16578

Pan Farský a jeho sny

11. 1. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Jan Farský, asi největší bojovník proti nelidským exekucím mezi zákonodárci minulé i současné Sněmovny, fakticky odchází z politiky na stáž do USA, kde se bude věnovat studiu amerického federalismu jako poučení pro Evropskou unii.

Rozhovor Britských listů 458. Buďme v kontaktu s tím, co se nám děje. Nepopírejme realitu

10. 1. 2022

čas čtení 2 minuty



Co je příčinou toho, že se v ČR tak intenzivně šíří bludy a lži, ohrožující lidský život? Proč to lidé dělají? V tomto Rozhovoru Britských listů na toto téma hovoří Jan Čulík s  analytickou psycholožkou Janou Bryjovou a výtvarníkem Janem Paulem,  kteří se mimo jiné v připravované knize O narcismu a věcech lidských tímto tématem také zabývají. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 11. ledna 2022.




K tomuto rozhovoru nám napsal František Řezáč:

Hluboce se klaním a děkuju za ten rozhovor o psychologii. Byl jsem čtyři měsíce v ústavu kvůli alkoholu a využil toho času k jakýmsi počátkům studia psychologie. Ten dědek s pistolkama je prdlouš. Patrně profesní deformace, fascinace automatickou střelbou. Znám to z vojny.. Jinak si myslím, že motivace vrahů politiků, papežů, prezidentů atd. pramení z osobní touhy někoho zabít a pak se na to namontuje nějaká "vyšší" myšlenka, za jásotu médií. Psychologie, která se nedá úplně vymezit nebo ohraničit vůči psychiatrii (Vondráček, Úvahy psychiatricko-psychologické) je u nás velmi podceněna. Má to reálně velké ekonomické dopady. Různým těm průšvihům by se dalo zabránit, kdyby lidi s problémy (práce, manželství, zdraví vůbec atd.) šli napřed k psychologovi se poradit. A nezačali místo toho chlastat. Možná by se preventivně zabránilo smutným cestám do ústavů až tam na konečné u Apolináře. (Zdeněk Štěpánek v úžasné roli alkoholika). Můžeme se smát Američanům, že mají každý svého psychologa, jako to dělá velký Američan Woody Allen. Moje lékařka duše je chytrá a krásná, což mne silně motivuje k tomu, abych ji přesvědčil, že nemusím stoprocentně abstinovat. Na zdraví! Mně už je 77. Ale v léčebně byli i kluci a holky před maturitou. A k tomu drogy...V ČR je statisticky ohroženo alkoholismem asi půl milionu lidí. Po téhle divné době to může být mnohem víc. Říkejme si pravdu!

 18237

Během pěti minut ve vzduchu ztrácí koronavirus většinu své schopnosti nakazit člověka

11. 1. 2022

čas čtení 4 minuty

 
Jenže studie dosud nebyla provedena pro omikron

Zjištění zdůrazňují význam přenosu viru Covid na krátkou vzdálenost
 
Nejúčinnějšími prostředky prevence infekce jsou pravděpodobně distancování a nošení roušky


Koronavirus ztrácí 90 % své schopnosti infikovat nás do dvaceti minut od okamžiku, kdy se dostane do vzduchu, naznačuje testování toho, jak virus přežívá ve vydechovaném vzduchu. Přitom většinu té schopnosti ztrácí v prvních pěti minutách. Testy ale nebyly provedeny pro omikron.

Tato zjištění znovu zdůrazňují význam přenosu Covidu na krátkou vzdálenost, přičemž nejúčinnějším prostředkem prevence infekce je pravděpodobně fyzický odstup a nošení roušky. Větrání, i když je stále užitečné, má pravděpodobně menší vliv.

V Británii se šíří zuřivost nad dalším Johnsonovým mejdanem během lockdownu

11. 1. 2022

čas čtení 3 minuty




(Pozn. red. BYOB na dveřích Downing Street znamená "Bring Your Own Booze!" neboli "Přineste si vlastní chlast!")


James O'Brien, známý rozhlasový moderátor: Mezi prominentními konzervativci v Dolní sněmovně zůstávají vlastně už jen Jeremy Hunt [bývalý ministr zdravotnictví] a [bývalá premiérka Theresa Mayová nepošpinění morálně zkorumpovanou vládou Borise Johnsona. To jsou tedy časy, v nichž žijeme!
Dne 20. května 2020, v době, kdy byl v Británii přísný koronavirový lockdown, pozval tajemník Borise Johnsona  Martin Reynolds na mejdan v zahradě Downing Street stovku tamějších úředníků. "Přineste si vlastní chlast," (booze) napsal jim emailem. Jeden z této stovky příjemců nyní tento email prozradil médiím. Vyvolalo to obrovskou zuřivost veřejnosti, protože už je to asi osmý mejdan, který Johnson a jeho pracovníci uspořádali v Downing Street během lockdownu.

Zuřivost Britů se projevuje nejen na Twitteru, ale i v dosud normálně uměřených sdělovacích prostředcích.

 16764

Klimatická krize: posledních sedm let bylo nejteplejších v historii, ukazují data z roku 2021

11. 1. 2022

čas čtení 3 minuty

 
Globální oteplování pokračovalo v nezmenšené míře, extrémní počasí se rozšířilo po světě a skleníkové plyny dosáhly nových maximálních hodnot

Posledních sedm let bylo na světě nejteplejších v historii, přičemž první analýza globální teploty v roce 2021 ukázala, že byla o 1,2 °C vyšší než v předindustriálním období.

Hodnocení roku, které provedla evropská klimatická agentura Copernicus, rovněž zjistilo, že oxid uhličitý v atmosféře dosáhl rekordních hodnot a že koncentrace velmi nebezpečného skleníkového plynu metanu vzrostla "velmi výrazně", rovněž na nový rekord.

 17282

Rusko-USA o Evropě: První jednání, slepá kolej

11. 1. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Na tiskové konferenci náměstka ministra zahraničí Ruské federace Sergeje Rjabkova položila v pondělí klíčovou otázku Jelena Černěnková z Kommersantu: Je Rusko spokojeno s nabídnutým dialogem o strategické stabilitě, i když neuspělo s požadavkem ohledně právně závazných strategických záruk?

 18186

Rozhovory mezi USA a Ruskem o Ukrajině jsou "užitečné", ale nedošlo k žádnému pokroku

11. 1. 2022

čas čtení 3 minuty


Američtí a ruští diplomaté po celodenním jednání v Ženevě o osudu Ukrajiny označili rozhovory za "užitečné" a "velmi profesionální", ale zároveň zdůraznili, že nedosáhli pokroku v řešení zásadních sporů.

Obě strany strávily osm hodin rozhovorů převážně prezentací svých postojů k situaci na Ukrajině, která je v současné době obklíčena přibližně 100 000 ruskými vojáky, a k evropské bezpečnosti obecně, a další debatu o nich odložily na středeční setkání Ruska a všech členů NATO v Bruselu.

 18186

Dokázal by Putin okupovat celou Ukrajinu?

11. 1. 2022

čas čtení 6 minut

 

Ruská vojenská převaha je drtivá, ale úplná invaze a okupace Ukrajiny, to je něco jiného


Úplná invaze na Ukrajinu s cílem pacifikovat hlavní město Kyjev by vedla k tomu, že by Vladimir Putin zahájil válku takového rozsahu, jakou jsme neviděli od Iráku v roce 2003 - což západní experty přimělo k otázce, zda by bylo možné dosáhnout trvalého ruského vítězství, píše Dan Sabbagh.

Podle odhadů se v blízkosti ukrajinských hranic shromažďuje asi 100 000 ruských vojáků. Odborníci, kteří krizi pozorně sledují, však tvrdí, že pro invazi do celé země by se tento počet musel opět téměř zdvojnásobit a téměř jistě by zahrnoval síly procházející Běloruskem.

 17286

Afghánci čelí kruté zimě, hladu a nedostatku zdravotních klinik: kolik viny neseme my?

11. 1. 2022

čas čtení 4 minuty

Spojené státy zařadily Taliban do kategorie speciálních teroristických organizací, což znamená, že s nimi žádná osoba ani organizace v USA nesmí mít žádné styky. Nelze však poskytovat humanitární pomoc v zemi bez jednání s její vládou. Spojené státy si musí vybrat mezi potrestáním Talibanu a pomocí afghánskému lidu, aby se země vyhnula rozsáhlé katastrofě, míní Juan Cole.

 17919

Proti odvolání polského velvyslance v ČR

11. 1. 2022

čas čtení 6 minut

Tento týden protestovali  Petr Bartoš, Ewa Klosová, Petr Pospíchal, Anna Šabatová, Petruška Šustrová proti vandalskému odvolání polského velvyslance Jasińského v ČR stranou Právo a spravedlnost. Nyní publikujeme protest z polské strany. Jeho autorem je Aleksander Gleichgewicht. Tomasz Oryński o něm píše:

Aleksander Gleichgewicht je vratislavský fyzik. V roce 1980 byl velmi aktivní v protikomunistické opozici, byl jednou z osob odpovědných za vznik pirátského opozičního rozhlasového vysílání "Radio Solidarność" ve Vratislavi.  Během stanného práva byl zatčen, rok internován a poté propuštěn z práce. Následující dva roky působil v podzemním hnutí a byl významným členem Solidarność Polsko-Czechosłowacka, než v roce 1984 emigroval do Norska. Do Polska se vrátil v roce 2001 a posledních dvacet let se aktivně podílí na kulturním a politickém životě města Vratislavi. Zde je jeho protest:

Jako jeden z iniciátorů polsko-česko-slovenského hnutí Solidarita v roce 1981 bych rád prezentoval svůj postoj k odvolání Mirosława Jasińského z funkce polského velvyslance v České republice:

Jste idioti, bezmozci, šašci, pičusové, tupci, cimbuří, retardi, hlupáci, hazardéři, blázni, idioti, imbecilové, zelohlavci,  kreténi, tupci, kladiva, mezci,  osli, , blbci, patafilové, magoři, ptačí mozky, prázdné hlavy, cvoci,  tupci, flákači, , trepky, bláto...

(doplňte prosím)

swingHigh

10. 1. 2022 / Lesley Keen

čas čtení < 1 minuta

Obrázek pro tento den. Ze série Linefall.

Videoprezentace Linefall ZDE)

Proč jsou Češi (nenásilní) rasisti?

10. 1. 2022

čas čtení 15 minut


Jan Čulík:

V minulých dnech převzala tuším z ČTK celá řada českých médií zprávu, že jakýsi mladík spáchal nějaké trestné činy, nebo nějaký trestný čin na Karlovarsku a v té zprávě ČTK potom ve všech médiích bylo, že to byl cizinec.

No, já jsem si dovolil napsat na Britských listech, vážení televizní diváci, že se to nedělá. Protože v té zprávě není důležité, jaký etnický původ má pachatel nějakého trestného činu, protože to samozřejmě vede k vytváření kolektivní viny, protože si potom čtenáři automaticky dovozují, že všichni cizinci jsou kriminálníci.

 16447

Britská vláda zahajuje reklamní kampaň pro těhotné ženy: Urgentně se nechte očkovat!

11. 1. 2022

čas čtení 5 minut

V pondělí 10. ledna 2022 zaznamenala Česká republika 7336 denních nákaz.  Hospitalizováno je 2353 osob. Celkem zemřelo v ČR 36 683 lidí.   ZDE 

- Počet mrtvých s covidem v Británii přesáhl 175 000, oznámil vládní britský statistický úřad.

- Do března by mohla být většina Evropanů nakažena omikronem, varuje Světová zdravotnická organizace. Institut pro zdravotní metriku a hodnocení předpovídá, že v nadcházejících šesti až osmi týdnem bude omikronem nakaženo více než 50 procent evropského obyvatelstva. Nakaženi budou i lidé, kteří už covid prodělali.

- Problémy způsobené pandemií prohloubily rozdíly mezi bohatými a chudými zeměmi, a bude proto obtížnější nalézt společnou řeč při boji proti globálnímu oteplování, varuje Světové hospodářské fórum.

- Porfirije, 46. patriarcha vlivné srbské ortodoxní církve, má pozitivní test na covid.

- Počet úmrtí na covid v Polsku překonal hranici 100 000.

- Slovinsko zaznamenalo v úterý rekordní denní počet 5164 nákaz, je to nárůst o 52 procent ve srovnání s předchozím týdnem.


Kdy vyženete šílence Válka vidlemi z ministerstva zdravotnictví? (JČ)

 18207

Nespoléhejte se na konzervativce. Jsou zmateni dnešním světem

10. 1. 2022

čas čtení 3 minuty

 Citace z tohoto článku komentátora Nicka Cohena jsou o současné britské politice, avšak podobnost z politikou českou nynější pravicové vládní koalice je více než náhodná. Ani Fialova vláda nemá žádná řešení... (JČ)
 
Konzervativci dnes vypadají jako podivíni, ne však kvůli osobním chybám toho či onoho politika, ale proto, že se nedokážou vypořádat s krizemi moderního světa. Není to tím, že by neměli údajná řešení - pravicoví myslitelé je chrlí rychleji, než kulomet střílí náboje. Jde jen o to, že jejich řešení jsou irelevantní, a dokonce i z hlediska konzervativců sebezničující.

 18109

Plyn

11. 1. 2022 / Bohumil Trávníček

čas čtení 2 minuty


Dvě věci

1. Česko má kapacitu podzemních zásobníků plyn plynu asi na třetinu roku provozu celého státu - pro potřeby občanů i korporací. Samozřejmě, pokud jsou před zimou napěchované po vrch. Aspoň nějaký plyn přes zimu snad vždycky dovezeme a i když ho nebude dost, tak s domácí zásobou v plných zásobnících to přece nemůže být krize množstevní a tedy pak nejspíš ani cenová v desítkách až stovkách procent zdražení.

 18164

Tak znovu: Prosíme, přispějte na provoz Britských listů

21. 12. 2021

čas čtení < 1 minuta

Finanční částka k dispozici Britským listům dosáhla rekordního minima, jak je vidět z přiloženého obrázku.

Snažíme se provozovat deník s minimálními náklady, avšak tři kmenoví autoři (nikoliv šéfredaktor) nemohou žít ze vzduchu a musíme jim hradit aspoň minimální honoráře.

Z částky 14 321 Kč to ale asi nepůjde. Potřebujeme na provoz Britských listů měsíčně cca 60 000 Kč.

Od Nového roku budeme znovu pravidelně vydávat přehled finančního stavu Britských listů, z důležitých důvodů to v druhé polovině roku 2021 nebylo možné.


Prosíme, přispějte.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

 

Jan Čulík
šéfredaktor

Nechceme šířit covid, a proto budeme cestovat

11. 1. 2022 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 2 minuty

Za stálého cestování po planetě Zemi kňučíme, že se nám tím rychle roznáší COVID. Když někde vznikne mutant, je za pár dnů nebo maximálně týdnů na opačné polokouli. Je to jako ten obnošený vtip, kdy notorik přijde k lékaři a mumlá: „Doktore já když se Vám vožeru, tak je mi vždycky tak, ale přece tak strašně zle… vůbec nevim co s tim mám dělat?“ Doktor se hluboce zamyslí a odvětí: „Zkuste nechlastat, člověče.“

 18237

Současný stav kolem covidu

10. 1. 2022 / Jiří Hlavenka

čas čtení 1 minuta

Současný stav věcí okolo Covidu dobře ilustruje obrázek níže.

Počty nových případů eskalují doslova šíleně. Z běžných "kopečků a nížin" někde mezi 400-700 tisíci denně to vypadá jako výstup na Matterhorn (ke 3 mil denně). Někde se to jistě zastaví a zaoblí, ale zatím je to strmá cesta vzhůru, řádově (!) strmější než kdykoli předtím.
Úmrtí se - naštěstí - pohybují v křivce kopečků a nížin. Je to dobré, není to dobré? 6000 úmrtí denně jistě nelze označit termínem za "je to bezvadný!", o to víc, že svět už je docela silně proočkovaný. Neroste to, ale ani neklesá. Potvora stále zlobí.
Druhý obrázek - jednotky intenzivní péče, týdenní přírůstky. Lepší než v nejhorších dobách, ale taky to vesměs leze do kopečka.
-----------
Naučíme se s tím žít, nic jiného nám taky nezbývá.
-----------
Publikuju to i jako smutnou vzpomínku na řidiče autobusu linky vedoucí přes naši dědinu. Chlap v těsně předdůchodovém věku; říkal že se nenechá očkovat, i kdyby měl umřít.
Minulý týden s ním bylo poslední rozloučení.

 17282

Putin se snaží o nové rozdělení Evropy. Poučení z minulosti, jak tomu zabránit

10. 1. 2022

čas čtení 2 minuty

  • Probíhající krize vyvolaná výhrůžkami Kremlu adresovanými Ukrajině představuje nejvážnější pokus Vladimira Putina předělat uspořádání, které na konci studené války ukončilo rozdělení Evropy, napsal Daniel Fried.
  • Pokud požadavky Kremlu nebudou rapidně splněny, Putin vyhrožuje válkou, včetně nových útoků proti Ukrajině a potenciálně proti evropským nebo dokonce americkým cílům, jestliže bereme vážně některá z nejodpornějších ruských varování.

 17066

Jak rozhodně nechápat "nechápající konzervativce"

10. 1. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

  • Absurdní anekdota svého času zněla takto: Víte, jaký je rozdíl mezi vránou? Žádný, protože má obě nohy stejné, zvláště pak tu levou. 
  • Čerstvá politologická anekdota se základem v tvrdé realitě by pak mohla znít následovně: Víte, jaký je rozdíl mezi konzervativci? Žádný, jenom někteří o sobě tvrdí, že jsou levicoví. 

Nás nezajímá ani Německo

7. 1. 2022

čas čtení 17 minut



Albín Sybera:

Vážení diváci Britských listů, vítám vás u dnešního rozhovoru. hosta máme Vojtěcha Boháče, šéfredaktora zakladatele serveru Voxpot, který se věnuje zahraniční publicistice a budeme s ním hovořit právě o zahraniční publicistice a o tom, jak je zastoupená nebo nedostatečně zastoupena v českých médiích. Tím bych si dovolil předat slovo svému hostu. Vojtěchu jak to vidíte vy? Myslíte si, že zahraniční publicistika má své místo v českých médiích dostatečně zastoupeno, nebo si myslíte, že převažují domácí témata? Zkrátka, že ten český mediální diskurs, jak bych si třeba dovolil říct já, je velmi introspektivní, zaměřený především právě na domácí scénu.

 16637

Až 40 procent Izraelců onemocní omikronem, varoval izraelský ministerský předseda

10. 1. 2022

čas čtení 3 minuty

Tzv. "pracovní karanténa" je šílenství, Lidi budou chodit do práce a šířit tam nákazu. Kdy toho Válka vyženete vidlemi z toho ministerstva? Jde o život. (JČ)

- Až 40 procent Izraelců dostane omikron, varuje izraelský premiér Bennett. Omikronem budou nakaženy 2 - 4 miliony Izraelců. ZDE 

- Německo bude studovat, do jaké míry jsou antigenní testy spolehlivé pro omikron, konstatoval ministr zdravotnictví Karl Lauterbach. Výsledky studie budou známy do několika týdnů. Dodal, že Německo si musí vypracovat novou strategii pro omikron a vyvinout novou vakcínu rychle, pokud by vznikla nová, smrtnější mutace.

 

Proč jsou školní děti rasisti a šíří nenávist?

30. 11. 2021

čas čtení 14 minut

Přepis Rozhovoru Britských listů č. 440.

Bohumil Kartous:

Fotbalový zápas Sparty Praha s Glasgow Rangers vzbudil, vážení diváci, velké pozdvižení, zejména na české scéně, a bučení, které se údajně ozývalo při příchodu hráčů Glasgow Rangers z hlediště, ve kterém byly převážně děti právě proto, že ten zápas byl na základě trestu, který byl uložen Spartě Praha za chování jejich hráčů, bylo označeno hráči Glasgow Rangers jako výraz rasismu, po čemž se následně vedla velmi vyhrocená diskuse nejenom v rámci české digitální dimenze, ale přenesla se na půdu UEFA. UEFA nakonec rozhodla, že o rasistické chování nešlo, ale uvedla, že takhle rozhodla, protože nemá dostatek důkazů.

Já bych se rád dneska bavil s paní Hanou Kuzníkovou, učitelkou základní školy a členkou spolku Začni učit o tom, jak se chovají dnešní děti, protože paní Kuzníková seznává za poslední tři roky své praxe, že dochází k určitému posunu témat, kterými se zabývají. Paní Kuzníková, děti, které učíte, děti z vaší školy se toho zápasu účastnily. Je to tak?

 18247

Další ruská "bratrská pomoc", aneb Diktátoři si musejí pomáhat

10. 1. 2022 / Soňa Svobodová

čas čtení 17 minut

Co do rozlohy je tento stát  devátým největším na světě. Pro vaši představu je 34 x větší než Česko. A ze středoasijských zemí je také tím nejbohatším, neboť produkuje 60% HDP tohoto regionu, především díky rozsáhlé těžbě ropy a zemního plynu. Do března 2019 ho vedl prezident Nursultan Nazarbajev, kterého v dubnu, téhož roku vystřídal Kasym-Žomart Kemeluly Tokajev. A právě on je tím, kdo v těchto lednových dnech povolal do Kazachstánu vojska z postsovětských republik v počtu 2 500 mužů, na pomoc s potlačením nepokojů, které tam vypukly. Poslední zprávy hovoří o tom, že exprezident Nazarbajev, jehož režim byl charakterizován jako autoritářský, opustil i se svými dětmi zemi a v Almatě se stále střílí a hoří úřední budovy. Vzhledem k této situaci jsem se zeptala známého českého cestovatele a politologa, který především zná Kazachstán i ostatní státy Střední Asie z osobních pobytů, F. R. Hrabala-Krondaka.

Pane Hrabale-Krondaku, co si myslíte o současném dění v této největší středoasijské zemi, která má geopolitické vazby na Rusko a Turecko?

Způsobí vláda Petra Fialy v ČR konečné vítězství populistů?

4. 1. 2022

čas čtení 16 minut


Jan Čulík:

Přejeme vám hezkého Silvestra, vážení televizní diváci. Vzhledem k tomu, že je konec roku,  tak si myslíme, že jako redaktoři Britských listů bychom se mohli trošku zamyslet nad tím, co se dělo v tom šíleném posledním roce. Doufám, že nejsem příliš kritický. A jaké jsou výhledy na domácí české politické scéně pro nadcházející rok, jestli ho prožijeme ve zdraví. Tak všichni víme, že byly volby začátkem října a nakonec 17. prosince, což není nejdřív, byla ustavena jakási vláda. Co si o tom myslíte? Už se vyskytují takové kritiky pana Fialy, že si vzal podivnou euroskeptickou poradkyni. Pane Kartousi, že s tím nesouhlasíte, asi, že. Vy si myslíte, že to možná bude docela dobrá vláda?

 17919

Dopis Morawieckému: Neodvolávejte polského velvyslance Jasińského z ČR

10. 1. 2022

čas čtení 2 minuty

Otevřený list předsedovi vlády Polské republiky Mateuszi Morawieckému


Praha 9. ledna 2022

Vážený pane předsedo vlády,

v osmdesátých letech jsme společně s Miroslavem Jasińským působili v rámci Polsko-československé solidarity, jejímž cílem bylo v tehdejších nesnadných podmínkách vytvářet základy trvalého přátelství a spolupráce mezi našemi zeměmi a jejich angažovanými občany. Miroslaw Jasiński byl jejím spoluzakladatelem a vždy také jejím aktivním a respektovaným představitelem. Vzájemné kontakty, stejně jako společné aktivity, jsme nepřestali udržovat ani po zásadních politických změnách koncem osmdesátých let a udržujeme je dodnes.

Bude Fialova vláda ještě horší než vláda Babišova?

31. 12. 2021

čas čtení 13 minut


Jan Čulík:

Přejeme vám všechno nejlepší do nového roku, vážení televizní diváci. Mysleli jsme, že bychom se měli trochu podívat na to, co bude na vnitropolitické scéně České republiky. A k tomu jsme si znovu pozvali pana profesora Jiřího Peheho, ředitele pražské pobočky Newyorské univerzity, známého komentátora.

Pane profesore já vám dost dobře nevím, protože po těch volbách jsme měli takovou docela naději, že vznikne rozumná prozápadní vláda. Jenže máme takové tendence, já doufám, že mě přesvědčíte, že  to, co říkám, ty mé apokalyptické vize jsou chybné, ale dozvěděli jsme se, že pan Fiala jmenoval docela podivnou poradkyni,  šíleně euroskeptickou spolupracovnici Nigela Farage a pana Zahradila, potom se pan Fiala vyjádřil, že se nebude rušit výroba automobilů na benzín a naftu. Pak máme toho pana ministra zdravotnictví Válka, který, přestože se po celé Evropě šíří nová vlna pandemie, tentokráte omikronu, nebude zavádět žádná opatření, protože to by bylo komunistické. A pak se ozval pan Vondra, že by Česká republika měla snad vystoupit z Evropské unie, nebo odejít z pařížské dohody, pokud EU bude trvat na zrušení jaderných elektráren.

Tak já nevím, pane Pehe, čekám na váš optimismus. Protože to mně přijde, že to bude opravdu docela divná vláda. A víte, trošku mě tak mrzí, vždycky bych očekával, že se konečně v Čechách dostanou k moci nějací pragmatici, rozumní lidé, kteří budou dělat rozumné věci. Myslíte si, že jsem příliš velký pesimista?

 18029

Je rozumné vyjednávat s Ruskem?

10. 1. 2022

čas čtení 3 minuty

Sázky na budoucí bezpečnostní architekturu Evropy jsou ze strany Ruska tak vysoké a hrozba války na Ukrajině tak bezprostřední, že tři samostatná setkání, která Rusko a Západ konají tento týden, vyvolávají srovnání s některými velkými západo-ruskými jednáními v minulosti, od Jalty v roce 1945 přes Paříž v roce 1960, budoucnost Berlína až po Reykjavík v roce 1986, píše Patrick Wintour.

Už samotné naplánování tří schůzek - v pondělí bilaterální bezpečnostní schůzky s USA, ve středu nepříliš časté zasedání Rady NATO-Rusko a ve čtvrtek zasedání Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) o Ukrajině - považují někteří za chybu.

Bude ruský útok na Ukrajinu znamenat miliony uprchlíků v Evropě?

21. 12. 2021

čas čtení 15 minut


Jan Čulík:

Vážení televizní diváci,  v posledních dnech a týdnech jsme zažívali takovou ságu ohledně českého ministra zahraničí,  který má být dnes, 17. prosince,  pan Lipavský, konečně jmenován. Poté, co  Miloš Zeman ustoupil nově designovanému premiérovi Fialovi,  Kritika byla ze strany pana prezidenta Zemana, že údajně není pan Lipavský dostatečně kvalifikovaný. Samozřejmě takové útoky znamenají, že ten ministr zahraničí se do té funkce dostává už v relativně oslabené pozici. Ale já možná se na to dívám trošku cynicky, ale když pohlížím na českou zahraniční politiku, tak mám z toho dlouhou dobu pocit, že ona nikdy nebyla příliš silná, nebyla příliš definovaná, v Evropské unii Českou republiku v podstatě nebylo slyšet, nikdo moc neví, co vlastně si Česká republika přeje, jakou má strategii.

The Groomsday

10. 1. 2022 / Lesley Keen

čas čtení < 1 minuta

Obrázek pro tento den. Ze série Linefall

Videoprezentace Linefall ZDE)

 18232

Intervence v Kazachstánu: Zneužití symbolů OSN a údajná střelba do demonstrantů

10. 1. 2022

čas čtení < 1 minuta

  • Arménští příslušníci "mírových" jednotek organizace ODKB v Kazachstánu, jimž velí okupant Krymu a Donbasu a válečný zločinec ze Sýrie generál Andrej Serďukov, zneužívají symbolů OSN - modrých přileb, ačkoliv operace na podporu kazašského prezidenta Tokajeva ve sporu s klanem Nazarbajevů mandát Organizace spojených národů rozhodně nemá. 

 18241

Abolishment strugglu, čili Český národní pták

10. 1. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 11 minut

  • České elity při hájení existence vlastního státu v dobách vnějšího ohrožení systematicky selhávají už od stavovského povstání v letech 1618-1620. Nic bohužel nenasvědčuje tomu, že bychom v současnosti byli svědky změny tradičního naivně plebejského stylu jejich uvažování. 

 16469

USA: Demokratická strana je ve skutečném průšvihu

10. 1. 2022

čas čtení 5 minut

 Takto hodnotil v pátek 7.1. v ranním publicistickém pořadu "Today" rozhlasu BBC situaci v USA dlouholetý editor BBC ve Spojených státech Justin Webb:

Proč při výročí útoku na americký Kongres dne 6. ledna pronesl Joe Biden tak ostře kritický projev o Donaldu Trumpovi?  Byl tento útok na Donalda Trumpa známkou potíží, s nimiž se demokraté potýkají rok po bouři v Kapitolu, kdy se zdálo, že Donald Trump politicky skončil? Trump dodnes zůstává nejmocnější postavou Republikánské strany.

Jeden z nejstarších vtipů v americké politice zní: Nejsem členem žádné organizované politické strany. Jsem demokrat. Lidé se tomu kdysi smáli, včetně demokratů. Teď už se nesmějí.

 16469

Trumpova hrozba je temnější než kdy dosud - a Bidena rychle dohání

10. 1. 2022

čas čtení 6 minut

 Problémem zpravodajství o výročí událostí z 6. ledna 2021 z minulého týdne je, že se o tom příliš často psalo v minulém čase. Je pravda, že pokus o povstání, při němž násilný dav vtrhl do Kapitolu s cílem zvrátit demokratické volby, se odehrál před rokem, ale nebezpečí, které představuje, je jasné a přítomné - a hrozí i do budoucna. Chmurnou pravdou totiž je, že Donald Trump se znovu může lehce stát americkým prezidentem. A co víc, hrozba trumpismu je nyní temnější než kdykoli předtím, píše Jonathan Freedland.

Tato chmurná prognóza se opírá o dva fakty: současnou slabost Joea Bidena a současnou sílu jeho předchůdce. Začněme tím druhým, jehož důkazem je kontrast v tom, jak o 6. lednu mluvili Trumpovi republikánští kolegové před rokem  a jak o tom útoku proti americké demokracii mluví teď. 

 18186

USA jsou připraveny jednat s Ruskem o omezení vojenských cvičení na Ukrajině

9. 1. 2022

čas čtení 3 minuty

Na pondělních jednáních v Ženevě by mohlo být projednáváno i reciproční omezení rozmístění raket v regionu

USA a spojenci jsou připraveni diskutovat s Ruskem při rozhovorech o Ukrajině o možnosti, že by obě strany omezily vojenská cvičení a rozmístění raket v regionu, uvedl v sobotu vysoký americký představitel.
 
V souvislosti s rozhodujícími rozhovory, které mají začít v pondělí v Ženevě, představitel Bidenovy administrativy uvedl, že USA nejsou ochotny diskutovat o omezení rozmístění amerických vojsk nebo rozmístění amerických sil v zemích NATO v regionu.

Britský lékař ministru zdravotnictví: Museli byste očkovat zdravotníky každý měsíc

8. 1. 2022

čas čtení 4 minuty

Ve skutečnosti však chrání třetí očkování před hospitalizací ještě po třech měsících z 90 procent

Lékař britského zdravotnictví napadl ministra zdravotnictví Sajida Javida v souvislosti s povinným očkováním zdravotníků.


Scéna, kterou zachytily kamery televize Sky News, byla poprvé odvysílána v pátek poté, co Javid navštívil nemocnici King's College v jižním Londýně. Na sociálních sítích ji hojně sdíleli kritici i zastánci povinného očkování.

 18237

MESES: Nejlepší ochranou je prodělání infekce a trojí očkování

8. 1. 2022

čas čtení 27 minut

Mezioborová skupina pro epidemické situace dnes (MeSES): Aktualizované stanovisko k variantě omikron

 

Životně důležité je proočkovat obyvatelstvo třetí dávkou vakcíny

Dostupné poznatky o variantě omikron se rychle vyvíjejí. Následující aktualizace odráží stav převážně pre-printové literatury ke dni 6. 1. 2022 12:00.

Barometr korupce

8. 1. 2022

čas čtení < 1 minuta

Rekordních 57 procent občanů České republiky používá osobních konexí k přístupu k službám v zemi:



 16637

Další nečekaná virová „navštívenka“ v EU poprvé v jižní Francii z afrického Kamerunu (další varianta koronaviru) — jak se bude jmenovat?

7. 1. 2022 / Miloš Dokulil

čas čtení 2 minuty

Česká média zatím se spíše jen „obecně“ zabývají tím, co a jak bude v těch či oněch veřejných prostorech či mezi virózou napadenými osobami, anebo co všechno bude asi navíc připravovat nová česká vláda do příštího času. Poměrně nedávno se přitom v té pandemické sféře koronaviru objevila varianta “delta“ (zatím podle abecedy adekvátně podle antické řečtiny čtvrté písmeno). Nečekaně brzy se objevila nedávno pátá varianta Covidu-19.

K tomu:

Ještě k Třem králům...

7. 1. 2022 / Miloš Dokulil

čas čtení 2 minuty

My tři králové jdeme k Vám? 


Ne že by to byl stále další z Vánoc plynoucí svátek. Asi bychom mohli vzít v úvahu, že se od počátku jisté kodifikace svatých textů křesťanství mělo za to, že prvním evangeliem svým vznikem (a tedy též jaksi výchozím textem k příhodám souvisícím s Ježíšem) by mělo být to Matoušovo. Až v novověku začali o tom mít své pochybnosti někteří znalci Nového zákona. Proč? (Ne že bychom se taky ve svých životech dost často ptali, proč to či ono!)

 16578

Kolik je tu najednou kovaných antikomunistů!

7. 1. 2022 / Jiří Hlavenka

čas čtení 6 minut

Pozn. red. K níže uvedenému příspěvku Jiřího Hlavenky je nutno znovu připomenout výsledky výzkumné práce historičky Muriel Blaive, která přesvědčivě zjistila, že zkušenost lidí z života v československém komunismu neodpovídá propagandistickým představám antikomunistů. Kromě toho, během čtyřicetiletí, kdy bylo Československo kolonií Sovětského svazu a vláda v něm z jeho vůle KSČ, se vystřídaly nejméně čtyři diametrálně odlišné režimy. Lidi to vědí.

K tomu:



Tři dny na mě z Facebooku blýskají prohlášení lidí, že fakt nesouhlasí s komunismem, protože ten minulý režim byl přece zločinný, držel lidi v nesvobodě, zabíjel je a držel je v gulazích. S bezpečným odstupem dvaatřiceti let tak může každý vyslovit svou verzi samozřejmosti a sklidit za to spoustu lajků. Palce hore!

Akorát že je dobré si neplést koše s baňama a trochu se dovzdělat.

Režim, který zde před přes čtyřicet let vládl, byl ostudnou, zločinnou totalitou, která zle zmučila naši zemi a naše občany. Nadto jsme ještě byli zemí nesamostatnou, gubernií Ruska, které zde vládlo prostřednictvím podřadných gaunerů.


To se nám ta Fialova vláda pěkně vybarvuje...

7. 1. 2022

čas čtení < 1 minuta

Jak si může Mikuláš Bek při tomto udržet jakoukoliv integritu? Měl rezignovat. Mungengová, obdivovatelka šílenců Farage a Zahradila? (JČ)



Novak Djoković: Letiště. Očkování čeká

7. 1. 2022

čas čtení 1 minuta

Aktualizace:Den po svém pozitivním testu na covid se neočkovaný Djoković družil s dětmi v místnostech a účastnil se akce srbské pošty, která vydávala s ním poštovní známku:





 18207

Ekonomický program Fialovy vlády jaksi nepřesvědčuje...

7. 1. 2022

čas čtení < 1 minuta



30714

Jak mě dočista uklidnili

7. 1. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

  • Ministr zahraničí Jan Lipavský se dnes ve 14 hodin zúčastní pravděpodobně nejdůležitějšího jednání ve svém životě. Není ale známo, s čím na ně půjde, jen že "bude k tomu dávat určitě nějaký tweet". - Konečně ve svých padesáti letech vím, kde žiju. V Hobitíně. 

Kazašský prezident: "Vydal jsem rozkaz zahájit palbu smrtící silou"

7. 1. 2022

čas čtení 3 minuty






Město Almaty ve čtvrtek v noci:

Kassym-Jomart Tokajev označil protestující za "bandity a teroristy" a zdůraznil, že použití síly bude pokračovat

Podle údajů ministerstva vnitra bylo při protestech zadrženo více než 3 000 osob


Kazašský prezident Kassym-Jomart Tokajev uvedl, že v minulých dnech osobně vydal bezpečnostním složkám a armádě rozkaz "zahájit palbu smrtící silou" proti demonstrantům, které označil za "bandity a teroristy".

 18237

Koronavirus: Británie posílá do zahlcených nemocnic vojáky

7. 1. 2022

čas čtení 4 minuty



Ve čtvrtek 6. ledna 2022 zaznamenala Česká republika 6641 denních nákaz.  Hospitalizováno je 2632 osob. Celkem zemřelo v ČR 36 507 lidí, to je denní nárůst o 58 mrtvých.   ZDE


- Rakouský kancléř Karl Nehammer má pozitivní test na covid. Byl očkován třemi vakcínami.



 

yelloZuck

7. 1. 2022 / Lesley Keen

čas čtení < 1 minuta

Obrázek pro tento den. Ze série Linefall (Videoprezentace Linefall ZDE)

 18236

Mali: Ruské jednotky dorazily do Timbuktu

7. 1. 2022

čas čtení < 1 minuta

  • Ruští vojáci se rozmístili ve městě Timbuktu v severním Mali, aby cvičili vládní vojáky na základně vyklizené v prosinci francouzskou armádou. Oznámil to mluvčí maliské armády. 

 16495

Proč Kreml lže

7. 1. 2022

čas čtení 4 minuty

  • Jedním z nejvytrvalejších problémů západních vlád je jak se vyrovnat s ruským vedením nebo jak vůbec jen snést ruské vedení, které vytrvale a nepřetržitě lže i v situacích, kdy by se bez toho snadno obešlo. 

 18234

Trumpy už ani nepotřebujeme

7. 1. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

  • Prioritizování infotainmentu, lifestyleových "moudrostí" a "zpravodajství z domova" dělá z lidí tupce neschopné porozumět současnému globalizovanému světu - i bez toho, aby jim ještě vymýval mozky nějaký populistický demagog. 

Rusko brutálně vojensky potlačuje protesty v Kazachstánu

6. 1. 2022

čas čtení 5 minut

 


Moskvou vedená "mírová" aliance vstoupila do země uprostřed násilných střetů mezi demonstranty, policií a armádou

 Při nepokojích v Kazachstánu byly usmrceny desítky demonstrantů a policistů

Svědci v Almaty popisují scény chaosu v ulicích po příjezdu ruských "mírových sil" do země


Podle ruských tiskových agentur dorazili do Kazachstánu ruští výsadkáři v rámci "mírové" mise vojenské aliance vedené Moskvou, která má pomoci prezidentovi získat zpět kontrolu nad zemí.


Stalo se tak v době, kdy v Kazachstánu pokračují násilné střety mezi demonstranty a policií a armádou.

Strategický plán ministerstva zemědělství není "vyvážený"

6. 1. 2022

čas čtení 4 minuty

Tiskový komentář Hnutí DUHA

STRATEGICKÝ PLÁN MZE NENÍ VYVÁŽENÝ, NEZOHLEDŇUJE TOTIŽ DOSTATEČNĚ OCHRANU KRAJINY

čtvrtek 6. ledna 2022

Agrární Komora a Zemědělský svaz na tiskové konferenci 5. ledna 2022 uvedly, že návrh Strategického plánu Společné zemědělské politiky z dílny bývalého ministra Tomana “vnímáme jako kompromis mezi požadavky všech oprávněných stran. Ze svých požadavků musel slevit každý včetně Agrární komory ČR, jež zastupuje většinu českých pěstitelů a chovatelů. Jakékoliv změny Strategického plánu SZP povedou k vychýlení zmíněné rovnováhy.” [1] Hnutí DUHA upozorňuje, že se o žádný kompromis a rovnováhu nejedná. Ekologické organizace dlouhodobě upozorňovaly, že jejich připomínky nebyly ministrem zemědělství zohledňovány a návrh Strategického plánu tak ve skutečnosti nezohledňuje dostatečně zájmy ochrany přírody a krajiny a cíle Zelené dohody pro Evropu. [2] 

 16637

Británie: 117 000 dětí má dlouhý covid.

6. 1. 2022

čas čtení 3 minuty

V Británii má 117 000 dětí dlouhý covid a 20 000 dětí jím trpí déle než rok. (Pro české poměry si to vydělte šesti)


V Británii bylo za posledních 7 dní hospitalizováno s covidem 569 dětí ve věku 0-5 let.



Ve středu 5. ledna 2022 zaznamenala Česká republika 7377 denních nákaz.  Hospitalizováno je 2714 osob. Celkem zemřelo v ČR 36 449 lidí.    ZDE  

- Itálie zavedla povinné očkování pro lidi nad 50 let. Minimální pokuta pro vyhýbání se očkování je 500 euro. ZDE  

- Izraelský prezident Isaac Herzog se stal prvním světovým politikem, který dostal čtvrtou očkovací dávku. Od pondělka Izrael očkuje lidi starší 6é let čtvrtou očkovací dávkou.


Koronavirus: Srbský tenista Djokovič, antivaxer, bude deportován z Austrálie

6. 1. 2022

čas čtení 1 minuta

Pokusy tenisty Novaka Djokoviče hrát tento měsíc v turnaji  Australian Open ztroskotaly poté, co byl Djokovič informován, že jeho vízum bylo zamítnuto. Z Melbourne má odletět ve čtvrtek uprostřed vlny tamějších protestů kvůli kontroverzní "zdravotní výjimce", kterou schválili  organizátoři turnaje. Djokovoči je aktivaxer a odmítl se nechat očkovat.



Rusko se svými spojenci vojensky potlačí lidové protesty v Kazachstánu

6. 1. 2022

čas čtení 3 minuty

 

Bývalé sovětské státy reagovaly na prosby kazašského prezidenta Kasyma-Jomarta Tokajeva, který se snaží zemi znovu ovládnout


Ve středu večer bylo oznámeno, že do Kazachstánu budou vyslány tzv. "mírové síly" z vojenské aliance vedené Ruskem. Mají  prezidentovi Kazachstánu pomoci získat zpět vládu nad zemí poté, co tam vznikly rozsáhlé demonstrace proti korupci a proti drastickému zvýšení cen energií.


30689

Senátoři a povinné očkování

6. 1. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Čtrnáct senátorů, napříč všemi vládními stranami, podalo ústavní stížnost proti vyhlášce o povinném očkování proti covidu. Senátoři neříkají, že očkování nefunguje, to by asi jejich podání bylo předem marné. Dokonce nechtějí jít ani proti staršímu nálezu Ústavního soudu o tom, že povinné očkování je v souladu s Ústavou – stěžovatelé nemají prý nic proti běžnému povinnému očkování, jaké známe např. u malých dětí.

Porota u soudu shledala nevinnými čtyři aktivisty, kteří v Bristolu strhli sochu otrokáře Edwarda Colstona

6. 1. 2022

čas čtení 2 minuty


Porota u soudu v Bristolu osvobodila čtyři aktivisty, kteří strhli sochu otrokáře  Edwarda Colstona.

Třiatřicetiletý Jake Skuse, třicetiletá Rhian Grahamová, šestadvacetiletý Milo Ponsford a dvaadvacetiletý Sage Willoughby u soudu nepopírali, že se v roce 2020  podíleli na stržení této sochy v Bristolu a že ji vhodili během protestů inspirovaných hnutím Black Lives Matter do řeky Avon protékající Bristolem.

30537

Jimmy Carter: americká demokracie balancuje na hraně

6. 1. 2022

čas čtení 2 minuty

V době, kdy si národ připomíná výročí útoku pravicového povstaleckého davu na americký Kapitol, bývalý prezident Jimmy Carter tvrdí, že americká demokracie "balancuje na hraně" zničení a že existuje reálná možnost druhé občanské války, pokud se země nesjednotí na obranu svých demokratických principů a institucí, píše na webu commondreams.org Brett Wilkins

 16388

Více než 40 % Američanů stále nevěří, že Joe Biden vyhrál prezidentské volby

6. 1. 2022

čas čtení 3 minuty

 

Více než 40 % Američanů stále nevěří, že Joe Biden legitimně vyhrál prezidentské volby v roce 2020, přestože neexistují žádné důkazy o volebních podvodech. Vyplývá to z průzkumu společnosti Axios-Momentive.
 
Průzkum, který byl zveřejněn v předvečer prvního výročí útoku protrumpovského davu na Kapitol, ukázal, že 55 % dotázaných zastává názor, že Biden volby vyhrál. Toto číslo se od průzkumu agentury Axios z roku 2020, zveřejněného krátce před povstáním, téměř nezměnilo. V tomto průzkumu, zveřejněném v roce 2020, uvedlo 58 % respondentů, že uznávají Bidena jako legitimního vítěze prezidentských voleb.

30831

Máte obavy? Mám je též, podívejme se ale na vývoj...

(Skoro) samé dobré zprávy v obnovitelných zdrojích

6. 1. 2022 / Jiří Hlavenka

čas čtení 10 minut

Obnovitelné zdroje energie mají u nás rozpornou pověst. Na jedné straně vnímáme klimatickou změnu a tušíme co se na nás řítí, na druhé jsme ale dosti skeptičtí vůči tomu, zda obnovitelné zdroje energie mohou být tou vytouženou záchranou. Obáváme se, že jsou či budou velmi drahé, že jejich kapacita nepostačí, že jsou závislé na neovlivnitelných silách přírody (svítí, nesvítí, fouká, nefouká). Máme - nikoli neodůvodněné - obavy, že silné dotace opět půjdou do kapes šíbrů a celkově nedůvěřujeme tomu, že když stát něco vezme do rukou, dopadne to dobře a nikoli jako obvykle. Pokud vás to uklidní, mám tyto obavy taky. Ale snesu vám zde důležitá fakta a pokroky z uplynulého roku, které je snad pomohou trochu rozptýlit.

30758

Nevyžádané rady I.

6. 1. 2022 / David Marenčák

čas čtení 12 minut

Není mým zvykem nabízet řešení a odpovídat tak na otázku „a jak se to tedy má dělat lépe“, která je častěji než méně zastřeným pohlavkem k umlčení než vážně míněnou zjišťovací otázkou. Domnívám se, že problém, aby byl řešen, musí být nejdřív pojmenován a uznán. Analýza a postřehy jsou už hodně dlouhou dobu specializace samy o sobě a proto ten, kdo vnímá, hodnotí, analyzuje nebo glosuje, není automaticky povinen nabízet řešení, natož snadná, instantní, levná, bezrozporná řešení, jakou odpůrci pojmenování problému obvykle požadují ne proto, že by je chtěli realizovat, ale aby zachovali status quo. Ten jim může vyhovovat z řady důvodů, včetně pouhého obvyklého strachu ze změn.

30775

Při sledování filmu Don't Look Up se mi promítl celý můj život v kampani

6. 1. 2022 / George Monbiot

čas čtení 5 minut

Není divu, že tento film novináři odsoudili. Vymysleli stovky výmluv, proč se na satiru o klimatickém rozvratu K zemi hleď! nedívat: je "tupá", "křečovitá", "samolibá". Ale skutečný problém nepojmenují: je to o nich. Film je podle mého názoru silnou demolicí groteskních selhání veřejného života. A odvětvím, jehož selhání jsou odhalena nejbrutálněji, jsou média.

I když je film rychlý a zábavný, mně, stejně jako mnoha ekologickým aktivistům a klimatologům, připadal až příliš reálný. Měl jsem pocit, jako bych sledoval svůj dospělý život. Když se vědci ve filmu snaží upozornit na blížící se kometu, která zabíjí planetu, a tlučou hlavou o Velkou zeď popírání, kterou vztyčila média, a snaží se oslovit politiky s desetivteřinovým rozsahem pozornosti, všechen hněv, frustrace a zoufalství, které jsem v průběhu let cítil, ve mně vřely.

 16388

Rok poté: průzkumy ukazují, že Republikánskou stranu zachvátil syndrom velkého vůdce

6. 1. 2022

čas čtení 4 minuty

Od pravicových moderátorů občas slyšíte, že všeobecné republikánské odmítání legitimity prezidenta Bidena je jen zrcadlovým odrazem odmítání Trumpova prezidentství ze strany demokratů.

Tento whataboutismus se ale nezakládá na faktech. Dne 9. listopadu 2016 přijalo 76% voličů H. Clintonové názor, že Trump je legitimním prezidentem Spojených států. Zhruba 22 procent z nich mělo pocit, že ředitel FBI James Comey přiložil ruku k dílu tím, že vytáhl e-maily H. Clinton jako říjnové překvapení, nebo měli pocit, že volby byly nespravedlivé z nějakého jiného důvodu, píše Juan Cole

Resonance

6. 1. 2022 / Lesley Keen

čas čtení < 1 minuta

Obrázek pro tento den. Ze série Linefall


(Videoprezentace Linefall ZDE)

29885

Intelektuální úroveň obhájců rasismu popírá jejich teorii o rasové nadřazenosti

6. 1. 2022 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty


Po vydání komentáře k rozhodnutí Ústavního soudu ČR o tom, že není možné šířit rasismus a podněcovat k nenávisti na základě rasové xenofobie, se mi sešlo několik osobních reakcí obhájců rasismu. Jejich společným jmenovatelem je politováníhodná míra hlouposti. Ne všichni rasisté mají problém se základní právní gramotností či racionálním úsudkem, ale je zřejmé, že ti kognitivně způsobilejší se zřejmě chytře drží toho, co udržuje společnost pohromadě: svůj rasismus prožívají intimně....

 18230

Další oběť manipulace českých médií

5. 1. 2022

čas čtení < 1 minuta

 Senior rodinné spory řešil třemi dávkami ze samopalu. Prý ale střílel do vzduchu


Třemi dávkami ze samopalu chtěl zřejmě vyřešit rodinné spory senior z Dolní Lutyně. Pálil z okna svého domu, aby zastrašil muže, kteří s ním přijeli řešit jeho chování k družce. Ta byla totiž matkou jednoho z nich. I když nikoho netrefil, hrozí mu až 18 let za mřížemi.

Při domovní prohlídce našli policisté 6 nelegálně držených samopalů a další dvě lovecké pušky, což muži ještě přitížilo.

Před soudem obžalovaný vypověděl, že zbrojní arzenál měl na svou obranu před migranty, protože se obává, že naše armáda nemá dostatečný počet vojáků.

Kolik takových magorů tady ještě máme? SPD má přes 10 procent, upozorňuje Michal Kment.

 18217

Riskantní podnik

5. 1. 2022 / Soňa Svobodová

čas čtení 8 minut

 


Jedno z mnoha známých českých přísloví říká, že „risk je zisk“, ale jakékoliv padělatelské aktivity jsou riskantním podnikem. A právě o jednom takovém, se dočtete v knize, kterou vydalo nakladatelství Trigon pod názvem Falešné bankovky. Jejím autorem, je mnoha cenami ověnčený knihař, který již 47. rokem úspěšně spolupracuje se svou milovanou manželkou Miroslavou. Díky níž také s klidem přijímá všechny prohry i výhry, týkající se jejich podnikání ve vlastním knihařsko-vazačském Ateliéru Krupka, Lubomír Krupka.


Pane Krupko, nějak mi to nejde dohromady, vaše profese a titul vaší knihy. Můžete, mi to blíže osvětlit?

 16518

Koronavirus: Části britského zdravotnictví budou omikronem zahlceny, přiznal Boris Johnson

5. 1. 2022

čas čtení 6 minut

 

- Francie zaznamenala rekordní denní počet 335 000 nákaz, řekl francouzský ministr zdravotnictví Olivier Veran. Za posledních 24 hodin ve Francii zemřelo dalších 246 osob a dalších 3695 lidí nakažených covidem je na jipkách.

- Na telefonní linku pro pochybnosti o vakcínách volá v Holandsku 1000 lidí denně. Většina lidí, kteří telefonují, spíš projevují nejistotu, než že by to byli fundamentalističtí antivaxeři. 

 16933

Lev Ponomarjov: Probíhá fašizace Ruska

5. 1. 2022

čas čtení 1 minuta

  • Mnoho Rusů viní z posunu Ruska k fašismu Putina osobně, ale je principiálně důležité uznat, že ti kdo tlačí zemi zmíněným směrem zahrnují mnohem širší spektrum sil.
  • Odstranění současného vládce se tak stává podmínkou nutnou, ale nikoliv dostačující k nápravě poměrů. 

 18207

Péťa vládne! Že to zvládne?

5. 1. 2022 / Petr Haraším

čas čtení 8 minut


Novoroční projev pana Slušného byl. Snůška frází a neumětelsky zamaskovaná snaha přesvědčit občany, že měl a má plán. Plán žádný nemá, neměl a jen vaří z vody populistů. Vyměnili jsme hulvátství za rádoby slušnost, obsah je však zcela totožný. Andrej měl zástupy koblih, Péťa má zástupy Slušňáků, co jsou upřímní a nelakují. Přebarvíme Česko na žůžovo, pardon na fialovo, a lidem poskytneme almužny, ať vidí, že jsme nesmírně odpovědní, otevření a že nelžeme. A ne, že ne.

 18151

Hromadění ruských jednotek v ukrajinském pohraničí pokračuje

5. 1. 2022

čas čtení < 1 minuta

Snímek základny s vysokým rozlišením potvrzuje, že do tohoto "opuštěného" muničního skladiště nedaleko Klinců bylo vysláno asi 350 vozidel. Základna se nachází 50 kilometrů od Ukrajiny.  Snímek pochází od firmy Maxar Technologies. 

Rozhovor Britských listů | Katolická církev | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Wikileaks | Očkování a racionalita | Americký dokumentarista Michael Moore | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Norsko | Turecko | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Globalizace | Sociální poměry | Korupce | Identita | Rasismus | Vietnam | Libye | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Psychiatrie | Psychologie | Oligarchie | PPF | Životní prostředí | Teroristická hrozba a politické hry | Ústava | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Afrika | Chudoba | Bělorusko | Dánsko | Bezdomovectví | Hospodaření Občanského sdružení Britské listy | Japonsko | Ekologie | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Itálie | Sociální vědy aplikované do života | Doprava | Čína | Austrálie | Nový Zéland | Severní Korea | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Demokratický proces se zasekl | Rozhovory Britských listů | Polsko | Drogy | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Francie | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Německo dnes | Školství | Řádění exekutorů v České republice | Genderová nerovnost ve společnosti | Brazílie | Ekonomika | Velká Británie - politika a společnost | Imigrace do Evropy | Sýrie | Jemen | Brexit - vše | Saúdská Arábie | Sdělovací prostředky | Babiš | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Španělsko | Extremismus | Rusko za Vladimíra Putina | Lidská práva | Maďarsko | Ukrajina | Budoucnost NATO a OSN | Spam a šíření dezinformací na internetu | Joe Biden | Donald Trump | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Írán | Evropská unie | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Lidské zdraví | Privatizace po česku | Léková politika, zdravotnictví | Občanská společnost | USA | Česká literatura | Česká politická scéna | Koronavirus | Globální oteplování | Energetické úspory | Srbsko | Česká republika
23940