Evropa se připravuje, že po Trumpově návratu zůstane osamocena

17. 1. 2024

čas čtení 2 minuty
Obáváme se narušení obchodu a bezpečnosti, protože Trumpovo vítězství v Iowě ho přivádí na cestu k získání republikánské prezidentské nominace, píšou Eddy Wax a James Angelos.

Belgický premiér Alexander De Croo varoval, že Evropa musí být připravena obstát sama, pokud se Donald Trump koncem tohoto roku vrátí do Bílého domu.

"Pokud nám rok 2024 opět přinese 'Ameriku na prvním místě', bude to více než kdy jindy Evropa sama o sobě," varoval v projevu v Evropském parlamentu na začátku roku, v němž půjdou k volebním urnám jak občané Evropské unie, tak Američané.

"Jako Evropané bychom se této vyhlídky neměli bát; měli bychom ji přijmout," prohlásil s tím, že Evropa se musí stát "silnější, suverénnější a soběstačnější".

Ve Spojených státech je Trump jasným favoritem na získání prezidentské nominace Republikánské strany. V Iowě měl skvělý start a vyhrál s velkým náskokem.

Vyhlídka na druhé Trumpovo funkční období znepokojuje úředníky v hlavních městech EU od chvíle, kdy bylo jasné, že se bude znovu ucházet o Bílý dům, uprostřed obav, že naruší obchod a zruší americkou podporu evropským bezpečnostním snahám.

De Croo je letos klíčovou postavou evropské politiky, protože jeho země bude příštích šest měsíců předsedat Radě EU, což dává belgickým diplomatům pravomoc určovat agendu na klíčových bruselských schůzkách.

Jeho komentáře připomínaly slavný projev tehdejší německé kancléřky Angely Merkelové z roku 2017 po Trumpově prvním volebním vítězství, kdy varovala, že Evropa se nemůže spoléhat pouze na své spojence.

Francouzský evropský komisař Thierry Breton nedávno prozradil, že Trump v roce 2020 řekl, že USA "nikdy" nepřispěchají Evropě na pomoc, pokud by byla napadena.

V Německu politici zopakovali poselství Merkelové, že Evropa musí být schopna se o sebe postarat.

Trump je muž, který "se netají svým pohrdáním demokracií" a "hrozí, že se znovu stane prezidentem," napsala Katarina Barleyová, vysoce postavená německá sociálnědemokratická poslankyně Evropského parlamentu. "Evropa se musí soustředit sama na sebe."

Norbert Röttgen, vysoce postavený zákonodárce z německé Křesťanskodemokratické unie, řekl v rozhovoru pro noviny Tagesspiegel: "Německá vláda se nyní musí na Trumpův návrat do Bílého domu připravovat intenzivněji než dříve. Mimo jiné to znamená, že musíme navýšit zbrojní výrobu, aby se Ukrajina dokázala bránit ruskému útoku i bez pomoci USA. Závisí na tom svoboda Evropy."

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
2889

Diskuse

Obsah vydání | 19. 1. 2024