Neklidná síla

19. 1. 2021 / Albín Sybera

čas čtení 3 minuty

Skutečně nemají oligarchové nic společného s redakční prací svého mediálního majetku, jak rádi zdůrazňují? Minulý týden odstranil čtený deník Blesk již publikovaný text Boba Kartouse o fatálních chybách v komunikaci vlády ČR vůči české populaci během koronavirové krize.

Představa, že mocní majitelé Czech News Center Daniel Křetínský a Patrik Tkáč mají prostor věnovat se jednotlivým textům v Blesku je pochopitelně diskutabilní. I přesto je ale třeba mít na paměti, že příspěvek Boba Kartouse je textem, který se v Blesku běžně nevyskytuje a ze zaběhlých narativů bulvárního deníku musel vyčnívat.

 

Navíc sám Křetínský se nechává ve svých médiích kladně vyobrazovat a z povahy rozhovorů jaké s ním redaktoři jeho tiskovin vedou, tak je zřejmé, že jsou strukturovány tak, aby odrážely nejenom PR, ale také mocenské zájmy jednoho z nejbohatších Čechů.

Na jaře například Daniel Křetínský Blesku a E15 poskytl rozhovor, ve kterém jej šéfredaktor Blesku Radek Lain bez kapky kritické soudnosti popsal jako „jednoho z nejprogresivnějších byznysmenů současnosti“.

Kromě mýto-tvorby okolo Křetínského osoby dával text prostor tomu, aby se „s lidmi nemanipulovalo“, aby se zbytečně nestrašili v souvislosti s Covid-19, či nutnosti „racionalizovat zelenou“. Celkově byl Křetínský situován do role člověka, který se k pandemii dokáže vyjadřovat s chladnou hlavou, sám nákazu prožil a zajímají ho především čísla. Celý ideologicky vystavěný text je k dispozici ZDE.

Bez zajímavosti není ani pochvala vyseknutá Janu Hamáčkovi za jeho práci, co se týče přísunu zásob a potřebného zdravotnického materiálu do Česka. Pravidelní čtenáři Blesku (mezi kterými můžeme nalézt například předsedu vlády Babiše) si nemohli nevšimnout, jak tato slova rezonují například s bájemi Miloše Zemana o údajném „leteckém mostu“ z Číny publikovanými jenom o pár dnů později.

Křetínského staronový hlavní obchodní partner Patrik Tkáč pak zašel ještě dále a roli jednoho z architektů „leteckého mostu“ na Slovensku se jal aktivně budovat. Tito pánové mají lví podíl na tom, že se v létě 45% Čechů domnívalo, že během jarní vlny Covid-19 měla Česku poskytovat pomoc Čínská lidová republika a EU zaostávala (ve skutečnosti Česko z ČLR často netransparentně nakupovalo, zatímco EU poskytla pomoc v řádech miliard EUR).

Pro celou situaci, do které se česky psaná média dostala, je tedy asi nejvýstižnější komentář ředitele PPF pro komunikaci Vladimíra Mlynáře, který v říjnu 2019 v ČT24 pronesl v reakci na kritiku Syndikátu novinářů vůči akvizici CME skupinou PPF. „Každý kdo si koupí majetek, včetně médií, a zaplatí za něj velké peníze, má právo s ním nakládat“, uzavřel v klausovském duchu Mlynář (celý rozhovor ZDE).

Kam až lidé jako Křetínský, Tkáč, Kellner, či Babiš dovedou Česko v rámci nakládání se svým majetkem by mělo zajímat každého, kdo má možnost se dostavit k říjnovým parlamentním volbám. Na výběr totiž moc politických formací, které vybočují z narativů Blesku, není.

1
Vytisknout
9220

Diskuse

Obsah vydání | 21. 1. 2021