Idiocie: "Vláda nebude na svátky nic nařizovat, nejsme v komunismu," řekl Válek

18. 12. 2021

čas čtení 2 minuty

 
Nový ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) po svém uvedení do úřadu vyzval občany, aby se o Vánocích nesetkávali, nepořádali žádné večírky, a to ani na silvestra. Žádný zákaz tímto směrem prý vláda nechystá, protože už nežijeme v komunismu, aby lidem musel ÚV KSČ něco nařizovat. „Žijeme v demokracii, každý by měl být zodpovědný,“ apeloval Válek. ZDE


On ten pan profesor Válek vlastně vystihl to, z čeho už dlouho podezřívám velkou část české pravice: stát jako garant veřejného zájmu je vlastně komunismus, píše Boris Cvek.

  

Ukázalo se to mnohokrát v minulosti, např. v souvislosti s kolky na alkohol, kterým se ODS strašně bránila.

Pak je ovšem třeba říci, že po roce 1989 ta cesta neměla vést na Západ, protože tam ten stát je aktivním a silným garantem veřejného zájmu.

Rozdíl mezi režimem před rokem 1989 a Západem není v žádném případě v tom, že by na Západě nebyl silný stát - stát je tam ve skutečnosti mnohem silnější, než byl za vlády KSČ u nás, protože za vlády KSČ stát byl ovládán mafií a nebyl schopen hájit veřejný zájem.

Rozdíl mezi Západem a vládou KSČ je v tom, že stát na Západě garantuje veřejný zájem a veřejnou kontrolu moci.

To, po čem prahne velká část české pravice, není ve skutečnosti na Západě, ale v Rusku.

Pozn. JČ: Patent na idiocii však nemá jen pan ministr Válek. V britské Konzervativní straně jsou také pěkné příklady. V Dolní sněmovně se tento týden vzbouřilo 101 konzervativních poslanců proti velmi mírným karanténním opatřením, v důsledku drasticky se šířící varianty omikron. Konzervativní poslanec Marcus Fysh označil v parlamentě nošení roušek za "nacismus" a vyvolal tak ostrou kritiku britských židovských organizací. Absolutně neuvěřitelný byl známý šílenec, konzervativní poslanec Desmond Swayne, který v Dolní sněmovně prohlásil, že "na silnicích při automobilových nehodách umírá daleko více lidí než na covid a ježdění auty nezakazujeme". Ve skutečnosti zemřelo při automobilových nehodách v roce 2020 v Británii 1460 osob, na covid 146 000 lidí.

1
Vytisknout
12563

Diskuse

Obsah vydání | 21. 12. 2021