22247

Britská doručovatelská společnost DPD vypnula část svého online chatbotu poté, co ho nespokojený zákazník dokázal přimět k vulgarismu a kritice této firmy

20. 1. 2024

čas čtení 3 minuty


Třicetiletý hudebník Ashley Beauchamp se snažil vypátrat ztracenou zásilku, ale chatbot firmy mu nedokázal získat o ní  informace. Už toho měl dost, a tak se rozhodl, že se raději pobaví, a začal experimentovat, aby zjistil, co chatbot dokáže. Beauchamp vysvětluje, že tehdy začal "chaos".

Nejdříve hudebník chatbot požádal, aby mu řekl nějaký vtip, ale brzy přešel k tomu, že chatbota vyzval, aby napsal báseň kritizující jeho firmu.

Po několika dalších výzvách také chatbot použil vulgarismus.  Reagoval: "Kurva, tak jo!
 Budu se snažit být co nejvíc nápomocný, i když to znamená nadávat."

Beauchamp tento rozhovor vydal na Twitteru a  už ho tam ho vidělo 1,5 milionu  lidí. Není divu -  je to opravdu zábavné. Jeho tweet níže a český překlad:

Balíková služba DPD nahradila svou zákaznickou službu AI chatbotem. Ten chatbot je absolutně k ničemu, nedokáže odpovědět na žádný dotaz a na požádání pak napsal báseň o tom, jak strašná je tato firma. Také pak použil vulgarismus:



 22245

Fašismus je všude na pochodu. A je to Trump, kdo udává tempo

20. 1. 2024

čas čtení 5 minut

 
Útěšná domněnka, že Donald Trump je nepříjemná, ale pomíjivá americká úchylka, která často zaznívala během jeho prezidentství v letech 2017-21, je po jeho drtivém vítězství na volebním shromáždění v Iowě minulý týden těžko uvěřitelná jako nikdy předtím. Za současného stavu je Trump na nejlepší cestě získat třetí republikánskou prezidentskou nominaci v řadě a případné druhé funkční období v Bílém domě, píše Simon Tisdall.

Širší, celosvětový obraz je ještě znepokojivější. Trump zdaleka není výjimkou z pravidla, ale odráží, posiluje a popularizuje regresivní globální trend směrem k autoritářským, totalitním, diktátorským, nacionalistickým a nábožensky, etnicky a kulturně majoritním formám pravicového vládnutí.

 22248

Americké listy: Všechny hrozné věci, které Trump slíbil udělat ve druhém funkčním období

21. 1. 2024 / Fabiano Golgo

čas čtení 14 minut


Americký časopis Rolling Stone zveřejnil článek se seznamem pomstychtivých činů, které Donald Trump slibuje proměnit ve skutečnost, jakmile se vrátí na trůn v Bílém domě. "Trump bude připraven a bude čekat, až se chopí volantu a šlápne na plyn. Bývalý prezident měl nyní téměř deset let na to, aby se zdokonalil v tom, jak funguje Washington, a aby sestavil politickou mašinérii zaměřenou na laserové využití federální vlády plné mezer, která mu dá moc k prosazení autoritářského programu, jenž by mohl znamenat katastrofu pro ekonomiku, životní prostředí, lidská práva a demokracii", uvádí se v článku, jehož autorem je Ryan Bort.

Zde je seznam, který vypracoval ten časopis:

 22246

Mnoho povyku pro nic: "zpátečky" argentinského populistického prezidenta Javiera Milei a všeobecná neschopnost krajně pravicových politiků

20. 1. 2024 / Fabiano Golgo

čas čtení 6 minut

 
Jednou z nejčastějších charakteristik krajně pravicových populistických vůdců, kteří ovládli potlačené a primitivní mysli voličů prahnoucích po magických, nehumánních a jednoduchých řešeních složitých společenských problémů, je to, že umějí mluvit, ale neumějí udělat to, co slibují. Jsou to demagogové a nekompetentní lidé. Argentinský prezident Javier Milei, jehož výstřednosti by každého rozumného člověka vedly k tomu, že by ho považoval za klauna, kterého nelze brát vážně, je toho důkazem. Již couvl a zrušil téměř vše, co slíbil, že udělá. Jeho superhrdinská rétorika vyprchala a převládá nyní tzv. reálpolitika.


 22249

Arktické zombie viry na Sibiři mohou vyvolat novou děsivou pandemii, varují vědci

21. 1. 2024

čas čtení 5 minut

Foto: Pithovirus sibericum, získaný z permafrostu starého 30 000 let

Hrozba vypuknutí epidemie způsobené mikroby uvězněnými po tisíciletí v permafrostu se zvýšila v důsledku zvýšené aktivity sibiřské lodní dopravy
 
Lidstvo čelí nové bizarní pandemické hrozbě, varují vědci. Starobylé viry zamrzlé v arktickém permafrostu by se podle nich mohly jednoho dne uvolnit vlivem oteplování klimatu na Zemi a rozpoutat velkou epidemii.

Kmeny těchto metuzalémských mikrobů - nebo také zombie virů, jak se jim také říká - již vědci izolovali a vyvolali tak obavy, že by mohlo dojít k novému globálnímu zdravotnickému ohrožení - nikoliv však v důsledku nové nemoci, kterou by věda poznala, ale v důsledku nemoci z dávné minulosti.

 22250

Více než 100 000 lidí protestovalo po celém Německu proti krajně pravicové AfD

21. 1. 2024

čas čtení 3 minuty

 
Protesty se konaly na přibližně 100 místech v Německu. Lidé protestovali proti  kvůli jednání strany AfD s neonacisty o deportaci těch, kteří se prý nedokázali integrovat, včetně německých občanů


Více než 100 000 lidí přišlo v sobotu po celém Německu protestovat proti krajně pravicové straně Alternative für Deutschland (AfD), která vyvolala pobouření poté, co vyšlo najevo, že její členové na setkání extremistů diskutovali o plánech na masové deportace.



Zelenskyj charakterizoval Trumpovu rétoriku o zastavení války na Ukrajině jako "velmi nebezpečnou"

20. 1. 2024

čas čtení 3 minuty

Ukrajinský prezident  pozval Trumpa na Ukrajinu, ale obává se, že pokud se vrátí do Bílého domu, mohl by učinit jednostranné ústupky Rusku

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se obává, že pokud se Donald Trump příští rok vrátí do Bílého domu, mohl by učinit jednostranné ústupky Rusku, které by byly nadřazeny zájmům Ukrajiny, a označil tvrzení bývalého amerického prezidenta, že by mohl zastavit válku během 24 hodin, za "velmi nebezpečné".

 22244

Desetiměsíční dítě, které bylo zachráněno z trosek po izraelském náletu v Rafáhu na jihu Gazy, zemřelo

20. 1. 2024

čas čtení 12 minut

 
Tým televize NBC News byl svědkem dramatické záchrany Taly Rouqahové 28. prosince poté, co se Rafáh byl obětí izraelského náletu, při němž zahynulo více než 20 lidí


Tala byla nalezena v bezvědomí, ale dýchala pod sutinami přikrytá matrací a uvězněná troskami, poblíž těla své matky. Otec Taly, Ahmad Rouqah, byl zachráněn. Podle jeho slov zahynulo té noci nejméně deset členů jejich rodiny.

Rouqa ve čtvrtek sdělil, že Tala zemřela, téměř tři týdny poté, co byla zachráněna. "Jsem v šoku," řekl.

"Měl jsem záblesk naděje. Doufal jsem, že se mnou v tomto životě zůstane. Jako vzpomínka na její matku a sourozence, tety a strýce. Ale chvála Alláhovi, zemřela. Je s Bohem; to je lepší než cokoli jiného."

Dodal, že doufá, že žádná další rodina už nebude muset snášet takovou ztrátu:

"Ztratil jsem to nejcennější, co mám. Nechci, aby ostatní ztratili své děti, aby ztratili sami sebe, protože válka je zkáza. My jsme oběti ve všech ohledech. Lidé, my jsme oběti."

- Česko opět hlasovalo pro vraždění v Gaze

31826

TZ: Pochod v solidaritě s Palestinou, sobota od 14 hodin na náměstí Míru v Praze

19. 1. 2024

čas čtení 3 minuty

Foto: Demonstrace v sobotu 20.1. na náměstí Míru v Praze

Na sobotu 20. ledna od 14. 00 hodin svolávají občanské iniciativy a sdružení na náměstí Míru v Praze protestní shromáždění Ne válce proti Gaze!, na kterém chtějí vyjádřit solidaritu s obětmi izraelského bombardování a vojenské intervence do Pásma Gazy. To si během tří měsíců vyžádalo až třicet tisíc mrtvých Palestinců, z toho většinu žen a dětí, zbořeny byly dvě třetiny tamních budov a ze svých domovů byly vyhnány téměř dva miliony lidí.

Ra: pouť slunečního boha

20. 1. 2024

čas čtení 1 minuta

Myslím, že je zase na čase upozornit na tento pozoruhodný film (JČ) :

<

Film Ra: pouť slunečního Boha vznikal čtyři roky a byl kompletně natočen v Glasgow ve studiu Persistent Vision Animation, v té době jediném skotském animačním studiu. Film kombinuje tradiční animační techniky se speciálními optickými efekty a vytváří snovou evokaci staroegyptských představ o stvoření a místě člověka v něm.

První část filmu je věnována egyptské Genesis. Egypťané měli mnoho bohů a bohyň a mýtů o stvoření. Ra tyto mýty spojuje do jedné verze a soustředí se na příběh Osirise a Isis a jejich boj se zlým bratrem Setem.

Druhá část ukazuje prolínání světa bohů se světem božského faraona, kterého staří Egypťané považovali za syna boha Slunce Ra. Život božského faraona je vylíčen jako cesta skrze rituály, které provázejí jeho zasvěcení do chrámového života.

Po smrti faraon pokračuje ve své cestě v podsvětí na lodi boha Slunce Ra, procestuje dvanáct hodin noci a přemůže síly temnoty, než je za úsvitu nového dne vzkříšen.

Krize na Blízkém východě: Izrael zabil v Damašku čtyři poradce z íránských revolučních gard

20. 1. 2024

čas čtení 15 minut

 

Při útoku zahynulo také několik příslušníků syrských ozbrojených sil, dělují íránské revoluční gardy

Írán potvrdil, že při sobotním raketovém útoku na Damašek byli zabiti čtyři příslušníci jeho Revolučních gard. Několik příslušníků syrských ozbrojených sil bylo rovněž zabito, uvedl íránský Sbor revolučních gard (IRGC) v prohlášení, o němž informovala Al-Džazíra:

    "Zločinecký sionistický režim opět přistoupil k útoku na syrské hlavní město Damašek a při náletu stíhaček invazního a okupačního režimu bylo  zabitoněkolik příslušníků syrských sil a čtyři vojenští poradci Íránské islámské republiky."

Al-Džazíra dodala, že íránská státní televize to označila za "teroristický" útok Izraele.  Televize  rovněž uvádí, že jeden ze zabitých příslušníků IRGC byl pravděpodobně vedoucím zpravodajského oddělení sil Quds, nejelitnější jednotky IRGC.

Íránská státní zpravodajská síť Press TV zveřejnila záběry, které podle ní ukazují "rozsáhlou spoušť" způsobenou sobotním úderem ve čtvrti Mazzeh:



 22245

Americké listy: Soros říká, že Trumpovo vítězství je hotová věc

20. 1. 2024 / Fabiano Golgo

čas čtení 4 minuty

 

Americký web ekonomického zpravodajského kabelového kanálu CNBC informoval o tom, že Trumpovo vítězství ve druhém funkčním období v Bílém domě bylo tento týden horkým tématem na setkání politických a obchodních lídrů ve Švýcarsku. Navzdory Trumpovy litanie právních problémů, mnoho amerických podnikatelů si stále myslí, že Trump porazí prezidenta Joea Bidena, pokud se oba utkají v roce 2024. Článek připomíná, že "Trump čelí 91 obviněním z trestných činů v mnoha trestních kauzách týkajících se jeho pokusů zvrátit porážku ve volbách v roce 2020, špatného nakládání s tajnými dokumenty a plateb za mlčení pornoherečce."

 22242

Obavy o největší zbývající nemocnici v Gaze rostou, izraelské síly shazují bomby do její bezprostřední blízkosti

19. 1. 2024

čas čtení 7 minut

Izraelský nálet na dům zabil ve městě Rafáh na jihu Gazy 16 lidí, z toho polovinu dětí.
"Včera jsem si tam hrál s dětmi. Všechny zemřely," řekl zpravodajské agentuře desetiletý soused. "Já jediný jsem ještě naživu."


Personál svědčí, že situace v nemocnici Nasser je "katastrofální",   izraelské údery dopadají metry daleko

 
Izraelské síly postoupily dále do hlavního města na jihu Gazy, ostřelují oblasti v blízkosti největší fungující nemocnice na tomto území a vyvolávají obavy, že by mohla být nucena se uzavřít kvůli izraelskému bombardování a příkazu k evakuaci.

Obyvatelé Chán Júnisu a zdravotnický personál uvedli, že boje se v uplynulém týdnu přiblížily na několik metrů od Násirovy nemocnice,  největší dosud částečně fungující nemocnice v Gaze. Od minulého měsíce, kdy se boje přesunuly na jih, přijímá nemocnice denně stovky zraněných pacientů.

 20706

Samá naděje, pozitiva a sociální nejistoty, nebo tak něco

19. 1. 2024 / Petr Haraším

čas čtení 8 minut

Spiknutí?

Jak bych slyšel novinářského komedianta Šafra. Destruktivní nehezká média kazí občany a veřejné mínění. Toto nehezké mediální fuj vlastně snižuje oblibu vlády a strany. Což nutně vede ke stálému posilování škaredé opozice.

V mediálním rybníčku se nám objevily velmi nehezké věci. Skoro jsem už viděl, jak premiér všech občanů Fiala s podporou na úrovni odsouzeného Nečase vzteky celý státnicky rudý obvolává zlobivé redakce a vyhrožuje udělením různobarevných výhružných karet. Jsem si jist, že k Šafrovi nevolá, ledaže by se přeptal, jak si na Fórum 24 stojí jeho hoši z Pravého břehu premiéra Petra Fialy.

 22243

Orbán a Fico ohlašují novou éru maďarsko-slovenských vztahů

19. 1. 2024 / Albín Sybera

čas čtení 12 minut


Viktor Orbán prohlásil, že slovensko-maďarské vztahy, které byly často rozkolísané, jsou nyní vynikající

Oficiální návštěva slovenského premiéra Roberta Fica v Budapešti, kde se 16. ledna setkal se svým maďarským protějškem Viktorem Orbánem, ukázala, že maďarský autoritář možná skutečně našel nového spojence, který nahradí nedávnou ztrátu Polska po volební porážce vlády PiS, píše Albín Sybera na serveru Intellinews. 

 22236

Determinismus a predestinace

19. 1. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

V reálném životě máme problémy s pouhou předpovědí počasí, o predikci lidského jednání nebo vývoje společností v dějinách nemluvě. Smysluplné je proto mluvit o tom, že je něco determinované, tam a do té míry, kde a do jaké míry lze věci predikovat. Představa nějakého kauzálního systému, který vše determinuje, je příliš antropomorfní a intelektualistická.

Problém je, že Grant Shapps není seriozní politik

19. 1. 2024

čas čtení 5 minut

Doufejme, že vojenskou analýzu, kterou Grant Shapps přednesl tento týden, mu napsali nějací  - doufejme - odborníci z britského ministerstva obrany, pokud to ministerstvo nějaké má, upozorňuje Jan Čulík.

Potíž totiž je, že Grant Shapps není seriozní politik - stejně jako většina ministrů v současné britské vládě, která se právě  snaží zoufalými pokusy o schválení  pochybných zákonů, porušujících mezinárodní právo, které jí mají umožnit automatickou deportaci žadatelů o azyl do Rwandy.

Ta neserióznost dnešních vládnoucích britských politiků  je právě hlavní problém: Tváří v tváří nebezpečí vražedných diktátorů, jako je Vladimír Putin či režimy v ČÍně a v Íránu, nemá v současnosti Británie ve vládě normální, schopné politiky. Během roku 2024 se budou konat všeobecné volby a vzhledem k tomu, že vládnoucí konzervativci mají po 14 letech pochybné vlády až o dvacet procent menší volební podporu než opoziční labouristé, doufejme, že dojde po volbách ke změně. Případně vítězící labouristé budou mít zřejmě nesmírně centristickou až konzervativní politiku, avšak od nynější britské vlády se budou lišit tím, že to nebudou maniaci jako Grant Shapps.

Funkce britského ministra obrany, kterou Shapps zastává od léta 2023, je jeho pátou ministerskou funkcí za poslední rok.

Shapps během své politické kariéry proslul mimo jiné tím, že z komerčních důvodů vystupoval na sociálních sítích pod několika falešnými pseudonymy:

 22240

Americké listy: Jak média špatně informují o problému migrace

19. 1. 2024 / Fabiano Golgo

čas čtení 12 minut

Magazín The New Republic odhaluje, že temná varování mainstreamového tisku před záplavou migrantů jsou podložena ohromující neznalostí toho, odkud žadatelé o azyl přicházejí - a proč prchají, aby si zachránili život. Časopis píše, že omylů je mnoho. Zaprvé, mainstreamová média naznačují, že nejnovější vlna migrantů "přichází z celého světa", což vyvolává dojem, že na tyto břehy dorazila jakási globální přílivová vlna, která nejeví známky toho, že by měla v dohledné době opadnout. Tato nepřesná implikace jen posílila nebezpečnou demagogii Donalda Trumpa. 


 22232

Bílý dům: Po skončení války nemůže dojít k izraelské okupaci Gazy

19. 1. 2024

čas čtení 16 minut

- Podle nejnovějších údajů ministerstva zdravotnictví Gazy bylo od 7. října při izraelských úderech v Gaze zabito celkem 24 620 Palestinců a 61 830 jich bylo zraněno. Tyto údaje zahrnují 172 mrtvých a 326 zraněných za posledních 24 hodin. Nejméně 16 lidí bylo zabito při izraelském náletu na dům v Rafáhu na jihu pásma Gazy. Jeden z příbuzných zabitých řekl pro Al-Džazíru, že se rodina od 7. října třikrát přestěhovala v rámci Gazy do bezpečí. Izraelská armáda opakovaně nařídila civilnímu obyvatelstvu Gazy, aby uprchlo na jih.

- Izraelská policie shromažďuje šokující důkazy o násilí Hamásu proti ženám během útoku ze 7. října.

- Okupovaným Západním břehem Jordánu se přehnala nová vlna násilí a izraelská armáda podnikla na většině území řadu rozsáhlých razií. Izraelské síly zůstaly ve čtvrtek již druhý den v Tulkarmu na severu Západního břehu Jordánu poté, co zahájily nálet na tamní uprchlický tábor. Podle izraelské armády bylo ve čtvrtek zabito osm lidí.

-- Izrael se připojil k nechvalně proslulé skupině autoritářských států s historií věznění novinářů tím, že od začátku poslední války v Gaze zadržuje palestinské reportéry bez soudu. Ve zprávě Výboru na ochranu novinářů (CPJ) zveřejněné ve čtvrtek se uvádí, že Izrael poprvé figuruje na seznamu "nejhorších věznitelů novinářů", což jej staví na roveň Íránu.

-  Izraelský premiér Benjamin Netanjahu Bidenovi v Bílém domě řekl, že odmítá jakékoli kroky směřující k vytvoření palestinského státu,
až Izrael ukončí ofenzívu proti Gaze, a že celé území na západ od řeky Jordán bude pod izraelskou bezpečnostní kontrolou. Jeho čtvrteční veřejné prohlášení představovalo jeho nejostřejší výtku vůči zahraniční politice USA. Bílý dům reagoval prohlášením, že USA budou nadále usilovat o dvoustátní řešení a že po skončení války nemůže dojít k izraelské reokupaci Gazy.

 21015

Netanjahu sdělil Spojeným státům, že nepřípustí vytvoření palestinského státu

19. 1. 2024

čas čtení 4 minuty


Izraelský premiér odmítl strategii Bílého domu. Vyjádřil se, že  celé území na západ od řeky Jordán bude pod izraelskou bezpečnostní kontrolou



Izraelský premiér sdělil Bidenovu Bílému domu, že odmítá jakékoli kroky směřující k vytvoření palestinského státu, až Izrael ukončí ofenzívu proti Gaze, a že celé území západně od řeky Jordán bude pod izraelskou bezpečnostní kontrolou.

Benjamin Netanjahu se po celou dobu své politické kariéry snaží bránit vzniku palestinského státu.

Jeho čtvrteční veřejné prohlášení však představuje jeho nejostřejší výtku vůči zahraniční politice USA v době, kdy Bidenova administrativa vynaložila obrovský domácí politický kapitál na vojenskou podporu Izraele a na mezinárodních fórech.
 
Bílý dům reagoval prohlášením, že USA budou nadále usilovat o dvoustátní řešení a že po skončení války nesmí dojít k izraelské reokupaci Gazy.

"Po skončení konfliktu v Gaze nebude žádná reokupace Gazy," řekl novinářům na palubě Air Force One po Netanjahuově projevu poradce Bílého domu pro národní bezpečnost John Kirby.

 22224

"Jiné předpisy": Zvláštní politika umožňuje USA dodávat zbraně Izraeli navzdory tomu, že Izrael porušuje lidská práva

18. 1. 2024

čas čtení 7 minut

Přezkum interních dokumentů amerického ministerstva zahraničí ukazuje, že k ochraně Izraele před americkými zákony o lidských právech jsou používány "zvláštní mechanismy"


Nejvyšší američtí představitelé od roku 2020 v tichosti přezkoumali více než deset případů hrubého porušování lidských práv izraelskými bezpečnostními silami, ale vynaložili velké úsilí, aby jednotkám odpovědným za údajné porušování zachovali další přístup k americkým zbraním, což podle bývalých amerických představitelů přispělo k pocitu beztrestnosti, s nímž Izrael přistupuje ke své válce v Gaze

Odhaduje se, že od útoku Hamásu na Izrael 7. října bylo izraelskými silami zabito 24 000 Palestinců, převážně žen a dětí, což je počet obětí, který podnítil odsouzení izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a amerického prezidenta Joea Bidena, který je kritizován za to, že nedokázal omezit "nevybíravé" bombardování Izraele v Gaze.

 22235

HRW: Vyhozena za sdílení analýzy Human Rights Watch

18. 1. 2024

čas čtení 6 minut


Opravdu přišla novinářka o práci za to, že zveřejnila materiály Human Rights Watch na sociálních sítích?

To je hlavní otázka, kterou si dnes ráno klademe v otevřeném dopise australské televizní společnosti Australian Broadcasting Corporation (ABC), celostátní  televizní společnosti v této zemi, píše Andrew Stroehlein, mediální ředitel organizace Human Rights Watch ve svém denním přehledu. 

Média informovala o tom, že byla novinářka Antoinette Lattoufová propuštěna poté, co na svém osobním účtu na sociálních sítích zveřejnila materiál organizace Human Rights Watch.

Konkrétně se jednalo o opětovné zveřejnění obsahu na účtu HRW na Instagramu, který se týkal používání hladomoru izraelskou vládou jako metody vedení války v Gaze. Ke svému re-postu Lattoufová přidala jednořádkové shrnutí: "HRW informuje o hladovění jako válečném nástroji".

Použití hladu jako zbraně, jak jsme již dříve v tomto zpravodaji probírali, je válečným zločinem.

 20494

Jak by Jan Čulík konkrétně pomohl Ukrajině k dosažení konečného vítězství?

Ukrajina a Gaza: Západ je ve světě naprosto zdiskreditován

19. 1. 2024 / Daniel Veselý

čas čtení 7 minut

Ačkoli vesměs souhlasím s Čulíkovým hodnocením tzv. izraelsko-palestinského konfliktu, nemohu v žádném případě souhlasit s jeho pohledem na ruskou invazi na Ukrajinu. Nemůžeme se beze studu tvářit, jako by v ukrajinské krizi existovaly dvě naprosto morálně odlišné strany; jako by Ruská federace zaútočila na Ukrajinu z pouhého imperialistického plezíru, aniž by expanze NATO k ruským hranicím hrála v rozhodnutí provést invazi jakoukoli roli. Kritické hlasy spatřují “kouřící revolver” - údajně dokazující Putinův krvelačný až genocidní zálusk na Ukrajinu - v leitmotivu Putinovy kontroverzní eseje, kde ruský lídr zpochybňuje ukrajinskou svébytnost v rámci “dějinné jednoty Rusů a Ukrajinců”. Jenže v téže eseji Putin také vyjádřil respekt vůči požadavku Ukrajiny na samostatnost, takže slova se mluví a voda teče. Známe to velmi dobře i z naší “demokratické” zkušenosti.  

 22066

Stejně jako Netanjahuův, i Putinův je zločinecký režim. Daniel Veselý píše o Rusku nesmysly

19. 1. 2024 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

 

Znovu opakuji banální věcnou informaci, že kriminálník a vrah Vladimir Putin lže jako když tiskne. Proto argumentace jeho údajně tolerantními a liberálními návrhy (které Putin nemyslí vážně a nikdy je neprosazoval a nerealizoval) je naprosto šílená. Argument, že Vladimír Putin chce údajně respektovat suverenitu Ukrajiny, je směšný, protože všechny jeho činy  hovoří o opaku. To bombardování Chersonu, Kyjeva a Lvova (!), to jsou Putinovy důkazy o tom, jak silně Putin respektuje suverenitu Ukrajiny?

 22239

Pákistánská armáda použila "zabijácké drony", rakety a loitering munition k útokům na úkryty teroristů v Íránu

19. 1. 2024

čas čtení 9 minut

Pákistánská armáda ve čtvrtek sdílela podrobnosti o operacích proti militantům v Íránu a uvedla, že úkryty používané teroristickými organizacemi, jmenovitě Balúčistánskou osvobozeneckou armádou (BLA) a Balúčistánskou osvobozeneckou frontou (BLF), byly úspěšně zasaženy při operaci založené na zpravodajských službách s kódovým označením "Marg Bar Sarmachar".

Kde je povoleno vlastnit tlumiče zbraní?

19. 1. 2024

čas čtení 4 minuty

Použití tlumičů výstřelu,  pokud není zakázáno, je ve většině zemí povoleno jen v rámci myslivosti. Odchylky jsou zřejmé v přiložené kopii z Wikipedie. Uvolnění tohoto omezení lze lehce dohledat. V ČR je samozřejmě povoleno, co čekat? (pozn. red.)

Zvláště u krátkých zbraní vede jejich použití k omezení hluku výstřelu až po domněnku, že nejde o výstřel, píše  Milan Lelek.

Mapa legálnosti tlumičů v Evropě:


     Tlumiče jsou neregulované
     Tlumiče je možné vlastnit jako běžnou zbraň (pro lov, sport, obranu nebo bez nutnosti udání důvodu)
     Tlumiče je možné vlastnit pouze na výjimku
     Tlumiče je zakázáno vlastnit
     Chybějící nebo nejasné informace

 20229

USA uvalily sankce na 17 tankerů ruské stínové flotily

19. 1. 2024

čas čtení 2 minuty

Spojené státy nadále uvalují sankce na tankery a firmy, u nichž bylo zjištěno, že porušují požadavek na dodržování cenového stropu pro ruskou ropu. Zpřísnění sankční politiky na konci loňského roku již přineslo výsledky (spolu s poklesem světových cen): Příjmy Ruska z vývozu ropy v prosinci klesly o 9 % ve srovnání s listopadem a cena ropy Ural opět klesla pod úroveň 60 dolarů za barel.

 22232

Krize na Blízkém východě: Další brutální izraelské bombardování

18. 1. 2024

čas čtení 16 minut

 
Palestinská tisková agentura Wafa uvádí, že počet obětí izraelského leteckého útoku na Rafáh vzrostl na 19. Oběti popisuje jako "převážně ženy a děti".

V Ramalláhu na okupovaném Západním břehu Jordánu Wafa uvádí, že dva Palestinci byli zraněni ostrou střelbou izraelských sil, které podle ní "během náletu prohledávaly a kontrolovaly vozidlo Červeného půlměsíce".

- Al-Džazíra informuje, že v Gaze, kde již sedmý den trvá výpadek komunikací, bylo při izraelském ostřelování v Rafáhu zabito 16 lidí včetně malých dětí.

Vysílací společnost uvedla, že má ověřené záběry, na nichž jsou vidět těla tří dětí zabitých při ostřelování domu východně od Rafáhu, která byla dopravena do nemocnice.

Hani Mahmoud, který pro Al-Džazíru připravuje reportáž z Rafáhu, popsal "další noc plnou smrti a ničení". Pro tuto televizi píše:

    Rafah je stále nebezpečnější. Díváme se na přeplněná evakuační centra a přelidněné domy. Lidé jsou všude - na chodnících i ve stanech - a snaží se uniknout hrůze z bomb a raket. Protože je Rafáh tak přelidněný, může jediná raketa zabít velké množství lidí. Proto jsme svědky tolika obětí každého leteckého útoku. Většinu obětí tvoří ženy a děti.


- Podle nejnovějších údajů ministerstva zdravotnictví bylo od 7. října, kdy válka v Gaze začala, zabito nejméně 24 448 Palestinců a 61 504 jich bylo zraněno. Dalších 355 Palestinců, včetně 90 dětí, bylo zabito izraelskými silami a osadníky na okupovaném Západním břehu Jordánu.

    Jedenáct lidí včetně dvou dětí bylo ve středu zabito izraelskými silami na okupovaném Západním břehu Jordánu, uvedli palestinští představitelé a OSN. Agentura OSN OCHA uvedla, že při leteckém útoku na uprchlický tábor Tulkarem bylo zabito šest lidí včetně dvou dětí. Při samostatném izraelském náletu poblíž uprchlického tábora Balata východně od města Nábulus bylo zabito pět bojovníků Brigád mučedníků Al-Aksá, ozbrojeného křídla strany Fatah palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse, uvedla agentura.

 22232

Gaza: Nic moc nového: izraelské vraždění civilistů pokračuje, regionální situace se zhoršuje

18. 1. 2024

čas čtení 3 minuty


Moderátor, Channel 4 News, středa 17. ledna 2023, 19 hodin: V Gaze je na základě včera oznámené společné dohody s Katarem a Francií dodávána pomoc určená izraelským rukojmím, které zadržuje Hamás, a obyčejným rodinám žijícím uprostřed těžké humanitární krize, mírně řečeno. Izraelský útok však pokračuje. Regionální napětí nadále roste, Írán tento týden provedl raketové údery již na tři země a varování, které tato zpráva našeho zahraničního zpravodaje Sekundera Kermaniho  obsahuje znepokojivé záběry.


 22234

Americké listy: "Papež František by měl být zatčen kvůli zvrácené knize"

18. 1. 2024 / Fabiano Golgo

čas čtení 6 minut

 

Americký časopis Newsweek zveřejnil článek o arcibiskupovi Carlu Marii Viganovi, italském duchovním, který se často dostává do sporu s papežem Františkem ohledně směřování katolické církve. Viganò se na sociálních sítích ohradil proti znovuobjevené knize, kterou před 25 lety napsal jiný duchovní. Arcibiskup dílo považuje za "pornografické" a "zvrácené" a nyní požaduje zatčení spisovatele, kardinála Víctora Manuela Fernándeze, i papeže.

31822

„Pentacity“ v srdci Prahy

18. 1. 2024 / Matěj Metelec

čas čtení 3 minuty

Pražská nádraží jsou častými ohnisky sporu o podoby urbanismu v hlavním městě. A netýká se to jen nedávno diskutovaného Hlaváku, který podle vítězného projektu čeká radikální změna nové odbavovací haly. Rozsáhlé volné plochy nadraží, které vznikly restrukturalizací dopravy, hlavně přesunem té nákladní na silnice, poskytují prostor pro mamutí developerské projekty. Ty vznikají třeba na místě bývalého nákladového nádraží Žižkov nebo v dlouho nevyužitých částech Smíchovského nádraží. Nové městské „čtvrtě“ v obou případech budou tvořit hlavně bytové domy, což je dobře, i když je otázka, jaká bude jejich dostupnost. Ostatně bannery na stavbě na Žižkově už nyní lákají na byty na výhodné „investice“. 

Autor ilustrace: Jklamo – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=140151354

 17966

Proč Česko potřebuje levici

18. 1. 2024 / David Marenčák

čas čtení 3 minuty

Mnohé známé tváře často hovoří o slušnosti, hodnotách, západu a civilizovanosti, demokracii a svobodě. Pokud tím zrovna poněkud průhledně nemaskují své xenofobní, homofobní, rasistické a jinak hnědé reálné činy, obvykle tím přifukují zdejší mýtus o apolitické politice slušnosti, o překonání pojmů pravice a levice a následně do turbulentních postmoderních vod naprostého zmatení přihazují dělení světa a lidí na demokratické a svobodné versus populistické a oligarší. 

O tom, kdo patří do prvního a kdo do druhého tábora rozhodují výhradně mluvčí, co mají přístup k moci, do médií či mají jiné způsoby, jak ovlivňovat veřejné mínění. Rozhodování je to snadné, kdo je s námi, je demokratický, i kdyby se na jeho podporu hajlovalo. Do tábora druhého patří vždy ti, kteří s námi v čemkoli nesouhlasí, byť by to byla sebemenší technikálie a šlo o subjekty vzešlé z demokratických voleb.

31820

Jak se rodí královny dezinfa

18. 1. 2024 / Jiří Hlavenka

čas čtení 2 minuty

Tenhle článek je na "Seznam Médium". Což vypadá, že to je součást mediální rodiny Seznamu, tedy text procházející standardním redakčním procesem (ověřování, editorská kontrola atd), a naprostá většina lidí si myslí, že to tak je a přijímá takovýto článek s důvěrou. Dojem posiluje i autorka, která ve svém biu uvádí, že "od jara 2023 publikuju pro Seznam".

31821

Přečetli jsme jinde

"Sněhové vločky"? Ani omylem

18. 1. 2024 / Jiří Hlavenka

čas čtení 3 minuty

Jsem moc rád, že to za mě napsal někdo podstatně povolanější (článek je ale za paywallem, takže hlavní věci zde parafrázuju, odkaz najdete na konci). Neskutečně mě štve, jak zde neustále cirkuluje názor, že dnešní mladí jsou nějak změkčilí, nic nevydrží, pořád se hroutí, za pořádnou práci nevezmou a tak dále. Protože nositeli těchto názorů je bez výjimky starší generace, cítím tam spíš podprahový komplex lidí, kteří jsou poněkud ztraceni v dnešním složitém světě a potřebují si trochu pokňourat, zvýšit si chabnoucí sebevědomí prohlášeními, jací byli ONI chlapáci, kravku podojili, koňa okovali, a dnešní mládež trochu pomistrovat: vážení, kazeň a pořádek to je to hlavní a to musí byť, a škoda facky, která padne vedle, a vojna dělá z chlapců chlapy.

 22214

Írán zahájil letecké útoky na území Pákistánu

17. 1. 2024

čas čtení 4 minuty

 

Pákistánské ministerstvo zahraničí uvedlo, že při náletu, který označilo za "nezákonný", byly zabity dvě děti a tři další byly zraněny, a předvolalo si vysokého diplomata Teheránu v Islámábádu, aby protestoval proti "nevyprovokovanému narušení jeho vzdušného prostoru". Ministerstvo neposkytlo bližší informace o úderech, ale pákistánské účty na sociálních sítích uvedly, že údery raket a dronů byly namířeny na provincii Balúčistán, která leží podél tisícikilometrové hranice mezi oběma zeměmi.

 22215

Více než 90 % snímků sexuálního zneužívání dětí vytvářejí samy děti

17. 1. 2024

čas čtení 4 minuty


Objem materiálu, k jehož vytváření jsou děti nuceny nebo naváděny, je důvodem k obnovení kritiky šifrování materiálu na webu

Podle charitativní organizace odpovědné za vyhledávání a odstraňování takového materiálu je v současnosti více než 90 % snímků sexuálního zneužívání dětí na internetu vytvořeno jimi samotnými..

Nadace Internet Watch Foundation uvedla, že v loňském roce objevila na více než 100 000 webových stránkách materiály sexuálního zneužívání dětí, které si děti mladší 10 let vytvořily samy. Toto číslo představuje 66% nárůst oproti předchozímu roku.

 22213

Zdaňte naše bohatství, vzkazují superbohatí politikům v Davosu

17. 1. 2024

čas čtení 3 minuty

Foto: Abigail Disney, Brian Cox a Valerie Rockefeller

Více než 250 miliardářů a milionářů požaduje, aby politická elita, která se sešla na Světovém ekonomickém fóru v Davosu, zavedla daně z majetku, které by pomohly zaplatit lepší veřejné služby na celém světě.

 
"Naše žádost je jednoduchá: žádáme vás, abyste nás, nejbohatší členy společnosti, zdanili," uvedli bohatí lidé v otevřeném dopise světovým lídrům. "Zásadně to nezmění naši životní úroveň, nepoškodí to naše děti,  ani to nepoškodí hospodářský růst našich národů. Promění to však extrémní a neproduktivní soukromé bohatství v investici do naší společné demokratické budoucnosti."

 22212

Americký senát bude hlasovat o Sandersově opatření požadujícím kontrolu dodržování lidských práv při poskytování vojenské pomoci Izraeli

17. 1. 2024

čas čtení 3 minuty

 
Senátor si vynutil hlasování o podmínění vojenské pomoci USA tím, zda izraelská vláda neporušuje lidská práva


Bernie Sanders v úterý večer přiměl americký Senát k hlasování o požadavku, aby další americká vojenská pomoc Izraeli byla podmíněna zjištěním, zda izraelská vláda ve své ničivé válce v Gaze neporušuje lidská práva a mezinárodní dohody.

Opatření, které předložil a o němž budou senátoři diskutovat a hlasovat, je jedním z několika, které progresivisté navrhli, aby vyjádřili znepokojení nad izraelskými útoky na Gazu, kde počet mrtvých Palestinců přesáhl 24 000 a izraelské bombardování od 7. října, kdy Hamás zahájil útoky, vyhnalo z Gazy většinu z 2,4 milionu jejích obyvatel.

 22210

Haaretz: Pro arabské Izraelce není ani válečné vlastenectví ochranou před nepokrytým rasismem

17. 1. 2024

čas čtení 4 minuty

Foto: Lucy Aharish

Úředník izraelského ministerstva: "Žena, která reprezentuje smíšené manželství, nemůže reprezentovat židovskou kulturu".

Člověk by si představoval, že pokud  nepodpoření Izraele během války poškodilo kariéru arabsko-izraelských žen, pak by naopak ti, kteří podporují izraelskou věc, byli odměněni, nikoli potrestáni. Ale zpráva z tohoto týdne o televizní osobnosti Lucy Aharishové ukazuje, že nepřátelství vůči Arabům překračuje politické hranice, píše Allison Kaplan Sommoová.
 
Je pochopitelné, že oceňovaná herečka Mouna Hawa, která hrála v první sérii populárního seriálu "Fauda", v současné době trpí vážným kariérním neúspěchem.

V prvních dnech konfliktu Izrael-Hamás obvinila Izrael z páchání humanitárních zločinů v Gaze. Izraelská média ji také citovala, jak v rozhovorech se svými spolužáky z filmové školy popírá znásilnění a vraždy spáchané teroristy z Hamásu 7. října, zpochybňuje, zda existují dostatečné důkazy o těchto zvěrstvech, a označuje je za propagandu.

Krize na Blízkém východě

17. 1. 2024

čas čtení 4 minuty

- Od 7. října bylo při izraelských úderech v Gaze zabito nejméně 24 285 Palestinců a 61 154 jich bylo zraněno, uvedlo v úterním prohlášení ministerstvo zdravotnictví na tomto území. Za posledních 24 hodin bylo zabito 158 Palestinců a 320 jich bylo zraněno, dodalo ministerstvo.

-  Írán v úterý zničil odpálením raket dvě základny balúčské militantní skupiny Džajš al-Adl v Pákistánu, informovala íránská státní média. Podle agentury Reuters tato skupina již dříve podnikla útoky na íránské bezpečnostní síly v příhraniční oblasti s Pákistánem.

- Arabské země se nechtějí zapojit do obnovy Gazy, pokud bude palestinská enkláva za několik let opět "srovnána se zemí", uvedl v úterý americký ministr zahraničí Antony Blinken a dodal, že je třeba řešit otázku palestinské státnosti.

- Po nedávných úderech USA a Velké Británie na húsíovské cíle začaly humanitární organizace pozastavovat životně důležité operace v Jemenu, a varovaly, že další vojenská intervence hrozí prohloubením jedné z nejhorších humanitárních krizí na světě.

 20999

Izrael a Hizballáh směřují k nové válce

17. 1. 2024

čas čtení 4 minuty

Na severní hranici Izraele se stahují bouřková mračna. Zintenzivňující se útoky Hizballáhu, mocné libanonské šíitské milice, a cílené izraelské zabíjení vysoce postavených militantů zvyšují napětí a vyvolávají přízrak nového konfliktu mezi Izraelem a skupinou, která se řadí mezi hlavní íránské teroristy, píše Ilan Berman.

31234

Stydíme se za svého prezidenta. Petr Pavel podpořil válečné zločiny páchané Izraaelem

17. 1. 2024

čas čtení 12 minut

Demonstrace a prohlášení "Stydíme se za svého prezidenta"

Iniciativa Ne naším jménem! - Za spravedlivý mír na Blízkém východě vydala prohlášení "Stydíme se za svého prezidenta", ve kterém se zřetelně distancuje od prezidentovy státní návštěvy Izraele, kterou v době ničivé izraelské války proti Gaze nelze vnímat jinak než jako podporu izraelských válečných zločinů. Zároveň iniciativa vyjadřuje jasnou podporu Mezinárodnímu soudnímu dvoru (ICJ) v Haagu, u kterého je Izrael žalován ze zločinu genocidy. 

Prohlášení bude přečteno na dnešní demonstraci, která proběhne od 17:30 hod. na Hradčanském náměstí v Praze, a následně bude rozesláno do zahraničí.

Demonstrace pokračuje z Hradčanského náměstí k ambasádě Německé spolkové republiky, kde bude přečteno vyjádření namibijského prezidenta ve věci německé intervence u ICJ. Zde bude druhá část demonstrace pod heslem "Německo opět na špatné straně dějin" ukončena.


23572

Rusko: "Cynický konsensus mluví pro Putina"

17. 1. 2024

čas čtení 2 minuty

Putinův fašismus, stejně jako fašismus každého jiného druhu, se snaží homogenizovat vše tím, že zruší všechny výjimky z pravidel. Ale je nakažen postmoderními myšlenkami, že ti, kdo jsou mocnější, mají vždy pravdu – a to jej činí "obzvláště nebezpečným" nejen v tuzemsku, ale i mezinárodně, říká Mark Lipoveckij.

 22211

Pochod za humanizaci magistrály

17. 1. 2024

čas čtení 1 minuta

Občané požadující humanizaci magistrály a dodržení klimatického závazku hlavního města Prahy v úterý opět pochodovali městem v rámci protestu požádaného skupinou Poslední generace. Akce se tentokrát obešla bez nepříjemností. 

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
36810