Německý prokurátor viní Rusko z vraždy v berlínském parku

19. 6. 2020

čas čtení 2 minuty
Německý spolkový prokurátor tvrdí, že Rusko nařídilo vraždu gruzínského občana v berlínském parku. Prohlásil to, když oznámil, že podezřelý z vraždy byl obviněn, informují Nadine Schmidtová a Zamira Rahimová.


Obětí byl čtyřicetiletý gruzínský občan čečenského původu identifikovaný německými úřady jako Tornike K. Byl zastřelen mužem na kole v berlínském parku Kleiner Tiergarten dne 13. srpna 2019. Bývalý čečenský bojovník jménem Zelimchan Changošvili byl na cestě na polední modlitbu.

Během několika hodin došlo k zatčení ruského občana. I když Kreml popírá spojení mezi vraždou a ruským státem, vražda odstartovala vyšetřování, které vzneslo nepříjemné otázky ohledně vztahů mezi oběma zeměmi.

Německý federální prokurátor převzal vyšetřování v prosinci. Ve čtvrtek uvedl, že nashromáždil dostatek důkazů a předal podezřelému obvinění.

"V neznámý den před 18. červencem 2019 obviněný obdržel rozkaz úřadů v centrální vládě Ruské federace zlikvidovat gruzínského občana čečenského původu," uvedla prokuratura.

Podezřelý, jehož jméno je uváděno jako Vladim K., je obviněn z vraždy a ilegálního držení zbraně.

"Obvinění federální prokuratury obsahuje vážná obvinění ohledně zapojení ruských státních úřadů do takzvaného případu vraždy v Tiergartenu," uvedl ve čtvrtek mluvčí německé vlády - a dodal: "Spolková vláda to bere velmi vážně."

Mluvčí prohlásil, že německá vláda bude "pečlivě sledovat" zbytek procesu až do vyhlášení rozsudku, a dodal, že v prosinci byli ve spojitosti s případem vypovězeni dva příslušníci personálu ruského velvyslanectví. Německo podle něj také nedávno podniklo kroky proti Rusku ve spojitosti s hackerským útokem na Bundestag v roce 2015.

"Německá vláda si vyhrazuje právo podniknout další kroky," uvádí se v závěru prohlášení.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6517

Diskuse

Obsah vydání | 23. 6. 2020