16518

Británie zaznamenala 48 nových ohnisek indických variant koronaviru

6. 5. 2021

čas čtení 1 minuta



Podle organizace Public Health England je riziko od indické varianty B16172 "vysoké". Vědci v Británii identifikovali tři indické varianty, těsně navzájem příbuzné, B 16171, B16172 a B16173. Všechny tyto varianty organizace Public Health England vyšetřuje.

Ohniska nákazy jsou ve středních školách a na náboženských shromážděních. V některých ohniscích se nákazy šíří komunitou.

Varianta B16172 se šíří velmi rychle a její výskyt se zdvojnásobuje tak rychle, že by se mohla stát do konce května či do začátku června v Londýně dominantní variantou.

Vstupujeme do opravdu temného období pandemie

6. 5. 2021

čas čtení 6 minut

David Nabarro mimořádný vyslanec Světové zdravotnické organizace pro covid:

Tato pandemie je děsivá a zrychluje se více než kdy předtím. A je to globální jev. Ano, je několik zemí, které byly schopny ukázat, že dokáží udržet daleko nižší míru nákaz a ty mají pocit, že se zotavují, ale většina světa směřuje do velmi, velmi temného období. A důvodem, proč je to obzvlášť temné, je, že teď nemáme kompletní data. Protože se pandemie stále více šíří do míst, kde není k dispozici testování. Takže víme, že čísla, která dostáváme, jsou silně podhodnocena. Je to rozsáhlejší než kdy předtím, je to zuřivější než kdy předtím a způsobuje to více utrpení než kdy předtím. Jsme v opravdu těžké fázi.

Moderátorka: Myslíte si, že i jiné části světa zažijí to, čím právě prochází Indie? Že to tam možná bude ještě horší?

Rozhovor Britských listů 386. Přijďte žít a pracovat na Jesenicko

5. 5. 2021

čas čtení 1 minuta



Není jediná možná existence v České republice jenom v Praze, Kamil Kavka, tvůrce platformy PositivJE, se vrátil po téměř patnácti letech života v Praze do Jesenicka a není sám. Jeho platforma chce připravovat lidi z regionů, aby se po zkušenostech v centru vrátili do míst svého původu v regionech. Vždyť nám koronavirová krize ukázala, že není nutné pracovat jen ve velkém městě. Mimochodem to povede i k poklesu cen nemovitostí ve velkoměstech a k nárůstu cen nemovitostí na venkově. S Kamilem Kavkou mluví v tomto Rozhovoru Britských listů Bohumil Kartous. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 5. května 2021.



 

30742

Systematické zveřejňování zjevných nesmyslů, manipulativní a tendenční ohýbání společenských témat prostřednictvím prokazatelně dezinformačních narativů, prodej podpory politiků jednajících v symbióze s dezinformační scénou

Vydávat “vše” znamená v případě Parlamentních listů vydávat i manipulace, konspirace a dezinformace

6. 5. 2021 / Bohumil Kartous

čas čtení 38 minut

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Přinášíme zevrubnou studii, jež konfrontuje kampaň Parlamentních listů, ve které popírají svou dezinformační povahu


V roce 2017, v období probíhající imigrační krize, se rozhodli dva bývalí novináři, že pošlou do Parlamentních listů dva zcela smyšlené články a zkusí, zda je redakce vydá. Stavěli na tom, že tento informační zdroj skutečně vydá vše, co je mu doručeno.


První text tvrdil, že imigranti chtějí v Evropě pouze pomáhat cyklistice. Druhý text využil známého konspiračního narativu “chemtrails” a tvrdil, že USA používají v Sýrii letadel k tomu, aby prostřednictvím této “technologie” ovlivňovali vědomí obyvatel.


Oba články jsou na první pohled krajně podezřelé, pracují s nedoloženými, smyšlenými údaji, do reálného kontextu vkládají zmatené (matoucí) interpretace, docházejí ke zcela nepravdivým závěrům.


Parlamentní listy oba tyto texty bez jakéhokoliv dotazu na zdroje a na ověřitelnost tvrzení vydaly.


Jediným dotazem editorky bylo, koho má pod text podepsat, načež uvedla smyšlené jméno bez doložení totožnosti, které jí skutečný autor článku nabídl.


Z podstaty věci šlo o texty dezinformační a experiment měl ukázat, že Parlamentní listy takové texty vydají, aniž by jakkoliv zkoumaly jejich původ a ověřovaly jejich tvrzení.


Podle zástupce většinového majitele tohoto informačního zdroje, jímž je podnikatel v sázkovém businessu a populistický lokální politik Ivo Valenta, jde totiž o “názor”, jenž zřejmě zaslouží pozornosti bez ohledu na zjevně bludný obsah.

 16637

Dvě dávky vakcíny Pfizer poskytují více než 95 procentni ochranu před nákazou. V ČR zemřelo dalších 42 osob

6. 5. 2021

čas čtení 3 minuty

Ve středu 5.5. ministerstvo zdravotnictví zaznamenalo 1857 denních nákaz.   V ČR do 5.5.  zemřelo  29 521 lidí, to je nárůst o 42 mrtvých.  V nemocnicích je 2348 osobPočet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 641 120 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. I Českou republiku vážně ohrožuje cestování do zahraničí.

Průměrný počet nákaz za posledních 7 dní je v ČR 118 na 100 000 obyvatel, za posledních 14 dní 264 na 100 000 (v Británii je to nyní 22 nákaz na 100 000).

Ve středu 5.5. bylo v ČR očkováno 76 099 osob, ukončeno bylo očkování u jen 8903 osob. První dávkou bylo dosud očkováno 2 388 813 lidí, druhou dávkou 1 024 213 osob. 


- Dvě dávky vakcíny Pfizer jsou z více než 95 procent účinné proti nákaze, hospitalizaci a úmrtí na covid-19. Vyplývá to z izraelské studie, Izrael má totiž největší procento očkovaných osob na světě. Jedna dávka vakcíny Pfizer chrání před nákazou z 58 procent, před hospitalizací ze 76 procent a před smrtí z 77 procent. Sedmý den po očkování druhou dávkou byli očkované osoby chráněny před infekcí z 95,3 procent, před úrmtím z 96,7 procent. Ochrana před symptomatickou nákazou byla 97 procent, před nesymptomatickou nákazou 91,5 procent. Ochrana před hospitalizací byla 97,2 procent. Čtrnáct dní po druhém očkování stoupla ochrana ještě více. Do 3. dubna bylo v Izraeli očkováno oběma dávkami 72 procent dospělých Izraelců nad 16 let a 90 procent Izraelců starších 65 let. Dominantní verzí viru v Izraeli je britská varianta. Bohužel, mnoho zemí světa nebude moci očkovat své obyvatelstvo vakcíno Pfizer, protože vyžaduje infrastrukturu pro skladování v silném mrazu, je drahá a je jí málo. ZDE 

- Francie bude od pondělka očkovat všechny občany nad 50 let.

 16850

Jak až jednoduché je to v kauze Hamáček

6. 5. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Foto: Martin Strachoň/Wikimedia Commons. Licence: Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International.

V diskusích o "Hamagate" se objevují "trefná" tvrzení, podle nichž prý výzvy k odstoupení či odvolání Jana Hamáčka jsou "emocionální", "nepodložené", a kdo ví co ještě. Jakmile ovšem zapomenete na rozdíl, který existuje mezi politickou odpovědností a odpovědností v trestněprávním smyslu - jakmile vtěsnáte celou kauzu jen do jediné redukované roviny - mohou se rázem odlišné názory jevit podivně, i když ve skutečnosti takové vůbec nejsou.

30689

Vláda USA podpoří uvolnění patentů na výrobu vakcíny proti COVID-19 pro ekonomicky slabé země

6. 5. 2021

čas čtení 1 minuta


Ve středu ohlásila administrativa prezidenta Joe Bidena, že USA na přechodnou dobu podpoří uvolnění patentů na výrobu vakcín proti COVID-19 k řešení kritického stavu v zemích, jako je Indie nebo Jižní Afrika (země, které uvolnění patentů iniciovaly). Bidenova administrativa tak reaguje na zvyšující se mezinárodní tlak kvůli neochotě podpořit volnou výrobu a distribuci léčiv potřebných ke zvládnutí pandemie.

30689

Kterak hamižnost farmaceutických společností a bohatých zemí ohrozila zdraví celé planety

6. 5. 2021 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

V těchto dnech, kdy se opět obnažují tradiční kontrasty mezi bohatými a chudými zeměmi, se na zasedání Světové obchodní organizace (WTO) rozhodlo, že budou dočasně uvolněny patenty na vakcíny proti covidu-19. Zatímco globální sever se díky relativně šlapající očkovací kampani pomalu probouzí z covidové noční můry a leckde se život pozvolna vrací k normálu, patogen doslova válcuje některé země globálního jihu. Pomyslného žolíka v rukou několik měsíců držela Bidenova vláda a velké farmaceutické společnosti, jež čelily naléhavým a sílícím požadavkům na pozastavení duševního vlastnictví k očkovacím sérům proti covidu.


 17105

Brexit: Boris Johnson poslal dvě hlídkové vojenské lodě proti francouzským rybářům

6. 5. 2021

čas čtení 1 minuta

Aktualizace: Přibližně 80 francouzských rybářských člunů dočasně ukončilo svůj protest u přístavu St. Helier a odplulo zpět k Francii. Britské vojenské lodě zůstávají na místě. Francie také vyslala k ostrovu Jersey dvě vojenské lodě. ZDE 


Aktualizace: Asi 80 francouzských rybářských člunů ve čtvrtek protestuje u přístavu St. Helier na ostrově Jersey:


Boris Johnson poslal k ostrovu Jersey v kanálu La Manche dvé hlídkovací lodi britského námořnictva, aby zabránili blokaci přístavu na ostrově Jersey protestujícími francouzskými rybáři.

Dochází k eskalaci konfliktu mezi Francií a pobrexitovou Británií ohledně přistupu k vodám kolem ostrova.

Hlídkovací lodi britského námořnictva byly vyslány po rozhovorech ve středu večer mezi Borisem Johnsonem a hlavním ministrem ostrova Jersey Johnem Le Fondré, který varoval Downing Street, že bezprostředně hrozí blokace přístavu na ostrově Jersey francouzskými rybářskými čluny.

Vláda na ostrově Jersey už je vážně znepokojena výrokem francouzské ministryně pro námořní záležitosti Annick Girardinové, která varovala, že Francie možná bude nucena ostrovu Jersey vypnout elektřinu, pokud bude ostrov Jersey bránit v přístupu do svých vod francouzským rybářům. Francouzští rybáři mají mít podle dohody o brexitu EU s Británii do zminěných vod přístup, avšak Británie jim v tom brání byrokratickými opatřeními. Britští ministři reagovali "rezolutně" a obviňují Francii a Evropskou unii z "nepřátelských akcí".

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

 16415

Filipínský sociolog: Globální vakcinační nerovnost zdůrazňuje iracionalitu globálního kapitalismu

6. 5. 2021

čas čtení 2 minuty

Rozdíly týkající se přístupu k vakcínám v bohatých zemích na jedné straně a chudých na straně druhé podle filipínského sociologa Waldena Bello zdůrazňují „iracionalitu globálního kapitalismu“. Bello spolu s dalšími významnými hlasy apeluje na Bidenovu vládu, aby ve Světové obchodní organizaci (WTO) prosadila dočasné zrušení patentů k technologiím pro výrobu vakcín proti covidu-19.

Aktualizace: Bidenova vláda ve středu rozhodla, že podpoří dočasné pozastavení patentů k vakcínám proti covidu.

V předvečer skotských voleb: Výzva Evropa pro Skotsko měla podstatnou odezvu

6. 5. 2021

čas čtení 1 minuta

Foto: Kampaň Europe for Scotland ukazuje, který mezinárodní tisk se věnoval této akci

Apel, aby naši čtenáři podepsali výzvu Evropské unii, aby EU nabídla Skotsku znovu členství,
vyvolal podstatnou mezinárodní odezvu, píší aktivisté z této kampaně. Ve Skotsku je mu věnoval deník The National, deník The Herald a server Bella Caledonia.

V Anglii o kampani informoval The Guardian a stránky skupiny OpenDemocracy. V Evropské unii o apelu psaly The Irish Times, Libération (Francie), Domani (Itálie), Publico (Portugalsko) Britské listy (ČR), Krytyka (Polsko) a Politiken (Dánsko).

V Německu se apelu věnoval list Süddeutsche Zeitung, psali o něm i server Politico a China Daily. Al Jazeera požádala londýnskou vládu o reakci. Nedostala odpověď.

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová sdílela otevřený dopis kampaně, napsala o kampani na Twitteru a organizátoři kampaně uspořádali tiskovou konferenci pro 40 mezinárodních novinářů. Iniciátor kampaně Anthony Barnett byl interviewován v diskusním pořadu v anglické Byline Times TV a v Broadcasting Scotland.


Od minuty 23:
 

30714

Country for the future

6. 5. 2021

čas čtení < 1 minuta


Ekonom Filip Pertold: "Dnes jsem si zavolal s Gregem Veramendim, který píše papery s Heckmanem, a je opravdu skvělým ekonomem. Když jsem mu řekl, že naše vláda uprostřed lockdownu snížila daňovou sazbu u daně z příjmu, tak nevěřil vlastním uším. a že prý větší nesmysl ještě neslyšel. Proč prý lidem raději neposíláme jednorázové peníze. A takhle si tady žijeme, bavíme celý svět."

Sociolog Daniel Prokop: "A řekl jsi mu, jak to snížili - tedy v podstatě bez dopadu na nejchudsi kvintil?"

Ekonom Filip Pertold: "Samozřejmě, to ho pobavilo nejvíc."

Celá diskuse nad tragikomedií české vlády v přímém i nepřímém řešení dopadů krize na Facebooku Filipa Pertolda.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

 16518

Průběžné zpravodajství:

Indie registrovala čtvrtinu všech globálních mrtvých na koronavirus. Svět ohrožují nové, nebezpečné varianty. V ČR zemřelo dalších 58 lidí

5. 5. 2021

čas čtení 4 minuty

V úterý 4.5. ministerstvo zdravotnictví zaznamenalo 2405 denních nákaz je to nárůst o 189 nákaz.  Nebyly uzavřeny montovny.  V ČR do 4.5.  zemřelo  29 479 lidí, to je nárůst o 58 mrtvých.  V nemocnicích je 2484 osobPočet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1  639 248 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. I Českou republiku vážně ohrožuje cestování do zahraničí.

Průměrný počet nákaz za posledních 7 dní je v ČR 123 na 100 000 obyvatel, za posledních 14 dní 274 na 100 000 (v Británii je to nyní 23 nákaz na 100 000).

V úterý 4.5. bylo v ČR očkováno 68 020 osob, ukončeno bylo očkování u jen 7836 osob. První dávkou bylo dosud očkováno 2 318 271 lidí, druhou dávkou 1 016 720 osob.

Financial Times sleduje počty mrtvých a počty očkování. Z tohoto grafu je zjevné, že ČR má per capita globálně druhý nejvyšší počet mrtvých - po Maďarsku (ČR je ta modrá tečka pod informací o ČR, Maďarsko je ta červená tečka daleko vpravo.) Zdroj ZDE:


- Očkovací kampaně jsou "závodem mezi vakcínami a novými variantami koronaviru" - lidé musejí být očkováni co nejrychleji, aby bylo zabráněno vzniku nových nebezpečných variant. Jinak se vakcína stává statickým řešením pro pohyblivý cíl. Problémem je, že koronavirus je stále ještě nová nákaza. Vědci nevědí, jak dlouho získaná imunita trvá a a přirozená imunita, získaná nákazou, zřejmě trvá jen několik měsíců. Proto je nesmírně důležité se nechat očkovat, bez ohledu na to, zda jste koronavirus měli nebo ne. V ČR se mezi idioty šíří nebezpečný mýtus, že ten, kdo koronavirem už byl nakažen, se "očkovat nemusí". Také sobectví, že "já nemusím karanténu dodržovat, mně se to netýká."  Bude velmi dlouho trvat, než ve společnosti vznikne státní imunita, přeedvším proto, že není vakcína pro asi 20 procent obyvatelstva, totiž pro děti. ZDE   Vědci předpokládají, že bude nutno občany očkovat ještě i napotřetí, na podzim, a to pozměněnou vakcínou, která dokáže chránit i před novými variantami. V Channel 4 News informoval v úterý večer  Richard Hatchett, šéf CEPI, Koalice pro inovace a připravenost na epidemie, že vědci pracují na vakcíně, která by měla lidi chránit před všemi koronaviry, jichž je ve zvířecí říši asi 400 a je možné, že některé přeskočí na člověka. Tato obecně ochranná vakcína by měla být k dispozici asi do dvou let. ZDE 

- Celkový počet mrtvých v Anglii a ve Walesu je už sedmý týden nižší, než je pětiletý průměr, informoval britský státní statistický úřad. Celkem v Británii zemřelo 152 491 osob, u nichž je na úmrtním listě zmíněn covid-19.

- Dva členové indické delegace na jednání skupiny G7 v Londýně jsou nakaženi koronavirem a odešli do karantény.

 17101

Evropská unie protizákonně způsobila 2000 úmrtí uprchlíků

5. 5. 2021

čas čtení 4 minuty

Evropská unie užila brutálních taktik s cílem zabránit téměř 40 000 žadatelů o azyl, aby překročili hranic

Jaké měli Češi za komunismu štěstí, že je západní země nechaly na své území přijít! Mohly je také vyvraždit!

Členské země Evropské unie používají protizákonně operací, jimiž zabránily nejméně 40 000 žadatelům o azyl dostat se na její území. Způsobily tím smrt více než 2000 lidí.

Při bezprecedentní vlně masových deportací vytlačují  systematicky evropské země, podporované pohraničním úřadem Frontex,  uprchlíky, včetně dětí prchajících z válek, po tisících. Používají protizákonné taktiky, včetně fyzických útoků na uprchlíky a drsné brutality vůči nim během jejich věznění.

Globální průzkum veřejného mínění: USA jsou považovány za větší hrozbu než Rusko a Čína

5. 5. 2021

čas čtení 2 minuty

 

USA jsou považovány za větší hrozbu než Rusko a Čína, zjistila průzkumná společnost Latana, která  provedla letos od února do dubna pro nadaci Aliance demokracií průzkum veřejného mínění u 50 000 respondentů v 53 zemích světa.

Vzhledem k tomu, že průzkum začal v únoru 2021, mohly být jeho výsledky ještě ovlivněny dozvuky Trumpovy éry v USA. Pověst USA se ale postupně ve srovnání s loňském začíná zlepšovat.

 17096

Není třeba být Čech jako poleno, abyste si vychutnali děsivě ohromující krásu labyrintální češtiny

5. 5. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 15 minut



Každý biologický druh má strategii přežití. Některá zvířata umí plavat, jiná umějí létat, jiná bodají, jiná uvolňují jed, jsou taková, která jsou dostatečně velká, aby mohla zaútočit, zatímco pro menší je lepší přestrojení. To, jak zvířata vypadají a jak se chovají, určuje, jak žijí, jak hledají potravu, jak jsou atraktivní pro partnery, jak budují svůj úkryt, jak se brání před živly a predátory. Jinými slovy, každý biologický druh má speciální funkce, které jim pomáhají přežít. Lidé jsou jen chytřejší zvířata, takže každý člověk má také strategii pro přežití. Jako společenská zvířata máme individuální, ale i skupinové strategie pro přežití. Agresivní jedinci mohou být schopni vykořisťovat nebo dominovat, reaktivní jedinci jsou behaviorálně flexibilnější, což může podporovat objevování a využívání nových zdrojů.

Rozhovor Britských listů 385. Nikdo dnes neví, co je pokrok

30. 4. 2021

čas čtení 1 minuta



Při příležitosti Svátku práce hovoří Bohumil Kartous s bývalým předsedou vlády České republiky Vladimírem Špidlou o tom, zda může přežít sociální demokracie v Česku a v Evropě obecně. Vladimír Špidla přináší v tomto rozhovoru celou řadu brilantních postřehů o krizi politické reprezentace, o tom, co znamenal pojem pokroku v minulosti a co může znamenat dnes a v budoucnosti a zda vůbec budeme řešit nadcházející epochální proměnu ekonomiky, k níž dojde v důsledku robotizace - Česko tohle zatím zdá se vůbec neřeší a zabývá se na vnitropolitické scéně v podstatě jen pitomostmi. Tento opravdu podnětný Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 30. dubna 2021.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

 17099

Cizincům s trvalým pobytem v ČR a soukromým zdravotním pojištěním je odpírán přístup k vakcínám proti covidu

5. 5. 2021

čas čtení < 1 minuta

Zásadní korektiv vůči narativu, že očkovací kampaň z EU konečně běží a funguje: v České republice je odpírán přístup k vakcínám proti covidu cizincům s legálním trvalým pobytem - jsou to tisíce lidí - protože mají soukromé zdravotní pojištění a ne státní.

Zdroj ZDE


Je bezvadné, že se český očkovací program zrychluje, ale je v něm jedna velká díra: Cizinci, kteří mají trvalý pobyt v ČR a soukromé, ne státní zdravotní pojištění. Tihle lidé zatím nemají přístup k očkování a zdá se to být opravdu úplně špatně.

Zdroj ZDE


 16850

David Klimeš: Hamáček ututlání Vrbětic nabízet nemohl

5. 5. 2021

čas čtení 1 minuta

"Je ale úplně mimo realitu podsouvat Hamáčkovi, že v Moskvě chtěl zobchodovat zamáznutí vrbětické kauzy výměnou za dodávku vakcíny Sputnik. Z prostého důvodu: těžko mohl Kremlu nabízet ututlání skandálu, který tou dobou už poletoval mezi evropskými tajnými službami i novináři," píše na serveru Aktuálně.cz David Klimeš.

"Například šéf ruské sekce investigativního portálu Bellingcat Christo Grozev již v polovině minulého roku veřejně mluvil o tom, že parta kremelských zabijáků spjatých s otravou Sergeje Skripala byla u spousty nejrůznějších útoků po Evropě (zde v podcastu v 37. minutě zmiňuje výslovně i výbuchy ve Vrběticích). V nedávném rozhovoru pro Českou televizi zase prohlásil, že už před časem jeho tým předal jména agentů české policii. Kauze se tak zjevně už drahnou dobu nevěnovaly jen tajné služby, ale i robustní celoevropská investigace.

Proč by Jan Hamáček měl zrazovat zemi za milion sputniků, když tou dobou už nám svou vakcínu Rusko dávno nabízelo - a to v počtu 300 tisíc dávek v první fázi. Vláda to nakonec nepřijala, a Hamáček tedy sotva mohl mít důvod o něco takového znovu žádat. Navíc není zřejmé, proč by měl plánovat komplikovanou vlastizrádnou operaci v Černínském paláci, když jej měl tou dobou spravovat někdo úplně jiný: Lubomír Zaorálek."


Zdroj ZDE
 

 17100

Skotsko v květnu. Dáte si venku pivo nebo kafe?

5. 5. 2021

čas čtení < 1 minuta



Zdroj ZDE

(Ano, je to ve skotských horách, v lyžařském středisku Cairngorm. Kde byly letos ideální lyžařské podmínky, jenže tam nikdo v důsledku lockdownu za celou zimu vůbec nelyžoval.JČ)

 17094

Havanský syndrom a "forever wars"

5. 5. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Foto: Freeimages.

V 90. letech nejprve v USA zavládlo přesvědčení, že "havanský syndrom" vyvolávaný útoky mikrovlnnou zbraní je třeba připsat aktivitám Kubánců, odjakživa jedněm z nejnebezpečnějších protivníků amerických zpravodajců. Jak ale rozsah kauzy s přibývajícími léty bobtnal, stále více lidí si uvědomovalo, že ubohá kubánská ekonomika za tak rozsáhlou nepřátelskou operací zřejmě stát nebude. Ze stejných důvodů lze ale vyloučit např. KLDR či Írán. Nasnadě je předpokládat aktivity výrazně silnější mocnosti.

Rozhovor Britských listů 384. Proč byl skandál Vrbětice odhalen až teď

27. 4. 2021

čas čtení < 1 minuta



Je skandál Vrbětice pouze dalším důkazem neefektivity a neschopnosti českých vládních struktur? Jan Čulík o tom hovoří s politologem Jiřím Pehem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 28. dubna 2021.



 16470

Francie hrozí, že britskému ostrovu Jersey vypne elektřinu

5. 5. 2021

čas čtení 1 minuta

 

V rámci eskalujícího konfliktu ohledně práv k rybolovu pohrozila Francie, že vypne dodávku elektrického proudu britskému ostrovu Jersey v kanálu La Manche.

V reakci na interpelaci ve francouzském Národním shromáždění konstatovala Annick Girardin, ministryně pro námořní záležitosti, že je "zhnusena" chováním Británie ohledně jejích vod a že Francie je připravena na odvetu.

 16447

Průběžné zpravodajství:

Indie má víc než 20 milionů nákaz a 357 229 nových denních infekcí. V ČR zemřelo dalších 56 lidí

4. 5. 2021

čas čtení 2 minuty

 

V pondělí 3.5. ministerstvo zdravotnictví zaznamenalo 2216 denních nákaz.  Počet řádně neklesá, nebyly uzavřeny montovny.  V ČR do 3.5.  zemřelo  29 421 lidí, to je nárůst o 56 mrtvých.  V nemocnicích je 2564 osob, to je nárůst o 186 osobPočet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 636 836 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. I Českou republiku vážně ohrožuje cestování do zahraničí.

Průměrný počet nákaz za posledních 7 dní je v ČR 131 na 100 000 obyvatel, za posledních 14 dní 287 na 100 000 (v Británii je to méně než 50 nákaz na 100 000).

V pondělí 3.5. bylo v ČR očkováno jen 66 507 osob, ukončeno bylo očkování u  jen 4729 osob. První dávkou bylo dosud očkováno 2 254 744 lidí, druhou dávkou 1 009 953 osob.


- Počet nových denních nákaz v USA poklesl pod 50 000.

- Německo zrušilo Oktoberfest.

- Evropská unie plánuje otevřít se od června plně očkovaným turistům.

- Spojené státy schválí příští týden vakcínu Pfizer pro děti ve věku 12-15 let.

 17086

Nárůst znečištění vzduchu zřejmě poškozuje myšlení starších mužů

4. 5. 2021

čas čtení 3 minuty

 

I krátké, dočasné zvýšení koncentrace partikulátů ovzduší poškozuje zdraví mozku, zjišťuje studie


Dočasný nárůst znečištění vzduchu zřejmě poškozuje paměť a myšlení u starších mužů. Vědci zjistili, že kognitivní schopnosti mužů klesaly v důsledku nárůstu intenzity znečištění vzduchu během měsíce před testováním, i když nejvyšší intenzita znečištění byla nižší, než jsou bezpečnostní limity pro toxické ovzduší, které určila Světová zdravotnická organizace a národní regulační instituce.

 17091

Kde a jak se v ČR nechat očkovat

4. 5. 2021

čas čtení 1 minuta

Dobrý den!

Ve vašem debatním příspěvku ve vlákně


píšete: " dostavit se k očkování první dávkou 6. února 2021 do obřího očkovacícho střediska",
a více méně tak odpovídáte všem stěžujícím si na dlouhé čekací lhůty, co udělali špatně. 

- Kdo si vybral (jako treba pan František Řezáč ) k očkování svého praktického lékaře stál/stojí ve frontě na v ČR nedostatkové vakcíny Moderna,  VAXZEVRIA + Janssen (zatim se jich vyočkovalo jen  330 564 + 372 540 + 6 232 dávek = míň než 25% z celku 3 201 704), píše Jaroslav Marek.

 16850

Hotovo. Dohamáčkováno

4. 5. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Foto: Martin Strachoň/Wikimedia Commons. Licence: Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International.

Aktualizace: Jan Hamáček popřel, že by tato informace byla pravdivá. Uvádí, že by ani nebylo praktické nic takového ruské vládě slibovat, protože čeští politikové věděli, že informace o Vrběticích už mají média a věc se utajit nedá. Seznam.cz uvedl, že všichni jeho svědkové trvají na své verzi událostí a jsou ochotni to potvrdit při vyšetřování. 

Seznam.cz od několika svědků schůzky na ministerstvu vnitra ze dne 15. dubna zjistil, že na plánovaném jednání v Moskvě hodlal Jan Hamáček vyměnit odložení vrbětické kauzy za "menší pozornost" ruské strany.

30153

Kde berou Babiš a Hamáček sílu vzdorovat prezidentovi?

4. 5. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Jan Hamáček v nedělních Otázkách V. Moravce řekl dvě věci, které mne zaujaly: 1. spolu s premiérem Babišem mohli během tiskové konference v sobotu 17.4., kdy ohlásili diplomatickou válku s Ruskem, počítat s podporou Hradu, protože prezident Zeman byl informován o zapojení policie a měl jednání s policejním prezidentem, 2. během týdne, kdy Hrad mlčel, došlo podle Hamáčka k návštěvě exprezidenta Václava Klause u Miloše Zemana, což mohlo změnit Zemanův postoj.

 16850

Co se nám nezúčastněným ještě „nadplánem“ kolem Vrbětic vyvrbí?

4. 5. 2021 / Miloš Dokulil

čas čtení 4 minuty


Teď, 4. května, jako možný dohad máme brát, že ta nejdřív nečekaně vyhlášená cesta vicepremiéra Hamáčka do Moskvy měla od samého začátku docela odlišný scénář od toho nejdříve zamuchlaného jen do vyjednávání jakoby spásonosné dodávky ruských injekcí „Sputnik V“ proti koronaviru; přičemž hned ve veřejně předkládané informační „hře“ nebyly ještě zakalkulovány informace o „Vrběticích“ (v té špionážně exponované výchozí podobě ze 7. dubna 2021, která tomu měla mezi zasvěcenými iniciátory té cesty informačně předcházet; takže ta zmíněná a vládně veřejně požehnaná cesta by byla v koncepci zahraniční politiky ČR víc než jen „šlápnutím vedle“).

 17089

Milan Kundera: O nesamozřejmosti českého národa. Kundera byl věštec

4. 5. 2021

čas čtení 13 minut

Učil jsem v posledních pěti týdnech na Masarykově univerzitě v Brně a na pražské filozofické fakultě University Karlovy kompaktní kurz české literatury (čtyři hodiny týdně, v úterý a ve čtvrtek). V obou kursech přišla svým způsobem řeč na Milana Kunderu, tak jsem studenty upozornil na text jeho podvratného projevu "O nesamozřejmosti českého národa", předneseného na sjezdu československých spisovatelů v červnu 1967, tedy před 54 (!) lety.

V Britských listech jsem ho zveřejnil před pětadvaceti lety, 30. prosince 1996, na konci prvního roku existence Britských listů...

Když jsem ho přečetl tento týden znovu, byl jsem ohromen, jak je tento Kunderův projev aktuální dnes.

Kundera byl věštec.

Anebo prostě rozumí podstatě české identity a existence?  (JČ)


 17088

Mezitím v Absurdistánu 174:

Polsko jako nevolník Panny Marie

4. 5. 2021 / Tomasz Oryński

čas čtení 12 minut

Foto: Polsko je podle polských biskupů "bezpodmínečným nevolníkem Panny Marie".
lust4lthr via Flickr (Creative Commons 2.0)
Przemek P. via Wikipedia (Creative Commons 3.0)

"Bezohledný útok oprganizace Watchdog na okruh kolem Rádia Maryja!" Univerzita Otce Rydzyka se stává dalším terčem! Děkan říká: „Jsme mučeni. Jaký to má účel? “ - pláče server wPolityce.pl, extremistický portál, který nekriticky podporuje stranu PiS.  Takže o co jde? Watchdog Polska, nevládní organizace zaměřená na občanskou kontrolu institucí získáváním  veřejných informací, bojuje u soudu s Rydzykovým impériem - chce, aby zpřístupnila své finanční informace, a poukazuje na to, že jelikož je Rydzykovo impérium příjemcem velkých  vládních grantů, a jde tedy o veřejné peníze a občané mají právo vědět, jak jsou jejich peníze vynakládány.

 16478

Biden argumentuje, že je načase, aby nejbohatší Američané platili daně

4. 5. 2021

čas čtení 1 minuta

 

Joe Biden se vyjádřil, že je načase, aby korporace a nejbohatší Američané "začali platit férové daně". Cestuje po USA a dělá reklamu velkému programu své vlády na financování nové infrastruktury a sociálních dávek, ve výši asi 4 bilionů dolarů.

Balík má poskytnout financování pro péči o děti a pro všeobecnou předškolní výchovu zadarmo, pro masivní program modernizace rozpadávajícího se amerického systému veřejné dopravy a veřejného bytového fondu. Bude financovat i vládní akce proti globálnímu oteplování.

29869

Polemika s Karlem Dolejším

Komunikovat s Ruskem, či nikoliv? V Bulharsku a na Ukrajině mají jasno

4. 5. 2021 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Karel Dolejší ve svém – eufemisticky řečeno – expresivně laděném textu konstatuje, že před kremelskou mocí už po vrbětických událostech není kam ustupovat. Docela by mne zajímalo, co tím autor konkrétně myslí. Máme snad Rusku vyhlásit válku (sic!), přestože naši spojenci v západní Evropě nepřistoupili ani k solidárnímu vyhošťování diplomatů? Anebo to spíše značí, že na rozdíl od některých zemí, které mají s kremelským režimem daleko větší potíže, nemáme s Moskvou vůbec komunikovat? A čeho tím vlastně – jako malá a v jádru nesebevědomá země – chceme docílit?

 17090

Nejlepším Putinovým spojencem je český vichistický syndrom

4. 5. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Grafika: Wikimedia Commons.

Francie začala publikovat jména svých občanů, kteří ve 40. letech kolaborovali s nacisty, teprve v roce 2015. Samozřejmě, že tehdy už byla naprostá většina z nich po smrti. - Veřejným zpřístupněním seznamu kolaborantů jako by se symbolicky uzavřela historie fenoménu, který historik Henry Rousso v roce 1987 označil termínem "vichistický syndrom".

Poslední dny před skotskými volbami: KDE JSI, BORISI?

4. 5. 2021

čas čtení < 1 minuta

KDE JSI, BORISI?

SRAB PREMIÉR SE BOJÍ DO SKOTSKA

(Johnson navštívil severoanglické město Hartlepool - tak proč nezajel jen o kus dál a "nepomohl" kampani svých konzervativců?)

 


Jinak list The National informuje, že po celé zemi nechal vylepit předvolební billboardy, na nichž cituje "báseň", kterou Boris Johson publikoval jako šéfredaktor konzervativního týdeníku Spectator:
"Skoti, jaká škodlivá, zavšivená rasa!"...!

 16637

Katastrofální diskriminace seniorů při očkování v ČR

3. 5. 2021

čas čtení 4 minuty

Dnes se opakovaně od rána nemohu přihlásit do rezervačního systému (mzcr pro očkování proti covidu) pro již existující a validované registrace na očkování pro 2 osoby starší 70 let - viz. přiložené printscreeny s jejich čísly pojištěnce a kontaktním tel. číslem (ty zde nepublikujeme, pozn. red.). Na infolince 1221 mi obsluha není schopna pomoci problém vyřešit (záznam). Kontakt 1221 + 1 + 2 (technická podpora) je neustále po mnoho minut obsazen hudební smyčkou, píše Miroslav Hyliš z přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

 16637

Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Lidi by neměli jezdit do zahraničí, aby nepřitáhli nebezpečné varianty

3. 5. 2021

čas čtení 3 minuty

V neděli 2.5. ministerstvo zdravotnictví zaznamenalo 504 denních nákaz.  (O víkendu registrace nefunguje, zdravotníci jedou na chatu.) V ČR do 2.5  zemřelo  29 365 lidí, to je nárůst o 22 mrtvých.  V nemocnicích je 2378 osobPočet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 634 619 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. I Českou republiku vážně ohrožuje cestování do zahraničí.

Průměrný počet nákaz za posledních 7 dní je v ČR 134 na 100 000 obyvatel, za posledních 14 dní 298 na 100 000 (v Británii je to méně než 50 nákaz na 100 000).

V neděli 2.5. bylo v ČR očkováno jen 19 796 osob, ukončeno bylo očkování u  jen 2201 osob. První dávkou bylo dosud očkováno 2 189 547 lidí, druhou dávkou 1 005 925 osob.


- Britská vláda by měla přesvědčovat občany, aby nejezdili na dovolenou do zahraničí ani poté, kdy to po 17. květnu má začít být v Británii legální, konstatovala všestranická skupina poslanců Dolní sněmovny. Cílem je zabránit třetí vlně koronaviru a dalším lockdownům. Cestování do zahraničí totiž zosobňuje podstatné riziko rozšíření nových variant koronaviru. ZDE 

- Tisíce britských lékařů se chystají po pandemii odejít ze zdravotnictví, protože jsou vyčerpáni dlouhou pracovní dobou a mají obavy, že to poškozuje jejich duševní zdraví. Třetina chce odejít do předčasného důchodu, čtvrtina si chce dát v práci lékaře pauzu a pětina chce odejít ze zdravotnictví a dělat něco jiného. Dlouhá pracovní doba, vysoké nároky na lékařskou péči, dopad pandemie a nepříjemné pracovní prostředí jsou důvody, proč lékaři chtějí odejít. ZDE  

 16936

USA a Británie naléhají na skupinu G7, aby se sjednotila proti hrozbám z Číny a z Ruska

3. 5. 2021

čas čtení 3 minuty


Anthony Blinken, americký ministr zahraničí, a britský ministr zahraničí (českého původu) Dominic Raab požadují revitalizaci a rozšíření aliance G7 jako států rozhodných hájit otevřené společnosti a mezinárodní pořádek založený na pravidlech tváří v tvář hrozbám autokratických společností Číny a Ruska.

Po schůzce s Blinkenem zdůraznil Raab v Londýně v pondělí, že zaznamenává "zvýšenou poptávku a potřebu agilní skupiny zemí, které sdílejí tytéž hodnoty a chtějí ochrańovat multilaterální systém".

Proč bychom neměli pomáhat štíru překročit řeku

3. 5. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 17 minut


Jako většina škol, i moje měla různé skupiny dětí, které byly součástí různých kulturních nebo módních „kmenů“. Někteří byli šprti nebo pitomci, jiní byli sportovní typy, někteří byli chuligáni, jiní byli oběťmi šikany a tak dále. Většina skupin, i když se příliš nedružily, nebyla plná nenávisti vůči druhým. Když přišel poslední den střední školy, byl uspořádán mejdan na rozloučenou. Skupina chuligánů však zjistila, že nebyli pozváni, a tak začali ostatním vyhrožovat. Pokud bychom je nepozvali, přišli by a večírek by zničili. Po nějaké debatě bylo rozhodnuto, že jsou chuligáni také součástí naší střední školy, takže mají právo být účastnit se rozlúčkového večírku. Všichni jsme si přece byli rovni, protože jsme všichni spadali do kategorie studentů.

Na začátku se jen mísili se všemi ostatními. Jak ale večer pokračoval, začali se chovat stále hlučněji a zvýšila se také jejich konzumace alkoholu. V určitém okamžiku začali obtěžovat dívky, házet po sobě jídlem, vyhnali diskdžokeje a hranou pop hudbu vyměnili za punk a někteří z nás skončili se zlomenými nosy. Chuligáni ten večírek  přece jen  zničili.

Indická kráva vs česká surikata

3. 5. 2021 / Petr Haraším

čas čtení 9 minut

Chile trpí naprosto brutální druhou vlnou pandemie, přestože očkovala více než 50 procent obyvatelstva. Ale čínskou vakcínou... Objevilo se SEDM nových nebezpečných variant koronaviru. Na covid v Chile nyní umírají i dvacátníci a třicátníci...


Nejprve gratulace indické krávě, že v Ostravě nechala plně vyniknout českou surikatu. Česká surikata dostála svým slibům a do Rumunska žádné emisní povolenky nezmizely. Nenávratně. Je to vynikající premiér a manažer. Ale ne, dělám si legraci. Povolenky zmizely a už se nevrátí. Další úspěch českého „Já to zařídím“. Podobná výhra jako s vakcínami. Když nejde o dotace, tak bohužel. Národe, promiň. Bude líp.

 17080

Čas odkopávání, čili Koudelkovy ředkvičky

3. 5. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Grafika: Freeimages.

Podle Jiřího Peheho poté, co se Česká republika objevila na kremelském seznamu nepřátelských států a padly poslední pochybnosti ohledně přítomnosti agentů GRU ve Vrběticích, existuje jen omezený počet vysvětlení, proč někteří Češi Kreml stále ještě hájí - a vybízejí ke smířlivosti, zatímco ruští vládní propagandisté vztekle útočí, zastrašují a vyhrožují.

Chudák Boris Johnson nemůže vyjít s penězi. Nutně potřebuje plat 9 milionů Kč ročně...

3. 5. 2021

čas čtení 5 minut

Boris Johnson si nemůže dovolit dělat britského premiéra, protože dostává jen žebrácký plat, napsal v neděli týdeník Sunday Times. Potíž je, že Johnson musí platit alimenty za své četné, utajované děti

Zdroje ve vysokých konzervativních kruzích říkají, že Johnson se snaží přesvědčovat dárce, aby financovali další aspekty jeho života. Jeden prominentní konzervativní poslanec obdržel stížnost od jednoho konzervativního dárce, že byl požádán, aby platil plat chůvy Johnsonova syna s milenkou Symondsovou, jemuž byl minulý týden jeden rok. Dárce se prý vyjádřil: "Rád zaplatím za konzervativní letáky, ale absolutně odmítám platit někoho, kdo doslova utírá zadek premiérova syna."



V souvislosti s pokračujícím skandálem "Cash for Curtains", v němž Boris Johnson odmítá sdělit, kdo mu dal 58 000 liber, které utratil (nad roční státní apanáž 30 000 liber) na renovaci svého bytu v čísle 11 v Downing Street, který sdílí s milenkou Carrie Symondsovou, se listu Sunday Times vyjádřil jeden poradce z úřadu britského premiéra, který zůstává vůči Johnsonovi loajální: "Jde o to, že chudák Boris Johnson si nemůže dovolit být premiérem." Premérský plat je totiž prý příliš nízký.

30655

Podezření z velezrady

3. 5. 2021

čas čtení 11 minut

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Prezident složil slib: „Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj úřad budu zastávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí." Prezident republiky nemůže být podle Ústavy trestně stíhán, ale lze jej za jeho skutky obžalovat pro velezradu nebo hrubé porušení Ústavy nebo jiné součásti ústavního pořádku. Velezrady se mohl prezident Miloš Zeman dopustit řadou skutků, které všechny nesou společný rys ohrožení bezpečnosti a svrchovanosti České republiky a jednání nikoli v zájmu České republiky a ústavního pořádku, ale v zájmu Ruské federace. Je to zjevné například z následujících příkladů:

 17006

O čem svědčí ruské "černé operace" v Evropě?

3. 5. 2021

čas čtení 4 minuty

Zástupce šéfa ruské bezpečnostní rady Dmitrij Medveděv v nedávném komentáři pro RIA Novosti napsal, že vztahy s USA se vrátily nazpět k úplné studené válce. Ačkoliv zjevně v současném postavení postrádá reálnou institucionální moc, Medveděv zůstává stálým členem bezpečnostní rady, která představuje Putinův vnitřní národněbezpečnostní kabinet. A tak má blízko k rozhodovacímu procesu i k přísně utajovaným zpravodajským informacím, které jsou této instituci poskytovány. Zdá se, že Medveděvovy názory jsou relevantní a odrážejí konsensus ve vnitřním kruhu Putinových spolupracovníků, napsal Pavel Felgenhauer.

„Soudruhu, ty nevěříš Straně“?

3. 5. 2021 / Vít Klíma

čas čtení 3 minuty

Takhle se ptali komunisté, když chtěli náš podpis pod Antichartu, aniž nám text Charty 77 dali přečíst. Podpis pod ní byl chápan jako test naší loajality k tehdejší „rodné máti“. Dnešní test slepé loajality je obdobný: „věříš zprávě BIS? Nevěříš? Pak jsi ruský troll a Putinův poskok! Nebo jak se říkalo za mého mládí: „zrádce a ztroskotanec“!

Jiřina Šiklová ostře odsoudila Antichartu. Viní z ní „svinský režim“, Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/jirina-siklova-charta-77-rozstrel.A170105_134532_domaci_fer

 16863

Proč Rusko sází na myanmarskou juntu

3. 5. 2021

čas čtení 3 minuty

1. února 2021 vyhlásila myanmarská vojenská junta výjimečný stav a chopila se moci namísto civilní vlády prezidentky Au Schan Su-ťij. Puč okamžitě vyvolal politickou krizi a vyústil v masové krveprolévání, ale mezinárodní společenství je ve své reakci rozděleno, napsali Arťom Lukin a Andrej Gubin.

Pět měsíců před volbami vedou v Německu zelení

3. 5. 2021

čas čtení 1 minuta

 

Poprvé od června 2019 informuje Pollytix Strategic Research, že v šesti z  deseti průzkumů veřejného mínění za posledních čtrnáct dní jsou nejpopulárnější stranou zelení. V průzkumu Kantar, který v neděli zveřejnil Bild am Sonntag, vedou zelení o tři procentní body, s 27 procenty.

Znamená to, že kandidátka Strany zelených Annalena Baerbock, 40, by se mohla octnout v pohodlném postavení, kdy si bude moci vybírat z celé řady koaličních kandidátů. třeba CDU, nebo sociální demokraty, nebo svobodné demokraty, nebo Stranu levice.

 16622

Hospodaření OSBL za březen 2021

20. 4. 2021

čas čtení 2 minuty

V březnu 2021 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 62 546, 49 výdaje byly  89 931,50 Kč. Britské listy také obdržely náhradu soudních výloh ve výši 17 600 Kč. Zůstatek ke konci února byl 78 735,24 Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci březnu 2021.  Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 

Katolická církev | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Wikileaks | Očkování a racionalita | Americký dokumentarista Michael Moore | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Norsko | Turecko | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Globalizace | Sociální poměry | Korupce | Identita | Rasismus | Vietnam | Libye | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Psychiatrie | Psychologie | Oligarchie | PPF | Životní prostředí | Teroristická hrozba a politické hry | Ústava | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Afrika | Chudoba | Bělorusko | Dánsko | Bezdomovectví | Hospodaření Občanského sdružení Britské listy | Japonsko | Ekologie | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Itálie | Sociální vědy aplikované do života | Doprava | Čína | Austrálie | Nový Zéland | Severní Korea | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Demokratický proces se zasekl | Rozhovory Britských listů | Polsko | Drogy | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Francie | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Německo dnes | Školství | Řádění exekutorů v České republice | Genderová nerovnost ve společnosti | Brazílie | Ekonomika | Velká Británie - politika a společnost | Imigrace do Evropy | Sýrie | Jemen | Brexit - vše | Saúdská Arábie | Sdělovací prostředky | Babiš | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Španělsko | Extremismus | Rusko za Vladimíra Putina | Lidská práva | Maďarsko | Ukrajina | Budoucnost NATO a OSN | Spam a šíření dezinformací na internetu | Joe Biden | Donald Trump | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Írán | Evropská unie | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Lidské zdraví | Privatizace po česku | Léková politika, zdravotnictví | Občanská společnost | USA | Česká literatura | Česká politická scéna | Koronavirus | Globální oteplování | Energetické úspory | Srbsko | Česká republika
21895