Human Rights Watch: Řecko uvěznilo 450 žadatelů o azyl na vojenském plavidle a vyhrožuje, že je vrátí do zemí, kde čelí nebezpečí

11. 3. 2020

čas čtení 2 minuty

Organizace Human Rights Watch v úterý apelovala na Řecko, aby zrušilo svou "drakonickou strategii" věznění více než 450 uprchlíků na válečné lodi v přístavu Mytilene na ostrově Lesbos.
Jsou to muži, ženy a děti, které zatkla řecká pobřežní stráž od 1. března, kdy se Turecko rozhodlo otevřít své hranice. Od tohoto rozhodnutí z 28. února přišlo na řecké ostrovy v Egejském moři dalších 1700 lidí.

Mnozí z těch, kteří se dostali na ostrovy, byli minulou středu převezeni na vojenskou loď.

 Human Rights Watch citovala svědectví jednoho z uprchlíků na lodi, který svědčil, že podmínky na lodi pro ženy a děti jsou velmi špatné.

1. března Řecko oznámilo, že nadále nebude přijímat žádosti o azyl. Toto rozhodnutí odsoudil Úřad OSN pro uprchlíky.

"Rozhodnutí Řecka uvěznit více než 450 osob na válečné lodi a odmítnout ji právo na podání žádosti o azyl je flagrantním porušením mezinárodního práva i práva Evropské unie," konstatovala organizace Human Rights Watch. "Jde o svévolné odebírání svobody."

Bill Frelick, ředitel HRW pro práva migrantů a uprchlíků, zdůraznil: "Řecko musí okamžitě zrušit tuto drakonicko strategii, musí řádně přijímat lidi za bezpečných a slušných podmínek a dovolit jim, aby zažádali o azyl."

Organizace Human Rights Watch informovala, že jí řecké úřady odmítly povolit vstup do doků, kde přebývají uprchlíci přes den, ani na loď, kde jsou v noci.

"Děti tu nemají dostatečné jídlo ani oděvy," svědčil jeden syrský uprchlík a dodal, že pro 451 osob je tam jen pět přenosných záchodů. Nejsou sprchy, není mýdlo." Mezi zadrženými jsou těhotné ženy, ale není jasné, zda se jim dostává lékařské péče. Dodal, že byla odmítnuta jeho žádost, aby se mohl spojit s právníkem.

Podrobnosti v angličtině ZDE




 

0
Vytisknout
6116

Diskuse

Obsah vydání | 13. 3. 2020