Krize na Blízkém východě

17. 1. 2024

čas čtení 4 minuty
- Od 7. října bylo při izraelských úderech v Gaze zabito nejméně 24 285 Palestinců a 61 154 jich bylo zraněno, uvedlo v úterním prohlášení ministerstvo zdravotnictví na tomto území. Za posledních 24 hodin bylo zabito 158 Palestinců a 320 jich bylo zraněno, dodalo ministerstvo.

-  Írán v úterý zničil odpálením raket dvě základny balúčské militantní skupiny Džajš al-Adl v Pákistánu, informovala íránská státní média. Podle agentury Reuters tato skupina již dříve podnikla útoky na íránské bezpečnostní síly v příhraniční oblasti s Pákistánem.

- Arabské země se nechtějí zapojit do obnovy Gazy, pokud bude palestinská enkláva za několik let opět "srovnána se zemí", uvedl v úterý americký ministr zahraničí Antony Blinken a dodal, že je třeba řešit otázku palestinské státnosti.

- Po nedávných úderech USA a Velké Británie na húsíovské cíle začaly humanitární organizace pozastavovat životně důležité operace v Jemenu, a varovaly, že další vojenská intervence hrozí prohloubením jedné z nejhorších humanitárních krizí na světě.


- EU uvalila sankce na vůdce Hamásu Jahjá Sinvara a zařadila ho na seznam teroristických skupin. V důsledku toho se na Sinvara vztahuje zmrazení jeho finančních prostředků a dalších finančních aktiv v členských státech EU. Sankce rovněž zakazují hospodářským subjektům EU poskytovat mu finanční prostředky nebo hospodářské zdroje.

-  Ústřední velitelství USA v úterý ve svém prohlášení uvedlo, že 11. ledna zadrželo íránské moderní konvenční zbraně určené pro jemenské Húsíje. Jednalo se o první zabavení "smrtících vyspělých konvenčních zbraní dodávaných Íránem" Húsíům od listopadu, kdy začaly útoky Húsíů na obchodní lodě, dodalo prohlášení.

- Irácký kurdský premiér Masrúr Barzání obvinil Írán, že při úderech na hlavní město poloautonomního Kurdistánu zabíjí nevinné civilisty.

-  Řada evropských států, "znepokojené" arabské země a Spojené státy pracují na koncepci jednotné palestinské vlády, která by mohla přilákat finanční prostředky na obnovu,
uvedl norský ministr zahraničí v rozhovoru v Davosu. Konkrétní země nebyly jmenovány.

- Turecko uvedlo, že při nočních náletech na kurdské ozbrojence v severním Iráku a Sýrii zničilo 23 cílů, což představuje další eskalaci konfliktu jižně od jeho hranic.

- Požadavek, aby Izrael souhlasil s časově omezenou a závaznou cestou k dvoustátnímu řešení, je klíčem k budoucí stabilitě v Izraeli a na palestinských územích, uvedl v úterý katarský premiér během zasedání Světového ekonomického fóra (WEF) v Davosu.

- Francie obvinila Írán z porušení suverenity Iráku poté, co íránské Revoluční gardy prohlásily, že zasáhly údajné izraelské "špionážní velitelství" v poloautonomním iráckém Kurdistánu, uvedla agentura Reuters.

- Irák v úterý odsoudil "agresi" Íránu na Erbíl, která vedla k civilním obětem v obytných oblastech, jak se uvádí v prohlášení ministerstva zahraničí země poté, co íránské Revoluční gardy prohlásily, že zaútočily na izraelské "špionážní velitelství" v iráckém Kurdistánu.

- Izraelská armáda v úterý uvedla, že její vojáci zabili desítky palestinských ozbrojenců v okolí města Bejt Lahíja na severu Gazy a odhalili také asi 100 raketometů. "Během činnosti IDF v oblasti Bejt Lahíja vojáci lokalizovali přibližně 100 raketových kompletů a 60 raket připravených k použití. Vojáci během činnosti zabili desítky teroristů," uvádí se v prohlášení.

- K útoku v Sýrii se přihlásily také íránské Revoluční gardy. Uvedly, že vypálily několik balistických raket na "teroristické operace" v zemi - včetně cílů Islámského státu - a zničily je. Představitel americké obrany, který hovořil pod podmínkou zachování anonymity, uvedl, že USA sledovaly rakety, které dopadly v severním Iráku a severní Sýrii, a podle prvních údajů byly údery "bezohledné a nepřesné".

- Podle představitelů humanitární pomoci v Gaze již na tomto území panuje hladomor, rodiče obětují zbytky jídla pro své děti, jablko stojí 8 dolarů a palivo na vaření je téměř nemožné sehnat. Agentury OSN uvedly, že Gaza naléhavě potřebuje více humanitární pomoci, protože palestinské úřady oznámily, že počet obětí na tomto území během tamní izraelské ofenzívy vzrostl na více než 24 000.

- Egyptské úřady údajně v pondělí zmařily pokus o pašování drog na egyptsko-izraelské hranici. Dva bezpečnostní zdroje sdělily tiskové agentuře Reuters, že došlo k přestřelce poblíž přechodu, kde byly kontrolovány dodávky pomoci pro Gazu. Během incidentu bylo podle zdrojů zatčeno šest pašeráků drog.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
2234

Diskuse

Obsah vydání | 19. 1. 2024