Množí se útoky na Romy: Je to v důsledku podpory od politiků...

27. 7. 2021

čas čtení 3 minuty
 
Přátelé,

poslední dny jsme bohužel svědky přibývajících rasistických útoků na Romy, píše Jaroslav Miko.

Ať už šlo o útok na romské děti v Sokolově či nyní útok v Přerově.

Situace je o to závažnější, že existují videozáznamy, kde policisté v Sokolově sdělují tamním Romům, že je chránit nemusí neboť Romové jsou prý pobírači sociálních dávek.

 


Takové chování některých policistů je z mého pohledu zcela skandální a neomluvitelné.

Pokud ale v této zemi ministr vnitra či premiér vlády veřejně sdělují, že policejní zákrok, po kterém zemřel člověk, Rom a kdy tento zákrok je teprve v živém interním šetření, byl naprosto v pořádku, nemůžeme se poté moc divit, když k dalším rasistickým útokům někteří, zdůrazňuji NĚKTEŘÍ policisté takto přistupují a že obecně přibývá násilí z rasistické nesnášenlivosti.

Jak mnozí víte z mých předešlých fb příspěvků, v onom již zmiňovaném policejním zákroku v Teplicích a smrti Roma Stanislava Tomáše, jsem viděl spoustu nezodpovězených otázek a spoustu nejasností.

Rozhodně odmítám postoj těch, kteří schvalují samotný policejní zákrok ať už byl proveden jakkoliv s odůvodněním, že zadržovaný byl uživatel drog a byl sociálně vyloučeným.
Policie se za každých okolností zkrátka musí chovat dle platné legislativy.

Z tohoto důvodu jsem s díky přijal nabídku paní Edita Pišojová , která mě oslovila a požádala, zda bych jí nepomohl s realizací tiskové konference, která by měla právě na základě faktů tento konkrétní policejní zákrok více osvětlit, položit základní otázky a požadovat jeho objektivní prošetření.

Zároveň poodhalit podobné policejní zákroky a jednání, které vzbuzují nedůvěru.
Tisková konference se uskuteční v Praze tuto středu a společně se mnou a Editou bude dále přítomna paní

Gwendolyn Albert, účastnice Sametové revoluce jako překladatelka pro Občanské fórum a aktivistka, která se angažuje v tématech, jako je důstojné uctění památky romských koncentračních táborů či zaručení přístupu romských dětí ke vzdělání.

Pro úplnost, paní Edita Stejskalová je zakladatelka NNO 'Z vůle práva', která se zabývala právní obhajobou obětí diskriminace pro etnický původ. Prosadila zřízení vládního zmocněnce pro romské záležitosti ve vládou schválené romské strategii a získala mimořádné ocenění Nadějná politička Fora 50%.

Jsem přesvědčen, že naše společná konference je kvalitně připravena a může přispět ke zlepšení současného stavu neboť bezproblémové vzájemné soužití v této zemi a profesionálně fungující policie je důležité v důsledku pro každého z nás, tedy zdaleka nejen pro samotné Romy.

V neposlední řadě bych si dovolil zde takový malý osobní apel na všechny Romy, aby se pokud možno věnovala naše energie v něco pozitivního než jsou ty dnešní vzájemné spory, kterých je naštěstí velká část majority ušetřena, ale které mne upřímně mrzí. Každý z nás by si měl naplno uvědomit, že nejde ani tak o nás, jako o budoucnost našich dětí a že ono " V jednotě je síla!" rozhodně není pouhá fráze.😉

-3
Vytisknout
8641

Diskuse

Obsah vydání | 3. 8. 2021