Průběžné zpravodajství:

Nový Zéland zuří, že do země dvě Britky znovu zavlekly koronavirus

17. 6. 2020

čas čtení 3 minuty

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  17.6. bylo v ČR registrováno  10 112 nakažených (nárůst za posledních 24 hodin  je 47 nákaz) nakažených, v nemocnici bylo 131 osob a 332 osob zemřelo.  Hodnota R v ČR je  1 ZDE.

Dvěma nakaženým Britkám bylo na Novém Zélandě dovoleno opustit karanténu, protože zemřel jeden jejich rodič. Ministerstvo zdravotnictví bylo nuceno přiznat, že Britky se proti předpisům setkaly s přáteli. Premiérka Jacinda Ardern nyní zrušila právo pro osoby odejít z karantény kvůli návštěvě umírajících rodičů. Nový Zéland bude nyní hledat 320 kontaktů, s nimiž přišly Britky do styku. Nový Zéland po tomto fiasku předal kontrolu nad karanténou armádě. Mirna Šolić z Glasgow University, toho času v Záhřebu, upozorňuje na Facebooku, že přísné testování a sledování kontaktů nakažených provádějí systematicky už dlouho země jako Chorvatsko a další středoevropské země, do západních médií se to však nedostane.

- Počet mrtvých na celém světě je 443 685. Registrováno je 8 174 009 nákaz. Počty jsou zřejmě podceněny.

- Vědci, kteří zkoumali splachování záchodů, informují, že pokud spláchnete záchod, aniž byste uzavřeli víko, aerosol, který se kolem záchodové mísy rozšíří vzduchem až na několik metrů, je tak intenzivní a tak dlouho přítomný ve vzduchu, že ho vdechnete. Bylo zjištěno, že koronavirus se vyskytuje v lidských výkalech. ZDE  

- Peking zintenzivňuje krizová opatření. Byly tam registrovány desítky nových nákaz a obyvatelům bylo zabráněno ve výjezdu z města. Stovky letů byly zrušeny, školy uzavřeny a všechny obytné bloky znovu zavedly přísné testování. V Pekingu je nyní 137 nákaz.

- Šest amerických států zaznamenalo rekordní nárůst nákaz. Jsou to Arizona, Florida, Oklahoma, Oregon a Texas. Rychle také narůstá počet lidí v nemocnicích. Zdravotníci poukazují na to, že nárůst je důsledkem znovuotevření podniků a shromažďování lidí během tzv. Memorial Day, víkendového svátky koncem května.

- Japonští výzkumnívi potvrdili, že ke koronavirus přítomen ve stokách a v čističkách odpadních vod. Mohlo by to vyvolávat nové nákazy. Stejná situace je v Austrálii, v USA a v Evropě.

- Počet mrtvých na koronavirus v Indii rekordně stoupl o 2000 za posledních 24 hodin na 11 903.

- Mexiko zaznamenalo třetí nejvyšší počet úmrtí, 730.

- V Brazílii za posledních 24 hodin stoupl počet nákaz o 34 918 na 923 189. Počet registrovaných mrtvých, zřejmě výrazně podhodnocený, je 45 241.

- Britští vědci zjistili, že levný steroid dokáže zabránit úmrtí nejvážněji nemocných pacientů na koronavirus, těch na ventilátorech, o asi 30 procent.

- Pandemie jako koronavirová jsou důsledkem toho, že lidství ničí přírodu, konstatovali šéfové OSN, Světové zdravotnické organizace a WWF International. ZDE 

- Rusko zaznamenalo 7843 nových nákaz, je to nejnižší počet za posledních 24 hodin od 30. dubna. Celkem je v Rusku registrováno 553 301 nákaz. 

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
7216

Diskuse

Obsah vydání | 23. 6. 2020