Trump suspendoval cesty do USA pro občany EU - avšak ne Británie

12. 3. 2020

čas čtení 1 minuta

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus/

- Nesahejte na veřejnosti na madla a jiná držadla. Pokud jste nuceni se držet madla v metru nebo tyče v autobuse, nesahejte si na obličej, dokud si neumyjete ruce, doporučuje hlavní britský státní zdravotník prof. Witty.
- Zákaz cestování do USA - včetně občanů České republiky - má začít v pátek o půlnoci a platit třicet dní .Evropská unie prý proti koronaviru "včas nezasáhla". Pro Británii zákaz neplatí. Není jasné, zda zákaz platí i pro občana EU, který by cestoval přes Británii.
- Herec Tom Hanks s manželkou jsou nakaženi koronavirem. Jsou v Austrálii, kde natáčejí film o Elvisovi.
- Počet nakažených přesáhl 126 000 a zemřelo více než 4600 osob.
- Japonsko bylo varováno, že se musí připravit na zrušení olympijských her.
- Asijské burzy znovu poklesly, pokles se očekává i v Evropě a v USA.

Podobnosti v angličtině ZDE
 

Když roste nebezpečí exponenciálně, všechno vypadá bezproblémově, až to najednou bezproblémové není

12. 3. 2020

čas čtení 2 minuty

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus/

Představte si, že se na rybníku objeví jeden leknín. Je to leknín toho druhu, který se každý den rozmnožuje, takže v den 2 máte na rybníku dva lekníny. V den 3 máte na rybníku čtyři lekníny, a tak dále, píše Megan McArdle.

A nyní otázka: Jestliže to trvá leknínům 48 dní, než stoprocentně zaplní celý rybník, jak dlouho to trvá těm leknínům zaplnit ten rybník do poloviny?

Odpověď zní: 47 dní. Kromě toho, ještě v den 40 si budete sotva vědomi, že na tom rybníce jsou vůbec nějaké lekníny.

Rozhovor Britských listů 263. V Londýně jsem poznal pozoruhodné Čechy

6. 3. 2020

čas čtení 1 minuta


Milan Jakobec, právník, diplomat a donedávna ředitel Diplomatické akademie byl v devadesátých letech zástupcem velvyslance České republiky v Londýně. Napsal o tom knihu vzpomínek, která obsahuje řadu pozoruhodných portrétů Čechů, tehdy žijících v Británii. Nejzajímavější byla zřejmě stoletá slečna Pokorná, která před nacistickou okupací převedla z Břeclavi do zahraničí přes hranice celou řadu lidí, strávila pak mnoho let v nacistických vyhlazovacích táborech a po pádu komunismu věnovala velvyslanectví ČR v Londýně klavír, na nějž však směly hrát jen jí uznávané klavírní hvězdy. Chodila na tom klavíru na velvyslanectví utírat prach. O slečně Pokorné a o dalších pozoruhodných osobnostech hovoří Jan Čulík s Milanem Jakobcem v tomto Rozhovoru Britských listů, který se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 6. března 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE
 

Z výzkumu vyplývá, že raný zásah proti koronaviru má obrovský pozitivní dopad

12. 3. 2020

čas čtení 1 minuta

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus/

Ze studie vyplývá, že v Číně by bývalo o 66 procent méně případů nákazy, kdyby země reagovala o týden dříve

Rychlé šíření koronaviru po světě by se rychle omezilo, kdyby Čína zavedla svou sérii opatření proti epidemii jen o několik týdnů dříve.

Sofistikované modelování epidemie dokazuje, že koncem února 2020 měla Čína 114 325 případů nákazy. Toto číslo by však bylo 67x vyšší, kdyby úřady nezasáhly, nezačaly rychle zjišťovat zdroje nákazy, kdyby neizolovaly nakažené osoby a neomezily cestování.

Koronavirus dokáže na některých materiálech přežít až tři dny, dokazují testy

11. 3. 2020

čas čtení 1 minuta

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus/

Virus COVID 19 dokáže přežít ve vzduchu po několik hodin a na některých materiálech až dva až tři dny. Vyplývá to z textů americké vlády a dalších vědců, píše týdeník Time.

Z výsledků testů, zveřejněných ve středu, vyplývá, že se virus dokáže šířit vzduchem, a také se nakazíte dotekem předmětů, na které sahaly nakažené osoby.

Vědci použili rozprašovač, jímž do vzduchu rozšířili virus COVID 19. Zjistili, že virus přeživá a dokáže nakazit osobu, která do toho prostředí vstoupí, ještě tři hodiny poté.

Na mědi virus přežije až po čtyři hodiny, na tvrdé lepence po dobu až 24 hodin a na umělé hmotě a na nerezové oceli dva až tři dny.

Obdobné výsledky existují z testů viru SARS z epidemie v roce 2003.

"Musíme si mýt ruce a být si vědomi, že nakažení lidé kontaminují místa kolem sebe. A nesahat si na obličej."

Test provedly National Institutes of Health na Princeton University a University of California v Los Angeles, s financováním z americké vlády a National Science Foundation.

Zdroj v angličtině ZDE
 

Proč Biden válcuje Sanderse, i když většina demokratických voličů podporuje progresivní agendu?

12. 3. 2020 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Joe Biden v úterý přesvědčivě zvítězil v Michiganu, Missouri, Mississippi a Idahu, zatímco Sanders vyhrál v Severní Dakotě a zdá se, že získá i Washington. 77letý washingtonský insider má demokratickou nominaci prakticky jistou a v listopadu by se měl utkat o Bílý dům s Donaldem Trumpem, pokud celý volební proces nenaruší epidemie koronaviru nebo jeho očividný kognitivní deficit. Sledujeme-li tradiční zpravodajství, dozvídáme se, že demokratický elektorát preferuje bezpečného kandidáta před riskantní volbou. Jistě, toto hodnocení nelze vyloučit, nicméně bližší pohled odhaluje několikero rozporů.

Hollywodský producent Harvey Weinstein byl odsouzen za znásilnění na 23 let do vězení

12. 3. 2020

čas čtení < 1 minuta

 

Newyorský soudce odsoudil Weinsteina k 20 letům vězení za kriminální sexuální akt prvního stupně a k 3 letům za znásilnění třetího stupně.  Znamená to, že sedmašedesátiletý hollywoodský producent Harvey Weinstein bude must strávit 23 let ve vězení.  Má být nyní souzen za znásilnění i v Los Angeles.

Dlouhý vězeňský trest je známkou radikálních změn v americkém soudnictví ohledně toho, jak se soudy nyní staví k sexuálním útokům po vzniku a úspěších hnutí #MeToo.

Bylo nesmírně nezvyklé, že prokurátoři případ vůbec předložili soudu, v minulosti by neřešili případy, kdy ženy, obviňující násilníka, s ním po znásilnění udržovaly styky a někdy dokonce i sexuální poměr.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

"Búrka" pod Tatrami

12. 3. 2020 / Jiří Hlavenka

čas čtení 2 minuty

Na Slovensku pozatýkali 15 (!) soudců a soudkyň, probíhají razie u nich doma i na pracovištích. Dle zpráv (sme.sk, denikn.sk) přivážejí do Nitry, kde se shromažďují, stále další a další.

Akci s názvem "Búrka" provádí speciálně sestavený policejní tým s názvem "Hmla". (Slovenský temný smysl pro humor nelze nemilovat).

Média posilují postoje mocenských elit

12. 3. 2020 / Petr Nutil

čas čtení 1 minuta

Bez ohledu na to, co o sobě média tvrdí, neměli bychom zapomínat na prosté skutečnosti: je důležité, komu média patří, kdo a za co je platí, co sleduje, co chce se společností provést, kde chce lidi mít.

Obsah sdělení dominantních a soukromých médií se přitom příliš neliší: v principu posilují postoje mocenských elit.

30365

Vzdělávání v éře koronaviru

12. 3. 2020 / Vít Kučík

čas čtení 1 minuta

Celé roky moji známí z křesťanských rodin bojovali za možnost vzdělávat svoje děti doma. A voilà - celá Itálie na to najela plošně ze dne na den, jedním tahem pera...

Pro učitele je to zbrusu nová situace - zčistajasna jsou nuceni improvizovat, protože letitá rutina před tabulí a školními lavicemi najednou před obrazovkou tak docela nefunguje. V prvních dnech to řešili pouhým zadáváním úkolů přes WhatsApp; po několika dnech si zvykají a u svých dětí slyším regulérní výklad učiva.

Republikáni v americkém Senátu zablokovali návrh zákona na placenou nemocenskou pro nakažené koronavirem

12. 3. 2020

čas čtení 3 minuty


Demokratická strana navrhla zákon, který by zaručil 14 dní placené nemocenské pro zaměstnance postižené epidemií koronaviru. Republikáni to zamítli.


Demokratická senátorka Patty Murray argumentovala, že pro mnoho lidí, kteří nemají prostřednictvím svého zaměstnání placenou nemocenskou, bude obtížné nejít s nákazou do práce. Argumentovala, že placená nemocenská je důležitá jak pro veřejné zdraví, tak pro dobrý stav ekonomiky.

Proč je Mike Pence tím nejhorším americkým politikem, který vede boj proti koronaviru?

12. 3. 2020

čas čtení 1 minuta

Americký prezident Donald Trump vyslal svého viceprezidenta Mikea Pence do boje proti koronaviru. Pence nyní stojí v čele americké administrativy, která si chce s novým virem poměřit své síly. Jde o téhož Pence, jenž coby guvernér Indiany „bojoval“ s nejhorší epidemii HIV v historii tohoto amerického státu. Jeho ignorance tuto epidemii ještě zhoršila.

Nákaza byla spojena s intravenózní aplikací drog. Odborníci tehdy doporučovali implementaci programu na výměnu jehel, aby se riziko chorob jako žloutenka typu C a virus HIV snížilo. Pence vystupoval proti zavedení tohoto programu a raději se modlil, protože si naivně myslel, že používání jehel přímo souvisí se zneužíváním drog. Guvernér Pence vyhlásil stav nouze teprve až po několika měsících po prvním potvrzeném případu HIV v Indianě.

Jak se staly Britské listy obětí fake news

12. 3. 2020

čas čtení 1 minuta

Vydali jsme informaci, že se  prý britský premiér Boris Johnson v televizi vyjádřil, že musíme epidemii koronaviru "přijmout na bradu".

Ve středu odpoledne upozornil pořad rozhlasu BBC The Media Show, který se zabývá mediální problematikou, že níže publikovaný klip, v němž toto Boris Johnson říká, a který na sociálních sítích zhlédly miliony lidí, se stal obětí manipulace. Byla totiž ze záběru ustřižena poslední věta, v níž Johnson konstatuje: "My tohle ale dělat nebudeme." Čtenářům se omlouváme.

Původní verze článku:

Britský premiér Boris Johnson: Jednou z těchto teorií je, že bychom se tomu měli vystavit, nastavit tomu bradu, přijmout to celé najednou a dovolit koronaviru, aby prošel obyvatelstvem, a nepřijímat tolik drakonických opatření.


Koronavirus, hasiči a myslivci

11. 3. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Česká republika se v úterý přiřadila ke státům, které kvůli riziku nákazy koronavirem COVID-19 přijaly rozsáhlejší preventivní opatření ZDE. Dotknou se vyučování na školách všech stupňů s výjimkou mateřských a dále veřejných akcí s účastí více než 100 osob.

Světová zdravotnická organizace vyhlásila pandemii koronaviru. Počet mrtvých v Itálii vzrostl o 196 na 827

11. 3. 2020

čas čtení 1 minuta


Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus/

- Světová zdravotnická organizace vyhlásila pandemii koronaviru.
- Počet mrtvých v Itálii vzrostl o 196 na 82.
- Počet potvrzených případů v ČR vzrostl na 91.
- Polsko od pondělka uzavře všechny školy.
- Britští občané kritizují praxi britského zdravotnictví, které netestuje pacienty, kteří mají sice příznaky koronaviru, ale nebyli v zahraničí a není důkaz, že se setkali s potvrzeným případem nákazy.
- V Belgii zemřela první oběť na koronavirus. Byl to devadesátiletý muž z Bruselu.
- Francouzská vláda se připravuje na Etapu 3 boje proti koronaviru, ale tuto neděli se ve Francii koná první kolo komunálních voleb. Prý to "nebude nebezpečnější než cesta do supermarketu". Ve Francii je nyní 1784 potvrzených případů, 84 je v intenzivní péči a 33 lidí zemřelo. 23 z nich byli starší 75 let.
- Členové britské vlády budou zřejmě testování pro koronavirus poté, co bylo zjištěno, že je nakažená náměstkyně ministra zdravotnictví Nadine Dorris. Ta se účastnila recepce s Borisem Johnsonem k MDŽ v 10 Downing Street, jednala v parlamentě s desítkami lidí a ve svém volebním okrsku s desítkami voličů.
- V amerických státech Michigan a Massachusetts byl vyhlášen nouzový stav poté, co počet nakažených v USA překročil 1000.
- Anglická ústřední banka snížila svou úrokovou míru o 0.5 procent ve snaze stimulovat ekonomiku v reakci na epidemii koronaviru.
- V Číně už bylo jen 24 nových případů koronaviru a 22 úmrtí. Karanténa v provincii Hubei byla částečně zrušena a ve Wuchanu začne znovu pracovat klíčový průmysl.
- Jižní Korea informovala o 242 nových případech nakažení.
- Itálie zaznamenala nejvyšší počet mrtvých za jediný den, 168 osob.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Zpravodajstí o koronaviru ze včerejška  ZDE

Dobrá zpráva

12. 3. 2020

čas čtení 1 minuta

ROZPOR - DOBRÁ SPRÁVA (OFFICIAL VIDEO) Slovenská skupina z Bratislavy přináší dobrou zprávu pro všechny populisty vystrašené voliče

Je množství lidí nakažených koronavirem daleko větší, než jsou oficiální údaje?

11. 3. 2020

čas čtení 1 minuta

Aktualizace, neděle 15. března 2020: Po upozornění na tento článek, které jsme vydali v Britských listech před několika dny, vyšel nyní jeho český překlad: https://medium.com/@krivka.adam/koronavirus-pro%C4%8D-mus%C3%ADme-jednat-hned-6136d561d955


Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus/

Na základě matematických modelů a zkušeností z Číny takto varovně argumentuje v analytickém článku Thomas Pueyo. Poukazuje na to, že státy netestují dostatečné množství lidí, takže není známo, do jaké míry se nákaza koronavirem rozšířila společnostmi.

Na základě zkušeností z Číny lze podle něho extrapolovat počet nakažených lidí z počtu úmrtí. Usuzuje, že úmrtnost na koronavirus je kolem 1 procenta. Tam, kde ze statistických údajů vyplývá, že je procento úmrtnosti daleko vyšší, to znamená, že v dané zemi se rozšířilo nezmapované množství nakažených osob.

Tak například ve Francii je dnes podle něho zřejmě nakaženo koronavirem něco mezi 24 000 - 140 000 lidmi. Nikoliv jen tisíc, jak vyplývá z oficiálních údajů.

Nákaza je všude o jeden až dva řády vyšší, než co vyplývá z oficiálních čísel.

Jediným způsobem, jak potlačit už existující pandemii, je osobní izolace. Vyhýbat se styku s lidmi, dokud pandemie nezeslábne.

Dělají to velmi efektivně některé východoasijské země, které měly zkušenost s předchozí epidemií SARS.

Zdroj v angličtině ZDE  

New York Times: "Zacházejí s námi jako se zvířaty." V tajném řeckém vazebním táboře pro uprchlíky

11. 3. 2020

čas čtení 4 minuty

 
Řecká vláda vězní uprchlíky v izolaci v tajném mimosoudním vazebním táboře, odkud je deportuje do Turecka, aniž by jim umožnila legální právní proces. Je to jeden z celé řady fundamentalistických kroků s cílem hermeticky uzavřít hranice Evropy, které podle expertů hrubě porušují mezinárodní právo.

Několik uprchlíků svědčilo v pohovorech, že byli zajati, byl jim zkonfiskován jejich majetek, byli zbiti a vyhnáni z Řecka, aniž měli možnost požádat o azyl anebo promluvit s právníkem. Je to hrubě protizákonný proces nezákonných deportací. Turečtí činitelé konstatují, že nejméně tři migranti byli při pokusu překročit řeckou hranici za posledních čtrnáct dní zastřeleni.

Human Rights Watch: Řecko uvěznilo 450 žadatelů o azyl na vojenském plavidle a vyhrožuje, že je vrátí do zemí, kde čelí nebezpečí

11. 3. 2020

čas čtení 2 minuty


Organizace Human Rights Watch v úterý apelovala na Řecko, aby zrušilo svou "drakonickou strategii" věznění více než 450 uprchlíků na válečné lodi v přístavu Mytilene na ostrově Lesbos.
Jsou to muži, ženy a děti, které zatkla řecká pobřežní stráž od 1. března, kdy se Turecko rozhodlo otevřít své hranice. Od tohoto rozhodnutí z 28. února přišlo na řecké ostrovy v Egejském moři dalších 1700 lidí.

Mnozí z těch, kteří se dostali na ostrovy, byli minulou středu převezeni na vojenskou loď.

Popřeme těžce nabytou zkušenost hysterií?

11. 3. 2020 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Z pondělní demonstrace za humanistickou Evropu, která přece nechce nechávat záměrně trpět, jako trpí lidé v detenčních táborech na řeckých ostrovech, píše Bohumil Kartous. V okamžiku, kdy se rozhodneme vzdát se humanistického étosu, ztratíme rozhodující část evropanství, vytvořeného na troskách druhé světové války, ze zhrození nad samozřejmostí, s jakou člověk dokáže jiného člověka deklasovat na obtížný odpad. Staneme se tím, z čeho máme takový strach. Těžce nabytou zkušenost popřeme hysterií. Díky Anežce Poláškové a ostatním za Europe Must Act - Czech Republic. Je mi vždy obrovským potěšením potkat se s Petrem Uhlem. Jeho přítomnost je pro mě vždy velkým povzbuzením, že takový člověk, který zažil na vlastní kůži brutální způsob potlačování lidských práv zůstává věrný povinnosti je bránit. Navzdory názoru či apatii většiny, navzdory vlastnímu zdraví.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Koronavirus se záhadným způsobem vyhýbá dětem a vraždí staré lidi. Skrývá se v tom řešení, jak tu nemoc zlikvidovat?

10. 3. 2020

čas čtení 3 minuty

 
Nákaza koronavirem skoro vůbec neútočí na děti. Je to záhada, která podle virologů možná skrývá vysvětlení, jak ten virus funguje.

V Číně bylo koronavirem nakaženo jen 2,4 procent dětí a jen 0,2 procenta dětí vážně onemocnělo. V Číně na koronavirus nezemřelo žádné dítě. Naproti tomu úmrtnost Číňanů nad 80 let je podle odhadů 21.9 procent. Ve věku 10-39 let je však úmrtnost přibližně 0.2 procenta. A vážné příznaky a úmrtí skoro vůbec neexistují v ještě útlejším věku.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

20910

Pár poznámek k filozofii matematiky

11. 3. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Včera jsem se zase musel vrátit v myšlenkách ke svým vleklým sporům s tradičními pohledy v oblasti filozofie matematiky. Fascinuje mne, když někdo na tabuli nakreslí dvě kružnice, které se protínají, a řekne: toto je fyzická realita dvou kružnic, které se protínají.

Je však možné o kružnici říct, že je tvořena křídovými skvrnami, že ji lze smazat, že lze změřit, jak široká je čára, která ji tvoří? Nelze.

Mezitím v Absurdistánu 119:

A nyní je čas na něco úplně jiného

10. 3. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 7 minut

Tak to pan prezident Duda udělal. Podepsal kontroverzní zákon, jímž poskytl další financování státní televizi TVP pro propagandu ve prospěch strany Právo a spravedlnost. Ano, aby nebylo mýlky. Těch peněz je zapotřebí pro propagandu. Jistě TVP nabízí mnoho cenných pořadů, ale její finanční situace není tak špatná: ano, mnoho lidí sice neplatí koncesionářský televizní poplatel, ale na rozdíl od BBC, polská státní televize TVP smí vysílat reklamy, a vysílá jich spoustu.

Masaryk a velké dějiny

10. 3. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Ještě bych se chtěl vrátit k sobotnímu výročí narození Tomáše G. Masaryka. Je to 170 let. Stále dokola všude opakuji, že Masaryk má můj nejhlubší respekt za svůj postoj během tzv. hilsneriády, kdy bojoval proti tehdy rozšířenému předsudku, že židé (věřící) pojídají během svých náboženských obřadů křesťanskou krev.

Tehdy stál Masaryk proti většině a byl vnímán jako úhlavní nepřítel národa, který svůj národ zradil za židovské peníze (což byl samozřejmě nesmysl).

Podivný pár: Donald Trump, Oprah Winfreyová a současné charisma

11. 3. 2020

čas čtení 4 minuty

Odložme na chvíli stranou probíhající volební kampaň a představme si soupeření, které proběhlo jen na úrovni kolektivní fantazie: Prezidentské klání mezi Donladem Trumpem a Oprah Winfreyovou. Tato fantazie se poprvé vynořila počátkem roku 2018, když Winfreyová vyvolala pozdvižení na sociálních médiích spekulací, že by se mohla postavit Trumpovi, píše Natasha Zarestkyová.

V Británii, stejně jako v Itálii, roste počet případů koronaviru denně o 25 procent. To znamená...

8. 3. 2020

čas čtení < 1 minuta

... že se počet nakažených za každé tři dny zdvojnásobí.

Bez vážných opatření na zastavení šíření koronaviru lze předpovědět:

17. března: 2000 případů

26. března: 16 000 případů

4. dubna: 128 000 případů

7. dubna: 256 000 případů

V Británii je v neděli večer 273 případů nákazy koronavirem. Jsou to 4 případy na jeden milion obyvatel. V ČR je v neděli večer 32 případů nákazy koronavirem. Jsou to 3 případy na jeden milion obyvatel. ČR dohání západní Evropu...

Preventivně se předpoděláme?

11. 3. 2020 / Jan Molič

čas čtení 3 minuty

Namísto paniky, pojďme se nemoci postavit čelem

 

Lidstvo reaguje jako předrážděný imunitní systém astmatika, který v rámci zánětu může udusit sám sebe. Ekonomika již zažívá velkou ránu, ačkoli se pořádně ještě nic nestalo. Tu ránu jí nezpůsobil koronavirus, nýbrž strach z toho, že jí koronavirus může způsobit ránu.  Co budeme dělat pak, až to přijde naplno?

Ekonomiku budeme  především potřebovat funkční. Právě z jejích výsledků se nakonec uhradí náklady spojené s koronavirem. Pokud jsme natolik pobláznění, že  nedokážeme normálně uvažovat a věci se postavit, svědčí to spíš o nějaké  jiné nemoci nežli o koronaviru: totiž o "nemoci z médií".

Tři nové výzvy pro Putina - které propaganda nevyřeší

11. 3. 2020

čas čtení 4 minuty

Vladimir Putin byl po větší část své kariéry dosti úspěšný při použití propagandy, když se vyrovnával s problémy, jimž čelil. Ale v prvních dvou měsících letošního roku čelí třem novým výzvám, které upozorňují na rostoucí neadekvátnost jeho režimu - protože samotná propaganda je vyřešit nemůže, píše Fjodor Krašennikov.

Křeček: "Jedno odmítnutí cigána rasismus nedělá"

9. 3. 2020

čas čtení 2 minuty

Děkujeme Matějovi Hollanovi za monitoring nově zvoleného ombudsmana Křečka. Křeček se směrem k Romům profiluje zcela jasně a bez skurpulí. 


Lajkoval výrok, který vidíte na fotce: "Jedno odmítnutí cigana rasismus nedělá". Kopie postu je ze soboty 7. března 2020. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



"Pane Křečku, diskriminaci vůbec nerozumíte a musíte se více dovzdělat. Už pro vás chystáme klec, kterou v rámci oslav Mezinárodního dne Romů naplníme vzkazy od občanů České republiky a dovezeme vám ji. Budete si tak moci přečíst, co od vás jako od veřejného ochránce očekáváme. Budete možná překvapený, ale podporu takovýchto výroků určitě ne."

Milí přátelé a fanoušci organizace ARA ART, pokud vás chování Veřejného ochránce práv směrem k Romům také štve, můžete udělat několik věcí: 


1. Přispět na klec pro Křečka a to nejen na její stavbu, ale i na konání nejlepších oslav našeho dne v Praze.


 

Darovat můžete na tomto odkaze: https://www.darujme.cz/projekt/1202664

A jak se váš vzkaz ke Křečkovi dostane? Na galakoncertě 8. dubna, ho společně s ostatními vhodíte do klece. Klec pak osobně zástupci ARA ART dovezou Křečkovi do Brna.  

2. Přijít na oslavy Mezinárodního dne Romů od 2.-8.dubna. Aktuální informace k programu najdete průběžně také na této FB události pod naším profilem: 
http://bit.ly/VsichniJsmeRomove_FB_Udalost

A věřte, že se máte tento rok opravdu na co těšit. Například na premiéru divadelního představení, které jsme připravili společně s divadlem Husa na provázku a nese název "Gádžové jdou do  nebe". A mnoho dalších akcí, tak jako je to každý rok. 

3. Přivést své kamarády z řad Romů a  majoritní společnosti, kteří na oslavách ještě nikdy nebyli.  

Děkujeme, že vám to není jedno.

 

 

 

 

 

Těšíme se na Vás a děkujeme za Vaše dary. 

 

David Tišer a celý tým společnosti ARA ART, z.s.

 

ARA ART, z.s.
Sevastopolská 378/16, Praha 10, 101 00
E: tiser.david@araart.cz
Fb: ARA ART, z.s.
W: www.araart.cz


ARA ART je organizace, která se jako jedna z mála romských organizací věnuje ARTIVISMU. Artivismus spojuje umění s aktivismem, a o to nám v našich aktivitách jde. Přiblížit lidem témata, která rezonují v naší společnosti nebo v romské komunitě, prostřednictvím umění. 

Polsko: Ministerstvo klimatu spouští program odstranění smogu

11. 3. 2020

čas čtení < 1 minuta

Polské ministerstvo klimatu pověřilo thinktank Energy Forum, aby pomohl městům s odstraněním smogu. Program ministerstva se týká celkem 17 měst. Prostřednictvím výcviku a individuálních konzultací pomáhá místním úřadům získat vědomosti, nástroje a inspiraci pro antismogové aktivity ve městech.

Sýrie: Jak ruské bombardování rozervalo jednu rodinu

10. 3. 2020

čas čtení 1 minuta

Foto: Jedna ze dvou holčiček v syrské rodině, kterou usmrtilo bombardování ruských letadel v posledních hodinách před vyhlášením nynějšího příměří.

Reportér Channel 4 News Paraic O'Brien sleduje v provincii Idlib osud jedné rodiny, dvou rodičů a čtyř malých dětí od doby, kdy jejich dům zničily ruské bomby. Část rodiny byla vyhrabána z trosek a odvezena do různých nemocnic. Nakonec příbuzní raněné odvezli do uprchlického tábora v blízkosti tureckých hranic. Teprve tam maminka zjistila, že obě její malé dcery jsou mrtvé.

VIdeoreportáž Channel 4 News: https://www.channel4.com/news/what-happened-to-one-syrian-family-in-aftermath-of-airstrike


Zoufalí lidé dělají zoufalé činy

10. 3. 2020

čas čtení 2 minuty

Děje se to znova.

Zoufalí lidé dělají zoufalé činy.

Nikdo totiž nechce žít uprostřed války. Nikdo jí nechce vystavit svou rodinu a děti.

Turecko doposud přijalo 3,5 milionu syrských uprchlíků a na základě dohody s EU z roku 2016 slíbilo zastavit migrační vlnu do Evropy výměnou za finanční pomoc.
Teď se situace mění.

Válka v Sýrii totiž pokračuje a fronta se přesouvá do doposud nezasažených oblastí. To je důvod, proč se lidé ze Sýrie dali znovu do pohybu. Boje v provincii Idlib vyhnaly z domovů od prosince další milion lidí. Ti z velké části zamířili do Turecka, píše Petr Nutil.

Babiš a koronavirus

8. 3. 2020

čas čtení 19 minut

Když odstraníme demagogii, nucenou žoviálnost a nesmysly, je to od Babiše relativně slušná informace

Když odstraníte násilný, rádobyžoviální přístup a premiérovo chvástání ("čau, lidi", "jsme v ČR nejlepší, V4 je nejlepší", "jsem tvrdej, protože mi o něco jde" :)))  tyto bláboly jsme vyškrtli  - vězte, že Babiš ani tenhle text nenapsal, protože neumí česky, je to celé předstírání) a když pominete pozdější části jeho "reportu", kde se - stejně jako jeho kolegové v EU - dopouští brutuálního porušování mezinárodní i evropské legislativy, když podporuje Řecko v odpírání uprchlíkům možnosti žádat o azyl, která je včleněná do mezinárodních úmluv, jichž je signatářem i Česká republika - níže uvedený "report", psaný jménem Babiše o koronaviru jeho propagandisty, je relativně slušná informace.

K tomu jen dvě tři důležité věci:

Babišovo chvástání, že na rozdíl od západoevropských zemí jsou zdravotníci v ČR stále ještě schopni sledovat u všech osob v ČR nakažených koronavirem historii jejich nákazy a identifikovat všechny osoby, s nimiž se setkaly, nebude mít dlouhého trvání, protože i v ČR, stejně jako jinde, se nákaza koronavirem vymkne z rukou.

Jak na to poukázal jeden mezinárodní epidemiolog: Je  nesmírně důležité vědět, zda jsou nakažení součástí klastru, tedy skupiny lidí, vazby nákazy mezi nimiž jsou přesně zdokumentovány. Jakmile se ale začnou ve společnosti objevovat jednotliví nakažení lidé bez vazby na nakažené skupiny, to bude znamenat, že epidemie přestala být zvládnutelná, protože tito jednotliví nakažení budou jen špičkou ledovce.

VELKÝM problémem je pro ČR jednak nedisciplinovanost a sobeckost obyvatelstva, které je švejkovsky zvyklé nedodržovat předpisy, a jednak tisíce českých lyžařů v Itálii. V Itálii bylo za posledních 24 hodin zaznamenáno nových cca 1500 (!) případů nakažení, celkový počet nakažených je v neděli v podvečer 7375 a celkem už tam na koronavirus zemřelo 366 lidí, to je úmrtnost téměř 5 procent! Obávám se, že s tisíci českých turistů a lyžařů v severní Itálii Česko velmi dlouho svou nadřazenost nad epidemií neudrží. Vzhledem k tomu, že ani situace v Německu (1040 nakažených) a ve Francii (1126 nakažených) není ideální.

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus/

DALŠÍM VELKÝM PROBLÉMEM je, co se stane s nakaženými lidmi, kteří jsou sami svými zaměstnavateli, a tak nemají právo na nemocenskou, sezónní pracovníci a lidé najímaní na hodinu. Jakým způsobem bude Babiš řešit čtrnáctidenní karanténu u lidí, kteří se musejí starat o své děti, atd. Zatím jsme neslyšeli o žádných konkrétních opatřeních na pomoc těmto lidem, kteří budou i po nakažení chodit do práce, aby si vydělali na chleba, a ohrozí tím společnost.

Proti koronaviru nejsou žádné léky. Jestliže se však virus pacientům dostane z nosu do plic, způsobí vážné onemocnění, život ohrožující kolaps plic. Takovýmto pacientům musí být v nemocnici poskytován kyslík. Podle statistik je to cca 15 procent nakažených. Kdyby se stoprocentně nákaza rozšířila po Praze, 15 procent nakažených je 150 000 lidí. Má české zdravotnictví 150 000 lůžek (pro celou zemi by to bylo 1,5 milionu lůžek! jistě, jen ten nejhorší případ) - ale i kdyby to nebylo tak zlé - třeba jen deset tisíc lůžek na odděleních intenzivní péče, kde jim bude možno poskytnout kyslíkovou podporu pro dýchání a pro plíce?

No nic. Zde jsou nejdůležitější odstavce z Babišova "reportu". (JČ)


Uplynul týden od prvního případu nákazy koronavirem a jak už určitě víte, děláme naprosté maximum, aby se nám nestalo to, co se děje hlavně v Itálii, a doufejme, že se nestane ve Francii, Německu i Španělsku. Tam podle názoru našich expertů už asi nejsou schopní zabránit nekontrolovanému přenosu viru a zjistit u každého pacienta původní místo nákazy a nosiče viru. Ale my se o to stále snažíme a zatím se to daří.

Bojový plán Borise Johnsona: Měli bychom koronaviru nastavit bradu

10. 3. 2020

čas čtení < 1 minuta



Britský premiér Boris Johnson: Jednou z těchto teorií je, že bychom se tomu měli vystavit, nastavit tomu bradu, přijmout to celé najednou a dovolit koronaviru, aby prošel obyvatelstvem, a nepřijímat tolik drakonických opatření.


Koronavirus: V Itálii je na jednotkách intenzivní péče spousta mladších lidí "pod šedesát let"

10. 3. 2020

čas čtení 1 minuta

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus/

Je to mýtus, věřit, že koronavirus není nebezpečný pro ty, kdo nejsou staří, nebo nemají zdravotní problémy. Ze zpráv z Itále vyplývá, že velké počty zdravých lidí pod šedesát se dostávají do kritického zdravotního stavu. Určitě nebude k dispozici dostatek lůžek na jednotkách intenzivní péče pro všechny ty, kdo je budou potřebovat.

MYJTE SI TY RUCE!

Lékař z Milána, interviewovaný v pondělí večer na Channel 4 News, popřel zprávy, že italští zdravotnící léčí na jednotkách intenzivní péče z nedostatku lůžek jen ty nemocné, kteří mají šanci na přežití, a ignorují staré pacienty. 


* * *

Německo, Francie, Španělsko, Švýcarsko, Británie a USA sledují tutéž vzrůstající trajektorii infekcí koronaviru jako Itálie. Ale existuje jedna výjimka - Japonsko. Měli bychom dělat to, co dělají Japonci.



V Evropě už na koronavirus zemřelo více než 1000 lidí

10. 3. 2020

čas čtení 7 minut

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus/


- Náměstkyně britského ministra zdravotnictví je nakažena koronavirem. Nadine Dorris, konzervativní náměstkyně britského ministra zdravotnictví, která se v Dolní sněmovně setkala se stovkami lidí a která se účastnila recepce v úřadu britského premiéra v 10 Downing Street byla diagnostikována jako osoba nakažená koronavirem. Onemocněla v pátek minulý týden a její diagnóza byla potvrzena v pondělí večer. Není známo, kdo ji nakazil, ale celý minulý týden Dorrisová pracovala na ministerstvu zdravotnictví a sociální péče. Činitelé kontaktují všechny osoby, s nimiž byla ve styku. Ve svém volebním okrsku hovořila s asi padesáti členy veřejnosti.  Ti, kdo budou mít příznaky onemocnění, se podrobí testu.

Ministryně píše: Díky za tolik přání. Bylo to hodně hnusné, ale doufám, že už to teď mám víceméně za sebou. Spíš se bojím o svou 84letou maminku, která u mě bydlí a dnes začala kašlat. Bude testována zítra. Udržujte se v bezpečí a myjte si všichni ty ruce.


- V ČR stoupl v úterý počet nakažených na 63.
- Ve Walesu bylo identifikováno devět dalších pacientů nakažených koronavirem, takže jich v Británii je nyní celkem 382.
- Itálie jen v úterý zaznamenala 168 úmrtí na koronavirus. Celkem je v Itálii 631 mrtvých. Znamená to, že už na koronavirus mimo Čínu zemřelo více než tisíc lidí.
- V Itálii je 10 149 případů a 631 mrtvých, v Íránu 7513 případů a 291 mrtvých, v Jižní Koreji 7513 případů a 58 mrtvých, ve Francii 1784 případů a 33 mrtvých, ve Španělsku 1690 případů a 35 mrtvých, v Německu 1565 případů a 2 mrtví, v USA 971 případů a 30 mrtvých. ZDE   
- Četné univerzity, včetně Harvardu, New York University a Trinity College Dublin zrušily přednášky a přesunuly je na internet ve snaze zabránit šíření viru.
- Britské úřady naléhají, aby se oběti nenávistných rasistických útoků přihlásily úřadům poté, co jednomu čínskému studentu útočníci při pouličním útoku vykloubili čelist.
- Evropská unie oznámila, že bude financovat výzkumníky pracující na vakcíně proti koronaviru a že bude investovat 25 miliard euro do těch částí evropské ekonomiky, která bude epidemií nejpostiženější.

- Trumpova vláda nařídila, aby byly od imigračních soudů v jižních státech USA odstraněny veškeré plakáty v angličtině a španělštině varující před hrozbou nákazy koronavirem. Poté, co list Miami Herald tuto informaci zveřejnil, americké úřady reagovaly, že "vlastně se ty plakáty odstraňovat neměly". Nevysvětlily však, kdo to nařídil:



- V Číně zveřejnili studii, na základě zkušeností z cestujícími ze čtyřhodinové cesty v dálkovém autobuse, že se infekce koronaviru šíří až na vzdálenost 4,5 metrů a zůstává v autobuse i po té, co vystoupil nakažený. V autobuse se prý nenakazil nikdo, kdo měl na tváři roušku.

- Na površích a předmětech přežívá nákaza několik dní.

- Univerzita Karlova ruší veškeré přednášky a semináře s osobní účastí studentů:
- ČR uzavírá všechny školy, ruší hromadné akce nad 100 lidí

    Stát s platností od úterý v šest večer zakázal všechny hromadné akce nad sto lidí, a to včetně kulturních a sportovních. Od středy se zavírají všechny školy, ohlásil premiér Andrej Babiš nejnovější opatření Bezpečnostní rady státu proti šíření nového koronaviru. Opatření platí do odvolání. Česko má 40 potvrzených případů nákazy.

    Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/babis-bezpecnostni-rada-statu-opatreni-koronavirus.A200310_084706_domaci_remy

Přítel: Dnes je historický den. Nikdo na celém širém světě nerozumí, co se děje:

- V ČR našli další dva případy nákazy, celkový počet 41.



- Více než 60 milionů Italů bylo umístěno do karantény. Opatření přijatá na severní "rudou zónu" byla nyní rozšířena na celou Itálii. Suspendována byla veškerá veřejná shromáždění a zavedeno bylo přísné omezení cestování.
- První italský pacient, nakažený koronavirem, byl po mnoha dnech na jednotce intenzivní péče v nemocnici v Pavii v pondělí propuštěn z intenzivní péče a je poprvé od 21. února schopen samostatně dýchat. Je mu 38 let.
- V Itálii zřejmě karanténa začíná fungovat. V 11 městech, kde byla karanténa zavedena před čtrnácti dny, začíná počet případů klesat. Avšak v ostatních částech těžce postižené severní Itálie se virus dál šíří exponenciálně. Dr. Massimo Galli z nemocnice Milans Sacco, poukázal na to, že počet infekcí registrovaný minulý týden v Lombardii byl podobný jako ve Wuchanu v Číně koncem ledna. Znepokojující je také vysoká italská úmrtnost: V Itálii zemřelo 463 lidí z 9172 nakažených, celostátně je v Itálii úmrtnost 5 procent, v Lombardii 6 procent, daleko vyšší než odhady 3-4 procenta, které přicházejí odjinud.
- Počet mrtvých překročil 4000.
- Kdokoliv přijíždějící z Itálie by měl jít do domácí karantény na čtrnáct dní, varuje britská vláda.
- V Británii už zemřelo na koronavirus šest lidí, 374 osob je tam nakažených.  
- Úmrtnost na koronavirus mezi osmdesátníky v Číně zřejmě dosáhla 20 procent.
- Španělsko oznámilo uzavřní všech škol a univerzit na čtrnáct dní. Zaznamenalo 1204 nakažených osob, 28 osob zemřelo.
- Rumunsko uzavřelo všechny školy a školky od 11. do 22. března, uzavírka může být prodloužena.
- Írán oznámil 7161 případů nakažení a 237 úmrtí.
- Francouzský ministr kultury Franck Riester je nakažen koronavirem. Strávil několik dní v dolní komoře francouzského parlamentu, kde "bylo potvrzeno několik případů nákazy".

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Nacistická propaganda na Parlamentních listech

9. 3. 2020

čas čtení 3 minuty

"Plav zpátky, uprchlíku. Nahý! Třikrát to zkoušel... Řecko se brání. A zaznělo, co vás zvedne ze židle", "Migranti a pohádky o pečených holubech. Markéta Šichtařová ukazuje, co všechno je špatně", "Chceme tu statisíce migrantů i se všemi důsledky? Advokát tvrdě reaguje na prohlášení šéfa neziskovky a žasne nad chvilkaři na ČT" --- Když místo uprchlíků a migrantů dosadíme slovo žid/Žid, tak je vymalováno. Nazi propaganda na PL, upozorňuje Daniel Veselý.

Jak je možné, že se tato nacistická propaganda trestně nestíhá, přestože má ČR přísné zákony kriminalizující vyvolávání nenávisti vůči menšinám? (pozn. red.)

§ 352

Násilí proti skupině obyvatelů a proti jednotlivci

(1) Kdo skupině obyvatelů vyhrožuje usmrcením, ublížením na zdraví nebo způsobením škody velkého rozsahu, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok.

(2) Kdo užije násilí proti skupině obyvatelů nebo jednotlivci nebo jim vyhrožuje usmrcením, ublížením na zdraví nebo způsobením škody velkého rozsahu pro jejich skutečnou nebo domnělou rasu, příslušnost k etnické skupině, národnost, politické přesvědčení, vyznání nebo proto, že jsou skutečně nebo domněle bez vyznání, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až tři léta.

(3) Stejně jako v odstavci 2 bude potrestán,

a) kdo se spolčí nebo srotí ke spáchání takového činu, nebo

b) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 tiskem, filmem, rozhlasem, televizí, veřejně přístupnou počítačovou sítí nebo jiným obdobně účinným způsobem.

§ 355

Hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob

(1) Kdo veřejně hanobí

a) některý národ, jeho jazyk, některou rasu nebo etnickou skupinu, nebo

b) skupinu osob pro jejich skutečnou nebo domnělou rasu, příslušnost k etnické skupině, národnost, politické přesvědčení, vyznání nebo proto, že jsou skutečně nebo domněle bez vyznání, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.

(2) Odnětím svobody až na tři léta bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 a) nejméně se dvěma osobami, nebo

b) tiskem, filmem, rozhlasem, televizí, veřejně přístupnou počítačovou sítí nebo jiným obdobně účinným způsobem.

§ 356

Podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod

(1) Kdo veřejně podněcuje k nenávisti k některému národu, rase, etnické skupině, náboženství, třídě nebo jiné skupině osob nebo k omezování práv a svobod jejich příslušníků, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.

(2) Stejně bude potrestán, kdo se spolčí nebo srotí k spáchání činu uvedeného v odstavci 1.

(3) Odnětím svobody na šest měsíců až tři léta bude pachatel potrestán,

a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 tiskem, filmem, rozhlasem, televizí, veřejně přístupnou počítačovou sítí nebo jiným obdobně účinným způsobem, nebo

b) účastní-li se aktivně takovým činem činnosti skupiny, organizace nebo sdružení, které hlásá diskriminaci, násilí nebo rasovou, etnickou, třídní, náboženskou nebo jinou nenávist.

Aeronet chválí Čechy, že vykupují obchody

9. 3. 2020

čas čtení 1 minuta

Čeští elfové o serveru aeronet.cz (4.týden 02/2020)

Témata: Poslednímu únorovému týdnu dominuje téma koronaviru a jeho údajné šíření prostřednictvím migrantů. Zejména na příkladu Itálie pak AE News kumuluje několik spikleneckých narativů současně, když vyobrazuje současnou italskou vládu jako údajně ignorující nebezpečí koronaviru a usilující o co největší přísun migrantů navzdory nevoli italské populace.

 

Drastická situace v uprchlických táborech na řeckých ostrovech se zhoršuje

9. 3. 2020

čas čtení 3 minuty

Zřejmě ultrapravičáci zapálili na ostrově Lesbos útočiště pro rodiny. Řecká policie to toleruje:

Zpráva Dalimila Petrláka z organizace Pomáháme lidem na útěku:

1) Nakolik se zdálo, že se situace na Lesbu začíná vracet k normálu, v sobotu večer a v neděli došlo k velkému vyhrocení. Řečtí i zahraniční radikálové nadále napadají především pracovníky neziskovek, obecně situace není bezpečná.

2) V sobotu večer zachvátil požár jedno z nejvýznamnějších komunitních center na Lesbu - One Happy Family. Shořela škola a kanceláře (tj asi 25% centra), naštěstí se nikomu nic nestalo. One Happy Family zaštiťuje činnost asi 26 různých projektů a centrum navštěvovalo přes 1 000 migrantů denně. Příčina požáru není jasná, jedna z verzí však je i žhářství.

Řecko fyzicky týrá uprchlíky na turecké hranici

8. 3. 2020

čas čtení 1 minuta

Turecko informuje, že zachránilo dva čluny s uprchlíky, které odmítlo Řecko přijmout

Uprchlíci a Turci v pohraničních vesnicích, kteří se starají o osoby deportované z Řecka, sdělují organizaci Human Rights Watch, že každý den tento týden řecké bezpečnostní jednotky na hranici svlékaly a bily uprchlíky a pak je polonahé vyháněly od hranice z těmito zraněními:

Ankara poukazuje na to, že řecké bezpečnostní jednotky bijí a zastrašují uprchlíky, kteří se snaží překročit řeckou hranici. Turecký prezident Erdogan má tento týden cestovat do Bruselu, kde má jednat o krizi na turecko-řecké hranici.

Turecko uvádí, že zachránilo v neděli v Egejském moři dva čluny s uprchlíky, poté, co je řecké pobřežní stráže zatlačily zpět do tureckých vod. V člunech bylo 121 osob, většinou z Afghánistánu.

Turecký prezident Erdogan řekl v neděli, že Řecko by prostě mělo jen "otevřít brány", protože uprchlíci pouze Řeckem projdou, než půjdou dál.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Chudoba zabíjí: Opomíjená krize zdravotnictví v Afghánistánu

10. 3. 2020

čas čtení 6 minut

tisková zpráva Lékařů bez hranic



Navzdory desítkám let mezinárodní pomoci a investic se Afghánci jen stěží dostávají k základní i urgentní lékařské péči. A to zejména kvůli špatné bezpečnosti, velkým vzdálenostem a chudobě. Navíc v mnoha zdravotnických zařízeních není dostatek personálu a nezbytného vybavení, upozorňují Lékaři bez hranic ve své nové zprávě nazvané Kontrola reality: Opomíjená krize zdravotnictví v Afghánistánu.

„Máme strach v noci chodit ven. Než se vydáme do nemocnice, čekáme vždy do rozednění. Je to tak u všech členů rodiny. Když je někdo z nich nemocný, čekáme. Platí to, i když umírá,“ svěřil se Lékařům bez hranic pečovatel jedné z pacientek v porodnici nemocnice Boost ve městě Laškargáh v provincii Hílmánd.

Hospodaření OSBL za únor 2020

29. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

V únoru 2020 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 55 630.42 Kč, výdaje byly 66 931.50 Kč.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, - ale jak vidíte z výše uvedeného grafu,  směřujeme k nule. Trvale potřebujeme poněkud vyšší, pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


33863