Omikron: skutečně vážná hrozba

15. 12. 2021

čas čtení 2 minuty
 


Nápis na řečnickém pultíku: NECHTE SE OČKOVAT TŘETÍ DÁVKOU OKAMŽITĚ!

Professor Chris Whitty, britský vládní zdravotník: Toto je v současné době opravdu vážná hrozba. Jak velká hrozba - to nevíme.



Ale všechny věci, které víme, jsou špatné a tou zásadní je rychlost, jakou se to pohybuje, pohybuje se to naprosto fenomenálním tempem. A proto to, kdy   to poprvé začne skutečně nějakým způsobem akcelerovat, lidé brzo uvidí.  

A bod, kdy se dostaneme k velmi, velmi velkým číslům, přijde poměrně rychle, a to si myslím, že je část problému při naší snaze se s tím vypořádat. Takže rozhodně se připojuji k tomu, že se jedná o velmi vážnou hrozbu.

Myslím, že srovnávat ji s každou z těch velmi závažných hrozeb, kterým jsme už čelili, je myslím docela obtížné, protože, jak řekl pan premiér, tentokrát máme některé věci k dobru, z nichž nejdůležitější je existence účinných vakcín a schopnost zvýšit rychlost očkování v této fázi. Takže si myslím, a to nechci podceňovat, a pro mé  kolegy ze zdravotnictví v primární a sekundární péči se obávám, že bude narůstat počet pacientů s omikronovou infekcí, kteří půjdou  do nemocnice, půjdou na intenzivní péči a přesné počty zatím neznáme. Ale bude jich značné množství a to se podle mého názoru začne projevovat poměrně brzy po Vánocích. Začne to ještě předtím, ale půjde o velká čísla, myslím, že je to, obávám se, přiměřeně jistá perspektiva.

0
Vytisknout
6544

Diskuse

Obsah vydání | 20. 12. 2021