Ukrajinská vládní vojska bojují s proruskými aktivisty na Ukrajině

24. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

Reportérka rozhlasové stanice BBC World Service informovala ve čtvrtek v poledne z okolí Luhansku, že v blízkosti rusko-ukrajinské hranice se hromadí nejen ruská vojska, ale také vojska ukrajinská. Ta jsou prý ve velmi špatném technickém stavu a jsou i velmi špatně zásobována. Nicméně podle reportérky BBC Ukrajina organizuje domobranu, a to i z řad Rusů, žijících na východní Ukrajině. Reportérka interviewovala několik ruskojazyčných Ukrajinců, kteří jí přiznali, že se považují za Rusy, ale Ukrajina je jejich země, "nechtějí Putinovu diktaturu" a pomáhají, zásobováním i technikou, ukrajinským jednotkám. Necítí se na Ukrajině ohroženi ukrajinskou vládou.

Britský list Guardian také informuje, že

  • Ukrajiská vojska se přesunula do Slavjansku a do Doněcku. Posléze se stáhla ze Slavjansku a proruští separatisté opevňují své pozice pytli s pískem. Při přestřelkách zahynuly nejméně dvě osoby
  • Putin se vyjádřil, že použití vojenských sil Ukrajinou je zločin proti vlastnímu obyvatelstvu a "bude to mít následky".
  • Obama obvinil Rusko, že nedodržuje dohodu ze Ženevy z minulého týdne. Varoval., že zavede nové sankce
  • Rusko tvrdí, že dohoda ze Ženevy bude realizována praktickými kroky"
  • Tisková kancelář Reuters publikovala analýzu, z níž vyjímáme: "Součinností přílišného sebevědomí, nepozornosti a občasné neobratnosti přispěl Washington k hluboké krizi svých vztahů s Moskvou. Kamarádství mezi Bushem a Putinem z období po roce 2001 se rozložilo v důsledku základního sporu: o vztah Ruska ke svým sousedům. V roce 2002 Bush podpořil rozšíření NATO o 7 států - včetně Estonska, Litvy a Lotyšska. K tomu došlo roku 2004.
  • Francouzský prezident Francois Hollande je v Polsku, kde jedná s polským premiérem Tuskem o tom, jak snížit závislost Evropy na ruském zemním plynu.

Ukrajinské jednotky obsazují Slavjansk

24. 4. 2014

čas čtení 2 minuty

Ukrijinské jednotky zvláštního určení za bojů nízké intenzity postupují do města Slavjansk, kde by před dvěma dny umučen místní prokyjevský politik Volodymyr Rybak a kde je držen v zajetí americký reportér Simon Ostrovsky. Ukrajina včera oznámila obnovení "protiteroristické operace" a Moskva pohrozila intervencí, pokud dojde k "ohrožení jejích zájmů", které v tomto kontextu definuje jako bezpečnost rusky mluvícího obyvatelstva.

Děti v Novošachtinsku natočily průjezd masivní kolony ruské vojenské techniky

24. 4. 2014

čas čtení < 1 minuta

Děti v ruském hornickém městečku Novošachtinsku (v Rostovské oblasti necelých 15 km od hranice s Ukrajinou, se kterou je spojuje silnice E50) dnes natočily dlouhý videozáznam průjezdu kolony vojenské techniky. Na záběrech jsou starší i novější modely obrněných transportérů, samohybné minomety, těžká tažená děla, cisterny s palivem, polní kuchyně i pojízdné ambulance.

Ukrajinské úřady varují civilní obyvatelstvo

24. 4. 2014

čas čtení < 1 minuta

Separatisté dnes zveřejnili leták, který podle nich rozhazují ukrajinské vrtulníky. Varuje obyvatele východoukrajinských měst Slavjanska a Kramatorska, aby se nezdržovali v blízkosti budov obsazených separatisty.

Autenticitu dokumentu nebylo možno ověřit.

Uvařte se k smrti!

24. 4. 2014 / Sandra Wain

čas čtení 6 minut

Jedna z cest k zániku lidské společnosti vede přes žaludek. Nikoliv ovšem z důvodů vyhladovění. Také jste si všimli toho narůstajícího šílenství, které zachvátilo občanskou společnost, v souvislosti s jídlem, vařením či kulinářstvím vůbec? Čím to, že civilizovaní občané tolik milují kuchařské umění smrti? Proč si uvařili mozek?

Putin: Internet je "zvláštní projekt CIA"

25. 4. 2014

čas čtení 1 minuta



Ruský prezident Vladimír Putin ve čtvrtek jasně naznačil, že má v úmyslu rozbít globální internet, když jej označil za "projekt CIA". Putin řekl na mediální konferenci v Petrohradě, že internet vytvořila americká špionáž a že ho dále rozvíjí. Putin už delší dobu naznačuje, že si přeje, aby existovala alternativa k internetu, kterou by provozovali Rusové. Myšlenku, že by se měl internet rozbít, podporují lidé v Německu, v Brazílii i jinde na světě poté, co whistleblower Edward Snowden odhalil, do jak obrovské míry americké výzvědné služby infiltrovaly Facebook, Skype a další sociální média.

Snowdenovi kritici poukazují na to, že nezamýšlenými důsledky jeho odhalení bylo ochromení globální podstaty internetu. Zároveň tím dal Snowden argumenty do rukou diktátorů. Snowdenovi stoupenci naopak argumentují, že důvěru v internet poškodily americké špionážní služby, nikoliv Snowden.

Čistě ruský internetový systém by ulehčil ruským výzvědným službám špehování internetového provozu v Rusku. Kromě toho, internet poskytuje vlivný prostor opozičním organizacím v Rusku, který nemají v ruském rozhlase a televizi. Putin se také zmínil na téže konferenci o nejpopulárnějším ruském vyhledávacím systému - Yandex - což vedlo k drastickému poklesu hodnoty jeho akcií.

Putinovy výroky mohou znamenat nejvážnější hrozbu světovému internetu. Putin tvrdil, že "tento projekt CIA" se dále rozvíjí a je zapotřebí, aby před ním bylo Rusko chráněno. Národ má povinnost bránit se před tímto vlivem a bojovat online za své zájmy, dodal.

Tento týden schválil ruský parlament zákon, který vyžaduje, aby zahraniční sociální sítě umístily své servery v Rusku. Zákon také požaduje, aby shromažďovaly informace o svých uživatelích nejméně půl roku.

Podnikatelé blízcí Putinovi nyní ovládají ruskou verzi Facebooku, VKontaktě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

600 let dějin za ukrajinskými maskami

24. 4. 2014

čas čtení 4 minuty

KD│ V období po skončení studené války byla světová veřejnost mnohokrát manipulována ze strany USA. Předpokládalo se, že spotřebitelé jednoduše uvěří historkám o kuvajtských kojencích vyhazovaných z inkubátorů; o statisících zavražděných kosovských uprchlíků; o iráckých zbraních hromadného ničení; o záchraně demokracie v Libyi; o chemickém útoku v Sýrii. Kdo ještě věří záminkám amerických intervencí, trpí tím zřejmě chronicky a neléčitelně.

Nicméně znamená to snad, že se má místo toho slepě věřit "druhé straně"? Že pokud USA neintervenují, lžou stejně, jako když intervenují? Že například lidé na Ukrajině, kteří za sebou mají evidentně řadu měsíců intenzívního vojenského výcviku a ohánějí se nejnovějšími ruskými zbraněmi jako lehkým kulometem Pečeněg, odstřelovačskou puškou Vintorez či protitankovým granátometem RPG-30, mohou být milicemi spontánně vzniklými na konci letošního února?

Reportér položil maskovanému proruskému separatistovi v ukrajinském městě Slavjansk jednoduchou otázku: "Proč nosíte masku?" "Promiňte," odpověděl, "ale to je hloupá otázka." Nepochybně připadá hloupá každému, kdo věnuje pozornost tomu, jak Rusko bojuje, napsal nositel Pulitzerovy ceny Mark Thompson.

Zákon o Šumavě prošel v Senátu prvním čtením

Vědí vůbec senátoři, pro co hlasovali? Pokud chtějí skutečně zrušit NP, mají to říci bez vytáček rovnou

24. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

tisková zpráva hnutí Duha

Zákon, který právě v prvním čtení schválili senátoři, by prakticky zrušil národní park na Šumavě. Poukázalo na to Hnutí DUHA, jež v minulých dnech jednotlivé body kontroverzního návrhu analyzovalo a připomínky zaslalo senátorům. Ti však nedbali na zásadní kritické námitky vědců, ekologických organizací, ministerstva životního prostředí ani některých šumavských obcí, a poslali zákon dál do projednávání senátních výborů.

Senátní návrh zákona především:

  • až na dvou třetinách národního parku umožňuje další výstavbu včetně developerských projektů (§ 1 a § 6 odst. 4);
  • vůbec nezajišťuje, že v parku bude jakékoli místo pro divokou přírodu -- tedy účel, kvůli kterému se národní parky zřizují (§ 4);
  • vyvádí pozemky z majetku státu (§ 11);
  • změnou hranic zón vychází vstříc spekulantům s pozemky;
  • péče lesů v národním parku nebude podléhat zákonu o ochraně přírody, ale pouze zákonu o lesích -- takže by byly dokonce méně chráněné než sousední komerční lesy, kde platí zákony oba (§ 8 odst. 2);
  • nařizuje správě, aby umožnila lov zvěře v národním parku, a to úplně všude kromě intravilánů obcí (§ 8 odst. 4).

Jaromír Bláha, expert na ochranu lesů z Hnutí DUHA, řekl:

"Potřebujeme jasná, srozumitelná pravidla, která ukončí letité spory o národní park. Ale tohle je zákon, který park prakticky zruší. Dvě třetiny parku se otevřou stavebním firmám, vyvádí pozemky ze státního majetku, lesy vůbec nebudou podléhat zákonu o ochraně přírody, v národním parku se bude běžně lovit."

Co přímou demokracií ani nezavání

24. 4. 2014 / Marek Řezanka

čas čtení 8 minut

Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury měl být projektem, který pomůže na české politické scéně prosadit prvky přímé demokracie.

Někteří příznivci těchto principů proto Okamuru podpořili s tím, že tu "bude aspoň někdo, kdo téma obecného referenda bude udržovat při životě a dostane ho do mainstreamových médií". Klidně byli ochotni přivřít obě oči nad některými jeho otevřeně rasistickými a sexistickými výroky s tím, že se pouze nešťastně vyjádřil -- a jeho výroky byly dezinterpretovány.

Jsem přesvědčen, že tomu tak není -- a že se oči zavírat nedají.

Intelektuálská poloha

23. 4. 2014 / Jaroslav Kovanda

čas čtení 4 minuty

Intelektuál pan Pehe tvrdí, že současná ukrajinská vláda je nejmíň tak legitimní jako ta československá, která tu byla v letech 1989 až 1990. (Akorát při inauguraci té naší tu byl jenom jeden mrtvý, a ten ještě z Národní třídy odešel po svých a náš soudruh prezident Husák taky nemusel někam prchat.) Rusko bývá označováno jako trvale imperialistický stát, viz intelektuál MUDr. Höschl, psychiatr, ostatní imperialistické státy se nevzpomenou. Intelektuál Jefim Fištejn se dovede o Rusko taky skvěle otřít, až by se mu snad věřit chtělo, kdyby si člověk nevzpomněl, s jakou radostnou? vehemencí přijímal kdysi Organizací spojených národů neautorizovaný vpád USA do Iráku. Taky jsem se nedávno pobavil, když intelektuál Jacques Rupnik přirovnával mírumilovnou politika EU k vegetariánské stravě uprostřed masožravců (naznačeno Egyptské jaro, zmínečka o Sýrii) a pípnutí, že bychom na tu Ukrajinu, pakliže Rusko rozepne svá křídla dravce a začne oškubávat Donbas, měli něco z toho NATO přece jen poslat. (Ano, vegetariánsky jsme se my Evropané nedávno stravovali, zatímco naši spojenci američtí letci bombardovali Srbsko.)

Čeští a němečtí jeleni se stále vyhýbají (dnes neexistující) železné oponě

24. 4. 2014

čas čtení < 1 minuta

Oblastem, kde v minulosti stála na hranicích železná opona s elektrifikovaným oplocením, se i dnes vyhýbá generace jelenů, kteří tam železnou oponu nikdy nezažili, zjistili vědci. Vybavili 300 českých a německých jelenů zařízením GPS a zjistili, že se jeleni z obou států dodnes vyhýbají místům, kde kdysi stály elektrifikované ploty. Němečtí jeleni nikdy nepřecházejí do ČR a čeští jeleni nikdy nepřecházejí do Německa, přestože žádné fyzické překážky jim dnes neexistují.

Jeleni žijí v průměru patnáct let a nemohou si tedy sami pamatovat na existenci železné opony. Zvířata ale jsou nesmírně konzervativní. Kolouchové chodí jen tam, kam je naučili chodit jejich matky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Genocida a psychická otupělost: příspěvek k 99. výročí arménské tragédie

24. 4. 2014 / Marek Jandák

čas čtení 6 minut

Dnes 24. dubna 2014 si připomínáme již 99. výročí začátku arménské genocidy, před více jak dvěma týdny 7. 4. se svět po 20 letech ohlédl za systematickým vyvražďováním ve Rwandě. Příští rok to bude 100 let od arménského Aghetu, ale také 40 od genocidy v Kambodže.

Jako by se zvláštní náhodou ta výročí sešla? Ne, bohužel tomu tak není. Velký počet kulatých výročí těchto tragických událostí není dán zvláštní náhodou, ale jejich počtem. A to jsme jmenovali jen některé z řady obzvláště závažných zločinů proti lidskosti. V podstatě ke každému dni v kalendáři by se dalo najít výročí nějakého masakru.

S rozhodováním v evropských volbách pomůže Volební kalkulačka

24. 4. 2014

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva

Voličům pomůže při rozhodování v květnových evropských volbách jako již tradičně Volební kalkulačka. Jedná se o internetový test, který porovnává odpovědi uživatele na relevantní otázky s názory politických stran a kandidátů. Dnes ji na tiskové konferenci představilo sdružení KohoVolit.eu. Loni volební kalkulačky použily více než 2 miliony voličů.

"Pro evropské volby jsme připravili hned dva volební testy. Volební kalkulačka porovnává odpovědi uživatele a všech politických stran kandidujících v evropských volbách. Obsahuje 30 otázek o důležitých tématech, kterými se nově zvolení europoslanci budou zabývat. Výsledky kalkulačky je rovněž možné porovnat se stranami kandidujícími v jiných zemích EU," říká Michal Škop, matematik a zakladatel KohoVolit.eu.

Z bazaru

24. 4. 2014 / Kateřina Ryšavá

čas čtení 4 minuty

Kupující: "Dobrý den, já bych prosil tenhle mobil."

Prodavač: "Tady je, dělá to..."

Kupující: "Počkejte ještě. Jak bych vám to jenom... Chtěl jsem se zeptat, není jaksi kradenej?"

Prodavač (pohoršeně): "Není, já jsem poctivej živnostník, pane!"

Kupující: "Promiňte, já to tak nemyslel, tak mi ho dejte."

Jako krysařova píšťalka

23. 4. 2014 / Lubomír Brožek

čas čtení 4 minuty

... jsem nikdo. Jsem hůř než nikdo, jsem krysař.
Viktor Dyk

Když jsem nedávno přerovnával knihovnu, objevil jsem pár zapadlých knížek, na které jsem časem jaksi pozapomněl. A když jsem si v nich pak listoval, jako bych se vracel v čase, jako bych listoval svým životem. Znovu se mi vybavovaly chvilky, kdy jsem je četl, a s nimi zasuté příběhy, tváře, gesta...Potkával jsem sám sebe v různých životních etapách, jako bych potkával své mladší bratry, kteří mi vyprávěli o svých láskách i zklamáních, naději, touze, přátelství i zradě, o radosti setkání i bolesti rozchodů. V některých starých obrazech jsem objevil nová podobenství, která mě v době, kdy jsem ty řádky četl, vlastně ani nemohla napadnout.

O některých výrocích pracovníka veřejnoprávního Českého rozhlasu

19. 4. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Znepokojujícím svědectvím o neuvěřitelně nízké úrovní veřejnoprávního rozhlasu čtvrt století po rozvoji české demokracie se zdá být tento výrok redaktora ČRo Radka Kubička na Facebooku:

Radko Kubičko: Spojené státy bezesporu nemají jediný správný názor, ale jak znám Čulíkovu prolhanou partu z tzv. Britských, či spíše Bolševických listů, tak mají často více pravdy, než Čulík se svou partou dohromady. Zkrátka, Čulík zpravidla lže, jako když tzv. Britské listy tisknou.

Zpravodajství má být podáno konzumentovi bez upozornění, co si má myslet

19. 4. 2014 / Petr Novák

čas čtení 2 minuty

Musím poznamenat, že někteří novináři, ať už v Českém rozhlase nebo České televizi, mi vrací pocit z dob před rokem 1989, píše Petr Novák. Jednak svojí servilností vůči určitým politickým skupinám a také nedostatkem nezávislé žurnalistiky.

V dobách minulých jsme si zvykli ve všech zprávách hledat něco jiného. Něco mezi řádky, kousek pravdy. Mnohdy ta zpráva byla pravdivá, ale my jsme jí už jen tak ze zvyku nevěřili.

Izraelsko-palestinská jednání v podání přispěvatelky Českého rozhlasu

19. 4. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Článek z pera Gity Zbavitelové, na který v souvislosti s jeho ideologickou nevyvážeností upozornil Jan Čulík, opět ukázal, jak provinciálním způsobem se v české kotlince informuje o blízkovýchodním konfliktu. Chtěl bych ale poukázat na jiný text paní Zbavitelové otištěný na stránkách ČRo k tomuto tématu ZDE, díky němuž dle mého mínění čtenáři a posluchači veřejnoprávního média za své peníze získávají jen jednostrannou hasbaru, tedy PR snahu o líčení izraelské politiky v jasném světle a pozitivním duchu. Poté, co z ČRo odešel víceméně objektivní komentátor blízkovýchodního dění Břetislav Tureček, lze očekávat, že bude hůř.

Mám právo být zvědavý, jak se Leo Steiner (KDU-ČSL) vybarví

23. 4. 2014 / František Štván

čas čtení 3 minuty

Dlouholetý člen KDU-ČSL a politik Leo Steiner se nesmazatelně  proslavil podáním trestního oznámení na politické vedení Krajského úřadu Ústeckého kraje kvůli podezření na předražení některých krajských zakázek a snahou o vyhlášení krajského referenda, které by současnému vedení Kraje uložilo povinnost vymáhat miliardové škody z rozkradených (?) eurodotací po konkrétních vinících.

Paci... Paci... Pacifik

23. 4. 2014 / Petr Fiala

čas čtení 2 minuty

Jedním z rysů pacifické oblasti je - vedle vzájemného kontaktu populací, které byly v minulosti příliš daleko od sebe na to, aby se ovlivňovaly - rostoucí vliv čínského etnika. Věci typické pro čínskou kulturu se tak stávají charakteristickými pro celou oblast. Na příkladu čínských literátů vymezím jednu z těchto charakteristik.

Disulfiram v onkologii jako projekt farmaceutické firmy

23. 4. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Často jsem psal do Britských listů o našem výzkumu disulfiramu (antabusu) jako léku proti rakovině. Tento výzkum značně pokročil, o čemž bych chtěl podat podrobnější zprávu až v příhodný čas (po publikaci výsledků, která se připravuje). Disulfiram jako lék proti rakovině není patentovatelný, je velmi levný (asi dolar na denní dávku) a podle názoru mnoha lidí farmaceutické firmy musí mít zájem na blokování jeho prosazení.

Pochopit svět

23. 4. 2014 / Zdeňka Petáková

čas čtení 2 minuty

Člověk se narodí, trochu se rozkouká... a vidí: používají se peníze, kulaté a studené, papírové, elektronické... někdo je bohatý a jiný chudý... Tak jaksi bez otázek a komentářů běží svět. Jako dobrý úder tágem do rozehrané partie, šťouch, který osvětlí a zpřesní naše matné chápání hry, působí kniha Ekonomičtí disidenti zkušené autorky, ekologické ekonomky a vysokoškolské pedagožky Nadi Johanisové.

Zabíjení bez licence

23. 4. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Zatímco někteří čeští komentátoři mudrují nad tím, kdo mohl na východě Ukrajiny zabít pět lidí a vycházejí o tom palcové titulky, během nejdůležitějších křesťanských svátků bylo z pohodlí úřadoven CIA v Nevadě americkými drony pozabíjeno minimálně 40 Jemenců ZDE. Obamova administrativa tvrdí, že šlo o bojovníky podezřelé z napojení na tamní odnož Al-Kajdy (AQAP). Jemenská vláda, již Washington dlouhodobě podporuje, prozatím uvedla, že při akci zemřeli tři civilisté. Bude u nás také někdo rozjímat nad tím, zda šlo o civilisty, fašisty nebo teroristy, jak se děje v případě zabitých na Ukrajině?

Súmrak Zeme

23. 4. 2014 / Juraj Mesík

čas čtení 3 minuty

Keď sa roku 1970 prvý raz oslavoval "Deň Zeme", bolo to dobre mienené pripomenutie, že máme len jednu planétu a že ju musíme vo vlastnom záujme chrániť. Na Zemi vtedy žilo 3,7 miliardy ľudí, vozili sa na asi 200 miliónoch áut a v atmosfére našej planéty bolo 330 ppm oxidu uhličitého. Dnes na Zemi žije skoro dva krát toľko ľudí, na cestách je aspoň 5 krát viac áut, svetový hrubý domáci produkt je štvornásobný -- a oxidu uhličitého je v atmosfére 400 ppm.

Jaroslav Plesl psával kdysi takto. Proč se změnil?

22. 4. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Jaroslav Plesl psával takto, viz níže. Slušný novinář se vždycky dívá pod prsty mocným. To jaksi Jaryn pozapomněl. Teď naopak mocným leze do zadku a podporuje zblbnutí veřejnosti mediálními manipulacemi, aby "podnikatelé" mohli z nich ždímat co nejneskrupulózněji. Pročpak to asi je? Plesl takový nebýval, poznamenává Jan Čulík:

Lidové noviny:
21.05.2001 Názory - Autor: Jaroslav Plesl - Strana: 10

PŘEČETLI JSME:

Klusák a Remunda jsou komunisti!

22. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

Úvodník šéfredaktora časopisu Týden Jaroslava Plesla měl formálně za cíl ohlásit obsah nového vydání týdeníku. Šel mnohem dál už jenom svým názvem: "Komunistický film dokumentaristy Klusáka."

Plesl má jasno. Kdyby Klusák - dovozuje věru logicky - studoval Vysokou školu ekonomickou a ne FAMU, nebyl by dnes v šoku, že holt existuje nabídka a poptávka a že lidé chtějí vydělávat, bavit se a jíst. "Pan Klusák má zřejmě nějaký problém s tím, jak funguje kapitalismus," odhalil Jaroslav Plesl vnitřního nepřítele.

Bingo! Je to jasné: kdo "má nějaký problém s tím, jak funguje kapitalismus" - a to jsou ve světě stamiliony, ba miliardy lidí, jimž ono fungování pulíruje hřbety - je podle Plesla komunista.

Klusák s Remundou mohou Pleslovi jenom závidět pevnou politickou orientaci a ideologickou zakalenost. Filozofická neukotvenost a rozmělňování systémových katastrof do tragikomických portrétů rázovitých postaviček autory nemůže zachránit. Je po nich veta, srazí-li se s bývalým tržním komsomolcem, mezitím kádrově dorostlým k řízení značkové mediální stoky.

Nemyslím, že je banální, když instinktivně kritičtí a rozhodně tvůrčí lidé jsou tak snadno cejchováni jako komunisté. Pogromistická atmosféra až příliš připomíná éru jinou.

Kompletní článek Martina Hekrdly ZDE

ČR "nikdy nebude mít samostatnou zahraniční politiku"

22. 4. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Česká republika kvůli své zeměpisné poloze a velikosti nebude nikdy mít možnost dělat vlastní, samostatnou zahraniční politiku, čeští ministři zahraničí by se však mohli aspoň v některých situacích chovat uměřeně, neprovádět rektální alpinismus vůči velmocím a v některých případech prostě mlčet, i když už nemohou určité věci říct, sdělil Britským listům jeden informovaný zahraničněpolitický expert. Jenže - a tato informace je zcela neověřená, nikdo ji nepotvrdí a varujeme, že je to zřejmě jen zlovolná protiamerická pomluva - pan ministr zahraničí Zaorálek musí zastávat v případě ukrajinské krize ostře proamerické stanovisko, protože mu - podle neověřeného zlovolného drbu, který nikdo nepotvrdí - údajně bylo dáno najevo, že americké ministerstvo zahraničí si dobře pamatuje, že v opozici vystupoval proti umístění amerického radaru v České republice, takže pokud by znovu projevil postoje, které se příčí americkým zájmům, ve funkci ministra zahraničí by prý skončil.

Poučení z Británie: Lidé se mohou ve velkém počtu vzbouřit proti manipulaci bulvárních médií

22. 4. 2014

čas čtení 2 minuty

Pozoruhodnou vzpouru zaznamenala v těchto dnech britská mediální scéna. Reakce veřejnosti na publikovaný článek změnila jeho dopad o 180 stupňů.

Pravicový bulvární týdeník Mail on Sunday, na základě zprávy, že téměř milion Britů v současnosti závisí svým přežitím na food banks, centrech rozdávajících občanům zadarmo potraviny, publikoval dvoustránkovou "analýzu", v němž jeho tři reportéři, Simon Murphy, Sanchez Manning a Ross Slater, argumentovali, že problém je přehnaný a že se potraviny v těchto centrech rozdávají "parazitům" a "imigrantům". Nikdo prý nekontroluje, zda má občan na potravinovou pomoc nárok. Jeden z novinářů, Slater, napsal o tom, že dostal, hrůza, na tři dny jídlo zadarmo, aniž by potravinovému centru jakkoliv prokázal, že je nezaměstnaný.

Kdo doopravdy potřebuje Ukrajinu?

22. 4. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Rosbalt publikoval článek Viktora Jaduchy s dramatickým názvem Ruský meč v rukách NATO. Text konstatuje, že Moskva dokáže bez ukrajinského zbrojařského průmyslu produkovat pouze 17% sortimentu potřebného k masivnímu programu vyzbrojování, který po roce 2008 postupně spustila ruská vláda, a případné náhrady za ukrajinské dodávky by Moskva dokázala zajistit až za řadu let.

Konvencionalizované teatrum magnum a enfant terrible Karel Sýs

22. 4. 2014 / Miroslav Vejlupek

čas čtení 13 minut

"Básník není slepý / vidí co neviděli jiní / vzpomíná co jiní zapomněli / tuší zítřek / zatímco druzí přestali věřit včerejšku /a žijí jen pro ten dnešní den".

(K. Sýs: Vykoupit se básníkem)

Přečetl jsem si na české, amatérsky zhatěné Wikipedii a hned nato i na otrocky opisujícím webu Spisovatelé cz., že Karel Sýs "po listopadu 1989 ztratil své výsadní postavení v české literatuře, a tak přešel do otevřené opozice vůči nové době". Autor je přirozeně anonym. Je to mělký anonym?

Velká kvadratura

22. 4. 2014 / Ilona Švihlíková

čas čtení 8 minut

Velká kvadratura je mocná konstelace planet (v tomto roce Pluto, Uran, Jupiter, Mars), která vyvrcholí 23. dubna. Je spojována s konflikty, mocenským potenciálem a radikálními změnami ve společnosti.

Řídíc se rčením "co je nahoře, je i dole, co není dole, není ani nahoře", uvidíme, že i v ekonomické oblasti se nám Velká kvadratura formuje. I tato pozemská formace může mít explozivní účinky na celý světový ekonomický systém.

POZVÁNKA:

Seminář o zahraniční politice

22. 4. 2014

čas čtení < 1 minuta

Spojenectví práce a solidarity

Vás zve na seminář na téma

ZAHRANIČNÍ POLITIKA

zvláště postoje k Ukrajině, k Rusku a k rozšiřování EU

Kandidát do EP a europoslanec za KSČM MUDr. Jiří Maštálka,

kandidát do EP za ČSSD Prof. PhDr.Jan Keller CSc.,

kandidát do EP za KSČM JUDr. Lubomír Ledl (SDS),

kandidát do EP za hnutí ANO JUDr. Ivan Jančárek

moderuje Jan Kavan

Seminář se koná dne 24.4.2014 od 17 hodin v Domě odborových svazů, sál Přítomnost (vchod z ulice Siwiecova)

Náměstí Winstona Churchilla, Praha 3

Dr. Divnoláska, aneb jak jsme se naučili mít rádi lži a mýty

22. 4. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 11 minut

Na sociálních sítích se rozběhla diskuse o mém článku s názvem "Bagatelizaci zločinů Spojených států vnímám stejně jako bagatelizaci holocaustu" , do níž se s vervou zapojilo také pár českých historiků. Přišlo mi, že jsem svým textem uhodil hřebík na hlavičku, jelikož se ke slovu dostaly standardizované představy, a potvrdila se mi teze o provinciálním myšlení značné části české intelektuální obce.

Vít Smetana z Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd ČR se na Facebooku nechal slyšet, že v případě amerických zločinů jde o "nezamýšlené důsledky". Smetana píše, že diktátoři typu Pol Pota či Husajna, posílení americkými chybami či nedůsledností, vraždí vlastní obyvatelstvo; něco jiného je ruský/sovětský expansionismus a Rusy či Sověty prováděné či organizované vraždění -- od Katyně přes Sofii, Ukrajinu, atd. (...) Smetana pokračuje: "Připočtěme postřílení sedmi set tisíc lidí jen v letech 1937-38, k tomu další stovky tisíc zahynuvších v gulagu. Nejsem si vědom, že by Američané někdy něco podobného dělali. Taková My Lai je proti tomu všemu nic (jakkoli to byl nepěkný exces, jehož viníci ovšem neunikli trestu, byť nepochybně malému). Ano, k indiánům se "Ami" nechovali zrovna pěkně, to je pravda."

Pětapadesát britských veřejných osobností kritizovalo výrok Davida Camerona, že je Británie "křesťanská společnost"

21. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

Respektujeme právo pana premiéra na jeho náboženskou víru i skutečnost, že to nutně ovlivňuje i jeho vlastní život jako politika. Avšak protestujeme proti jeho charakterizaci Británie jako "křesťanské země" a proti všem záporným důsledkům, jaké toto tvrzení znamená pro politiku i pro společnost, napsalo v otevřeném dopise konzervativnímu deníku Daily Telegraph 55 britských veřejných osobností.

Kromě úzkého ústavního smyslu, že stále máme státní církev, Británie není "křesťanská země". Z opakovaných průzkumů a studií vyplývá, že většina z nás jako jednotlivců nejsou křesťany ani svou vírou ani svou náboženskou totožností.

Volyňský román

20. 4. 2014 / Josef Brož

čas čtení 13 minut

Před několika dny jsem napsal do Českého rozhlasu Plus komentář, zdánlivě nevinný komentář, který se zabýval osudem volyňských Čechů. Stále si ho snad můžete přečíst - jmenuje se: Koho zajímá osud volyňských Čechů? - doufám, že ho ještě nestáhli, bylo to do rubriky Názorů a komentářů, kam jsem převážně přispíval s tématy o Francii.

Říká mi ale nyní Radko Kubičko, vedoucí rubriky komentářů Názory a argumenty Českého rozhlasu Plus, že jsem citově zaujatý, abych psal komentáře k tomuto tématu. Má pravdu.

Ale já jsem přísahal při památce své matky, že se o to budu snažit. Být korektní: to neznamená být nezaujatý, přece! Je to málo? Je to těžké. Byl můj komentář opravdu zaujatý? Ne, jen si stěžovala po telefonu (ta zbabělá, co mi to nedokázala říct) mluvči zamini...

Je to jako kdysi, že? Někdo telefonuje, ale po mailu vám (kdysi to byly dopisy) nikdo nereaguje?

A redaktor začne mít strach...

Co se to tu, proboha, stalo?

Příběh volyňských Čechů není pouze příběhem cesty tam a zpátky (na Volyň a zpět), je to zároveň ukázkou české civilizační kvality, na kterou jsme již zapomněli. Bohužel to ale v posledních dnech působí ze strany vlády a ministerstev jako velký nevděk, odmítnutí, dokonce snad i zavržení ze strany národa, který si myslí, že patří mezi ty evropské.

Přemýšlím v posledních dnech, co se vlastně stalo. Jsou Velikonoce, a já bych měl být na Volyni. Nejsem. Chtěl jsem tam být, a cítím se trochu vinen. To provinění, jež v sobě nechávám doznít, nesouvisí příliš se svátky, během nichž většina českých občanů již o Velký pátek odjíždí za "hranici všedních dnů", nýbrž s pocitem, že se tu děje nespravedlivost.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za březen 2014

18. 4. 2014

čas čtení 2 minuty

V březnu 2014 přispěli čtenáři finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 46 819 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v lednu 2014 částkou 3088,22 Kč.

Zůstatek byl koncem března 2014 325 206,53 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

37615