Odposlechy koupelen a veškerá nesvoboda

17. 12. 2021 / Bohumír Tichánek

čas čtení 3 minuty

V 60. letech se prosadil všestranně nadaný umělec Jiří Šlitr (1924 – 1969) v soutěži o Zlatého slavíka. Jeho nepěvecký hlas mu roku 1964, v soutěži obliby, vynesl dokonce šesté místo, hned za jeho parťákem Jiřím Suchým.

Vzpomínám, že někdo z branže se chtěl dozvědět, zda používá tento svůj zvláštní, jakoby žertovný hlas, i když si zpívá třeba doma v koupelně. Nebo snad chce v Semaforu pouze potěšit publikum? Odpověď sdělila – je to jeho jediný pěvecký projev. Nyní, po desítkách let, by šlo skutečnost ověřovat i jinak – než zvědavým dotazem?


Nedávno jsem četl o elektronických vodoměrech. Stav počítadla předávají bezdrátově - buď v důsledku přijatého radiového pokynu, anebo pulsně vysílají s přestávkou kolem jedné minuty.

Těchto vodoměrů přibývá. Poznají se podle displeje LCD, namísto mechanického počítadla. Odstraňují obtěžování domácností návštěvami, navíc snímání údaje může být jakkoliv časté. Životnost napájecí baterie má být asi 15 roků.

Navíc - sledují zvuky. Touto přídavnou činností zjišťují únik vody z poškozeného potrubí. Také posuzují zbytečné protékání vody netěsnícím ventilem, trvá-li menší odběr po mnoho hodin. Na to pak může být upozorněn majitel objektu. Sledováním zvukového šumu v distribuční síti a v přípojkách se brání škodám nebo i menším katastrofám.

Bezdrátový princip mají nově i bytové snímače odebraného tepla, dálkově dodávaného.

Nad konstrukcí snímačů jen uvažuji. Jejich princip by mohl dovolit, užitím zvláštní sestavy, snímat a bezdrátově přenášet i zvuky z celé místnosti. Podle umístění vodoměru, například z koupelny. Takové nebezpečí někteří snadno odmítneme – čistému vše čisté, natož v koupelně.

Výrobce by nejspíš zaručil, že něco takového jejich výrobek neumožňuje. Možná by vysvětlil, že užitý elektronický princip nedovolí snímání hovorových kmitočtů v místnosti, už pro samotnou konstrukci korpusu, anebo že všichni mají svých starostí dost a dost…

Nebývá příjemné se dozvídat o využití chytrých mobilů ke sledování jeho majitele. Nedávno krátká zpráva o mobilové kameře, která bude stále sledovat okolí.

Odposlechy si hlídají státy, armády, podniky, kdežto odposlech bytů obyčejných občanů bývá méně podstatný. Snad jsou i lidé, kteří řeknou: „Já nic špatného nedělám, takže jaký odposlech?“ Jenže, co když něco špatného chystá ten druhý – i kdyby jen pátral po opuštěném bytu?

Hlídání lidí pouličními kamerami nebývá vždy potřebné. Některé státy nadmíru sledují své občany, kdy důvodem bývá nejen nebezpečí zločinnosti, ale i politika.

Jenže vývoj bytosti – člověka vyžaduje svobodu. Člověk, který by byl neustále „voděný na řetěze“, v nesvobodě by málo pochopil, k čemu vedou jaké jeho činy. Trest smrti může být nevhodný tím, že znemožní či zkrátí přemýšlení nad následkem činu.

0
Vytisknout
5184

Diskuse

Obsah vydání | 21. 12. 2021