Běloruská elektrárna společnosti Rosatom musela být krátce po spuštění odpojena

11. 11. 2020

čas čtení 2 minuty
První jaderná elektrárna v Bělorusku přestala vyrábět elektřinu den poté, co ji formálně otevřel prezident Aleksandr Lukašenko - a část vybavení je třeba vyměnit, uvedl v úterý pro agenturu AP jeden z běloruských představitelů.


Lukašenko otevřel elektrárnu Astravěc financovanou a vybudovanou Ruskem v sobotu. V neděli přestala vyrábět proud, protože část elektrického vybavení se pokazila, uvedl Oleg Sobolev, konzultant oddělení jaderné a radiační bezpečnosti běloruského ministerstva pro mimořádné situace.

Problém nepředstavuje hrozbu pro Bělorusko ani sousední Litvu, uvedl Sobolev pro AP. Litevští představitelé dlouho oponovali výstavbě elektrárny s odvoláním na obavy o jadernou bezpečnost.

"Turbína je zastavena. V jaderné elektrárně nedochází k výrobě elektřiny, ale to neovlivňuje jadernou a radiační bezpečnost," uvedl Sobolev.

Během víkendové ceremonie Lukašenko řekl, že projekt "bude sloužit jako pobídka k přilákání nejvyspělejších technologií do země (odkud kvůli politické nestabilitě po zfalšovaných volbách donedávna silný technologický sektor utíká, jak nejrychleji může - pozn. BL) a inovativním směrům ve vědě a vzdělávání."

Litva dlouho oponovala elektrárně nacházející se zhruba 40 km jihovýchodně od hlavního města Vilniusu. Litevské úřady tvrdí, že stavba byla poznamenána nehodami, krádežemi materiálu a špatným zacházením se zaměstnanci.

Ruská státní jaderná společnost Rosatom, která zařízení buduje, odmítla litevské stížnosti a tvrdí, že konstrukce vyhovuje nejvyšším mezinárodním standardům potvrzeným Mezinárodní agenturou pro atomovou energii.

V souladu se zákonem, který zakazuje dovoz elektřiny z Běloruska, jakmile byla elektrárna spuštěna, operátor rozvodné sítě v Litvě Litgrid minulé úterý odstřihl přívod proudu z Běloruska.

Po plánovaném dokončení v roce 2022 by měla mít elektrárna dva reaktorové bloky, každý o výkonu 1 200 MW. V sobotu pracující reaktor vyráběl 400 MW.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6766

Diskuse

Obsah vydání | 16. 11. 2020