Trumpovo předvolební shromáždění v Tulse bylo fiasko

21. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Hrdina se v sobotu v noci vrací triumfálně z akce v Tulse:






Na Trumpově sobotním předvolebním shromáždění v městě Tulsa ve státě Oklahoma zůstala velká část sálu, který pojme 19 000 osob, prázdná. Místní hasiči vydali informaci, že  se shromáždění účastnilo jen 6200 osob:


Nekonalo se ani Trumpovo vystoupení plánované pro prostor u kongresové haly pro lidi, kteří by se bývali do haly nevešli - nepřišel nikdo a řečnický pult pro Trumpa ve venkovním prostoru byl odstraněn.

Většina přítomných na Trumpově malém shromáždění byli běloši. Počet přítomných byl v ostrém kontrastu s obrovskými davy demonstrantů všech ras, kteří v posledních dnech a týdnech demonstrují po celých Spojených státech proti rasismu.

Před shromážděním v Tulse se Trumpovi organizátoři chvástali, že Trumpova kampaň dostala více než jeden milion žádostí o vstupenky na shromáždění. Šlo zřejmě o provokaci znuděných teenagerů a stoupenců korejské hudby, kteří reagovali na výzvu jedné paní, zuřící nad tím, že Trump původně plánoval své shromáždění na 19. června, na den, kdy se oslavuje zrušení otroctví v USA. Ta veřejnost požádala na sociálních sítích, aby si lidé objednali na Trumpovo shromáždění v Tulse vstupenky, ale aby tam nešli.

Trumpova kampaň je také kritizována, že ignoruje nebezpečí koronavirové pandemie. V Oklahomě stoupl počet nákaz v posledních dnech o 91 procent. Koronavirem bylo nakaženo i šest pracovníků Trumpova týmu, připravujících shromáždění.

Trump  na vystoupení pandemii znovu bagatelizoval: "Testování je problematické," řekl na shromáždění. "Už jsme otestovali 25 milionů lidí. Je to pravděpodobně o 20 milionů víc než jakákoliv jiná země. Německo testuje hodně. Jižní Korea testuje hodně. Problém ale je, že když tolik testujete, najdete víc nákaz. Proto říkám svým lidem: Méně testů, prosím!"

Trump chaoticky mluvil dvě hodiny, aniž  by vyvolal nadšení. Podporoval policii, útočil na média, lhal a vyvolával konflikty, nenávist a strach.

Podrobnosti v angličtině ZDE 

Velmi kontroverzním způsobem Trumpův ministr spravedlnosti Barr a Trump sám vyhodili v sobotu z funkce vysokého federálního prokurátora v New Yorku, Geoffreye Bermana, jehož úřad vyšetřoval pochybné jednání kumpánů Donalda Trumpa a jeho právního zástupce Giulianiho. ZDE  

0
Vytisknout
6906

Diskuse

Obsah vydání | 23. 6. 2020