Koronavirus: Státy zavádějí proti omikronu znovu lockdown, očkují děti

18. 12. 2021

čas čtení 4 minuty
- Británie zaznamenala v sobotu 10 059 denních nákaz omikronem - třikrát více než včera. Celkem je tedy v Anglii registrováno 24 968 nákaz omikronem.

- Počet mrtvých na omikron v Anglii stpoupl na sedm, počet hospitalizovaných osob s omikronem stoupl na 85.

 


- Británie zaznamenala v sobotu za posledních 24 hodin více než 90 000 nových nákaz a dalších 125 denních úmrtí. V Česku nicméně je počet denních mrtvých vyšší:

- Itálie zaznamenala v sobotu 123 denních úmrtí a 28 064 denních nákaz. Celkem v Itálii zemřelo na covid 135 544 osob.  

- V Británii v sobotu bylo třetí, posilovací dávkou proočkováno 817 625 osob. Celkem bylo třetí posilovací dávkou v Británii už proočkováno 27 milionů lidí. V sobotu se očkovalo v Anglii na 3000 dodatečných místech, včetně katedrál, v různých nákupních centrech a na fotbalových stadionech.

- Největším rizikem pro šíření omikronu je setkávání se lidí v uzavřených prostorách, varují experti. Velké akci riskují se stát "mnohonásobným infekčním ohniskem".
- Omikron se šíří daleko rychleji než delta, varuje Světová zdravotnická organizace. Počet nákaz omikronem se zdvojnásobuje každých 1,5 až 3 dní. 16. prosince byl omikron identifikován v 89 zemích světa.

- Holandsko očekává přísný vánoční lockdown. Vláda zřejmě uzavře všechno kromě nejdůležitějších obchodů. Vládní zdravotníci doporučili uzavření všech obchodů. které nejsou životně důležité, škol, barů, restaurací a dalších veřejných prostor.

- Čína plně proočkovala na covid 1,18 miliardy lidí. Proočkováno bylo 2,66 miliard vakcín. "Čína se brání příchodu varianty omikron, která se vyskytla už v 77 zemích světa," konstatoval mluvčí čínské národní zdravotnické komise.

- Portugalsko očkuje dětí ve věku 5-11 let. Tento víkend bude očkováno více než 60 000 dětí v této kategorii. 88,9 procent portugalského obyvatelstva je plně očkováno na covid:


- V pátek 17. prosince prosince zaznamenala Česká republika 8963 denních nákaz. Hospitalizováno je 5266 osob.  Celkem zemřelo v ČR 35 046 lidí, to je denní nárůst o 103 mrtvých. Potvrzených případů za poslednich 14 dní je v ČR 1561 na 100 000, 671 na 100 000 za poslední týden.  ZDE     - Zjevně počet registrovaných nákaz v ČR nevypovídá o ničem kromě neefektivity očkování. Směrodatný je denní počet mrtvých, který je stále nesmírně vysoký.

- Francie začně očkovat děti ve věku 5-11 let od začátku týdne, a to sníženou dávkou vakcíny Pfizer/BioNTech. Dánsko a některé regiony v Rakousku očkují děti proti covidu už od listopadu. Spojené státy proočkovaly na covid více než 5 milionů dětí ve věku 5-11 let.

- Británie zřejmě po Vánocích zavede na čtrnáct dní lockdown ve snaze zabránit obrovskému šíření omikronu. Zakáže setkávání lidí v místnostech s výjimkou setkávání z pracovních důvodů a restaurace a bary budou smět fungovat jen venku. Školy a obchody zůstanou otevřené, avšak nebude se smět setkávat více než šest přáítel a počet účastníků pohřbů a svateb bude omezen na 15-30 osob. Přísná karanténní opatření musejí být v Británii zavedena "velmi brzo", pokud nemá stoupnout počet denních hospitalizací nad 3000, varuje SAGE, britská vládní vědecká rada pro koronavirus.

- V důsledku bouřlivého šíření omikronu plánuje Francie nová omezení, řekl Olivier Veran, francouzský ministr zdravotnictví. 70 procent nových nákaz ve Francii je varianta omikron. Francie zakázala přístup cestujícím z Británie.

- Jihoafričtí vědci zkoumající, jak imunitní systém lidského organismu reaguje na omikron, zjistili, že buňky typu T u lidí očkovaných vakcínou Pfizer/BioNTech dál robustně chrání očkované osoby před těžkým průběhem onemocnění. Vzniká z toho naděje, že podobně fungují i ostatní vakcíny.

0
Vytisknout
5963

Diskuse

Obsah vydání | 21. 12. 2021