Chaos a trapasy v Johnsonově anglické vládě

19. 6. 2020

čas čtení 6 minut
Ekonomický komentátor Will Hutton:  Británie je řízena, jako by to byla pokračující kampaň za brexit - na základě falešné víry v britskou výjimečnost, prostřednictvím sloganů a optimistických tvrzení, o nichž se vždycky ukáže, že nejsou pravda. Ministři jsou nekompetentní. Vytunelovaná státní správa je neefektivní. Ekonomika se rozpadá. Vlna úmrtí a nezaměstnanosti s Johnsonem zamete.




Někteří konzervativci poukazují na to, že Johnsonova vládní strategie v nynější koronavirové krizi je tak chaotická, že pochybují, že Johnson zůstane dlouho premiérem. Mnozí také mají po vážném průběhu jeho koronavirové infekce pochybnosti o jeho zdraví. Skutečně vypadá špatně. Johnson a Cummings vládnou nesmírně autoritářsky a mnozí poukazují na to, že - podobně jako Donald Trump - vlastně nevládnou, ale pořád jen vedou předvolební kampaň. Jejich poněkud šílené trvání na tom, že pandemie nepandemie, přechodné období brexitu nebude prodlouženo a Británie vypadne z EU bez dohody dne 31. prosince 2020, pokud nedojde k ujednání s Bruselem, a to zřejmě nehrozí,  považují mnozí za velmi znepokojující. Všechny kompetentní činitele Konzervativní strany Johnson ze strany vyloučil a ponechal ve vedení strany a ve své vládě jen lidi, kteří s ním bezpodmínečně souhlasí a ideologické brexitéry.

Johnson a Cummings nejsou schopni tolerovat nikoho, kdo jim nepodlézá. Dnes Johnson donutil k rezignaci hlavního tajemníka britského ministerstva zahraničí za to, že si dovolil říci, že odmítnutí Británie podílet se na celounijním evropském projektu získání ochranných prostředků pro zdravotníky bylo "politickým rozhodnutím":




Historie nekompetentního přístupu ke koronavirové pandemii je alarmující:

18. června 2020 - Johnsonova londýnská vláda s velkou fanfárou, v souvislosti se svým fundamentalistickým brexitérstvím, oznamovala, že připravuje vlastní, britskou, národní aplikaci pro mobilní telefony, která bude schopná zaznamenávat blízkou přítomnost jiných lidí, kteří budou mobilem automaticky varováni, pokud nějaký člověk, který se s nimi setkal, byl nakažen koronavirem. Pak by musely jít do karantény.

Tato, "dokonalá". "čistě britská", "svět porážející" (world-beating) aplikace měla být k dispozici britské veřejnosti v polovině května. Počítačoví odborníci, kteří poukazovali na to, že to je k ničemu, protože aplikace musí mít mezinárodní propojení (co když pojedete na dovolenou do Španělska a pak se zjistí, že jste nakaženi koronavirem - aplikace musí být mezinárodní, aby varovala i lidi ve Španělsku, s nimiž jste přišli do styku), byli ignorováni nebo umlčeni. Johnsonova vláda nevnímala, že firmy Google a Apple vyrábějí mezinárodní aplikaci, která se mezitím začala používat v Německu i v řadě jiných evropských zemí. Tento čtvrtek oznámil britský ministr zdravotnictví Matt Hancock, že poté, co do vývoje čisté britské "nad světem vítězící" mobilní aplikace k detekci koronaviru vydala miliony, ukázalo se, že aplikace nedokáže kontaktovat IPhony, a byla opuštěna - Británie nyní převezme  mezinárodní aplikaci firem Google a Apple. Ministr Hancock ve čtvrtek na tiskové konferenci lhal, že i aplikace firem Google a Apple má problémy s kontaktováním IPhonů. Řekl také, že britská vláda s firmamu Google a Apple už jedná. Obojí musel dementovat mluvčí firmy Google: aplikace žádné problémy s IPhonem nemá a britská vláda je nekontaktovala.

16, června - obrat o 180 stupňů ve věci prázdninových školních obědů pro děti. Britská vláda běžně poskytuje během školního roku ve škole dětem obědy zdarma. V době koronavirové karantény je to problém, protože většina dětí není ve škole a chudé rodiny prostě nemají peníze pro děti na jídlo. To Johnsonova vláda vyřešila poskytováním finančních poukázek na potraviny chudým rodinám, avšak odmítla to rozšířit i na letošní červenec a srpen. Až v důsledku kampaně, kterou proti vládě v této věci zahájila fotbalová celebrita Marcus Rashford - Marcus je z chudé rodiny a bez školních obědů zadarmo by jako dítě měl velký problém - byl Johnson donucen v této věci udělat obrat o 180 stupňů.


11. června - nadbytečná úmrtí. Matematik a statistik profesor Neil Ferguson svědčil zdrcujícím způsobem v parlamentě, že v Británii by bývalo zemřelo o polovinu méně lidí, kdyby Johnson uzamkl zemi o týden dříve.

9. června - Přestože Johnsonova vláda chtěla znovu otevřít školy od 1. června, 9. června přiznala, že to zřejmě nebude možné až do září.

20. května
- příbuzní  imigrantů-zdravotníků, kteří při péči o pacienty postižené koronavirem, zemřeli, dostali povolení zůstat v Británii na neomezenou dobu. V důsledku kontroverze, že se to netýká všech zaměstnanců nemocnic, byla Johnsonova vláda donucena dát toto právo i příbuzným uklízeček, vrátných a sociálních pracovníků, kteří zemřeli ve zdravotnictví při péči o pacienty nakažené koronavirem.

21. května - imigrantšti zdravotníci, kteří onemocněli koronavirem, musejí pro používání zdravotnictví platit zvláštní poplatek, přestože jako každý platí národní pojištění. JOhnson byl donucen přikázat, aby byl tento poplatek zrušen, ale stále k tomu ještě nedošlo.

12. května - Johnsonova vláda čtrnáct dní veřejnosti tvrdila, že není třeba nosit roušky. Pak změnila názor a začala roušky doporučovat. Až od 15. června (!!) učinila jejich nošení povinným ve veřejné dopravě a za nenošení roušek začala vybírat pokuty.

12. března - Johnsonova vláda přestala testovat obyvatelstvo na koronavirus a omezila testování jen na nemocnice. Dodnes neexistuje v Británii funkční systém testování a identifikace nakažených kontaktů, který je klíčově důležitý, má-li být epidemie zvládnuta.

Johnsonovu popularitu drasticky snížil skandál s jeho "Rasputinem", všemocným poradcem Dominicem Cummingsem, kterého Johnson odmítl propustit, když vyšlo najevo, že v době nejtužší karantény kolem letošních Velikonoc drsně porušil tyto předpisy. ZDE  


Podrobnosti v angličtině ZDE   ZDE



 

0
Vytisknout
6822

Diskuse

Obsah vydání | 23. 6. 2020