V Rusku pokračuje proces s lidskoprávní organizací Memorial

15. 12. 2021

čas čtení 1 minuta
  • Organizace založená Andrejem Sacharovem má být podle prokuratury rozpuštěna. 

Moskevský soud sleduje výpovědi žalobců v kauze zákazu nejznámější ruské lidskoprávní organizace Memorial International. Případ vyvolal celosvětovou pozornost.

Ruský Nejvyšší soud v úterý obnovil projednávání případu rozpuštění slavné lidskoprávní organizace Memorial International.

Úřad generálního prokurátora požaduje zákaz skupiny, která obhajuje práva politických vězňů a věnuje se historii politických represí v Rusku, zejména během sovětské éry.

Kauza vyvolala mezinárodní kritiku, když západní vlády a lidskoprávní organizace tvrdí, že jde o další krok k umlčování disentu.

Prokuratura tvrdí, že Memorial porušil v několika případech zákon o "zahraničních agentech" a snažil se vyhnout tomuto označení.

Ruské úřady organizaci označily za "zahraničního agenta" v roce 2016 v rámci zákona, který podle kritiků pod smyšlenou záminkou sleduje umlčení kritických nevládních organizací.

Označení komplikuje práci skupin a způsobuje posílení vládní kontroly. Nese sebou také silné pejorativní konotace a všechny publikace musejí být takto označeny.

Memorial a jeho příznivci tvrdí, že obvinění mají politický charakter.

Organizace založená v roce 1989 laureátem Nobelovy ceny Andrejem Sacharovem sestavuje seznamy politických vězňů. Zahrnovaly náboženské menšiny v Rusku zakázané nebo nejprominentnějšího kritika Kremlu Alexeje Navalného.

Podle ruského prezidenta skupina podporuje teroristy a extrémisty.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
5648

Diskuse

Obsah vydání | 20. 12. 2021