Americkému Kongresu se nelíbí, že Obama sám rozhoduje o vojenských útocích

31. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

V americkém Kongresu roste tlak na prezidenta Obamu, aby při rozhodování o možných vojenských útocích proti Sýrii vzal v úvahu názor parlamentu. Znovu Spojené státy čelí známému dilematu: Kdo nese odpovědnost za rozhodnutí zahájit válku, píše Washington Post.

Tvůrci americké ústavy při tomto nejzávažnějším možném rozhodnutí záměrně vytvořili napětí mezi prezidentem a Kongresem. Určili, že americký prezident má být vrchním velitelem vojsk, avšak pravomoc vyhlásit válku má jedině Kongres.

Jenže tato pravomoc platila, když se válčilo mušketami a americký Kongres oficiálně nevyhlásil válku od roku 1942 - přestože od té doby Spojené státy válčily v Koreji, ve Vietnamu, na Grenadě, v Panamě, v Iráku, v Bosně, v Kosovu, v Afghánistánu a v Libyi.

"Rozhodování o zahájení války přešlo na prezidenta," sdělil deníku Washington Post bývalý poslanec Lee H. Hamilton. "Mnoho lidí, včetně měl, zastává vůči Kongresu velmi kritický postoj za to, že je vůči prezidentovi příliš uctivý."

Američané stále zastávají názor, že rozhodnutí o tom, zda mají Spojené státy zahájit válku, musí být sdíleno mezi exekutivou a legislativou. V novém průzkumu veřejného mínění pro televizi NBC, byli američtí respondenti nerozhodní, zda by Spojené státy měly zasáhnout v Sýrii, avšak téměř 8O procent Američanů vyjádřilo názor, že by Obama před vyhlášením války měl získat souhlas amerického Kongresu. Tento postoj zastávají Američané už desítky let, nejméně od dob války ve Vietnamu. A tento postoj sdílejí také poslanci obou amerických politických stran v Kongresu.

Znepokojení v americkém Kongresu nyní vzrostlo v důsledku rozhodnutí Británie, normálně oddanného stoupence USA, nepodílet se na vojenských akcích proti Sýrii.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6359

Diskuse

Obsah vydání | 30. 8. 2013