Příští hrozba NATO: Jeho vlastní lídři

4. 12. 2019

čas čtení 1 minuta
Existují dvě aliance NATO. Je tu uhlazený vojenský stroj, který plánuje, cvičí a koordinuje, aby se adaptoval na nové bezpečnostní hrozby v Evropě a Severní Americe. A existuje politická aliance, která závisí na jednotě a rozhodnosti lídrů na obou stranách Atlantiku, napsal Paul Taylor.


To první, říkejme mu NATO 1, si vede poměrně dobře. Obranné rozpočty po pětadvacetiletém poklesu opět rostou, vojenská připravenost se pomalu zlepšuje a mezinárodní síly jsou v Pobaltí a Polsku, aby odstrašily potenciální ruskou agresi. Pracuje se na vyrovnání se s kybernetickými, hybridními a kosmickými hrozbami a rapidněji přisouvaných posilách.

To druhé, jemuž budeme říkat NATO 2, je v hlubokých problémech. Americký prezident, který označil NATO za "zastaralé", rád dští oheň na evropské vlády kvůli vojenským výdajům, obchodu, změně klimatu a nyní neochotě vzít nazpět džihádistické bojovníky zajaté v Sýrii.

Takzvaná Čtyřka, neformální vnitřní kruh čtyř mocností - Spojené státy, Británie, Německo a Francie - která po dekády tvarovala západní rozhodování, v Trumpově éře přestala fungovat, tvrdí insideři.

Spojenečtí lídři se dovídají o prezidentských rozhodnutích ovlivňujících jejich bezpečnost a strategické zájmy ze Twitteru. Existuje jen velmi málo koordinace.

Obě tato NATO - dobře promazaný vojenský stroj a dysfunkční politická rodina - jsou nyní k vidění na krátkém pracovním mítinku na předměstí Londýna, který má připomenout 70. výročí vzniku organizace.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7667

Diskuse

Obsah vydání | 6. 12. 2019