Proč takhle nemluvíš ty, Miloši Zemane?

7. 12. 2019

čas čtení 1 minuta

Angela Merkelová v Osvětimi: Víte, že nenarušitelná důstojnost člověka, svobody, demokracie a zákonnosti, jakkoliv cenné jsou tyto hodnoty, jsou také zranitelné.  A proto musíme trvale konsolidovat a zlepšovat, ochraňovat a bránit tyto základní hodnoty, ve svém každodenním životě, i v naší státní činnosti a v politickém diskursu. To v dnešní době není rétorika. V dnešních dnech je nutné to říci jasně. Jsme svědky znepokojující míry rasismu, narůstající nesnášenlivosti a vlny zločinů z nenávisti. Jsme svědky útoků na základní hodnoty liberální demokracie a nebezpečného historického revizionismu. Revizionismu ve službách xenofobie, vyvolávané různými skupinami. Zejména věnujeme pozornost antisemitismu, který ohrožuje život židů v Německu, v Evropě i jinde. Tím je to stále jasnější, že musíme učinit naše prohlášení: Antisemitismus nestrpíme.  Jsem naplněna hlubokou hanbou tváří v tvář barbarským zločinům, které tady páchali Němci, zločinům, které překračují hranice všeho dotknutelného. Při konfrontaci s těmito zločiny jsem plna hrůzy a šoku a tváří v tvář hrůzám páchaným ženám, mužům a dětem zde na tomto místě musí člověk vlastně umlknout. Protože jaká slova by mohla ospravedlnit smutek, smutek za všech těch mnoho lidí, kteří tu byli ponižováni, mučení a zavražděni?


Rusko a Asad dnes zaútočili na tohoto malého teroristu

7. 12. 2019

čas čtení 1 minuta

Na tohoto malého teroristu zaútočily dnes v Idlibu Rusko a Asadovy jednotky. Zničili jeho domov za jeho "zločiny". O osudu jeho rodiny nic nevíme. Mezinárodní mlčení umožňuje, aby tyto monstrózně nelidské zločiny pokračovaly každou další hodinu.

Bílé helmy vyhrabávají mrtvoly čtyř lidí. Zachránily dítě a ženu poté, co ruské nálety a Asadovy barelové bomby zaútočily v sobotu dopoledne na trh, na školu a mešitu v al Baře.

Poslední sbohem. Ali Zaida, otec z jižního Idlibu se vrátil z práce a zjistil, že jeho dům i jeho rodina byly zničeny barelovými bombami shozenými z vrtulníků Asadova režimu. Jeho dvě děti byly usmrceny a několik členů jeho rodiny bylo zraněno. Políbil své děti, než byly pohřbeny. Dnes bylo usmrceno 21 lidí, včetně 9 dětí a 5 žen, zatímco zločinci jsou stále ještě na obloze.


Rozhovor Britských listů 249. Jak destabilizují dezinformace společnost?

6. 12. 2019

čas čtení < 1 minuta



"Média nám z politické korektnosti zatajují hrůzy páchané migranty!" Bojovat proti dezinformacím je obtížné, vzhledem k tomu, že mnozí Češi vnímají už ten samotný pojem často podivně. Budování důvěry nelze vytvořit na internetu. Je nutno s lidmi osobně mluvit. Ne o dezinformacích, ale o podstatě kvalitní novinářské práce. O tom hovoří Bohumil Kartous s  Jaroslavem Valůchem, vedoucím projektu mediálního vzdělávání v projektu Transitions. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 6. prosince 2019.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

K tomu:

 

Nám, nám, narodil se! ... Brexit!

8. 12. 2019

čas čtení 1 minuta

Boris Johnson, trpící bájnou lhavostí,  lže jako když tiskne po celý život, nejen od letošního léta, kdy se stal nevoleným britským premiérem. V posledních dnech lže už opravdu drze a jeho výroky nabývají na stále větší absurditě. Tak v rozhovoru pro týdeník Sunday Times v neděli uvedl, že pokud se mu podaří realizovat brexit, povede to k zintenzivnění sexuální aktivity v anglických postelích... Co všechno už  ten člověk nenaslibuje...  Jak upozorňuje Michael White, takové výroky od člověka, který odmítá říci, kolik má vlastně dětí a s kým, už nejsou ani parodií... (JČ)

Narodil se nám... Brexit! Boris Johnson  předpovídá po brexitu všeobecné sexuální radovánky a zvýšení porodnosti!

Tim Shipman: Boris Johnson předpovídá, že dojde v Británii k zintenzivnění sexuální aktivity v anglických postelích, pokud se mu podaří zůstat premiérem a "realizovat brexit". Dojde tak podle něho po brexitu k zvýšení porodnosti v Británii, podobně jako v roce 2012, kdy se v Londýně konaly olympijské hry. Řekl: "Cupidovy šípy začnou znovu lítat, jakmile realizujeme brexit. Romantické vztahy rozkvetou po celém národě."

(Fact check: K žádnému "baby boomu" po olympijských hrách v Londýně r. 2012 nedošlo. Naopak počet narozených dětí  poklesl. ZDE)


Tisíce lidí spí v sobotu na náměstích padesáti světových měst. Protestují proti bezdomovectví

8. 12. 2019

čas čtení 1 minuta

Herečka Helen Mirren čte spáčům na Trafalgarském náměstí v sobotu v noci pohádku před spaním:


Tisíce lidí přespává v noci ze soboty na neděli pod širým nebem v padesáti světových městech, včetně New Yorku, kde spí na Times Square, v Londýně na Trafalgar Square a v Novém Dillí. Akci zorganizoval Josh Littlejohn, majitel řetězce obchodů se sendviči v Británii. Charakterizuje bezdomovectví jako krizi, kterou mají povinnost řešit všechny státy světa.

V New Yorku na Times Square přespávalo ze soboty na neděli asi 900 osob. Herec Will Smith přečte davu "pohádku před spaním" a projev pronese i herec Brian Cox. V Londýně hrají na Trafalgarském náměstí hudebníci Jake Bugg a Tom Walker. Herečka Helen Mirren bude spáčům předčítat.

Littlejohn chce sebrat 50 milionů dolarů. Polovina těchto peněz bude předána neziskovým organizacím, které pomáhají bezdomovcům v místech, kde budou peníze vybrány, druhou polovinu dostanou světové charitativní organizace jako UNICEF.

Po spaní na ulici vznikne politická kampaň, kterou povede Ústav pro globální bezdomovectví. Ten chce odstranit bezdomovectví v 150 městech a zemích světa do roku 2030. Chce v této věci spolupracovat s vládami těchto zemí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Jak chytré telefony proměnily politiku v chaos

5. 12. 2019

čas čtení 7 minut



Z nového výzkumu vyplývá, že zpravodajství o politice je dnes hrubě zkreslováno algoritmy na sociálních sítích a skupinami "přátel"


Tradiční ekosystém politického zpravodajství se mění a rozkládá, zjistil výzkum britské instituce Revealing Reality provedený pro deník Guardian. Výzkumníkům dovolili britští voliči, aby po dobu tří dnů zaznamenávali, jakým způsobem používají svého chytrého telefonu.

Charlie z města Sunderland dostal většinu svých informací o nadcházejících britských všeobecných volbách prostřednictvím memů na facebookových stránkách "humoru pro mladé muže". Strávil daleko více času sledováním materiálu o tom, jak Boris Johnson říká slovo "kozy". Fiona v městě Bolton si zkontrolovala tvrzení, že je Jeremy Corbyn bohatý, na internetových stránkách nazvaných "Sledujeme džihádisty" a pak tamější ultrapravicový materiál nasdílela, aby naštvala své levicové kamarády. Shazi z Sheffieldu nesledoval vůbec televizní interviewy s předáky politických stran, ale jen videa labouristických stoupenců, jak skandují jméno Jeremyho Corbyna před budovou, kde se rozhovory natáčely.

 12978

392 milionů účtů na Facebooku je falešných

6. 12. 2019

čas čtení < 1 minuta

Představte si ty důsledky, jestliže třeba jen polovina z nich sdílí jeden lživý článek, fotografii či video...


Globální oteplování: Australské lesní požáry jsou příliš velké, nedají se uhasit

7. 12. 2019

čas čtení 1 minuta



Desítky lesních požárů budou hořet po celé Austrálii po řadu týdnů, konstatují tamější hasiči, včetně "megapožáru", rozsáhlejšího než celé město Sidney s okolím, protože jsou příliš velké na to, aby mohly být uhašeny.

V sobotu večer hořelo ve státě Nový Jižní Wales více než sto požárů. 18 z nich ohrožovaly životy a příbytky. Ve státě Queensland hořelo více než 40 požárů.

Během letošní australské sezóny požárů už zahynulo šest lidí a více než 1000 příbytků bylo zničeno.

Oceány přicházejí v důsledku globálního oteplování o kyslík bezprecedentní rychlostí

7. 12. 2019

čas čtení 2 minuty

 
Žraloci, tuňáci, mečouni a další velké ryby jsou ohroženy šířením "mrtvých zón"

V oceánech vznikají v důsledku globálního oteplování a intenzivního zemědělství rozsáhlé mrtvé zóny bez kyslíku, takže celá řada životně důležitých ekosystému je na hranicí kolapsu. Počet mrtvých zón bez kyslíku se za poslední půlstoletí zčtyřnásobilo. Dnes existuje nejméně 700 takovýchto mrtvých zón, zatímco v šedesátých letech dvacátého století jich bylo jen 45.

V Madridu v pátek požadovalo půl milionu demonstrantů razantní akce proti globálnímu oteplování

7. 12. 2019

čas čtení < 1 minuta

Demonstrace se konaly i v americkém Bostonu:


Merkelová: Hluboce se stydím za zločiny Němců

7. 12. 2019

čas čtení 1 minuta

Historik Simon Schama: Pokud chcete slyšet slušného politika a zároveň člověka, který projednou vyslovuje pravdu o historii, poslechněte si toto:

Angela Merkelová: Hluboce se stydím za barbarské zločiny, které tady páchali Němci. Hrůza toho, co tady dělali ženám, mužům i dětem, mi odebírá slova a zanechává mě v mlčení. Jaká slova by mohla vyjádřit smutek, který způsobilo toto místo? Smutek tolika lkidí, kteří byli ponižováni, mučeni a vražděni. A přesto, i když je toto místo, kde docházelo k nejstrašlivějším zločinům proti lidskosti, nemůžeme mlčet. Toto místo samo nám dává povinnost udržovat vzpomínku na to, co se dělo, živou. Musíme si jasně pamatovat každý jednotlivý zločin, který tady byl spáchán, a nazvat ho jménem.



The Czech Supreme Court has issued a verdict in defence of a Somali girl - but maybe too late

7. 12. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Foto: Czech islamophobes at court: "WE SUPPORT OUR HEADMISTRESS!"

The Czech Supreme Court has just published a verdict in support of a Somali girl who wanted to wear a hijab in a Czech secondary school of nursing and was banned by the school for doing so, reports the Czech weekly Respekt. Ordering the girl to take off her hijab even during theoretical lessons has no legitimate purpose, said the court. The Czech Republic must accept and tolerate religious pluralism and it must not discriminate or give preference to any religion, it said. Ayan Jamaal Ahmednuur abandoned her studies at the school in Ruská Street in Prague after she was ordered by its headmistress in September 2013 not to wear hijab even during theory lessons. Originally, the student had agreed with the headmistress that she would take off her hijab during practical classes. The girl went to court demanding an apology and a compensation of 60 000 Czech crowns (some 2400 euros).

Britská diplomatka pro brexit v USA odstoupila. Nesnáší, že musela šířit polopravdy

6. 12. 2019

čas čtení 2 minuty



Alexandra Hall Hall, čelná velvyslankyně pro brexit na britském velvyslanectví ve Washingtonu,  rozeslala kolegům diplomatům ostře kritický rezignační dopis. Píše v něm, že je stále více zdrcená požadavky, vynucovanými od pracovníků britské státní služby, aby šířili o brexitu informace, "které nejsou úplně poctivé".

Neochota britských politiků hovořit o brexitu s veřejností poctivě podle Alexandry Hall Hallové ochromila důvěryhodnost britských diplomatů v zahraničí. Její postavení se stralo "osobně nesnesitelné" a "profesně neudržitelné", napsala v dopise, který získala televize CNN.

Politico: Většina peněz plyne v EU z Východu na Západ

6. 12. 2019

čas čtení 4 minuty

Obrázek: Množství dotací plynoucích do východoevropských zemí z EU (zelené sloupce) ve srovnání s proudem zisků z východoevropských zemí plynoucích na Západ (oranžové sloupce). Zdroj Thomas Piketty. 

Bohaté západoevropské země si vyprávějí pěknou pohádku, píše na serveru Politico Clotilde Armand, rumunská europoslankyně. Podle této pohádky jsou západoevropské země velkomyslné duše, které pomáhají svým chudším východním sousedům, které spoléhají na dotace EU.

Jenže širší makroekonomický obraz vypovídá o něčem úplně jiném.

Většina peněz v Evropě plyne z Východu na Západ, ne obráceně.

Pozn. red.: Ondřej Hudec upozorňuje, že Pikettyho data jsou údajně chybná. Více ZDE

Boris Johnson je zbabělec. Proto promítáme výzvu Andrewa Neila před ústředím britské Konzervativní strany v Londýně

6. 12. 2019

čas čtení < 1 minuta

K tomu: Toto video už zhlédlo na twitteru 6 milionů lidí:

"Je to otázka důvěry". BBC se pochlapila. Odvysílala přímou výzvu zbabělci a lháři Borisi Johnsonovi

Ruský student byl odsouzen na tři roky podmíněného trestu za kritiku Kremlu

6. 12. 2019

čas čtení 1 minuta


Soud v Rusku odsoudil jednadvacetiletého studenta k podmíněnému trestu za "extremismus", totiž za to, že na YouTube zveřejňoval kritická videa vůči Kremlu. To, že rozsudek byl jen podmíněný, se považuje za vítězství aktivistů podporujících tohoto vlogera, protože obžaloba požadovala nepodmíněný trest. 

Soud také odsoudil Jegora Žukova k drasticky omezenému užívání internetu během nadcházejících dvou let, s cílem mu zabránit v pokračování zveřejňování svých videí. 
¨
Žukovův případ vyvolal obrovskou podporu mladých Rusů, včetně hudebníků-celebrit a dcery mluvčího Vladimíra Putina. 


Fridays for Future: Naše schůzka z Babišem nevedla k žádným jasným závěrům

6. 12. 2019

čas čtení 3 minuty

tisková zpráva


Zástupci hnutí Fridays For Future se dnes setkali s premiérem Andrejem Babišem, ministrem životního prostředí Richardem Brabcem a ministrem průmyslu Karel Havlíček. Středoškoláci, kteří již několik měsíců stávkují za klima, se s premiérem bavili o možných řešeních klimatické krize. Stalo se tak na jejich žádost. Tu vznesli po minulém pátku, kdy Andrej Babiš zkritizoval středoškoláky za to, že s ním nechtějí jednat. Zástupci středoškoláků však tuto kritiku odmítli. "S politiky se setkat neodmítáme, avšak většina dosavadních schůzek byla inciována ze strany politiků. Sešli jsme se tak například s paní ministryní Maláčovou, nebo s paní poslankyní Balcarovou. Kritika Andreje Babiše nebyl pravdivá, a tak jsme jako důkaz opaku pana premiéra kontaktovali," řekl Petr Doubravský z hnutí Fridays For Future.
 

Babišův střet zájmů a české zákony

6. 12. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut

Zpráva EU o Babišově střetu zájmů (v angličtině) je ZDE

Když jsem poslouchal tiskovou konferenci nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana k případu Čapí hnízdo, ocenil jsem zejména to, že Pavel Zeman důrazně naznačil, že sám proces posuzování toho projektu byl velmi laxní a nedostatečný.

Jinými slovy řečeno: zdá se, že kdyby se ti, kdo o dotaci na Čapí hnízdo rozhodovali, zajímali pořádně o její obsah, tak by ani nebyla udělena. A za to nemůže Brusel ani Babiš, který v té době neměl žádnou politickou moc.

Na co NATO? Proti kůrovci, samozřejmě!

6. 12. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Ti kdo vykřikují otázku z titulku sami často představují jeden z nejdůležitějších důvodů, proč "zastaralou" mezinárodní obrannou alianci udržovat i po sedmdesátých narozeninách. V prvé řadě jde o prezidenta země, která navzdory rekordnímu propadu vlastní ekonomiky usilovně zakládá nové divize či dokonce tankové armády - a která vyvíjí nové typy jaderných zbraní, zatímco v jí kontrolovaných médiích se vážně debatuje, jak nejlépe zlikvidovat kterou západní armádu nebo kam přijdou Rusové po vítězné jaderné válce.

Ocenění pro ochránkyni židovského hřbitova v Polsku

6. 12. 2019 / Albín Sybera

čas čtení < 1 minuta

Nositelkou ocenění POLIN, které uděluje stejnojmenné Muzeum dějin polských židů se stala Natalia Bartczak za svou dlouholetou péči o židovský hřbitov v západopolském Wińsku. 

Bartczak se hřbitovem zaobírala mj. ve své diplomové práci, kterou město Winskó využilo i při žádosti o evropský grant na obnovu hřbitova. Mimořádné ocenění pak získalo Židovské centrum v Osvětimi - vzdělávací a náboženské centrum, které vzniklo před necelými dvaceti lety ve městě, nedaleko nějž se nacházel nejvražednější nacistický koncentrační tábor.  

Vedení mezinárodně vysoce ceněného Muzea POLIN bylo v minulosti vystaveno obstrukcím ze strany vládní PiS, když znovuzvoleného ředitele Dariusze Stolu odmítl ministr kultury Piotr Gliński potvrdit ve funkci. 

V New Yorkeru o celé kauze a o práci POLINu pod vedením Stoly publikovala v září obsáhlý komentář Masha Gessen ZDE.

Webové stránky POLINu ZDE.

"Je to otázka důvěry". BBC se pochlapila. Odvysílala přímou výzvu zbabělci a lháři Borisi Johnsonovi

6. 12. 2019

čas čtení 4 minuty

Boris Johnson se už dlouhé týdny systematicky vyhýbá účasti v tvrdém půlhodinovém interview s moderátorem BBC Andrewem Neilem v předvolebním pořadu Rozhovory s šéfy politických stran. Ve čtvrtek, po odvysílání rozhovorů se všemi ostatními předáky britských politických stran, mu Andrew Neil, před zraky milionů diváků, adresoval tuto výzvu (další více než 2 miliony Britů mezitím viděly tuto výzvu na Twitteru) :


Andrew Neil: Samozřejmě, ještě zbývá udělat jeden interview. S Borisem Johnsonem. S premiérem. Žádáme ho už dlouhé týdny, aby nám poskytl datum, čas, místo. Zatím jsme nedostali nic. Žádný vysílatel nemůže donutit politika, aby se nechal interviewovat. Avšak interviewy s vedoucími představiteli politických stran jsou součástí hlavního vysílacího času televize BBC během předvolebních kampaní už po dlouhá desetiletí. Děláme je vaším jménem, abychom kontrolovali a k odpovědnosti pohnali ty, kdo nám chtějí vládnout. To je demokracie. Vždycky jsme pracovali v dobré víře, že vedoucí politikové se budou těchto rozhovorů účastnit. A ve všech volbách se jich také účastnili. Všichni. Až na tohoto politika.

Není příliš pozdě. Máme interview, který je připravený. Hotový dát ho do trouby, jak rád říká pan Johnson. Tématem, procházejícím našimi otázkami, je důvěra. A proč tolikrát v jeho kariéře, v politice i v novinářské práci, kritikové a někdy dokonce i lidé, kteří jsou mu blízcí, ho považovali a považují za nedůvěryhodného. Je to samozřejmě relevantní pro všechno, co nám všem slibuje teď.

Dá se mu důvěřovat, že přijme 50 000 nových zdravotních sester? Když už téměř 20 000 z tohoto slibovaného počtu už ve státním zdravotnictví pracuje? Slibuje 40 nových nemocnic. Avšak jen šest jich má být postaveno do roku 2025. Dá se mu věřit, že, jak tvrdí, dalších 34 nemocnic bude postaveno v dalších pěti letech pak? Dá se mu důvěřovat, že bude státní zdravotnictví financovat řádně? Když používá částku dodatečných 34 miliard liber, po inflaci se tyto dodatečné slibované peníze rovnají jen 20 miliardám liber. Slibuje, že britské státní zdravotnictví nebude na stole při žádném obchodním vyjednávání s Amerikou. Ale také přislíbil straně DUP, svým unionistickým spojencům v Severním Irsku, že v Irském moři nebude nikdy hranice. To je pro DUP tak důležité, jak je britské státní zdravotnictví důležité pro všechny z nás. Je to přísaha, kterou jeho dohoda o brexitu, jak se zdá, porušuje.

Teď nám tvrdí, že byl vždycky odpůrcem politiky škrtů. Požádali bychom ho, aby nám pro to předložil důkazy. A chtěli bychom vědět, proč odpůrce politiky škrtů ji natolik integruje do svých budoucích plánů na státní výdaje. Zeptali bychom se ho, proč, jako v jeho navrhovaném zvýšení počtu policistů, tolik jeho příslibů nás jen vrací zpět do budoucnosti. Tam, kde jsme byli, když politika škrtů započala.

Sociální péče je otázkou rostoucího znepokojení. Na schodech před Downing Street v červenci Johnson přislíbil, že vypracuje plán na sociální péči. Zeptali bychom se ho, proč tento plán není součástí jeho volebního manifestu.

Otázky o důvěře. Otázky, které bychom rádi položili panu Johnsonovi, abyste mohli slyšel jeho odpovědi. Avšak nemůžeme. Protože si k nám nesedne.

Neexistuje žádný zákon, žádné rozhodnutí Nejvyššího soudu, které by mohlo pana Johnsona donutit, aby se účastnil Rozhovoru BBC s vedoucími představiteli politických stran. Avšak premiér našeho státu  sebude, občas, muset postavit prezidentu Trumpovi, prezidentu Putinovi, prezidentu Xi z Číny. Takže přece určitě neočekáváme příliš mnoho, aby strávil půlhodinu tím, že se postaví mně.

Dobrou noc.


 

Vedení Konzervativní strany: "Voliči mají televizních rozhovorů s politiky už plné zuby"

6. 12. 2019

čas čtení 1 minuta



Vysoký činitel britské Konzervativní strany vysvětlil, že se Boris Johnson televizního interview s Andrewem Neilem prostě nezúčastní. Je to alarmující posun směrem k autoritářské politice (JČ) :


"Veřejnost má plné zuby rozhovorů, které jsou jen o moderátorovi, a nekonečného přerušování. Ten formát je unavený a rozbitý a je nutno ho změnit, pokud má začít znovu angažovat a informovat veřejnost."

Krishnan Guru-Murthy, Channel 4 News: Neexistují žádné důkazy, že by veřejnost už nechtěla rozhovory, v nichž jsou politikové řádně zpovídání. Vysílání veřejné služby existuje z dobrých důvodů.



Je to ironické. Asi před týdnem zveřejnila Konzervativní strana celý interview Jeremyho Corbyna s Andrewem Neilem na své facebookové stránce. Tehdy si na ten formát nestěžovali. Sláva Sturgeonové, Corbynovi, Swinsonové i Farageovi, že se dostavili. 


Investigace: Ultrapravičáci vydělávají prostřednictvím Facebooku velké peníze šířením ultrapravicové propagandy

6. 12. 2019

čas čtení 2 minuty



Investigace deníku Guardian zjistila, že existuje tajné spiknutí s cílem ovládnout stránky největších ultrapravicových skupin na Facebooku, jedna z nichž má vazby na ultrapravicovou teroristickou organizaci. Za pomoci nenávisti, šířené na Facebooku, vydělávají ultrapravičáci velké peníze.

Tato skupina nyní používá sítě svých 21 facebookových stránech k šíření více než 1000 koordinovaných lživých statusů, zveřejňovaných každý týden pro více než milion uživatelů Facebooku. Zaměřuje uživatele Facebooku směrem na skupinu 10 internetových serverů, plných reklamy, a na přístupech na tyto stránky vydělává.

Pětadvacáté výročí...

6. 12. 2019

čas čtení < 1 minuta

Dnes je pětadvacáté výročí Budapešťského memoranda z roku 1994, jímž Rusko, USA a Velká Británie daly bezpečnostní zároky Uḱrajině za to, že se vzdala svého třetího největšího jaderného arzenálu, více než 1700 hlavic. Všichni signatáři tohoto memoranda Ukrajinu zradili.


Letecké snímky ukazují, že grónský ledovec praská a stává se nestabilním

6. 12. 2019

čas čtení 4 minuty

Druhý největší ledovec světa a největší přispěvatel globálního vzestupu mořské hladiny se stává potenciálně nestabilním, když v něm vznikají praskliny kvůli rychlejšímu pohybu a většímu množství roztáté vody hromadící se na jeho povrchu. Výzkumníci použili bezpilotních prostředků ke snímkování ledovcového jezera a vytvořili také 3D modely povrchu ledovce.

142 000 dětí letos zemřelo na spalničky, nemoc zcela vyléčitelnou prostřednictvím očkování

6. 12. 2019

čas čtení 2 minuty



Počet případů onemocnění spalničkami je letos třikrát vyšší než loni


Letos onemocnělo spalničkami 10 milionů dětí a na spalničky zemřelo 142 000 dětí. Většinou na spalničky umírají malé děti a tisíce dalších trpí přidruženými nemocemi včetně zápalu plic a poškození mozku. Z nových vědeckých důkazů vyplývá, že ty děti, které nemoc přežijí, jsou brzo poté v ohrožení, protože je poškozen jejich imunitní systém.

K šíření onemocnění spalničkami v bohatých zemích, jako jsou Británie a USA, přispívají dezinformace, které na sociálních sítích šíří odpůrci očkování, v chudých zemích je příčinou šíření tohoto onemocnění kolaps zdravotnictví.

Nancy Pelosi požádala kongresový výbor pro soudnictví, aby vypracoval proti Trumpovi obžalobu

6. 12. 2019

čas čtení 1 minuta

 

"Pan prezident nám nedává jinou volbu než jednat," řekla Pelosiová. "Smutně, ale se sebedůvěrou a se skromností, s loajalitou vůči našim zakladatelům a se srdcem plným lásky k Americe žádám dnes našeho předsedu, aby pokročil k vypracování článků o impeachmentu."

Pelosiová zdůraznila, že Amerika je zemí bez králů. Trump, řekla, nedodržuje zákony a nebrání ústavu. "Pokud bychom dovolili panu prezidentovi, aby stál nad zákonec, ohrozili bychom tak bezpochyby naši republiku," řekla. "V Americe není nad zákonem nikdo."

Asi o hodinu později napsal Trump v reakci na to na Twitteru. "Budižkničemové radikálně levicoví demokraté právě oznámili, že mě chtějí obžalovat za NIC. To znamená, že důležitý a málokdy používaný zákon o impeachmentu bude od nynějška užíván pravidelně k útokům na příští prezidenty. To neměli Otcové zakladatelé na mysli.  Dobrou věcí je, že Republikáni NIKDY nebyli více jednotni. Zvítězíme!"

Impeachment v USA podporuje 48 procent Američanů.

Pokud by měla být obžaloba schválena v Senátu, asi 20 republikánských senátorů by se muselo proti Trumpovi postavit a odstranit ho z úřadu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Rozhovor Britských listů 248. Proč jsou Češi takovými euroskeptiky?

29. 11. 2019

čas čtení < 1 minuta



Proč jsou Češi jedním z nejeuroskeptičtějších národů v Evropě, přestože Česká republika mimo EU nepřežije? O příčinách českého euroskeptismu hovoří Jan Čulík s Martinem Buchtíkem, ředitelem organizace STEM, která provádí v ČR průzkumy veřejného mínění. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 29. listopadu 2019.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

U.S. Navy zadržela součástky íránských raket směřující do Jemenu

6. 12. 2019

čas čtení < 1 minuta


Americké bojové plavidlo zabavilo "významnou zásobu" podezřelých íránských součástek pro řízené rakety směřujících k jemenským povstalcům, oznámili američtí představitelé. Je to poprvé, co takové sofistikované komponenty byly zadrženy cestou na toto bojiště.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Turecko a NATO: Vztah hodný zachování

6. 12. 2019

čas čtení 6 minut

Patrně nejzjevnějším projevem roztříštění politické soudržnosti v alianci je vztah Turecka k NATO, kde se unikátně protínají vnitřní výzvy a tlak vnějších aktérů, napsala Rachel Ellehuusová. Spojenci jsou zneklidněni ústupem prezidenta Erdogana od demokracie, svobody tisku a oslabováním občanské společnosti v Turecku, opakovanými tureckými jednostrannými nájezdy do severní Sýrie a ochotou Ankary vzít si agendu NATO jako rukojmí v domácích záležitostech.

Italská vláda opět na pokraji zhroucení

6. 12. 2019

čas čtení 1 minuta

Jen tři měsíce stará italská vládní koalice je ohrožena rozpadem. Spojení populistického Hnutí pěti hvězd, středolevicové Demokratické strany, projektu bývalého premiéra Italia Viva a ultralevicové strany Svobodní a rovní možná nepřežije zimu, když napětí tento týden dostoupilo vrcholu kvůli plánované reformě Evropského stabilizačního mechanismu (ESM), informuje Silvia Sciorilliová Borelliová.

Zpráva OSN: Po celém světě je zadržováno či vězněno více než 7 milionů dětí

5. 12. 2019

čas čtení 1 minuta

Aktuální zpráva OSN říká, že na světě je upírána svoboda více než sedmi milionům dětí, ať už jde o nezletilce uvězněné na americko-mexické hranici nebo pohřešované dětí bojovníků Daeše. Global Study on Children Deprived of Liberty říká, že nejméně 410 tisíc z těchto dětí se nachází ve věznicích a žalářích, kde je násilí „endemické“.

Studie také zjistila, že počet dětí zadržovaných během ozbrojených konfliktů dramaticky stoupl. Tato zpráva byla publikována u příležitosti 30. výročí vzniku Úmluvy o právech dítěte, přelomové mezinárodní smlouvy potvrzující globální závazky ohledně práv dětí. Spojené státy jsou jedinou zemí na světě, které tuto úmluvu neratifikovaly.

„Hovoříme o rodičích, kteří byli deportováni do Mexika nebo Střední Ameriky, přičemž jejich děti jsou stále zadržované ve Spojených státech. Tyto děti nevědí, kde jsou jejich rodiče, zatímco rodiče hledají své děti. Pak tu máme 29 tisíc dětí bojovníků tzv. Islámského státu, které jsou v žalostných podmínkách zadržované kurdskými úřady na severu Sýrie a v Iráku. Čína vězní tisíce ujgurských dětí, o čemž ale nemáme příliš moc informací,“ říká hlavní autor studie Manfred Nowak.

Více informací v angličtině ZDE

30530

Hoši, děkujem, aneb nezamýšlený, leč důležitý příspěvek PPF ke společenské odpovědnosti

Nevhodná kritika: Totalitní myšlení prosakující oligarchické zájmy

5. 12. 2019 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty


Na jednu stranu je tragikomické, že Univerzita Karlova byla ochotna vůbec přistoupit na smlouvu s tak eticky toxickou společností, jako je Home Credit. Na stranu druhou, dopady a následný vývoj ukazují, jak důležitý pro veřejnou demokratickou debatu tento akt snahy koupit si za drobné reputaci nejstarší vzdělávací instituce v ČR byl. Od té doby se podařilo akademikům, občanské společnosti a médiím poukázat na provázanost korporátních zájmů se zájmy totalitní Číny (tzv. Česko-čínské centrum na univerzitě Karlově) a podařilo se donutit proxy partnera Číny (Home Credit, PPF) podnikat kroky vedoucí ke snaze umlčet demokratickou kritiku. Je to skvělé: v subtilních projevech typu “nedovoleně kritické informace” se odráží podstata věci. Totalita v hlavách lidí, kteří slouží totalitním zájmům.

Sýrie: Další děti vyhrabané z trosek po bombardování

5. 12. 2019

čas čtení < 1 minuta

Děti, pohřbené v troskách spolu se svou matkou, byly vyhrabány zaživa a dobrovolník z Bílých helem se rozplakal. Sotva při vědomí, maminka se ptá: "Jsou mé děti v pořádku?" Dnešek v městě Bzabour po dalším bombardování Asadovými barelovými bombami.


Filozofická fakulta UK odmítá nátlak společnosti Home Credit

5. 12. 2019

čas čtení 1 minuta

Ve dvou reakcích na předžalobní výzvu a žádost o poskytnutí prostoru k vyjádření odmítá děkan FF UK Michal Pullmann požadavky právních zástupců společnosti Home Credit jako neodůvodněné.

V případě žádosti o poskytnutí prostoru k vyjádření společnosti Home Credit na webu Sinopsis a na webu Katedry sinologie FF UK Pullmann uvádí, že Sinopsis není organizační součástí fakulty a tedy není možné takové žádosti vyhovět, přičemž zároveň vyjadřuje podporu projektu, neboť dle jeho slov naplňuje "aktivní roli ve veřejné diskusi o společenských a etických otázkách". K vyjádření na stránkách katedry neshledává děkan FF UK důvod.

Oba dopisy děkana FF UK jsou zveřejněny na webových stránkách fakulty.


Home Credit obtěžuje nevyžádanou e-mailovou komunikací signatáře dopisu na podporu Sinopsis

Milý pane magistře Šmejci, proč porušujete GDPR?

5. 12. 2019 / Ivo Bystřičan

čas čtení 1 minuta

Milý pane magistře Šmejci,

žádám Vás o zodpovězení těchto otázek:

1) Z jakého zdroje jste čerpal mou osobní emailovou adresu, jakož i osobní emailové adresy mnoha dalších signatářů dopisu ohledně Sinopsis rektorovi UK (nikoli Vám či Home Creditu)?

2) Z jakého důvodu jste porušil předpis GDPR o ochraně osobních dat?

Podle zákona č. 480/2004 Sb. a Úřadu pro ochranu osobních údajů se jedná o nevyžádané obchodní sdělení, kdy „z obsahu obchodního sdělení vyplývá, že podporuje, ať přímo či nepřímo, zboží či služby nebo image podnikatelského subjektu.“

Tímto Vás zároveň žádám, abyste Vy i společnost Home Credit dodržovali platné právní předpisy této země.
Je to i ve vašem zájmu, neboť právě to poškozuje vaše tzv. dobré jméno. To je nadto velmi sporné už vzhledem k praktikám společnosti Home Credit, které mnoho let analyzuje Člověk v tísni prostřednictvím indexu predátorského úvěrování. Dobré jmého Home Credit získá tehdy, bude-li jednat jako společensky zodpovědná firma a tomu vaše praxe doposavad příliš neodpovídala.

Je v zájmu naší společnosti, aby praktiky vaší firmy byly po vzoru např. činnosti spolku Sinopsis předmětem odborné reflexe i v jiných teritoriích. Má to v propojeném světě vliv i na domácí politiku a situaci.

Díky za pochopení,

Mgr. MgA. Ivo Bystřičan
filmový dokumentarista


Ze smlouvy o spolupráci mezi UK a Home Credit se stal během několika týdnů vyhrocený spor

Rektor UK Zima se postavil za Sinopsis

5. 12. 2019

čas čtení 1 minuta

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima v postu na svém facebookovém profilu jednoznačně deklaruje svou podporu projektu Sinopsis, jenž podle něj naplňuje "třetí roli univerzit" aktivně promlouvat k zásadním společenským otázkám. Reaguje tak na nátlakové pokusy společnosti Home Credit, součásti skupiny PPF Petra Kellnera, o umlčení sinologů Filozofické fakulty UK, kteří za projektem Sinopsis stojí a kteří pečlivě dokumentují totalitní praktiky Číny i aktivity PPF, která je na čínském trhu velmi aktivní a významně na něm profituje. Skupina PPF se přitom dlouhodobě snaží eliminovat kritické hlasy vůči Číně, aktivně například podporou internetových stránek Sinoskop, které mají vytvářet protiváhu kritickému hlasu akademických sinologů a přispívat tak k příznivému vnímání Číny českou veřejností.

Rektor Zima k probíhajícímu sporu:

Vyjádření k otevřenému dopisu „Braňme Sinopsis“.

Jako rektor UK velice citlivě vnímám otázku akademických svobod a společenské odpovědnosti. Tyto principy jsou pro mě osobně velice důležité a jejich porušení je pro mě nepřípustné.

Projekt Sinopsis osobně považuji za velice podnětný v rámci naplňování tzv. třetí role univerzity, a proto plně podporuji akademiky zapojené do tohoto projektu v jejich práci.

Jejich vysoká erudice je nezpochybnitelná a stejně tak i jejich svobodné právo na vyjádření svých názorů.


Boj o dobré jméno firmy obchodující s chudobou

Předseda představenstva Home Credit Šmejc píše akademikům bránícím Sinopsis

5. 12. 2019

čas čtení 3 minuty

Obracím se na Vás jménem svým i společnosti Home Credit, protože bych chtěl reagovat na Vaše znepokojení ohledně našich kroků ve vztahu k projektu Sinopsis. Rád bych polemizoval s výzvou, v níž představitelé akademické obce varují před nebezpečím ovlivňování, či přímo umlčování, publikační činnosti autorů projektu Sinopsis z naší strany.


Znění dopisu získala redakce Britských listů od oslovených akademiků.

29796

Je pan předseda vlády v konfliktu zájmů? (Seminární práce žáka 3. B)

5. 12. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení 3 minuty

Co je to konflikt zájmů? To když svým rozhodnutím ve veřejné funkci (třeba předsedy vlády) způsobíte svůj osobní prospěch někde jinde. Typický příklad: jako předseda vlády a šéf největší strany prosadíte zákon či opatření způsobující, že vaše firma dostane o půl miliardy víc.

Co je to lex Babiš? Nic takového vlastně neexistuje. Zákon o střetu zájmů zde platí třináct let a před dvěma lety byl zpřísněn, především ale kvůli požadavkům z EU. Zpřísnění obsahuje například rozšíření jeho působnosti například na další osoby, jako jsou soudci nebo blízcí příbuzní.

Neočekaná pochvala Miloši Zemanovi na britském summitu NATO

5. 12. 2019

čas čtení 1 minuta

Je docela ohromující, že klasickou pomluvou mizogynů je, že ženy musejí držet nohy při sobě, kdežto muži jsou zřejmě fyzicky něčeho takového neschopní a všude vždy sedí široce rozkročeni. Ať už tak okupují obrovské množství místa na sedadle v autobuse, anebo zaplňují veškeré místo k dispozici pod stolem na recepcích, je to konstanta. Také by nemělo zůstat nepovšimnuto, že většina lidí na této fotografii ze summitu NATO v Británii jsou bílí muži, a v podstatě jediným, jehož oceňuji, je Miloš Zeman, prezident České republiky.




Ta také upozornila, že Melania Trupová přijela na summit v oblečení připomínajícím můru z růžových javorů:


Slovenský parlament chce omezit právo na potrat, varuje Amnesty International

5. 12. 2019

čas čtení < 1 minuta

Aktualizace: Slovenští poslanci odmítli návrh zákona, který by vážně omezil přístup k potratům.


Slovenský parlament se chystá hlasovat pro škodlivá omezení v zákoně o potratech. Napište prosím slovenským poslancům a požádejte je, aby nečinili rozhodnutí o našem těle a o našich lidských právech, žádá Amnesty International.


Joe Biden: Svět se směje prezidentu Trumpovi

5. 12. 2019

čas čtení < 1 minuta

Nick Cohen: Tohle je způsob jak porazit Trumpa: ukázat, že je směšný. Není to těžké.

Joe Biden: Svět se směje presidentu Trumpovi. Vidí, čím ve skutečnosti je: Je nebezpečně nekompetentní a neschopný vést svět.

Nemůžeme mu dát další čtyři roky jako vrchnímu veliteli.


26210

Ukažme si na primitivy

5. 12. 2019 / Lukáš Kraus

čas čtení < 1 minuta

ODS chce odebrat dávky za "opakované rušení nočního klidu". Tak, odeberte poslancům ODS jejich "dávky" a benefity, jelikož svou vrozenou idiocií mnoha lidem už léta nedopřejí klid ani v nočních hodinách a jejich křivárny a zlodějny ruší slušné lidi i ze spaní. Mimochodem, tohle přenášení sociálních patologií na občany tím, že někomu vezmou i tu poslední kůrku chleba od úst a logicky je pak nasměrují na kriminalitu, která dopadne na střední třídu, ne na za ostnatým drátem ochrankou hlídanou oligarchii, to bylo vždy doménou primitivních jednorozměrných konceptů z dílny ODS. Ukažme si na české primitivy, poznáme je už podle modrého loga a kravatky:)

Chceme-li vycházet s Ruskem, nechovejme se jako idioti

5. 12. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Jsem vcelku mile potěšen tím, že se reakce tuzemských novinářů, politiků a uživatelů sociálních sítí na Novotného klauniádu v ruské státní televizi různí. Nejde o monolitickou litanii, jak by se dalo očekávat, přestože tato nafouklá kauza zbytečně odsává energii mnohem důležitějším problémům, v první řadě klimatické krizi. Znalci ruského prostředí švejkovský incident řeporyjského starosty považují za nahrávku na smeč ruské propagandě. Jenže ve hře je nepoměrně více než pouhá žabomyší válka maniakálního excentrika s prokremelskými médii.

Iráčané se bouří proti korupci „Made in the USA“

5. 12. 2019

čas čtení 2 minuty

Zatímco irácký premiér oznámil rezignaci, Iráčané v ulicích požadují, aby byl odstraněn klientelistický kapitalismus, který byl v Iráku zaveden vládními představiteli podporovanými Spojenými státy. Když se Američané chystali k večeři na Den Díkůvzdání, Iráčané truchlili nad 40 zabitými demonstranty, kteří přišli o život během jediného dne v Bagdádu, Nadžafu a Nasírii, píše na webu opendemocracy novinář Nicolas JS Davies.

"Jen pár fanatiků popírá důkazy"

4. 12. 2019

čas čtení 4 minuty

V pondělí v Madridu začala klimatická konference OSN známá jako COP25, poté co byla přeložena ze Santiago de Chile, které muselo akci zrušit kvůli vlně smrtících pouličních protestů. Ještě předtím Brazílie opustila své plány pořádat tuto událost, připomínají Berna Gonzálezová Harbourová a Manuel Planelles.

Nebude-li pršet, nezcvoknem

4. 12. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Část současných "civilizačních" chorob, k nimž přírodovědecky smýšlející lékaři zuby nehty hledají organické příčiny, zřejmě představuje spíše záležitosti psychosomatického rázu ZDE. Coby příslušníci civilizace, která aktuálně dělá vše proto, aby své životně důležité problémy nezvládla ZDE, mají ovšem lidé spoustu hmatatelných důvodů podléhat dlouhodobému emocionálnímu stresu.

Evropský soudní dvůr odmítl žádost ČR ohledně zrušení zákazu vlastnictví poloautomatických zbraní

4. 12. 2019

čas čtení < 1 minuta

 

V úterý odmítl Evropský soudní dvůr žádost České republiky o zrušení zákazu soukromého vlastnictví poloautomatických zbraní, motivovanou údajným českým strachem z "vlny teroristických útoků".

Soud shledal, že zájem bezpečnosti veřejnosti je významnější než obavy, že existující zákon omezuje práva vlastníků zbraní.

"V protikladu vlči tomnu, co Česká republika, podporovaná Maďarskem a Polskem, tvrdí, kritizovaná opatření nelze považovat za zjevně nevhodné ve vztahu k cílům zajištění bezpečnosti veřejnosti občanů EU a umožnění fungování vnitřního trhu," konstatuje soud.

 
Zdroj ZDE

Trump odmítá, aby USA přišly na pomoc napadené členské zemi NATO

4. 12. 2019

čas čtení 1 minuta

Další otázka: Slibujete, pokud je nějaká země, která je "delikventní", jak tomu říkáte, slibujete jako prezident USA, že je budete bránit, pokud se stanou terčem vojenské invaze?

Trump: O tom budeme hovořit dnes. A je to velmi zajímavá otázka, že. Také to závisí na tom, co je vaše definice "delikventnosti". Například, když máte zemi, která platí jen jedno procento. A některé platí méně než jedno procento. A to by neměly. Některé země platí méně než jedno procento a jsou to bohaté země. Teď vstoupíme do nového roku a ony neplatí. A vstupujeme do dalšího roku a ony neplatí. A teď se vás ptám, mají ty země povinnost zaplatit i za ty předchozí roky? Takže proč je to, že nám dluží za letošek, ale pokaždé, když nastane Nový rok, se ten dluh smaže. To není správné.


Ivo Daalder: Aby bylo jasno. Žádná členská země NATO, vůbec žádná, není "delikventní", pokud jde o výdaje na obranu. V roce 2014 přislíbily všechny členské země NATO, že budou DO ROKU 2024 vydávat 2 procenta svého HDP na obranu. Je v pořádku, pokud tohoto cíle dosáhnou dříve, ale ta dohoda je na dobu pět let od nynějška.

Kreml odstoupil od Ženevské úmluvy, za niž ho OSN vyšetřovala na Ukrajině

4. 12. 2019

čas čtení 1 minuta

Ruská Státní duma schválila a Vladimir Putin podepsal odvolání ruského podpisu na ženevské úmluvě z roku 1949 týkající se ochrany civilního obyvatelstva během mezinárodních ozbrojených konfliktů. Jde o úmluvu, kvůli níž OSN Rusko, že ji porušuje na ukrajinském území, když mění etnické složení obyvatelstva na Krymu, upozorňuje Věra Jastrebová.

Braňme Sinopsis, součást akademické obce

4. 12. 2019

čas čtení 5 minut


Vážený pane rektore,
Vážené paní senátorky, vážení páni senátoři,

se znepokojením sledujeme právní kroky, které v současné době podniká společnost Home Credit proti projektu Sinopsis.

V reakci na článek Trampoty českého krále úvěrů v Říši středu (https://sinopsis.cz/trampoty-ceskeho-krale-uveru-v-risi-stredu/) (vyšel i na serveru Hlídací pes pod názvem Čínská média: český Home Credit zaměstnává 23 000 vymahačů dluhů, přednost mají vojenští veteráni), který vychází z článků v čínském investigativním tisku, hrozí Home Credit autorům textu veřejně žalobou (https://www.homecredit.cz/tiskove-zpravy/vyzva-za-obsah-webu-www-sinopsis-cz-k-odstraneni-protipravniho-stavu-a-poskytnuti-moralni-satisfakce) kvůli údajným lžím, manipulacím a útokům na tuto společnost.

Thunbergová: Politikové, naslouchejte vědcům

4. 12. 2019

čas čtení 2 minuty

Greta Thunbergová připlula do Lisabonu. Bude se účastnit klimatického summitu v Madridu COP 25:

"Necestuju takhle proto, že bych chtěla, aby to dělali všichni. Dělám to, abych vyslala signál, že je v dnešní době nemožné žít udržitelně a to se musí změnit. Musí se to stát daleko jednodušším. Nemůžeme vyžadovat od všech, aby spoléhali na to, že lidi vás takhle přeplaví přes oceán, to je absurdní. Myslím, že lidi podceňují sílu rozhněvaných dětí. Jsme rozhněvaní a jsme frustrovaní, a to z dobrých důvodů. Pokud chtějí, abychom přestali být rozhněváni, možná by nás měli přestat rozhněvávat. Požadujeme, zejména od lidí u moci, aby naslouchali vědět. Měli by samozřejmě naslouchat i nám dětem, ale my nejsme experti. Vědci jsou těmi, kdo musejí být slyšeni, a experti. Takže to, co říkáme, je, že by se měli sjednotit v podpoře vědy a naslouchat vědě. Nemělo by to být na nás dětech, na teenagerech, abychom my předkládali nějaké plány. Čelíme globální krizi a musíme to vidět z holistického hlediska a musíme udělat všechno, co je v naší moci. Musíme spolupracovat, a tak zajistit budoucí podmínky pro přežití lidstva a bojujeme nejen za sebe, ale za naše děti, za naše vnuky a za všechny živoucí bytosti na Zemi. A všichni musejí udělat všechno, co je v jejich silách, aby byli na správné straně historie."



Reportáž z prvního dne madridské konference COP 25 (v angličtině):

Bombardování dětí v Sýrii pokračuje za nezájmu světových médií

4. 12. 2019

čas čtení < 1 minuta

"Prosím, řekněte mi, že je táta stále naživu. Prosí, táto, buď naživu." Nour a její bratr Salem brečí a volají svého otce, který byl usmrcen při nemilosrdném útoku na trh v Maaratal Numan. Babička a prateta těchto dětí byly také usmrceny.


Příští hrozba NATO: Jeho vlastní lídři

4. 12. 2019

čas čtení 1 minuta

Existují dvě aliance NATO. Je tu uhlazený vojenský stroj, který plánuje, cvičí a koordinuje, aby se adaptoval na nové bezpečnostní hrozby v Evropě a Severní Americe. A existuje politická aliance, která závisí na jednotě a rozhodnosti lídrů na obou stranách Atlantiku, napsal Paul Taylor.

Johnson, Macron a Trudeau si dělali u anglické královny z Trumpa legraci

4. 12. 2019

čas čtení 5 minut

Aktualizace: Boris Johnson popřel, že by se ve skupině politiků na recepci u královny posmíval Trumpovi . "To je naprostý nesmysl, nevím, odkud to pochází." - -  No z toho videa... :)


Trump se kvůli tomu rozzuřil, zrušil svou středeční tiskovou konferenci a rozhodl se předčasně vrátit do Ameriky. Trudeaua označil za "člověka dvojí tváře".

Boris Johnson se po celou dobu summitu pečlivě vyhýbal setkání s Donaldem Trumpem a na středeční konferenci dokonce ani nevyslovil jeho jméno, přestože se ho na Trumpa novináři ptali. Když dostal otázku o tom, zda Trump bude moci po brexitu získat přístup do britského státního zdravotnictví, kontroverzní poradce Dominic Cummings, který údajně pro Johnsona už nepracuje, udělal prstem gesto, jako že je nutno uříznout hlavu, a když to Johnson viděl, tiskovou konferenci spěšně a předčasně ukončil:

Ve své tiskové konferenci na závěr summitu NATO v Británii se Johnson o Trumpovi nezmínil ani jednou. (Bojí se, že by vazba na něho mu ohrozila volební výsledky ve volbách v Británii příští čtvrtek.)

John Crace: Boris Johnson opravdu, ale opravdu nikdy o žádném Donaldu Trumpovi neslyšel...

V reakci na posměšky od Justina Trudeaua řekl Trump na tiskové konferenci, že Trudeau je "politik dvojí tváře":


Na videu z recepce v Buckinghamském paláci se posmívají Boris Johnson, Justin Trudeau a Emmanuel Macron Donaldu Trumpovi. Johnson se ptá Macrona: "Tak to proto jsi přišel pozdě?", na což Trudeau reaguje: "Přišel pozdě, protože tamten dělá spontánní čtyřicetiminutové tiskové konference." Trudeau dodává: "Jo, jo, jo. On oznámil...." a přeruší ho Macron, který živě něco skupině začne vykládat. Macron stojí zády ke kameře a není slyšet, co říká.




Politici se jmenovitě nezmiňují o tom, o kom mluví, ale mohlo by se to týkat amerického preizdenta, který je znám svými dlouhými, nesouvislými tiskovými konferencemi a který v úterý mluvil nesouvisle s reportéry po dobu 50 minut.

Po střihu je na záznamu šokovaný Trudeau, který sděluje skupině, v níž stojí také holandský premiér Mark Rutte a princezna Anna: "Viděli jste, jak na to jeho tým čuměl s hubou otevřenou až k podlaze."

Íránská videa ukazují ohromující rozsah potlačování protestů

4. 12. 2019

čas čtení 2 minuty

Video zachycující zakrvavené protestující, hořící silniční zábrany a odstřelovače na střechách se dostalo na internet poté, co Írán uvolnil takřka úplnou blokádu elektronické komunikace. Otevřelo se tím okno ukazující podle analytiků jedno z nejkrvavějších potlačování protestů v Teheránu.

Ekologové rozzuřeni, že kdosi napsal na ledního mědvěda v Rusku velké "T-34"

4. 12. 2019

čas čtení 1 minuta



Video, na němž byl v Rusku natočen lední medvěd s velkými černými písmeny T-34 na těle, vyvolal zuřivou kritiku ekologů. Poukazují na to, že medvěd kvůli nápisu nemůže udržovat řádnou kamufláž, a nemůže tedy řádně lovit. Písmena T-34 jsou názvem sovětského tanku z druhé světové války.

Čelný ruský biolog uvedl, že se jeho kolegové snaží zjistit, kde bylo video natočeno. Vědci usuzují, že medvěd musel být uspán, aby na něj někdo mohl namalovat tato písmena.

Někteří Rusové často malují písmena T-34 na své automobily při příležitosti květnového Dne vítězství na oslavu ukončení druhé světové války.

Globální oteplování přimělo artickou populaci ledních medvědů, aby se přiblížila bližšímu kontaktu s lidmi v severním Rusku. Město na souostroví Novaja Zemlja bylo letos v únoru navštíveno 50 ledními medvědy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Světová meteorologická organizace: Kdybychom přesunuli dotace fosilních paliv na boj proti globálnímu oteplování, problém by byl vyřešen

4. 12. 2019

čas čtení 1 minuta

Světová meteorologická organizace zveřejnila analýzu, z níž vyplývá, že nynější desetiletí jsou nejteplejší v historii.

Reportér:
Měli bychom zastavit všechny dotace pro fosilní paliva?

Petteri Taalas: Generální tajemník, Světová meteorologická organizace: S těmi penězi, které v současnosti vydáváme, je to více než 5 procent globálního HDP, na dotace pro fosilní paliva, a s těmi penězi bychom dokázali celý ten problém vyřešit.

5 procent HDP globálně dotuje ropu, plyn a uhlí? To je neuvěřitelné.

Petteri Taalas: Ano, S těmito penězi bychom celý ten problém mohli vyřešit.

Reportér: Víte, že jsme ve vážné situaci, když začne Světová meteorogická organizace vydávat takto politická prohlášení. A mezitím další tajfun zaútočil na Filipíny.  A australské Sidney je stále ještě zahalenou kouřem z požárů buše, způsobených suchem. V Madridu, zatímco v Londýně Trump urážel Macrona, měla francouzská vláda svá "spravedlivá slova". Avšak francouzští, američtí a britští voliči se možná budou ptát, proč šéfové jejich státu tady v Madridě nejsou.

Letos jsou oči světa na této konferenci jako nikdy předtím. A to je především v důsledku dvou hnutí a jednoho člověka. To hnutí: globální stávkující studenti, Rebelie proti vyhynutí, a ten jeden člověk - Greta Thunbergová.

Celá videoreportáž v angličtině ZDE  

Trump na summitu NATO napadl Macrona

4. 12. 2019

čas čtení 2 minuty

Americký prezident označil Macronovy poznámky o "mozkové smrti" NATO za "sprosté" a řekl, že se může dočkat odchodu Paříže z vojenské aliance. Vyjádření určilo tón pro to, co lze očekávat od dalšího napjatého summitu spojenců v alianci.

Donald Trump: "Prince Andrewa vůbec neznám"

4. 12. 2019

čas čtení 1 minuta

"Prince Andrewa vůbec neznám," vyjádřil se Donald Trump o anglickém princi, zdiskreditovaném sexuálním skandálem během své nynější návštěvy Británie.


Problém: existují četné fotografie jejich setkání, nejposledněji letos v létě, viz níže.

Trump také tvrdil, že vůbec nechce zprivatizovat britské státní zdravotnictví a předodit ho pirátským amerických zdravotnickým firmám. "Kde vznikla ta nepodložená zpráva?" ptal se. U něho: Ještě letos v létě při návštěvě u Theresy Mayové Trump zdůrazňoval, že při vyjednávání o nové obchodní dohodě USA-Británie musí být "na stole" všechno, včetně britského státního zdravotnictví.


Když mluvíme o Novotném a o ruské televizi...

4. 12. 2019

čas čtení < 1 minuta


Jacha. Letadlo. Dívka. Utajovaná láska na váš účet

Alexej Navalnyj v tomto půlhodinovém videu, zveřejněném 2. prosince, dokumentuje neuvěřitelné bohatství moderátorky státní putiovské televize Rossia-1, Naily Asker-Zade, která je milenkou Andreje Kostina, šéfa státem vlastněné banky VTB, což mu umožnilo nakrást si miliony dolarů a poskytnout je i milence. Ruská cenzura z internetu odstraňuje veškeré informace o jejich vzájemném sexuálním vztahu.  Film na You Tube od pondělka zhlédly 4,2 miliony Rusů.(Zjevně jsou to poněkud jiní Rusové, než kteří údajně sledují putinovskou televizi Rossia-1. Kdo ještě umí rusky, podívejte se i na komentáře pod videem.) Podle Anne Appelbaumové vám tento film sdělí všechno o dnešním Rusku. Anglické titulky.


Antarktické ledovce mohou být táním ohroženy více, než si vědci mysleli

4. 12. 2019

čas čtení 2 minuty

Antarktida představuje největší zásobárnu ledu na Zemi - ale nový výzkum University of South Australia naznačuje, že může být více ohrožena táním, než si vědci dosud mysleli. Článek nazvaný "Heat flow in southern Australia and connections with East Antarctica" byl publikován v časopise Geochemistry, Geophysics, Geosystems.

Hospodaření OSBL za říjen 2019

2. 11. 2019

čas čtení 2 minuty

V řijnu 2019  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 58 520,96 Kč, výdaje byly 91 931.50 Kč.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, - ale jak vidíte z výše uvedeného grafu,  směřujeme k nule. Trvale potřebujeme poněkud vyšší, pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Sdělovací prostředky | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky
45763