Světová politika se vrátila tam, kde byla po staletí, před lety 1985-2000

17. 1. 2024

čas čtení 2 minuty
Konflikty, které se odehrávají po celém světě, nepředstavují příchod čehosi nového, jak si někteří myslí, ale spíše návrat do světa, který existoval, než se zdálo, že roky 1985-2000 slibují nový svět. Ten měl být založen méně na síle a více na právu, říká Vladimir Pastuchov.

Je to v zásadě normální svět přesně takový, jaký existoval po tisíce let před posledními čtyřiceti lety, kdy intenzita globálního násilí byla relativně nízká a počet válek omezený.

Způsobily to ozvěna strašlivé války, která si vyžádala asi 50 milionů životů, šíření zbraní hromadného ničení a rozpad SSSR, který zanechal zející díru v mezinárodním řádu.

Mírový kolaps sovětského impéria se stal dominantním bodem uvažování lidí na Západě a zejména v Evropě. Vznikla naděje, že se může snadno zrodit zcela svobodný světový řád bez násilí a nerovnosti, kde jsou všechny menšiny uspokojeny, všichni slabí chráněni a všichni silní se stydí za svou sílu. Musíte to jen chtít a vysvětlit, jak je to správné a dobré.

Tento idealismus byl možný díky dědům této generace, kteří umírají na bitevních polích 2. světové války, a Michailu Gorbačovovi, který lidi zachránil před strachem z nové globální války. V důsledku toho dospěli k přesvědčení, že jedinečný stav světa mezi lety 1985 a 2000 je novým normálem.

Takovým lidem musíme dát co jim náleží. Vážně posunuli západní společnost na cestě humanizace a v budoucnu jim to bude uznáno. Ale zatočila se jim hlava z úspěchu a jejich ideálního obrazu světa příliš daleko vzdáleného od reality.

Kvůli tomuto odtržení od reality oni a my všichni ostatní brzy zaplatíme vysokou cenu, když se svět vrací ke svým obvyklým parametrům". Tento návrat konfrontuje generaci idealistů, kteří nejsou připraveni a nemají intelektuální nástroje k tomu, aby dosáhli svých cílů v situaci, kdy je mnohem těžší jich dosáhnout.

Vzniklo tak nebezpečné vakuum, které hrozí, že se změní v kolaps. Bude to vyžadovat generační výměnu v příštích 10 až 15 letech, než se podaří dosáhnout úniku ze současné slepé uličky. Tato nová generace se bude skládat z realistů, kteří nahradí idealisty posledních několika desetiletí.

Tato generace a svět s ní budou muset udělat jeden krok zpět, než budeme moci udělat opět dva kroky kupředu - směrem k humanismu.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
4484

Diskuse

Obsah vydání | 19. 1. 2024