30. 8. 2013

    čas čtení 1 minuta

    Francouzský prezident Francois Hollande dnes prohlásil, že nadále podporuje "odvetnou" akci proti Sýrii, i když Británie překvapivě ozbrojenou intervenci odmítla. "Francie si přeje přímou a přiměřenou akci proti režimu v Damašku," řekl Hollande v rozhovoru pro list Le Monde, který bude publikován v sobotu.

    Rusko: Neviděli jsme americké materiály k útoku v Gútě

    30. 8. 2013

    čas čtení < 1 minuta

    Poradce ruského prezidenta pro zahraniční politiku Jurij Ušakov prohlásil, že se Rusko nemůže vyjádřit k údajným americkým důkazům, podle nichž chemický útok z 21. srpna na damašském předměstí Gúta spáchal režim prezidenta Bašára Asada. Moskva totiž tyto materiály nemá k dispozici. (Moskva sama vlastní materiály k předchozím případům údajných chemických útoků Sýrii předala OSN - pozn. KD.)

    Do syrských vod míří ruské a francouzské válečné lodě

    30. 8. 2013

    čas čtení < 1 minuta

    Nejmodernější francouzská protiletadlová fregata Chevalier Paul třídy Horizon je podle listu Le Point na cestě do východního Středomoří. Do stejného prostoru míří také dvě ruské válečné lodě. Francouzské ministerstvo tvrdí, že jde o "rutinní manévry". Podle Le Point může být fregata "extrémně užitečná", pokud se Sýrie rozhodne provést letecký útok proti západní flotile.

    Francouzská letadlová loď Charles de Gaulle zůstává v toulonském doku.

    Syrský spojenec Rusko mezitím podle agentury Interfax vyslalo k syrskému pobřeží protiponorkovou loď a raketový křižník.

    Podrobnosti v angličtině: ZDE

    Co se nemělo stát...

    30. 8. 2013 / Marek Řezanka

    čas čtení 3 minuty

    "Řecku neměl být povolen vstup do eurozóny... Kancléř Schröder souhlasil s přijetím Řecka v roce 2001 a oslabil Pakt stability. Obě rozhodnutí byla zásadní chybou", vzkázala nám německá kancléřka Angela Merkelová.

    O tom, co bylo v integračním evropském procesu zásadní chybou, by se přitom měla vést nejedna debata -- a pokud možno, nemělo by zůstat zdaleka pouze u debat.

    K lesu čelem, k Ivanovi zády

    30. 8. 2013

    čas čtení 3 minuty

    Václav Klaus si vytvořil představu, jaké jsou jeho možnosti a postavení. V ODS, na pravici, v societě. Soudobě jej uctívají poslední zoufalci, a tak musí vyčkat vyznění nadcházejících sněmovních voleb, aby sebeexhumace postoupila o pár dalších koňských délek.

    Zaútočil syrský režim v Gútě raketou, kterou nemá ve výzbroji? - II.

    31. 8. 2013 / Karel Dolejší

    čas čtení 3 minuty

    V jedné z reakcí na předchozí článek jsem byl velmi sebevědomým čtenářem "poučen", že se přece na snímcích z Gúty jedná o íránskou raketu Falaq-2, kterou prý syrský režim ve výzbroji má.

    Nehledě na to, že neexistuje žádný doklad o vývozu komerčně neúspěšného modelu Falaq-2 kamkoliv, podívejme se na fotografii této zbraně v propagačních materiálech výrobce, tj. Shahid Bagheri Industries.

    Zaútočil syrský režim v Gútě raketou, kterou nemá ve výzbroji?

    30. 8. 2013 / Karel Dolejší

    čas čtení 2 minuty

    Ozbrojené síly syrského režimu mají ve výzbroji asi tucet modelů mnohohlavňových raketometů - některé z nich poněkud starší, některé novější. O výzbroji "pretoriánské" 4. obrněné divize, kterou Západ viní z chemického útoku v Gútě, přitom platí, že zahrnuje vždy jen ty nejmodernější dostupné modely.

    Na fotografii publikované listem Guardian vidíme zbytky dělostřelecké rakety, která měla údajně sloužit k dopravě bojové chemické látky na cíl v Gútě. Ze země trčící pevný šestiramenný stabilizátor s "límcem" na pokřivené ocelové trubce se zbytky příruby ukazuje na nějaký zastaralý typ dělostřelecké rakety s nadrážovou hlavicí a šípovou stabilizací. Takováto konstrukce se již desítky let nepoužívá, vznikla v době 2. světové války jako výsledek snahy použít stávající prachové motory raket menších ráží (jichž byl okamžitě k dispozici velký počet) v kombinaci s větší a účinnější hlavicí. Tento přístup představoval "z nouze ctnost", poněvadž měl zřetelné nevýhody: Raketa má nevýhodný aerodynamický tvar, je "těžká na hlavu", pohonné hmoty tvoří jen malý zlomek hmotnosti tělesa, dostřel je mizerný (několik málo kilometrů).

    Český expert: Stopy chemického útoku nelze zamést

    30. 8. 2013

    čas čtení < 1 minuta

    Upozorňuji na pětiminutový rozhovor mezi redaktorkou Českého rozhlasu a odborníkem Lubomírem Šmehlíkem o možnostech zjistit důkazy o použití chemických zbraní v Sýrii. Rozhovor byl odvysílán 29. 8. během pořadu "Hlavní zprávy" se začátkem o 18 h, píše Giorgio Cadorini.

    Na přimý dotaz novinářky pan Šmehlík odpovídá, že stopy nelze zamést a že lze určit, jestli otravné látky pocházejí z klasických nosičů chemických zbraní anebo byly šiřeny jiným způsobem (gerilovou jednotkou?).

    Přikládám záznam, rozhovor začíná po 5' 30".

    Hrozí skutečně, že důkazy o použití chemických zbraní za pár dnů zmizí? Kolik času je třeba k uzavření šetření?

    30. 8. 2013

    čas čtení 1 minuta

    KD│ Jocelyn Kaiser v časopise Science zpovídala některé experty ohledně odborných otázek spojených s vyšetřováním údajného chemického útoku v Sýrii. Českým "radarovým pamětníkům" bude možná jedno jméno povědomé - Philip E. Coyle III., který nyní pracuje pro Center for Arms Control and Non-Proliferation ve Washingtonu.

    Ať žije válka!

    29. 8. 2013 / Oskar Krejčí

    čas čtení 11 minut

    Takzvaná občanská válka v Sýrii je po studené válce prvním ozbrojeným konfliktem, v němž proti sobě stojí mocnosti. Podle prognózy zpravodajských služeb USA Globální trendy 2030: Alternativní světy by sice v nejbližších letech žádná světová válka neměla nastat, ta je ale definována jako válka všech mocností – vojenské střety jednotlivých velmocí tato předpověď nevylučuje.

    V případě konfliktu v Sýrii podporují hašteřící se mocnosti proti sobě stojící strany jak diplomaticky, tak propagandisticky, vojenským materiálem, výcvikem, logisticky, ale i zpravodajskými informacemi. Situace na bojišti se vyvíjí ve prospěch vlády. Kdy zajistit změnu poměru sil, když ne teď?

    Rande se smrtí

    29. 8. 2013 / Karel Dolejší

    čas čtení 3 minuty

    Před necelým stoletím rakouští "vlastenci" řvali "Na Bělehrad!" a byli přesvědčeni, že celou tu "srbskou záležitost" vyřídí zhruba za dva týdny, načež se slavně vrátí domů. Skutečnost ovšem byla nakonec poněkud jiná.

    Doba však pokročila. Dnes je americký prezident, který podobně jako v libyjské kauze proti názoru ministra obrany a náčelníka generálního štábu podpořil sbor militantních poradkyň, částí zpravodajské komunity nazývaných "The Witches" (čarodějnice), přesvědčen, že může válku proti Sýrii vyřídit dokonce za pouhé dva či za tři dny - a po víkendu už prý zase pojede na summit do Petěrburgu.

    Pravda a lži o socialismu

    29. 8. 2013 / Adam Votruba

    čas čtení 4 minuty

    Je to informace vcelku banální, a kdyby vědomosti všech našich novinářů byly na úrovni středoškolské maturity ze základů společenských věd, neměl bych potřebu o tom psát. Ta informace je následující: Existují různé dosti odlišné významy slova "socialismus". Je to podobné jako s kolem, řeknete-li "kolo", nemusíte tím mínit bicykl.

    Zde chci uvést dva základní významy slova "socialismus" bez dalších možných odstínů. Slovo socialismus na jednu stranu znamená ideologii -- politický názor, politické přesvědčení sociálně demokratických a socialistických stran. Možná bychom mohli toto přesvědčení shrnout do věty, že společnost má vytvořit takové podmínky, aby si lidé mohli obstarat prací důstojné živobytí, a pokud nemohou pracovat, aby se nemuseli strachovat o své přežití.

    Sýrie: na důkazy zapomeňte - bombardujme

    29. 8. 2013

    čas čtení 4 minuty

    Je pouze nutno poukázat na to, že důvěryhodnost britské a americké vlády po Iráku je poškozená. Lidi by měli požadovat přesvědčivé důkazy. Když slyšíte Williama Haguea, jak obviňuje jednu stranu, aniž by předložil minimum důkazů - buďte skeptičtí. Když slyšíte amerického ministra zahraničí Johna Kerryho, jak vyzývá občany, aby si o Sýrii nalezli důkazy na YouTube - buďte víc než skeptičtí.

    Bývala doba, kdy britská vláda měla pocit, že alespoň potřebuje dokumentaci, která by nás přivedla do války, píše reportér Channel Four News Alex Thomson. Tak nám Irák dal "podvodnou dokumentaci", obsahující všechny ty nesmysly ze znásilněných výzvědných služeb vzniklé prostřednictvím kopírování dizertace nějakého studenta. K tomu se dodala svědectví jednoho nebo dvou pochybných emigrantů z Iráku a vzniklo tak nechvalně známé "ospravedlnění" invaze do Iráku kvůli zbraním hromadného ničení, které neexistovaly.

    Teď tu máme Sýrii a něco, co existuje - chemické zbraně. Jenže britský ministr zahraničí zastává názor, že dnes můžeme jít do války bez jakékoliv dokumentace - ať falešné, nebo pravé.

    Útok v Damašku provedl prezident Assad. To je všechno. Bombardujme.

    Vojenský útok na Sýrii bude odložen v důsledku neshod britských politiků

    29. 8. 2013

    čas čtení 3 minuty

    Vojenský útok na Sýrii bude odložen až do doby, kdy inspektoři OSN přítomní v Damašku vypracují zprávu. Britské Dolní sněmovně totiž bude ve čtvrtek předložena k hlasování nově rozmělněná verze rezoluce britské vlády, podle níž se o případném útoku na Sýrii bude konat ještě druhé hlasování poslanců Dolní sněmovny, a to až po zveřejnění zprávy inspektorů OSN o údajném chemickém útoku, zřejmě nikoliv dříve než v úterý. Labouristická opozice předtím pohrozila, že první verzi vládní rezoluce nepodpoří, a dodala, že premiér Cameron posléze pod nátlakem ustoupil.

    Zdroje v britské vládě naznačily, že Spojené státy, které chtěly na Sýrii zaútočit o víkendu, jsou připraveny použit záložní plán, v jehož rámci by se útok na Sýrii odložil až do úterý, kdy se Obama má vydat na summit G20 do Ruska.

    Toto rozhodnutí by zachránilo Cameronovu vládu. Opoziční labouristé totiž pohrozili, že při hlasování v Dolní sněmovně vládní koalici porazí. Až 70 britských konzervativních poslanců nepodporuje vojenský útok na Sýrii. USA nechtěly čekat na zprávu zbrojních inspektorů OSN, ale Británie nyní přislíbila, že na jejich zprávu počká.

    Předvolební boj začal, Česká televize ani Český rozhlas nemají pravidla

    29. 8. 2013 / Štěpán Kotrba

    čas čtení 13 minut

    Pravidla předvolebního vysílání, které jsou základním manuálem pro činnost redakce zpravodajství a aktuální politickou publicistiku, "se teprve připravují", vyjevil ředitel zpravodajství České televize Šámal členům Rady ČT na včerejším zasedání. Dle předsedy Rady Uhdeho je "snad" management předloží Radě na příštím zasedání. To se ovšem koná až 11. 9. Zveřejnit je Dvořák chce až 17.9. , tedy k datu uzavření kandidátních listin.... Takže Šámalova redakce "jede" do 17. 9. předvolební kampaň bez pravidel. To je pro ředitele televize smrtelné riziko, i když je to Radě jedno .

    V Českém rozhlase je zmatek identický. Navíc posílený o nové, mnohdy rozhlasové praxe neznalé ředitele, kteří byli včera jmenováni a o restrukturalizaci výroby zpravodajství. Radě je to také jedno.

    AKTUALIZOVÁNO 29.8.2013 20:26 Podle ředitele zpravodajství ČRo Pancíře jsou Pravidla od 22.8.2013 "vydána" (ve Věstníku platných předpisů Českého rozhlasu pod číslem R/2013/012/GŘ), všichni zaměstnanci a spolupracovníci Českého rozhlasu je obdrželi v elektronické podobě mailem a byli o nich informováni svými nadřízenými. Fascinující je ovšem to, že Český rozhlas, jako veřejná instituce zodpovědná svým koncesionářům, tato Pravidla nepředložil Radě na veřejné jednání a nezveřejnil je. Tak, aby posluchači mohli srovnat chování redakce zpravodajství ve vysílání s jejich zněním.

    Írán a Rusko chtějí vyvinout nejvyšší úsilí proti vojenskému zásahu v Sýrii

    29. 8. 2013

    čas čtení 2 minuty

    • Labouristická opozice v Británii zintenzivňuje svůj nátlak na konzervativního premiéra Davida Camerona a požaduje další ústupky ohledně Sýrie. Labouristická strana oznámila, že předloží parlamentu dodatek k vládou vypracované rezoluci, který bude chtít, aby vláda vypracovala podrobnou "cestovní mapu" roli OSN v případném útoku na Sýrii. Zdroje v Labouristické straně stále varují, že je strana připravena hlasovat proti vládní rezoluci o Sýrii v Dolní sněmovně a hrozí porážkou premiéra, pokud její podmínky nebudou splněny. ZDE
    • Tým zbrojních expertů OSN se vydal z hotelu v Damašku na třetí den svého vyšetřování údajného útoku chemickými zbraněmi na předměstí
    • Rusko vyslalo do k Sýrii protiponorkovou loď a raketový křižník.
    • Íránský prezident Hasan Rúhání zdůraznil, že Írán nasadí všechny své síly, aby zabránil vojenskému zásahu proti režimu syrského prezidenta Bašára al-Asada. Řekl to údajně v telefonním rozhovoru s ruským prezidentem Vladimírem Putinem. Rúhání řekl, že "vojenské akce budou mít velké následky pro region" a "je nutné vyvinout veškeré úsilí tomu zabránit". Írán i Rusko se budou snažit zabránit vojenské akci proti Sýrii a označily takovou akci za "otevřené porušení" mezinárodního práva. Rúhání odsoudil chemické zbraně, ale dodal, že "zbrklý úsudek může být nebezpečný, před objasněním" obvinění, že Sýrie použila těchto zbraní.
    • Americký prezident Barack Obama řekl v televizním rozhovoru, že ohledně leteckých úderů dosud neučinil své poslední rozhodnutí, ale že Sýrie musí pochopit, že existují "mezinárodní důsledky" pro její akce. Dodal, že Bílý dům je přesvědčen, že Sýrie provedla chemický útok z minulého týdne.
    • Výzvědné informace o tom, že chemický útok nařídili blízcí spolupracovníci prezidenta Asada, jsou nespolehlivé, sdělili američtí výzvědní důstojníci tiskové kanceláři AP. Není totiž jasné, kdo ovládá syrské zásoby chemických zbraní a zda útok nařídil Asad.
    • Syrské letectvo připravuje piloty kamikadze proti útoku západních armád, tvrdil v rozhovoru s deníkem Guardian jeden syrský armádní důstojník. Uvedl, že 13 pilotů podepsalo prohlášení, že utvoří jednotku sebevražedných mučedníků, kteří poletí proti americkým letadlům".

    Podrobnosti v angličtině ZDE

    Čínský list: Rusko a Írán by měly zvážit přímou vojenskou pomoc Asadovi

    29. 8. 2013

    čas čtení < 1 minuta

    Síly, které po celém světě oponují vojenské intervenci, by se měly spojit a zabránit západnímu útoku na Sýrii. Pokud k útoku dojde, měly by otevřeně podpořit odpor syrské vlády. Je nezbytné, aby Rusko a Írán zvážily poskytnutí přímé vojenské pomoci. Jako klíčové zúčastněné strany v syrské dynamice nemají tito dva hráči jinou volbu, než otevřeně oponovat vojenské intervenci do Sýrie, stojí v editorialu čínského listu Global Times.

    Podrobnosti v angličtině: ZDE

    O anglické znalosti jazyků

    29. 8. 2013

    čas čtení < 1 minuta

    Nápis na této dopravní tabuli v angličtině zní: "Zákaz vjezdu pro těžká nákladní vozidla. Zde je pouze obytná oblast." Ve velštině je však na tabuli toto: "Nejsem v této chvíli v kanceláři. Potřebujete-li něco přeložit, pošlete to emailem."

    Podrobnosti v angličtině ZDE

    Více myslících voličů!

    29. 8. 2013

    čas čtení 2 minuty

    Tisková zpráva Ne základnám

    Prohlášení politické strany či hnutí "ani koruna na billboardy" v hlavičce volebního programu, upoutá větší pozornost občana a vyvolá zvědavost, co politická strana či hnutí nabízí dál.

    Faktem, který není zabalen do žádného politického pohledu ( pravo-levého) je, že je nutná změna v přístupu volby zákonodárců ( ze strany politiků i voličů ). Současným děním jsme na prahu roku 2010 a útok na rozhodování lidí je opět veden stejným způsobem a pravděpodobně se stejnými následky.

    Červený kříž: Vojenská eskalace zhorší utrpení obyčejných Syřanů

    29. 8. 2013

    čas čtení 3 minuty

    Jakákoliv eskalace syrské krize po údajném chemickém útoku zhorší utrpení civilního obyvatelstva, konstatoval dnes Mezinárodní výbor Červeného kříže. Oblasti postižené těžkými boji, včetně okolí Damašku, východního Aleppa a provincie Dajr az-Zaur, už trpí v důsledku rozpadu veřejné infrastruktury, která ohrožuje takové věci jako zásobování vodou, elektřinou a odvoz odpadků.

    USA: Demokracie? Nezávislá média?

    29. 8. 2013

    čas čtení 1 minuta

    Conor Friedensdorf na webu The Atlantic píše o zavádějícím způsobu, jímž americká média informují o blížící se válce proti Sýrii. Pouze 9% Američanů s válkou souhlasí a kdyby měl Obama snahu získat souhlas Kongresu (místo aby válku zahájil způsobem, který v první volební kampani sám označil za ilegální), nejspíše by neuspěl. Přesto se v médiích neustále otáčejí "zprávy" o "rostoucím tlaku" na Obamu, aby se pustil do válčení.

    Zeman navrhl, jak snížit ziskové marže nadnárodním prodejcům

    29. 8. 2013

    čas čtení < 1 minuta

    "Je dobré vědět, že velkou část zisku jak prvovýrobců, tak potravinářů, spolknou nadnárodní obchodní řetězce, jejichž zisková marže se pohybuje kolem 60 procent," uvedl ve čtvrtek Zeman. Taková marže je dnes podle něj například u rohlíků, zatímco před deseti lety to bylo 17 procent.

    "Podle mého názoru jedna z možných cest, jak tento rozdíl překonat a dosáhnout spravedlivějšího rozdělení zisku v onom kombinátu prvovýrobce -- potravinář -- obchod, je vytvoření národního obchodního řetězce například na bázi již existujícího COOP," řekl Zeman. Dodal, že návrh se nebude líbit nadnárodním řetězcům, ale bude se líbit výrobcům i spotřebitelům.

    Zdroj: ZDE

    Brzeziński: Syrská strategie je "přísně střeženým tajemstvím"

    28. 8. 2013

    čas čtení 3 minuty

    Bývalý americký poradce pro národní bezpečnost Zbigniew Brzeziński v rozhovoru pro Deutsche Welle odsuzuje to, co vypadá jako rychle se blížící ozbrojená akce proti Sýrii, a říká, že administrativa USA postrádá strategii pro blízkovýchodní region.

    Po údajném rozsáhlém útoku chemickými zbraněmi proti civilistům se zdá nějaký druh vojenské akce proti Asadovi režimu nevyhnutelným. Podporujete vojenskou akci, nebo co si o ní myslíte?
    Z mého pohledu taková akce, pokud k ní má dojít, musí být součástí nějaké širší strategie. Jinak to může být přiměřený trest, ale vyřeší to problém? Existuje strategie pro vyřešení problému? A kdo je součástí této strategie a kdo není? To jsou otázky, které myslím lidé měli vážně promyslet předtím, než se vrhnou do vojenské akce, jež - i když snad je morálně ospravedlněná z hlediska zločinů, jichž se týká, zejména zločinů proti lidskosti - stále může mít důsledky, které nebudou tak docela žádoucí.

    Milana Uhdeho přivinutí se ke lži aneb vyživování rusofobie

    28. 8. 2013 / Miroslav Polreich

    čas čtení 13 minut

    Lidové noviny přinesly v rubrice Horizont k výročí invaze 21.8. 2013 dosti zásadní a obsáhlý článek spisovatele, básníka, dramatika, scénáristy a také společenského aktivisty Milana Uhdeho pod titulem "21. srpen aneb Přivinutí k dubisku". Téma vzal zeširoka s historickým pozadím, národním zabarvením, slovanstvím a hlavně varovně připomíná co s námi bude, když USA z Evropy odcházejí, "NATO ztrácí na účinnosti" a "imperiální koncept ruské politiky se ukazuje jako stále živý". Takže lide český opět jsi v situaci neřešitelného strachu a to nejenom pod heslem antikomunismu (což se nechá v nynějším předvolebním období opět očekávat), ale přímo hrozby z Ruska "Jednadvacátý srpen mi to každoročně varovně připomíná", říká Uhde. Prostě lekce z rusofobie jako vyšitá. Podívejme se na ni blíže.

    29086

    Muž a žena z Jihlavy ukázali svého syna

    28. 8. 2013

    čas čtení 1 minuta

    Kdokoli měl v pondělí odpoledne poprvé možnost spatřit dítě. Muž Petr a žena Eva vyšli po čtvrté hodině odpoledne před budovu Ústavu pro péči o matku a dítě, kde se jim před téměř třemi a půl měsíci narodil syn.

    Rakousko odmítlo poskytnout letadlům NATO povolení k přeletu

    28. 8. 2013

    čas čtení < 1 minuta

    Rakousko odmítlo poskytnout letadlům NATO, které mají zaútočit na Sýrii, povolení k přeletu přes rakouské území. Podle údajů rakouského ministerstva zahraničí se Rakousko nebude podílet na jednání o povolení těchto přeletů přes území Rakouska. Rakouské politické strany se jednohlasně vyslovily proti vojenskému úderu proti Sýrii bez mandátu OSN.

    Podrobnosti v angličtině ZDE

    Intervence v Sýrii? V čím zájmu a s jakým výsledkem?

    28. 8. 2013 / Karel Dolejší

    čas čtení 9 minut

    Jakkoliv je mezinárodní jeviště značně zamlženo, vzhledem k rétorice západních politiků a úsudkům bezpečnostních analytiků se jeví jako nepochybné, že během několika málo dnů, dost možná již koncem týdne, západní ozbrojené síly podniknou ozbrojenou akci proti syrskému režimu - na základě důkazy nepodloženého obvinění, že to byl právě on, kdo 21. srpna použil na damašském předměstí Gúta chemické zbraně proti civilistům. Nebude se čekat na podrobné výsledky šetření inspektorů OSN v Gútě. Včera skončila v Jordánsku rozsáhlá mezinárodní konference nejvyšších vojenských představitelů "přátel Sýrie" a čeká se jen na finální politické rozhodnutí. Případná akce proběhne dobře známou formou "koalice ochotných" mimo institucionální rámec OSN a přísně vzato bude tedy opět porušením mezinárodního práva.

    Jak by taková akce proti Sýrii vypadala a čeho může vlastně docílit?

    Údajný důkaz o tom, že chemický útok v Gútě spáchala syrská armáda, tvoří izraelské odposlechy

    28. 8. 2013 / Karel Dolejší

    čas čtení < 1 minuta

    Údajný neotřesitelný důkaz o tom, že chemický útok na damašském předměstí Gúta spáchaly Asadovy jednotky, tvoří izraelské odposlechy komunikace syrské armády, konkrétně materiály z dílny Jednotky 8200 Direktorátu vojenského zpravodajství (Amam).

    Potíž je ovšem v tom, že šéf libanonského telekomunikačního úřadu Imád Hoballáh už v roce 2010 na konferenci Mezinárodní telekomunikační unie v Mexico City v rámci oficiální stížnosti obvinil Izrael, že prostřednictvím důkladné penetrace libanonských komunikačních sítí dokáže například i fabrikovat komunikaci, k níž ve skutečnosti nikdy nedošlo.

    Připravují už devátou intervenci

    28. 8. 2013

    čas čtení 6 minut

    Útok na Sýrii, který nyní plánují Spojené státy a jejich spojenci, bude za posledních 15 let už devátou přímou vojenskou intervencí v nějaké arabské nebo muslimské zemi. Předcházely západní útoky na Súdán, Afghánistán, Irák, Libyi a Mali, stejně jako řada vražedných útoků bezpilotními letadly v Jemenu, v Somálsku a v Pákistánu, píše v deníku Guardian Seumas Milne.

    Dvě bývalé koloniální mocnosti, které si mezi sebou Blízký východ rozdělily, Británie a Francie, nechtějí zůstat při nynějším válečném dobrodružství pozadu za USA. A podobně jako v Iráku a v Súdánu (kde prezident Clinton nařídil útok na farmaceutickou továrnu jako odplatu na bombový atentát od al Kajdy), jako důvod pro vojenský zásah se znovu uvádějí výzvědné informace o zbraních hromadného ničení.

    Západ nemá morální právo vojensky intervenovat v Sýrii

    28. 8. 2013 / Daniel Veselý

    čas čtení 7 minut

    Konflikt v Sýrii, který se z nenásilných protivládních protestů proměnil na krvavou občanskou válku, již dávno překročil své hranice. V Sýrii mají své zájmy klíčoví mezinárodní hráči: Rusko, Čína a Írán na straně syrské vlády, Katar, Saúdská Arábie, Turecko, USA, Velká Británie a Francie na straně "rebelů". Poté, co syrská vláda v uplynulých měsících nad rebely vítězila a nedávno údajně použila plyn proti vlastnímu obyvatelstvu, byla slovy prezidenta Obamy překročena "červená linie" a západní země začaly mobilizovat proti Damašku Západ udeří možná už tento čtvrtek.

    USA a Británie pod tlakem, aby odložily vojenský zásah proti Sýrii

    28. 8. 2013

    čas čtení 1 minuta

    Británie a Spojené státy jsou pod tlakem, aby odložily vojenský zásah proti Sýrii poté, co Ban Ki-moon, generální tajemník OSN, zdůraznil, že by inspektorům v Damašku mělo být umožněno více času k práci. Na tiskové konferenci v Haagu uvedl Ban Ki-moon, že inspektoři potřebují k ukončení své práce v Damašku čtyři dny. Teď jsou tam druhý den.

    PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

    Hospodaření OSBL za červenec 2013

    9. 8. 2013

    čas čtení 2 minuty

    V červenci 2013 přispělo finančně na Britské listy 774 osob bankovním příkazem celkovou částkou 405 442,98 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v dubnu 2013 částkou 2282,51 Kč. (Finanční příspěvky poukázané Britským listům v červenci prostřednictvím mobilu budou zprostředkovatelskou firmou Airtoy poskytnuty až za dva měsíce, částka za červenec byla 77662.82 Kč.)

    Zůstatek byl koncem července 2013 437 922,03 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

    Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

    Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

    Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

    89054